6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Sayfa 54-55 MEB Yayınları

Ortaokul 6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Kazanım Kavrama Testi-3 Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 54, 55


6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Kazanım Kavrama Testi-3 Metni Etkinlik Cevapları


“6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Sayfa 54-55 MEB Yayınları”

6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Sayfa 54-55


6. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Çalışma Kitabı Sayfa 54 Cevapları


1. İnsana ait kandan alınan bir örnek, mikroskopta incelenmiştir. Bu kan örneğinde K, L ve M harfleriyle temsil edilen kan hücreleri aşağıdaki gibi gözlenmiştir. Bu hücrelerle ilgili,

I. Hastalık durumunda K’nin sayısı artar.
II. L, kanın pıhtılaşmasında görev alır.
III. Kandaki karbondioksit gazı M ile taşınır.

yargılarından hangileri yanlıştır?


A) Yalnız II
B) I ve II
C) I ve III
D) II ve III

Cevap : B ŞIKKI


2. Grafikte F, E ve N mahallelerinde kan ihtiyacı olanların ve kan bağışçılarının sayısı verilmiştir. Buna göre aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?


A) F mahallesindeki insanlar, kan ihtiyaçlarını kolayca karşılayamazlar.
B) N mahallesindeki insanlar, kan ihtiyacını kolayca karşılayabilir.
C) F mahallesindeki bağışçı sayısı, N mahallesine göre daha fazladır.
D) Kan ihtiyacının en az olduğu mahalle N’dir.

Cevap : C ŞIKKI


3. Kan bağışının az yapıldığı toplumlarda her gün binlerce kişi hayatını kaybetmektedir. Türkiye’nin ihtiyacı olan kanı, Türkiye Kızılay Derneği gönüllü ve sürekli bağışçılardan karşılamaya çalışmaktadır. Kan bağışında bulunmak, insanların hayatını kurtarır ve toplumsal dayanışmayı artırır. Kan bağışı sırasında hijyene çok dikkat edilmesi gerekir.

Metne göre kan bağışı ile ilgili,

I. Ülkemizde Kızılay, kan temin etmektedir.
II. Toplumdaki bireylerin yardımlaşmasını sağlar.
III. Kan bağışı sırasında temizlik kurallarına uymak önemlidir.

ifadelerinden hangileri söylenebilir?


A) Yalnız I
B) I ve II
C) I ve III
D) I, II ve III

Cevap : D ŞIKKI


4. K, L ve M damar türleri ile bu damarlardaki kan akış hızına ait grafik aşağıdaki gibidir. Bu damar türleriyle ilgili,

I. Karbondioksit miktarı en fazla olan M’dir.
II. K, kesilirse kan akışı sızıntı şeklinde olur.
III. L, genellikle oksijence zengin kan taşır.

yargılarından hangileri doğrudur?


A) Yalnız I
B) I ve II
C) II ve III
D) I, II ve III

Cevap : D ŞIKKI


6. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Çalışma Kitabı Sayfa 55 Cevapları


5. Aşağıdaki görselde kalbin bölümleri, kanı kalbe taşıyan ve kalpten gönderen damarlar harflerle gösterilmiştir. Buna göre kanda bulunan oksijen oranları ile ilgili verilen grafiklerden hangisi doğrudur?


Cevap : D ŞIKKI


6. Aşağıda dolaşım sistemine ait damarlardan oluşan bir kesit verilmiştir. Bu damar çeşitleri ile ilgili,

I. 3 numara, hücrelerin ihtiyacı olan maddeleri taşır.
II. 1 numaradaki kan akış hızı 3’ten az, 2’den fazladır.
III. 2 numarada sadece hücrelerde oluşan atık maddeler bulunur.

ifadelerinden hangileri doğrudur?


A) Yalnız I
B) I ve II
C) II ve III
D) I, II ve III

Cevap : B ŞIKKI



 

Our Score

6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Sayfa 59-60-61 MEB Yayınları

Ortaokul 6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Kazanım Kavrama Testi-4 Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 59, 60, 61


6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Kazanım Kavrama Testi-4 Metni Etkinlik Cevapları


“6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Sayfa 59-60-61 MEB Yayınları”

6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Sayfa 59-60-61


6. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Çalışma Kitabı Sayfa 59 Cevapları


Soru : a. Tablodaki sorularla doğru cevapların eşleştiği kutulardaki okları daire içine alınız.


Cevap :

“6. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Çalışma Kitabı Sayfa 59-60-61 Cevapları”

Soru : b. Daire içine alınan okları aşağıdaki başlangıç noktasından itibaren sırasıyla çizerek ilerleyiniz. Ulaşılan noktadaki harfi ilgili yere yazınız (Her ok bir birim kabul edilecektir.).


Cevap :

  • Ulaşılan Harf: G

6. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Çalışma Kitabı Sayfa 60 Cevapları


1. Solunum sistemine ait yapı ve organlar, görselde numaralandırılmıştır. Buna göre aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?


A) 4 numaralı yapı soluk verirken kasılır.
B) 2 numaralı yapı, solunum sisteminin ilk organıdır.
C) 3 numaralı yapı, gırtlak ile burun arasında hava iletimini sağlar.
D) 1 numaralı yapıdan geçen hava molekülleri kılcal damarlar sayesinde ısıtılır.

Cevap : D ŞIKKI


2. Soluk alışverişi sırasında hava vücuda alınır, belirli yolları izleyerek vücudu terk eder. Aşağıda soluk verme sırasında havanın izlediği yollarda hata yapılmıştır. Buna göre sıralamada nasıl bir değişiklik yapılırsa hata giderilmiş olur?


A) Burun yerine ağız yazılmalıdır.
B) Yutak ve gırtlağın yeri değiştirilmelidir.
C) Burun ile akciğerin yeri değiştirilmelidir.
D) Gırtlak ve soluk borusunun yeri değiştirilmelidir.

Cevap : B ŞIKKI


3. Aşağıda solunum sistemindeki bazı yapılarda gerçekleşen olaylarla ilgili görseller numaralanmıştır. Görsellerde gerçekleşen olaylarla ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi doğrudur?


A) I’de oksijen gazı alveollerden bronşçuklara iletilir.
B) II’de bronşlardan bronşçuklara karbondioksit geçişi olur.
C) I’de diyafram kası gevşeyerek aşağı doğru hareket eder.
D) II’de bronşlardan gelen hava, soluk borusuna iletilir.

