Ana Sayfa > 3. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ > 3. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒┬áSayfa 253-254-255-256-257 SONU├ç Yay─▒nlar─▒

T├╝rk├že ├ľ─čretmeni
Binba┼č─▒
Konular1969
Cevaplar0

3. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ ─░stiklal Mar┼č─▒ ve Mehmet Akif Dinleme Metni Etkinlik Cevaplar─▒ Sayfa 253, 254, 255, 256, 257


3. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ ─░stiklal Mar┼č─▒ ve Mehmet Akif Dinleme Metni Etkinlik Cevaplar─▒


3. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ Sayfa 253-254-255-256-257


1. ─░stikl├ól Mar┼č─▒ÔÇÖm─▒z─▒n ┼čairi kimdir?


Cevap :

─░stiklal mar┼č─▒’m─▒z─▒n ┼čairi Mehmet Akif ersoy’dur.


2. Mehmet Âkit Ersoy hakkında neler biliyorsunuz?


K─▒sa Cevap :

Mehmet Akif Ersoy’un 1873 y─▒l─▒nda do─čdu─čunu 1936 y─▒l─▒nda vefat etti─čini biliyorum.

─░stiklal mar┼č─▒’m─▒z─▒n ┼čairi oldu─čunu ve bizlere bir├žok Eser b─▒rakt─▒─č─▒n─▒ biliyorum.

As─▒l mesle─čini veterinerlik oldu─čunu ancak b├╝y├╝k bir ┼čair oldu─čunu biliyorum.

Uzun Cevap :

Mehmet Akif Ersoy 20 Aral─▒k 1873 tarihinde do─čmu┼čtur.

27 Aral─▒k 1936 tarihinde vefat etmi┼čtir.

├ťlkemizin ve K─▒br─▒s T├╝rk Cumhuriyeti’nin ulusal mar┼č─▒ olan ─░stiklal mar┼č─▒’n─▒ yazan ki┼čidir.

Bizleri b├Âyle bir milli de─čer b─▒rakt─▒─č─▒ i├žin t─▒rnak i┼čareti vatan ┼čairi veya milli ┼čair “olarak an─▒lmaktad─▒r.

─░stiklal Mar┼č─▒’n─▒n yan─▒ s─▒ra bir├žok eseri ve kitab─▒, yaz─▒lar─▒ bizlere arma─čand─▒r.

─░stanbul’un Fatih il├žesinde d├╝nyaya gelmi┼čtir.

Annesinin ismi Emine han─▒m babas─▒n─▒n ismi ise ipekli Tahir efendi’dir.

Babas─▒ ona “ragif” ad─▒n─▒ vermesine ra─čmen annesi ve arkada┼člar─▒n─▒n ona “Akif” ismiyle seslenmesi isminin Akif olarak an─▒lmas─▒na sebep olmu┼čtur.

Medis e─čitimi tamamlad─▒ktan sonra veterinerlik e─čitimi alm─▒┼č ve bu alanda g├Ârev yapmas─▒na ra─čmen o d├Ânemde bile ┼čairli─čiyle ┼čairli─čiyle tan─▒nm─▒┼čt─▒r.

M─▒s─▒r’a gitti─či s─▒ralarda bir ├╝niversitede T├╝rk├že ├Â─čretmenli─či yapm─▒┼čt─▒r.

Safahat, hat─▒ralar ve G├╝l g├Âlgeler, halk─▒n sesleri gibi bir├žok eseri bulunmaktad─▒r.


3. ─░stikl├ól Mar┼č─▒ ni├žin yaz─▒lm─▒┼čt─▒r?


K─▒sa Cevap :

Her ├╝lkenin kendi ba─č─▒ms─▒zl─▒─č─▒n─▒ ve milli iradesini temsil eden bir mar┼č─▒ vard─▒r.

Cumhuriyet kurulunca┬á ruhu temsil edecek bir mar┼ča ihtiya├ž duyulmu┼č ve ─░stiklal mar┼č─▒ bunun i├žin yaz─▒lm─▒┼čt─▒r.

