Ana Sayfa > 5. Sınıf Din Kültürü Kitabı > 5. Sınıf Din Kültürü Kitabı Sayfa 61 Lisans Yayıncılık

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni
Yüzbaşı
Konular1109
Cevaplar0

5. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı 3. Ünite Ünitemize Adap ve Nezaket Soruları ve Cevapları Sayfa 61


5. Sınıf Din Kültürü Kitabı 3. Ünite Ünitemize Hazırlanalım Cevapları


5. Sınıf Din Kültürü Kitabı Sayfa 61 Cevapları


1. Nezaket kuralları ne demektir? Toplum içinde uyulması gereken nezaket kurallarını araştırarak defterimize yazalım.


Kısa Cevap : “Nezaket kuralları ne demektir? Toplum içinde uyulması gereken nezaket kurallarını araştırarak defterimize yazalım.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Nezaket kuralları; toplumda kabul gören ve kibar davranış olarak isimlendirilen ahlaki kurallar bütünüdür.

Nezaket kuralları toplumdaki anlayış ve göre değişmekle beraber genel olarak karşılaşılan kimseye selam vermek, halini ve hatırını sormak, vedalaşınca güle güle gibi vedalaşma ifadeleri kullanmak iyilikte bulunduğu zaman teşekkür etmek, teşekkür eden kişiye rica ederim demek, gülümsemek, kibar hareketlerde bulunmak, bir yere girileceği zaman eğer o yer resmi kuruluşlar gibi yerlerse kapıyı çalarak girmek, kapıyı kibarca açmak ve çarpmadan kapatmak, insanları rahatsız edecek hareketlerden uzak durmak yüksek sesle konuşma yüksek sesle müzik dinlemek gibi hareketlerden sakınmak.

Nezaket kurallarını artırmak mümkündür. Toplumda kibar olarak kabul edilen ve hoşnut olunan kibar davranışlar olarak özetlenebilir.


2. Çevremizdekilerle selamlaşırken hangi ifadeleri kullandığımızı araştıralım.


Kısa Cevap : “Çevremizdekilerle selamlaşırken hangi ifadeleri kullandığımızı araştıralım.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Çevremizdekiler de selamlaştığımız zaman “selam, selamünaleyküm, merhaba, ne haber, el sallama veya arabadan geçerken korna çalma” gibi ifadeler kullanırız.

Selamlaşma ister gözle işaret ister elle isterse de yakın bir yerden geçerken ufak bir konuşma şeklinde olsun insanların çok önem verdiği ve kendilerini değerli hissettiği kibar nezaketli bir harekettir.


3. İnternet ve sosyal medya araçlarıyla iletişim kurarken nelere dikkat etmemiz gerektiğini araştırıp defterimize yazalım.


Kısa Cevap : “İnternet ve sosyal medya araçlarıyla iletişim kurarken nelere dikkat etmemiz gerektiğini araştırıp defterimize yazalım.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Sosyal medya ve internet yerine de araçlarını kullandığımız zaman birçok yabancı insanla görüşme ve buluşma imkanı elde ettiğimiz için yapmış olduğumuz hareketlere ve konuşmalara çok dikkat etmeliyiz.

İyi niyetli insanların olabileceği gibi kötü niyetli ve bizlere zarar vermek isteyen insanların da olabileceği göz önünde bulundurularak ailemizin izin vermediği, tanımadığım nasıl kimselerle konuşmamalı bu kişilerle buluşmamalı özel hayatımız ve resimlerimiz gibi kişisel bilgilerimizi o kişilerle paylaşmamalıyız.

Sosyal medyada bir konu hakkında yorum yaparken günlük hayatta olduğu gibi dikkatli davranmalı sosyal medyada görünmüyoruz diye kaba ve kötü hakaretler gibi kötü konuşmalarda bulunmamalıyız.

Sosyal medya ve interneti bilgisayar amaçlı ve yararlı işlerde kullanmalı sevdiklerimizle görüşmek için kullanarak iyi yanlarından faydalanmalıyız.


4. Hz. Lokman’ın (a.s.) kim olduğunu araştırarak defterimize yazalım.


Kısa Cevap : “Hz. Lokman’ın (a.s.) kim olduğunu araştırarak defterimize yazalım.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Kur’an-ı Kerim’de birçok büyük zatın ismi geçmektedir ki ismi her geçen kişi peygamber olmak zorunda değildir.

Lokman Aleyhisselam kur’an-ı Kerim’de peygamber olarak belirtilmemiş bunun için bazı alimler peygamber olduğunu bazı alimler ise büyük Allah dostu olduğunu ifade etseler de yaygın olan görüş büyük Bir Allah dostu yani evliya olduğudur.

Lokman Aleyhisselam Davut Aleyhisselam zamanında yaşamış kendisine Hikmet yani büyük ilimler verilmiş olan bir zattır.

Kur’an-ı Kerim’de Lokman aleyhisselam’a Hikmet verildiğinden ve oğluna olan nasihatlerden örnekler verilmiştir.

Lokman Suresi, 12. ayet: Andolsun, Lukman’a “Allah’a şükret” diye hikmet verdik. Kim şükrederse, artık o, kendi lehine şükreder. Kim inkar ederse, artık şüphesiz, (Allah,) Gani (hiç kimseye ve hiçbir şeye muhtaç olmayan)dır, Hamiddir (hamd yalnızca O’na aittir).

Lokman Suresi, 13. ayet: Hani Lukman oğluna -öğüt vererek- demişti ki; “Ey oğlum, Allah’a şirk koşma. Şüphesiz şirk, gerçekten büyük bir zulümdür.”
Lokman Suresi, 16. ayet: “Ey oğlum, (yaptığın iş) gerçekten bir hardal tanesi ağırlığında olsa da, (bu,) ister bir kaya parçasından ya da göklerde veya yer(in derinliklerinde) de bulunsa bile, Allah onu getirir (açığa çıkarır). Şüphesiz Allah, latif olandır, (herşeyden) haberdardır.”
Lokman Suresi, 17. ayet: “Ey oğlum, namazı dosdoğru kıl, ma’rufu emret, münkerden sakındır ve sana isabet eden (musibetler)e karşı sabret. Çünkü bunlar, azmedilmesi gereken işlerdendir.



 

Our Score
Binbaşı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!
Exit mobile version