Cevap : D ŞIKKI


4. Aşağıda solunum sistemi modeli üzerindeki bazı yapılar K, L, M ve N harfleriyle temsil edilmiştir. Bu yapılarla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?


A) Soluk alma olayı sırasında oksijen gazı N’den soluk borusuna ilerler.
B) N, ses tellerinin bulunduğu yapı ile soluk borusunun arasında yer alır.
C) Soluk verme sırasında karbondioksit gazının vücut dışına atıldığı yapı K’dir.
D) L, soluk alma sırasında gevşer.

Cevap : C ŞIKKI


6. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Çalışma Kitabı Sayfa 61 Cevapları


5. Aşağıdaki görselde solunum sistemine ait bir yapı verilmiştir. Bu yapı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


A) Kasılarak göğüs kafesinin hacmini azaltır.
B) Akciğerlerin çalışmasını destekleyen güçlü bir kastır.
C) Kaburga kasları ile aynı anda kasılarak solunuma yardımcı olur.
D) Göğüs ve karın boşluğundaki organları birbirinden ayırır.

Cevap : A ŞIKKI


6. Solunum egzersiz cihazı, ağızlık kısmına nefesin üflenmesiyle çalışır. Cihazdaki toplar, nefesin üflenme şiddetine göre kırmızı toptan itibaren sırasıyla yükselir. Bir bireyin solunum egzersiz cihazına yaptığı üfleme testleri sırasında topların konumları aşağıdaki gibidir.

Bu testler sırasında bireyin bazı yapı ve organlarında meydana gelen değişimlerle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?


A) 2. üflemede kaburgaların arasındaki kaslar, 3. üflemeye göre daha çok kasılmıştır.
B) Akciğer hacmi 1. üfleme öncesinde, 3. üfleme öncesine göre daha büyüktür.
C) Alveollerden kılcal damarlara oksijen geçişi en fazla 1. üfleme öncesinde gerçekleşmiştir.
D) Tüm üfleme testlerinde, üfleme anında diyafram kası gevşeyerek yukarı doğru hareket

Cevap : A ŞIKKI



 

Our Score

6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Sayfa 56-57-58 MEB Yayınları

Ortaokul 6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Kazanım Temelli Etkinlikler Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 56, 57, 58


6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Kazanım Temelli Etkinlikler Metni Etkinlik Cevapları


“6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Sayfa 56-57-58 MEB Yayınları”

6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Sayfa 56-57-58


6. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Çalışma Kitabı Sayfa 56 Cevapları


Soru : Aşağıdaki metinde boş bırakılan yerleri kutuların içindeki uygun ifadelerle tamamlayınız.


Cevap :

Vücutta, yaşamsal olayların gerçekleşmesinde solunum sistemi önemli bir yere sahiptir. Vücuda alınan besinlerden enerji elde edilmesi solunum sayesinde gerçekleşir. Vücuttaki yapıların ve organların bu enerjiyi kullanması sonucunda atık maddeler oluşur. Bu atık maddelerden olan karbondioksit solunum sistemi sayesinde vücuttan uzaklaştırılır.

Yaşamsal olayların devamlılığı için oksijen önemli bir maddedir. Bu madde burun yoluyla vücuda girer. Burun; burun kılları kılcal damarlar ve mukus tabakası adı verilen yapılardan oluşur.

Burun kılları ve mukus, solunan havadaki tozu tutar. Mukus, havayı nemlendirir; kılcal damarlar ise havayı ısıtır. Burundaki hava yutak adı verilen yapıya iletilir. Bu yapı; yemek borusu, soluk borusu, ağız ve burun boşluğunun birleştiği yapıdır. Yutaktaki hava, kıkırdak yapıdan oluşan gırtlağa geçer. Gırtlakta bulunan ses telleri sayesinde ses oluşur. Gırtlaktaki hava; yaklaşık 10-12 cm uzunluğunda olan, üst üste dizilmiş kıkırdak halkalardan oluşan soluk borusu adı verilen yapıya iletilir. Bu yapı, mukus sayesinde havadaki yabancı maddelerin tutulmasını ve balgam şeklinde vücut dışına atılmasını sağlar. Soluk borusu havayı akciğerlere iletir.

İnsan vücudunda iki akciğer bulunur. Solunum organı ile soluk borusunu birleştiren yapılara bronş adı verilir. Bu yapılar, akciğerlerde küçülerek bronşçuk adı verilen dala benzeyen yapılara ayrılır. Bronşçukların uçlarında hava keseleri bulunur. Bu hava keselerine alveol denir. Alveollerin etrafı kılcal damarlarla çevrilidir. Bu kılcal damarlardaki oksijence fakir kan, alveollerdeki oksijeni alır, yapısındaki karbondioksidi alveollere verir. Oksijence zenginleşen kan, vücuda pompalanmak üzere kalbe geri döner.

Göğüs kafesinin altında yer alan diyafram kasılıp gevşeyerek akciğerlerin hacminin değişmesine yardımcı olur. Soluk alma sırasında diyafram kasılarak aşağı doğru hareket eder ve göğüs kafesinin hacminin artmasını sağlar. Soluk verme sırasında diyafram gevşeyerek yukarı doğru hareket eder ve göğüs kafesinin hacmini azaltır.


6. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Çalışma Kitabı Sayfa 57 Cevapları


Soru : Aşağıdaki ifadelerin doğru mu, yanlış mı olduğunu belirleyerek uygun kutuyu işaretleyiniz.


