Ana Sayfa > 3. Sınıf Türkçe Kitabı > 3. Sınıf Türkçe Kitabı Sayfa 253-254-255-256-257 SONUÇ Yayınları

Türkçe Öğretmeni
Binbaşı
Konular1969
Cevaplar0

3. Sınıf Türkçe Kitabı İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Dinleme Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 253, 254, 255, 256, 257


3. Sınıf Türkçe Kitabı İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Dinleme Metni Etkinlik Cevapları


3. Sınıf Türkçe Kitabı Sayfa 253-254-255-256-257


1. İstiklâl Marşı’mızın şairi kimdir?


Cevap :

İstiklal marşı’mızın şairi Mehmet Akif ersoy’dur.


2. Mehmet Âkit Ersoy hakkında neler biliyorsunuz?


Kısa Cevap :

Mehmet Akif Ersoy’un 1873 yılında doğduğunu 1936 yılında vefat ettiğini biliyorum.

İstiklal marşı’mızın şairi olduğunu ve bizlere birçok Eser bıraktığını biliyorum.

Asıl mesleğini veterinerlik olduğunu ancak büyük bir şair olduğunu biliyorum.

Uzun Cevap :

Mehmet Akif Ersoy 20 Aralık 1873 tarihinde doğmuştur.

27 Aralık 1936 tarihinde vefat etmiştir.

Ülkemizin ve Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ulusal marşı olan İstiklal marşı’nı yazan kişidir.

Bizleri böyle bir milli değer bıraktığı için tırnak işareti vatan şairi veya milli şair “olarak anılmaktadır.

İstiklal Marşı’nın yanı sıra birçok eseri ve kitabı, yazıları bizlere armağandır.

İstanbul’un Fatih ilçesinde dünyaya gelmiştir.

Annesinin ismi Emine hanım babasının ismi ise ipekli Tahir efendi’dir.

Babası ona “ragif” adını vermesine rağmen annesi ve arkadaşlarının ona “Akif” ismiyle seslenmesi isminin Akif olarak anılmasına sebep olmuştur.

Medis eğitimi tamamladıktan sonra veterinerlik eğitimi almış ve bu alanda görev yapmasına rağmen o dönemde bile şairliğiyle şairliğiyle tanınmıştır.

Mısır’a gittiği sıralarda bir üniversitede Türkçe öğretmenliği yapmıştır.

Safahat, hatıralar ve Gül gölgeler, halkın sesleri gibi birçok eseri bulunmaktadır.


3. İstiklâl Marşı niçin yazılmıştır?


Kısa Cevap :

Her ülkenin kendi bağımsızlığını ve milli iradesini temsil eden bir marşı vardır.

Cumhuriyet kurulunca  ruhu temsil edecek bir marşa ihtiyaç duyulmuş ve İstiklal marşı bunun için yazılmıştır.

Uzun Cevap :

İstiklal marşı milli mücadele döneminde Türk askerlerini ve halkını cesaretlendirmek moral vermek amacıyla yazılmıştır. Milli birlik ve beraberliği sağlaması açısından büyük bir öneme sahiptir.

Uzun ve büyük ayıplı savaşlardan sonra ülkemiz savaştan kurtulmuş ülkesini düşmanlardan daha tamamen temizlemiştir.

Özgürlüğün ve bağımsızlığın temsili olarak bir maaş seçilmek istenmiş, Bu yüzden İstiklal marşı yarışması yapılmıştır.

Bu şehirlerin arasında para ödülü var diye yarışmaya katılmak istemeyen yüreği güzel Mehmet Akif Ersoy’un şiiri seçilmiştir.


3. Sınıf Türkçe SONUÇ Yayınları Ders Kitabı Sayfa 254 Cevapları


1. ETKİNLİK


Soru : Metinde geçen aşağıdaki kelimelerin anlamlarını tahmin ederek yazalım.