Uzun Cevap :

─░stiklal mar┼č─▒ milli m├╝cadele d├Âneminde T├╝rk askerlerini ve halk─▒n─▒ cesaretlendirmek moral vermek amac─▒yla yaz─▒lm─▒┼čt─▒r. Milli birlik ve beraberli─či sa─člamas─▒ a├ž─▒s─▒ndan b├╝y├╝k bir ├Âneme sahiptir.

Uzun ve b├╝y├╝k ay─▒pl─▒ sava┼člardan sonra ├╝lkemiz sava┼čtan kurtulmu┼č ├╝lkesini d├╝┼čmanlardan daha tamamen temizlemi┼čtir.

├ľzg├╝rl├╝─č├╝n ve ba─č─▒ms─▒zl─▒─č─▒n temsili olarak bir maa┼č se├žilmek istenmi┼č, Bu y├╝zden ─░stiklal mar┼č─▒ yar─▒┼čmas─▒ yap─▒lm─▒┼čt─▒r.

Bu ┼čehirlerin aras─▒nda para ├Âd├╝l├╝ var diye yar─▒┼čmaya kat─▒lmak istemeyen y├╝re─či g├╝zel Mehmet Akif Ersoy’un ┼čiiri se├žilmi┼čtir.


3. S─▒n─▒f T├╝rk├že SONU├ç Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 254 Cevaplar─▒


1. ETK─░NL─░K


Soru : Metinde ge├žen a┼ča─č─▒daki kelimelerin anlamlar─▒n─▒ tahmin ederek yazal─▒m.


 Cevap :

Mar┼č : ritmi, y├╝r├╝yen bir kimsenin veya toplumun ad─▒mlar─▒n─▒ hat─▒rlatan m├╝zik par├žas─▒, askerlikte y├╝r├╝y├╝┼če ge├žmek i├žin verilen komut

┼×air : ┼čiir s├Âyleyen veya yazan kimse; Ozan

Yar─▒┼čma : yar─▒┼čmak i┼če, m├╝sabaka, Bilgi, yetenek, g├╝zellik ve spor gibi ├╝st├╝nl├╝─č├╝n├╝ g├Âstermek i├žin yap─▒lan yar─▒┼č

├ľd├╝l : bir ba┼čar─▒ kar┼č─▒l─▒─č─▒nda verilen arma─čan, m├╝kafat

Kahramanl─▒k : kahramanca olan davran─▒┼č

Milli : milletle ilgili, millete ├Âzg├╝, ulusal


3. S─▒n─▒f T├╝rk├že SONU├ç Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 255 Cevaplar─▒


2. ETK─░NL─░K


Soru : Metnin konusunu yazal─▒m.


 Cevap :

Metnin konusu : ─░stiklal Mar┼č─▒’n─▒n yaz─▒lmas─▒, yap─▒lan yar─▒┼čma ve se├žilip kabul edilmesi


3. ETK─░NL─░K


Soru : Metnin ana fikrini yazal─▒m.


 Cevap :

Metnin ana fikri : ─░stiklal mar┼č─▒’m─▒z─▒n ├Ânemi


4. ETK─░NL─░K


Soru : Dinledim, anlad─▒m, sorulan cevapl─▒yorum.


1. T├╝rkiye B├╝y├╝k Millet Meclisi, ne zaman bir mill├« mar┼č yazd─▒r─▒lmas─▒na karar vermi┼čti?


 Cevap :

T├╝rkiye B├╝y├╝k millet meclisi bir g├╝n 1920 y─▒l─▒nda milli mar┼č yazd─▒r─▒lmas─▒na karar vermi┼čti.


2. Mar┼č─▒n amac─▒ ne olacakt─▒?


 Cevap :

Maa┼č─▒n amac─▒ Kurtulu┼č Sava┼č─▒’n─▒n heyecan─▒n─▒ gelecek ku┼čaklara hissettirmek ve kurulacak olan t├╝rkiye’mizin milli mar┼č─▒ olmas─▒d─▒r.