Cevap :

  1. (Yanlış) Solunum sisteminin ilk organı ağızdır.
  2. (Yanlış) Sol akciğer, sağ akciğere göre daha büyüktür.
  3. (Doğru) Soluk borusu, bronş adı verilen iki kola ayrılarak akciğerlere bağlanır.
  4. (Doğru) Burun sayesinde vücuda alınan hava; temizlenir, ısıtılır ve nemlendirilir
  5. (Doğru) Alveoller, etrafı kılcal damarlarla çevrili hava kesesi şeklindeki yapılardır.
  6. (Yanlış) Alveollerden gelen hava, bronşçuklara iletilerek gaz değişimi gerçekleştirilir.
  7. (Yanlış) Soluk borusunun başlangıcında bulunan ve kıkırdaktan oluşan yapı, yutaktır.
  8. (Doğru) Diyafram ve kaburga kasları, kasılıp gevşeyerek soluk alışverişine yardımcı olur.
  9. (Yanlış) İnsanlar soluk alabilmek için karbondiokside ihtiyaç duyar.
  10. (Doğru) Solunum sistemi sayesinde kandaki karbondioksidin yerini oksijen alır.
  11. (Doğru) Solunan havanın ısınması, burunda bulunan kılcal damarların sayesinde gerçekleşir.
  12. (Yanlış) Havanın soluk borusuna, besinlerin ise yemek borusuna iletimi gırtlak sayesinde gerçekleşir.
  13. (Yanlış) Soluk verme sırasında havanın izlediği yol sırayla; akciğer, soluk borusu, bronş, gırtlak, yutak ve burundur.
  14. (Yanlış) Soluk verme sırasında diyafram ve kaburgaların arasındaki kaslar gevşediğinden göğüs kafesinin hacmi artar.
  15. (Yanlış) Oksijeni taşımak ve oluşan atık gazları vücuttan uzaklaştırmakla görevli yapı ve organlar solunum sistemini oluşturur.
  16. (Doğru) Akciğerlerin yapısında bronşçuk ve alveoller bulunur.

6. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Çalışma Kitabı Sayfa 58 Cevapları


a. Oksijen ve karbondioksit otobüsleri yolda bazı duraklara uğrayarak kılcal damar ve hava
okullarına ulaşacaktır.

Otobüslerin sırasıyla hangi duraklara uğrayacağını ve hangi okullara ulaşacağını tabloya yazınız. 


Cevap :

“6. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Çalışma Kitabı Sayfa 56-57-58 Cevapları”

b. Soluk alma ve soluk verme otobüsleri yolda bazı duraklara uğrayarak soluk alma ve soluk verme okullarına ulaşacaktır.

Otobüslerin hangi duraklara uğrayarak okullara ulaşacağını tablonun ilgili bölümüne yazınız. 


Cevap :

“6. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Çalışma Kitabı Sayfa 58 Cevapları”


 

Our Score

6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Sayfa 37-38-39 MEB Yayınları

Ortaokul 6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Kazanım Kavrama Testi-1 Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 37, 38, 39


6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Kazanım Kavrama Testi-1 Metni Etkinlik Cevapları


“6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Sayfa 37-38-39 MEB Yayınları”

6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Sayfa 37-38-39


6. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Çalışma Kitabı Sayfa 37 Cevapları


Destek ve hareket sistemine ait aşağıdaki kavram haritasında bazı bölümler numaralandırılmıştır. 

Soru : Numaralandırılmış bölümlerle ilgili verilen aşağıdaki cümlelerden yanlışları belirleyi- niz ve düzeltiniz.


Cevap :

  • a. I numaralı bölüme “Kas” yazılmalıdır.
  • b. II numaralı bölüme “İskelet” yazılmalıdır.
  • c. III numaralı bölüme “Çizgili” yazılmalıdır.
  • ç. Cümle doğrudur.
  • d. V numaralı bölüme “Yarı oynar” yazılmalıdır.
  • e. VI numaralı bölüme “Yassı” yazılmalıdır.
  • f. Cümle doğrudur.
  • g. Cümle doğrudur.

6. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Çalışma Kitabı Sayfa 38 Cevapları


1. Aşağıda destek ve hareket sistemine ait bir şema oluşturulmuştur. Buna göre I, II ve III numaralı kutulara yazılabilecek kavramlar için aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?


A) I numaralı kutudaki sistem, tek başına vücudun dik durmasını sağlar.
B) II numaralı kutudaki yapı kemik olamaz.
C) III numaralı kutudaki yapı, iki kemiğin birleşme noktasında bulunabilir.
D) I numaralı kutudaki yapıların, harekete etkisi yoktur.

Cevap : C ŞIKKI


2. Aşağıda vücudumuzda bulunan kas türlerine ait özelliklerden bazıları verilmiştir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi I ve II. kas türlerine ait yapı veya organlardan biri olamaz?


Cevap : A ŞIKKI


3. Aşağıda insan iskelet sistemini oluşturan bazı kısımlar K, L ve M harfleri ile gösterilmiştir. Bu kısımlarla ilgili,

I. K’de tüm eklem çeşitleri bulunur.
II. L’de eni, boyundan uzun olan kemikler bulunur.
III. M’de hareket yeteneği olan eklemler bulunur.

ifadelerinden hangileri doğrudur?


A) Yalnız I
B) II ve II
C) II ve III
D) I, II ve III

Cevap : C ŞIKKI


4. Aşağıdaki tabloda bazı kas türlerine ait özellikler verilmiştir. Buna göre tabloda çizgili kaslara ait özellikler boyanırsa aşağıdaki şekillerden hangisi ortaya çıkar?


Cevap : A ŞIKKI


6. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Çalışma Kitabı Sayfa 39 Cevapları


5. Boyu eninden daha uzun olan kemiklere uzun, eni boyuna neredeyse eşit olan kemiklere kısa ve eni kalınlığından daha fazla olan geniş yüzeyli kemiklere de yassı kemikler denir. Fen bilimleri laboratuvarında insan maketindeki kemikler masanın üzerine dağınık şekilde bırakılmıştır. Öğrenciler bu kemiklerin boyutlarını ölçmüşler ve ölçümlerini sırayla söylemişlerdir.

Bu bilgilere göre,

I. Cem’in incelediği kemik türü, kafatasında bulunabilir.
II. İncelenen kemiklerden kısa ve yassı kemik sayısı eşittir.
lll. Ayda’nın incelediği kemik türü, el ve ayak bileklerinde bulunabilir.

yargılarından hangileri doğrudur?


A) Yalnız I
B) I ve III
C) II ve III
D) I, II ve III

Cevap : B ŞIKKI


6. Aşağıdaki etkinlikte altı top ve bu topların yerleştirileceği hazneler verilmiştir. Toplar numaralanmış eklemlerin hareket yeteneklerine göre haznelere yerleştirilecektir. Bu eklemlerden hareket yeteneği fazla olanın haznesine daha çok top bırakılacaktır.