 Cevap :

Marş : ritmi, yürüyen bir kimsenin veya toplumun adımlarını hatırlatan müzik parçası, askerlikte yürüyüşe geçmek için verilen komut

Şair : şiir söyleyen veya yazan kimse; Ozan

Yarışma : yarışmak işe, müsabaka, Bilgi, yetenek, güzellik ve spor gibi üstünlüğünü göstermek için yapılan yarış

Ödül : bir başarı karşılığında verilen armağan, mükafat

Kahramanlık : kahramanca olan davranış

Milli : milletle ilgili, millete özgü, ulusal


3. Sınıf Türkçe SONUÇ Yayınları Ders Kitabı Sayfa 255 Cevapları


2. ETKİNLİK


Soru : Metnin konusunu yazalım.


 Cevap :

Metnin konusu : İstiklal Marşı’nın yazılması, yapılan yarışma ve seçilip kabul edilmesi


3. ETKİNLİK


Soru : Metnin ana fikrini yazalım.


 Cevap :

Metnin ana fikri : İstiklal marşı’mızın önemi


4. ETKİNLİK


Soru : Dinledim, anladım, sorulan cevaplıyorum.


1. Türkiye Büyük Millet Meclisi, ne zaman bir millî marş yazdırılmasına karar vermişti?


 Cevap :

Türkiye Büyük millet meclisi bir gün 1920 yılında milli marş yazdırılmasına karar vermişti.


2. Marşın amacı ne olacaktı?


 Cevap :

Maaşın amacı Kurtuluş Savaşı’nın heyecanını gelecek kuşaklara hissettirmek ve kurulacak olan türkiye’mizin milli marşı olmasıdır.


3. Kazanana ne kadar ödül verilecekti?


 Cevap :

Kazanana 500 lira ödül verilecekti.


4. Mehmet Âkif niçin bu yarışmaya katılmadı?


 Cevap :

Mehmet Akif verilecek olan ödül sebebiyle yarışmaya katılmadı. Çünkü o vatanını armağan edeceği bir şehirin karşılığında para alamayacak kadar gururluydu.


5. Yarışmaya kaç tane şiir gönderildi?


 Cevap :

Yarışmaya 700’e yakın şiir gönderilmiştir.


6. Yarışmayı kim kazandı? 


 Cevap :

Yarışmayı Mehmet Akif Ersoy kazanmıştır.


3. Sınıf Türkçe SONUÇ Yayınları Ders Kitabı Sayfa 256 Cevapları


5. ETKİNLİK


Soru : Mehmet Akif Ersoy’un davranışını doğru buluyor musunuz? Niçin? Siz olsanız ne yapardınız?


Kısa Cevap :

Evet, Mehmet Akif Ersoy’un davranışını doğru buluyorum. O Zorlu milli mücadele yıllarını yaşayan insanlar bu marşın ne kadar  değerli olduğunu daha iyi bilirler.

Bu yüzden para almak istememesinin çok yerinde ve doğru buluyorum.

Uzun Cevap :

Evet, şairimizi yapmış olduğu bu davranışa çok takdir ediyorum ve doğru buluyorum.

O Zorlu Savaş yıllarını atlatmış olan insanlar vatanları için milleti ile beraber tek yürek olmuşlardı.

O yüzden bunun karşılığında para almak istememek ve bunu sırf vatanı için yapmak çok takdir edilecek güzel bir davranıştır.


6. ETKİNLİK


Soru : Metne farklı bir başlık yazalım.


 Cevap :

Milli marşımız yazılıyor


7. ETKİNLİK


Soru : Mehmet Âkif Ersoy’a İstiklâl Marşı’mız için bir teşekkür mektubu yazalım.


Kısa Cevap :

Saygıdeğer şairimiz Mehmet Akif Ersoy,

Bizleri bu kadar anlamlı ve güzel bir milli marş bıraktığın için çok teşekkür ederim.

Uzun Cevap :

Milli şairimize,

Değerli şairimiz Mehmet Akif Ersoy. Bizlere ay kelimesinde büyük anlamlar içeren ve yüzyıllar boyunca saygı ve gururla anacağımız büyük hatıralar ve bu kadar güzel bir milli marş bıraktığın için çok teşekkür ederim.



200

Our Score
Binbaşı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!
Exit mobile version