3. Kazanana ne kadar ├Âd├╝l verilecekti?


 Cevap :

Kazanana 500 lira ├Âd├╝l verilecekti.


4. Mehmet ├ékif ni├žin bu yar─▒┼čmaya kat─▒lmad─▒?


 Cevap :

Mehmet Akif verilecek olan ├Âd├╝l sebebiyle yar─▒┼čmaya kat─▒lmad─▒. ├ç├╝nk├╝ o vatan─▒n─▒ arma─čan edece─či bir ┼čehirin kar┼č─▒l─▒─č─▒nda para alamayacak kadar gururluydu.


5. Yar─▒┼čmaya ka├ž tane ┼čiir g├Ânderildi?


 Cevap :

Yar─▒┼čmaya 700’e yak─▒n ┼čiir g├Ânderilmi┼čtir.


6. Yar─▒┼čmay─▒ kim kazand─▒?┬á


 Cevap :

Yar─▒┼čmay─▒ Mehmet Akif Ersoy kazanm─▒┼čt─▒r.


3. S─▒n─▒f T├╝rk├že SONU├ç Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 256 Cevaplar─▒


5. ETK─░NL─░K


Soru : Mehmet Akif ErsoyÔÇÖun davran─▒┼č─▒n─▒ do─čru buluyor musunuz? Ni├žin? Siz olsan─▒z ne yapard─▒n─▒z?


K─▒sa Cevap :

Evet, Mehmet Akif Ersoy’un davran─▒┼č─▒n─▒ do─čru buluyorum. O Zorlu milli m├╝cadele y─▒llar─▒n─▒ ya┼čayan insanlar bu mar┼č─▒n ne kadar┬á de─čerli oldu─čunu daha iyi bilirler.

Bu y├╝zden para almak istememesinin ├žok yerinde ve do─čru buluyorum.

Uzun Cevap :

Evet, ┼čairimizi yapm─▒┼č oldu─ču bu davran─▒┼ča ├žok takdir ediyorum ve do─čru buluyorum.

O Zorlu Sava┼č y─▒llar─▒n─▒ atlatm─▒┼č olan insanlar vatanlar─▒ i├žin milleti ile beraber tek y├╝rek olmu┼člard─▒.

O y├╝zden bunun kar┼č─▒l─▒─č─▒nda para almak istememek ve bunu s─▒rf vatan─▒ i├žin yapmak ├žok takdir edilecek g├╝zel bir davran─▒┼čt─▒r.


6. ETK─░NL─░K


Soru : Metne farkl─▒ bir ba┼čl─▒k yazal─▒m.


 Cevap :

Milli mar┼č─▒m─▒z yaz─▒l─▒yor


7. ETK─░NL─░K


Soru : Mehmet ├ékif ErsoyÔÇÖa ─░stikl├ól Mar┼č─▒ÔÇÖm─▒z i├žin bir te┼čekk├╝r mektubu yazal─▒m.


K─▒sa Cevap :

Sayg─▒de─čer ┼čairimiz Mehmet Akif Ersoy,

Bizleri bu kadar anlaml─▒ ve g├╝zel bir milli mar┼č b─▒rakt─▒─č─▒n i├žin ├žok te┼čekk├╝r ederim.

Uzun Cevap :

Milli ┼čairimize,

De─čerli ┼čairimiz Mehmet Akif Ersoy. Bizlere ay kelimesinde b├╝y├╝k anlamlar i├žeren ve y├╝zy─▒llar boyunca sayg─▒ ve gururla anaca─č─▒m─▒z b├╝y├╝k hat─▒ralar ve bu kadar g├╝zel bir milli mar┼č b─▒rakt─▒─č─▒n i├žin ├žok te┼čekk├╝r ederim.



200

Our Score
Yorum S─▒rala
Profile Photo
Binba┼č─▒

E-posta adresiniz yay─▒nlanmayacak. Gerekli alanlar * ile i┼čaretlenmi┼člerdir

error: Content is protected !!