Buna göre etkinliğin doğru tamamlanması için toplar haznelere aşağıdakilerden hangisi gibi yerleştirilebilir?


Cevap : C ŞIKKI



 

Our Score

6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Sayfa 34-35-36 MEB Yayınları

Ortaokul 6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Kazanım Temelli Etkinlikler Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 34, 35, 36


6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Kazanım Temelli Etkinlikler Metni Etkinlik Cevapları


“6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Sayfa 34-35-36 MEB Yayınları”

6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Sayfa 34-35-36


6. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Çalışma Kitabı Sayfa 34 Cevapları


Soru : Aşağıdaki metinde boş bırakılan yerleri kutuların içindeki uygun ifadelerle tamamlayınız.


Cevap :

Destek ve hareket sistemi vücuda şekil verir, önemli iç organları korur, hareket etmeyi sağlar. Destek ve hareket sistemi, iskelet ve kaslardan oluşur.

İskelet; kemik, kıkırdak ve eklemlerden oluşur. Kemikler, vücudumuzda kan üretimine yardım eder ve çeşitli minerallerin depolanmasını sağlar. Yetişkin bir insan vücudunda 206 kemik bulunur.

Kemikler; uzun, kısa ve yassı kemikler olarak sınıflandırılır. Boyu eninden uzun olan kemikler, uzun kemik sınıfındadır. Bu kemiklere kaval kemiği ve uyluk kemiği örnek verilebilir. Kısa kemikler, boyları enlerine yakın olan kemiklerdir. El ve ayak bilek kemikleri kısa kemiklerdir. Yassı kemiklerse geniş yüzeyli kemiklerdir. Kafatası ve kürek kemikleri yassı kemik örneklerindendir.

Kemikler birbirlerine eklem adı verilen yapılarla bağlanır. Eklemler oynar yarı oynar ve oynamaz eklemler olarak sınıflandırılır. Oynar eklemlerin hareket yeteneği fazladır. Kol ve bacaklarda bulunur. Yarı oynar eklemlerin hareket yeteneği azdır. Omurgadaki eklemler yarı oynar eklemlerdendir. Oynamaz eklemlerin hareket yeteneği yoktur. Kuyruk sokumu ve kafatası bu tür eklemler bulunduran yapılardandır.

Uzun kemiklerin uç kısmında, burun, kulak gibi organların yapısında bulunan esnek dokuya kıkırdak denir. Kıkırdak, kemiklerin birbiri üzerinde kaymasına izin verir ve sürtünmeyi azaltır. Ayrıca omur kemiklerinin arasında da kıkırdak bulunur.

Kaslar, iskeletin üzerini sarar ve iç organların yapısına katılır. Çizgili kas, kalp kası ve düz kas vücudumuzdaki kas türleridir. Çizgili kaslar istemli çalışır. Kol ve bacaklardaki kaslar bu tür kaslara örnektir. İç organlarımızın yapısında bulunan düz kaslar, isteğimizin dışında çalışır. Düz kaslar, diğer kas çeşitlerine göre yavaş çalışır ve yorulmaz. Kalp kası sadece kalbimizde bulunur. Hızlı ve ritmik çalışır, yorulmaz.


6. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Çalışma Kitabı Sayfa 35 Cevapları


Soru : Aşağıdaki ifadelerin doğru mu, yanlış mı olduğunu belirleyerek uygun kutuyu işaretleyiniz.


Cevap :

  1. (Yanlış) Çizgili kaslar isteğimiz dışında çalışan kaslardır.
  2. (Doğru) Kaslar vücudun hareketini kasılıp gevşeyerek sağlar.
  3. (Doğru) İskelet sistemi; kemik, kıkırdak ve eklemlerin bir araya gelmesiyle oluşur.
  4. (Yanlış) Boyunun uzunluğu eninin uzunluğundan büyük olan kemikler, kısa kemiklerdir.
  5. (Doğru) Kemiklerin kolayca hareket etmesini sağlayan eklemlere, oynar eklemler denir.
  6. (Yanlış) Burun ve kulak kepçesinde bulunan, kemiklerden daha yumuşak olan yapılara eklem denir.
  7. (Doğru) Yassı kemiklere; kafatasını oluşturan kemikler, kaburga kemikleri, kürek kemiği ve leğen kemiği örnek verilebilir.
  8. (Yanlış) Kasların görevi sadece kemiklerin hareket etmesini sağlamaktır.
  9. (Yanlış) Göğüs kafesini oluşturan kemikler, mide ve karaciğeri dış etkenlere karşı korur.
  10. (Doğru)  Sevinç, üzüntü, öfke ve şaşkınlık gibi duyguları ifade eden yüz mimikleri birçok kas grubunun birlikte çalışması ile ortaya çıkar.
  11. (Yanlış) Vücudumuzun hareketini sağlayan kaslar aynı yönde kasılır.
  12. (Doğru) Kalp kasları; güçlü, hızlı ve ritmik şekilde kasılan ve ömür boyu çalışan kaslardır.
  13. (Yanlış) Vücuttaki en uzun kemik kolda bulunur.
  14. (Doğru) Kemikler, mineral depolanmasında ve kan hücrelerinin üretilmesinde görev alır.
  15. (Yanlış) Vücutta bulunan eklemler, oynar ve oynamaz eklemler olmak üzere iki çeşittir.
  16. (Doğru) Destek ve hareket sistemi; organlara tutunma yüzeyi oluşturur, vücuda şekil verir ve vücudun hareket etmesini sağlar.

6. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Çalışma Kitabı Sayfa 34 Cevapları


Elif ve Cenk adlı öğrenciler aşağıdaki özelliklerin ait olduğu kas çeşitlerini belirleyerek ilerleyeceklerdir. Elif; verilen özellik düz kasa ait ise kırmızı oku, ait değilse mavi oku takip edecektir. Cenk; verilen özellik çizgili kasa ait ise kırmızı oku, ait değilse mavi oku takip edecektir.

Soru : Buna göre Elif ve Cenk’in ulaşacağı çıkışları bularak ilgili kısma yazınız.


Cevap :

a. Tüm değerlendirmelerini doğru yapan Elif kaç numaralı çıkışa ulaşır? : II numaralı çıkış

b. Tüm değerlendirmelerini doğru yapan Cenk kaç numaralı çıkışa ulaşır? : VIII numaralı çıkış

c. Sadece ikinci özelliği yanlış değerlendiren Elif’in ulaşacağı çıkış hangisidir? : IV numaralı çıkış

ç. Sadece ikinci özelliği yanlış değerlendiren Cenk’in ulaşacağı çıkış hangisidir? : V numaralı çıkış



 

Our Score

5. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Sayfa 42-43-44 SDR Dikey Yayıncılık

Ortaokul 5. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Mikroskobik Canlılar Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 42, 43, 44


5. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Mikroskobik Canlılar Metni Etkinlik Cevapları


“5. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Sayfa 42-43-44 SDR Dikey Yayıncılık”

5. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Sayfa 42-43-44


5. Sınıf Fen Bilimleri SDR Dikey Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 43 Cevapları


Zararlı mikroskobik canlılar ise vücudumuza açık yaralardan, nefes alıp verme esnasında ağız veya burnumuzdan girebilmektedir. Bu durum, hastalanmamıza neden olabilir. 

Soru : Peki, zararlı mikroskobik canlılardan kendimizi nasıl koruyabiliriz?


Kısa Cevap : “Peki, zararlı mikroskobik canlılardan kendimizi nasıl koruyabiliriz?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Zararlı mikroskobik canlılardan (bakteriler, virüsler, mantarlar ve parazitler gibi) korunmak için alabileceğimiz önlemler şunlardır:

1. Elleri Düzenli ve Doğru Yıkamak

– Elleri en az 20 saniye boyunca sabun ve su ile yıkamak.
– Özellikle yemek hazırlamadan önce, tuvaletten sonra, hapşırma veya öksürme sonrası elleri yıkamak.

2. Dezenfektan Kullanımı

– Su ve sabunun bulunmadığı durumlarda alkol bazlı el dezenfektanları kullanmak.
– Yüzeyleri düzenli olarak dezenfekte etmek, özellikle sık dokunulan yerleri (kapı kolları, ışık düğmeleri, vb.).

3.  Aşı Olmak

– Bulaşıcı hastalıklara karşı koruma sağlamak için önerilen aşıları yaptırmak.

4. **Sağlıklı Beslenme ve Bağışıklık Sistemi Güçlendirme**:
– Dengeli ve sağlıklı beslenmek, yeterli vitamin ve mineral almak.
– Düzenli egzersiz yapmak ve yeterli uyku almak.

5. Kişisel Hijyen

– Günlük olarak banyo yapmak ve temiz giysiler giymek.
– Tırnakları kısa ve temiz tutmak.

6. Yiyecek ve İçecek Güvenliği

– Yiyecekleri iyi pişirmek ve uygun sıcaklıklarda saklamak.
– Güvenli su kaynakları kullanmak ve şüpheli suyu içmemek.

7. Hasta İnsanlardan Uzak Durmak

– Hastalığı olan kişilerle yakın temastan kaçınmak.
– Hasta olan kişilerin maske takması ve doğru öksürme/hapsırma tekniklerini kullanması.

8. Maske ve Kişisel Koruyucu Ekipman Kullanımı

– Salgın dönemlerinde veya enfeksiyon riski yüksek alanlarda maske takmak.
– Gerekli durumlarda eldiven ve diğer kişisel koruyucu ekipmanları kullanmak.

9. Çevre Temizliği ve Havanın İyi Havalandırılması

– Evin ve iş yerinin düzenli olarak temizlenmesi ve havalandırılması.
– Kapalı alanlarda hava filtreleri veya hava temizleyici cihazlar kullanmak.

10. Seyahat Önlemler

– Seyahat öncesi hedef yer hakkında bilgi edinmek ve gerekli aşıları yaptırmak.
– Seyahat sırasında hijyen kurallarına dikkat etmek ve kalabalık yerlerden kaçınmak.

Bu maddeleri uygulayarak zararlı mikroskobik canlılardan korunmak mümkündür.


5. Sınıf Fen Bilimleri SDR Dikey Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 44 Cevapları


Etkinlik Mikroskobik Canlıları İnceleyelim


Gerekli Malzemeler
Kavanoz
Küçük bir su birikintisinden alınan su (Havuzdan veya gölden alınabilir.)
Birkaç tane küp şeker
Kurumuş yaprak
Havlu
Mikroskop
Lamel
Lam
Damlalık

Etkinliğin Uyarısı 

Hijyen kurallarına dikkat ediniz.

Etkinliğin Yapılışı 

Kavanozun yarısına birikintiden aldığımız suyu koyalım.
Sonra suyun içine şekeri, kurumuş yaprağı koyalım. Ağzını kapatıp kavanozu çalkalayalım.
Kavanozu oda sıcaklığında ve Güneş ışığı almayacak bir yerde bir hafta bekletelim. Işık almaması için kavanozun üzerine havlu kapatalım.
Daha sonra, kavanozdaki sudan lam üzerine damlatalım. Lamın üzerine lameli kapatarak örneği mikroskopta inceleyelim.


Soru : Mikroskopla incelediğimiz sıvının içinde farklı canlılar gördünüz mü? Gördüğümüz canlıları defterimize çizelim.


Cevap :

“5. Sınıf Fen Bilimleri SDR Dikey Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 44 Cevapları”


 

Our Score

6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Sayfa 28-29-30-31-32 MEB Yayınları

Ortaokul 6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı 1. Ünite Ünite Kavrama Testi Cevapları Sayfa 28, 29, 30, 31, 32


6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı 1. Ünite Ünite Kavrama Testi Cevapları


“6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Sayfa 28-29-30-31-32 MEB Yayınları”

6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Sayfa 28-29-30-31-32


6. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Çalışma Kitabı Sayfa 28 Cevapları


1. Aşağıda bir tutulmaya ilişkin görsel çalışma verilmiştir. Buna göre,

I. ‘‘Dünya’’, Ay ile Güneş’in arasında yer alır.
II. ‘‘Ay’’, Güneş ve Dünya ile aynı doğrultudadır.
III. Ay, Dünya’nın etrafında dolanmaya devam eder.

ifadelerinden hangileri doğrudur?


A) Yalnız I
B) I ve II
C) II ve III
D) I, II ve III

Cevap : D ŞIKKI


2. Aşağıda çeşitli harflerle temsil edilen Güneş sistemine ait bazı gezegenlerin Güneş’e olan uzaklıkları sütun grafiği ile gösterilmiştir. Bu gezegenlerle ilgili,

I. K, Satürn ise L, Neptün’dür.
II. M, Mars ise K ve N, dış gezegendir.
III. L, iç gezegen ise M, Venüs’tür.

yargılarından hangileri doğrudur?


A) Yalnız I
B) I ve II
C) II ve III
D) I, II ve III

Cevap : B ŞIKKI


6. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Çalışma Kitabı Sayfa 29 Cevapları


3. Aşağıda Güneş sisteminde yer alan gezegenlerden bazılarına ait bilgiler verilmiştir. Bu gezegenlerle ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır?


A) K ve L’nin arasında Dünya yer alır.
B) N ve L’nin arasında bulunanlar iç gezegendir.
C) M ve N’nin arasında Satürn ve Uranüs bulunur.
D) K, M’den hacimsel olarak daha küçük gezegendir.

Cevap : A ŞIKKI


4. Bir öğrenci Güneş, Dünya ve Ay’ı temsil eden aşağıdaki şekilleri hazırlamıştır. Öğrenci, bu gök cisimlerine ait şekilleri aşağıdaki panoda ilgili karelerin üzerine yerleştirerek tutulma olaylarını modellemek istemiştir.

Buna göre aşağıdaki panolardan hangisi, öğrencinin yaptığı Ay tutulması modelini doğru şekilde temsil eder?


Cevap : C ŞIKKI


6. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Çalışma Kitabı Sayfa 30 Cevapları


5. Ay, sürekli dolandığı için Dünya’dan bakıldığında farklı şekillerde görülür. Ay bu evredeyken,

I. Gözlenebilecek tutulma yaklaşık bir hafta sürer.
II. Meydana gelebilecek tutulma gece gerçekleşir.
III. “Dünya”, Güneş ile Ay’ın arasındayken Ay tutulması gerçekleşebilir.

ifadelerinden hangileri doğrudur?


A) Yalnız I
B) I ve III
C) II ve III
D) I, II ve III

Cevap : C ŞIKKI


6. Bir doğa olayının gerçekleşmesi sırasında Güneş, Ay ve Dünya’nın birbirlerine göre konumları görseldeki model üzerinde gösterilmiştir. Buna göre aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?


A) K, L ve M şehirlerinden bu doğa olayı aynı şekilde gözlemlenir.
B) Ay’ın gölgesinde olan bölgede Güneş tutulması gözlemlenir.
C) K şehrinden bakıldığında Ay, tamamı aydınlık olacak şekilde gözlemlenir.
D) Bu doğa olayının yaşandığı anda L şehrindeki bir kişi Güneş’in tamamını görür.

Cevap : B ŞIKKI


6. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Çalışma Kitabı Sayfa 31 Cevapları


7. Görselde K, L ve M gök cisimlerinin aynı doğrultuda dizilmesi ile oluşan bir doğa olayı verilmiştir. Görselde verilen doğa olayı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


A) Ay’ın yeni ay evresinde gerçekleşir.
B) K ile L yer değiştirseydi Ay’ın dolunay evresinde gerçekleşirdi.
C) L ve M yer değiştirseydi başka bir tutulma gerçekleşirdi.
D) K ve M gök cisimleri yer değiştirseydi gündüz gözlenebilen bir tutulma olurdu.

Cevap : C ŞIKKI


8. Güneş tutulmasını modellemek için kamerası ile özçekim yaparak bir etkinlik hazırlamak isteyen Ahmet, bunun için bir arkadaşına ihtiyaç duymaktadır. Modellemede aynı hizada bulunan Ahmet, Elif ve telefon kamerası birer gök cismini temsil edecektir. Modelleme tamamlandıktan sonra Ahmet Elif’e teşekkür etmiştir. Buna göre,

I. Ahmet, Ay’ı temsil etmelidir.
II. Ahmet Dünya’yı temsil ediyorsa Güneş tutulması modeli oluşturulamaz.
III. Ahmet’in kamerası Güneş olarak düşünülürse Elif, Dünya olmalıdır.

yargılarından hangileri doğrudur?


A) Yalnız I
B) I ve III
C) II ve III
D) I, II ve III

Cevap : D ŞIKKI


6. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Çalışma Kitabı Sayfa 32 Cevapları


9. Aşağıdaki görselde kırmızı ışıkta sırayla duran araçlar verilmiştir. Büyüklüklerine bakılarak bir tutulma türüne benzetilen bu sıralamayla ilgili yorumlar yapılmıştır. Buna göre,

I. Benzetilen tutulma, Ay tutulmasıdır.
II. Kırmızı ışıkta tır ve kamyonun arasında otomobil dursaydı bu diziliş Güneş tutulmasını temsil edebilirdi.
III. Tır; kırmızı ışıkta otomobilden sonra, kamyondan önce dursaydı Ay tutulmasını temsil edebilirdi.

ifadelerinden hangileri doğrudur?


A) I ve II
B) I ve III
C) II ve III
D) I, II ve III

Cevap : A ŞIKKI


10. Her birinin elinde bir siyah ve bir yeşil top bulunan Ada ve Ege, tutulmalar adlı oyunu oynayacaklardır. Büyük olan siyah toplar ile küçük olan yeşil toplar puanlama alanına atılarak tutulma olayında gerçekleşen dizilimler oluşturulacaktır. Etkinlikte toplar ve sarı alan, büyüklüklerine göre farklı gök cisimlerini temsil etmektedir. Ada ilk olarak siyah topu, Ege ise ilk olarak yeşil topu görseldeki gibi 50 puanlık bölgeye atmıştır. Öğrencilerin attığı ikinci toplar, ilk attıkları toplarla ve sarı alanla aynı hizaya düşmüştür.

Buna göre aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


A) Ada’nın yeşil topu 25 puanlık alana gelirse Güneş tutulmasına benzetilebilir.
B) Ege’nin siyah topu 25 puanlık alana gelirse Güneş tutulmasına benzetilebilir.
C) Ay tutulması için Ada, elindeki topu 25 puanlık bölgeye atmalıdır.
D) Ay tutulması için Ege, elindeki topu 100 puanlık bölgeye atmalıdır.

Cevap : A ŞIKKI



 

Our Score

6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Sayfa 26-27 MEB Yayınları

Ortaokul 6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Kazanım Kavrama Testi-2 Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 26, 27


6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Kazanım Kavrama Testi-2 Metni Etkinlik Cevapları


“6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Sayfa 26-27 MEB Yayınları”

6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Sayfa 26-27


6. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Çalışma Kitabı Sayfa 26 Cevapları


1. Aşağıdaki görselde bir tutulma olayının modellenmesi gösterilmiştir. Buna göre görseldeki tutulma ile ilgili ifadelerden hangisi yanlıştır?


A) Ay, dolunay evresinde iken gerçekleşen bir olaydır.
B) Ay’dan bakan bir astronot Dünya’yı karanlık görür.
C) Güneş, Dünya ve Ay’ın konumlarına bağlı olarak yılda birkaç kez gerçekleşebilir.
D) Bu olay gündüz gerçekleşir ve Ay, bir saat kadar görülemez.

Cevap : D ŞIKKI


2. Fatih, gözlemlediği bir tutulma olayı ile ilgili aşağıdaki tabloyu oluşturmuştur. Fatih, bu tutulma olayı ile ilgili gök cisimlerinin gölge durumlarını defterine çizmek istemiştir.

Buna göre Fatih’in aşağıda yaptığı çizimlerden hangisinin doğru olduğu söylenebilir?


Cevap : C ŞIKKI


3. Aşağıdaki malzemeler kullanılarak tutulma olayları anlatılacaktır. Bu modelde ampul, ışık vermektedir. Buna göre,

I. Ay K’ye, Dünya ise L’ye yerleştirilirse Güneş tutulması modellenir.
II. Ay tutulması modeli oluşturulursa Dünya’nın gölgesi Ay’ın üzerine düşer.
III. Dünya, L’ye yerleştirilirse her iki tutulmada modellenemez.

ifadelerinden hangileri doğrudur?


A) I ve II
B) I ve III
C) II ve III
D) I, II ve III

Cevap : A ŞIKKI


4. Kerem, Ayşe ve Elif’in farklı büyüklükteki bilyelerle hazırladığı Güneş tutulması modelleri aşağıda verilmiştir. Buna göre modellerle ilgili ifadelerden hangisi yanlıştır?


A) Kerem ve Ayşe istenilen modeli yapabilmiştir.
B) Elif’in modeli başka bir tutulma olayını göstermektedir.
C) Elif’in modelinde en büyük bilye ortaya gelirse Güneş tutulması modeli olur.
D) Her üç modelde de gök cisimleri aynı doğrultudadır.

Cevap : C ŞIKKI


6. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Çalışma Kitabı Sayfa 27 Cevapları


5. Grafikte A ve B harfleri ile simgelenen tutulmalar sırasında Dünya ve Ay’ın Güneş’e uzaklıkları gösterilmiştir. Grafiğe göre;

I. A tutulması Dünya’nın belirli bölgesinden gözlemlenebilir.
II. B tutulması Ay’ın dolunay evresinde gözlemlenebilir.
III. Dünya ve Ay’dan Güneş’e uzak olan, diğerinin gölgesinde kalır.

ifadelerinden hangileri doğrudur?


A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve II
D) I, II ve III

Cevap : D ŞIKKI


6. Bir öğrenci Güneş, Dünya ve Ay’ı temsil eden şekilleri kullanarak aşağıdaki tutulma modellerini oluşturmuştur. Öğrenci bu tutulma modelleriyle ilgili defterine aşağıdaki grafikleri çizmiştir.

Buna göre öğrencinin yaptığı çizimlerden hangileri doğrudur?


A) Yalnız I
B) I ve II
C) II ve III
D) I, II ve III

Cevap : B ŞIKKI



 

Our Score

6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Sayfa 24-25 MEB Yayınları

Ortaokul 6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Beceri Temelli Etkinlikler Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 24, 25


6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Beceri Temelli Etkinlikler Metni Etkinlik Cevapları


“6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Sayfa 24-25 MEB Yayınları”

6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Sayfa 24-25


6. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Çalışma Kitabı Sayfa 24 Cevapları


Öğretmen, tutulmalar konusu ile ilgili bir labirent hazırlar. Öğrencilerden labirentin giriş kapısından itibaren tabloda verilen özelliklerin ait olduğu tutulma türüne göre uygun oku belirleyerek ilerlemelerini ister.

Soru : Tutulma türlerine ait özelliklerin tümünü doğru ya da tümünü yanlış değerlendirerek ilerleyen öğrencilerin ulaşacağı çıkışı bularak ilgili bölüme yazınız.


Cevap :

a. Tutulma türlerini doğru belirleyen öğrencinin ulaşacağı çıkış: 4 numaralı çıkış

b. Tutulma türlerini yanlış belirleyen öğrencinin ulaşacağı çıkış: 2 numaralı çıkış


6. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Çalışma Kitabı Sayfa 25 Cevapları


Öğretmen, öğrencileri üç gruba ayırmış ve gruplara bu tutulmalara ait özelliklerin yer aldığı çalışma kâğıtlarını dağıtmıştır. Öğrenciler, çalışma kâğıtlarında ilgili özelliği içeren kutulara “+” işareti koymuşlar ve etkinliği aşağıdaki gibi tamamlamışlardır.

Soru : Buna göre yapılan etkinlikle ilgili aşağıdaki soruları cevaplandırınız.


1. Hangi grup daha yüksek puan almıştır?


Cevap :  3. grup


2. Hangi grubun Ay tutulmasıyla ilgili kutularda yaptığı işaretlemelerin tamamı doğrudur?


Cevap :  2. grup


3. Hangi grubun Güneş tutulmasıyla ilgili kutularda yaptığı işaretlemelerin tamamı doğrudur?


Cevap :  1. grup



 

Our Score

6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Sayfa 20-21-22-23 MEB Yayınları

Ortaokul 6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Kazanım Temelli Etkinlikler Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 20, 21, 22, 23


6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Kazanım Temelli Etkinlikler Metni Etkinlik Cevapları


“6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Sayfa 20-21-22-23 MEB Yayınları”

6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Sayfa 20-21-22-23


6. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Çalışma Kitabı Sayfa 20 Cevapları


Soru : Aşağıdaki metinde boş bırakılan yerleri kutuların içindeki uygun ifadelerle tamamlayınız.


Cevap :

Bir gök cisminin gölgesi başka bir gök cisminin üzerine düştüğünde tutulma olayı gerçekleşir.

Ay, yörüngesinde dolanırken Dünya ile Güneş’in arasına girer. Bu durumda Güneş, Ay ve Dünya aynı doğrultuda olursa Ay’ın gölgesi Dünya üzerine düşer. Bu olaya Güneş tutulması adı verilir. Güneş, Ay ve Dünya her ay aynı doğrultuda olamayacağından bu tutulma her ay gerçekleşmez. Bu tutulma gündüz saatlerinde gözlemlenebilir ve Ay’ın yeni ay evresinde gerçekleşir.

Dünya, yörüngesinde dolanırken bazen Güneş ile Ay’ın arasında kalır. Bu durumda Güneş, Dünya ve Ay aynı doğrultuda olursa Dünya’nın gölgesi Ay’ın üzerine düşer. Bu olaya Ay tutulması adı verilir. Bu tutulma gece saatlerinde gözlemlenebilir. Güneş, Dünya ve Ay; her ay aynı doğrultuda olamayacağından bu tutulma da her ay gerçekleşmez. Bu tutulma Ay’ın dolunay evresinde gözlemlenebilir.

Güneş tutulması esnasında Ay’ın Güneş’e olan uzaklığı, Dünya’nın Güneş’e olan uzaklığından daha az olur. Güneş tutulması, Ay tutulmasına göre Dünya’nın daha dar bir alanından gözlemlenir. Ay daha büyük bir gök cismi olsaydı Güneş tutulması daha geniş bir alandan gözlenebilirdi.

Güneş’e doğrudan bakmak göz sağlımız açısından tehlikelidir. Bu durum Güneş tutulması esnasında daha da tehlikelidir. Ay tutulması esnasında böyle bir tehlike yoktur.


6. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Çalışma Kitabı Sayfa 21 Cevapları


Soru : Aşağıdaki ifadelerin doğru mu, yanlış mı olduğunu belirleyerek uygun kutuyu işaretleyiniz.


Cevap :

  1. (Yanlış) Güneş tutulması, her dolunay evresinde gerçekleşir.
  2. (Doğru) Güneş tutulması sırasında Ay’ın gölgesi, Dünya’nın bir kısmına düşer.
  3. (Yanlış) Ay tutulması sırasında Ay, yeni ay evresindedir.
  4. (Yanlış) Güneş tutulması; Ay, Dünya’nın gölgesinden geçerken gerçekleşir.
  5. (Doğru) Ay tutulması, Dünya’nın gece saatleri yaşanan bölümlerinde gözlemlenebilir.
  6. (Doğru) Ay tutulmasının gözlemlenme süresi Güneş tutulmasınınkinden daha uzundur.
  7. (Doğru) Tutulma olabilmesi için Güneş, Dünya ve Ay aynı doğrultuda olmalıdır.
  8. (Doğru) Tutulmalar ışığın doğrusal yayıldığını gösterir.
  9. (Yanlış) Dünya ile Güneş’in arasında Ay olduğunda gerçekleşebilen tutulma, Ay tutulmasıdır.
  10. (Yanlış) Güneş’in Dünya ile Ay’ın arasına girmesiyle Güneş tutulması gerçekleşir.
  11. (Doğru)  Ay tutulması sırasında Ay, Dünya’ya göre Güneş’ten daha uzaktadır.
  12. (Yanlış) Ay tutulmasını koruyucu gözlük kullanmadan izlemek gözlere zarar verir.
  13. (Doğru)  Güneş tutulması sırasında Ay, Güneş ışınlarının Dünya’nın belirli bir bölgesine ulaşmasını engeller.
  14. (Doğru)  Güneş tutulması Dünya’nın gündüz yaşanan bölgelerinde gözlemlenebilir.
  15. (Yanlış) Her iki tutulmada da Ay, Dünya’ya Güneş’ten daha yakındır.
  16. (Doğru)  Tutulmalar gölge oluşumu sayesinde gerçekleşir.

6. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Çalışma Kitabı Sayfa 22 Cevapları


Aşağıda Güneş ve Dünya görsellerini içeren bir şema verilmiştir. Şema üzerinde Ay’ın bulunabileceği bazı konumlar numaralandırılmıştır.

Soru : Buna göre aşağıdaki ifadeleri doğru tamamlayan sözcüklerin altını çiziniz. 


Cevap :

1. Ay, I numaralı konumda iken Ay tutulması / Güneş tutulması meydana gelir.

2. Ay, III numaralı konumda iken Ay tutulması / Güneş tutulması meydana gelir.

3. Ay tutulması gece / gündüz gözlemlenebilir.

4. Güneş tutulması gece / gündüz gözlemlenebilir.

5. Ay tutulması, Ay’ın dolunay / yeni ay evresinde gözlemlenebilir.

6. Ay, II numaralı konumdayken Güneş tutulması gözlemlenebilir / gözlemlenemez.

7. Güneş tutulması, Ay’ın dolunay / yeni ay evresinde gözlemlenebilir.

8. Ay, IV numaralı konumdayken Ay tutulması gözlemlenebilir / gözlemlenemez.

9. Güneş tutulması, Ay tutulmasına göre daha geniş / dar bir alanda gözlemlenebilir.

10. Ay tutulması, Güneş tutulmasına göre daha geniş / dar bir alanda gözlemlenebilir.

11. Ay; III numaralı konumdayken gerçekleşen tutulma, I numaralı konumdayken gerçekle- şene göre daha uzun / kısa süreli gözlemlenebilir.

12. Ay, I numaralı konumdayken gerçekleşen tutulma ile III numaralı konumdayken gerçekleşen tutulmada aynı / farklı gök cismi gölgede kalır.


6. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Çalışma Kitabı Sayfa 23 Cevapları


Soru : Öğrenciler, çeşitli meyvelerden Güneş ve Ay tutulmasını temsil eden aşağıdaki modelleri oluşturmuştur. Modellerin hangi tutulmayı ve meyvelerin hangi gök cismini temsil ettiğini ilgili kısımlara yazınız.


Cevap :

“6. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Sayfa 20-21-22-23 Cevapları”


 

Our Score
error: Content is protected !!