Ana Sayfa > 3. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ > 3. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒┬áSayfa 294-295-296 SONU├ç Yay─▒nlar─▒

T├╝rk├že ├ľ─čretmeni
Binba┼č─▒
Konular1969
Cevaplar0

3. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ 8. ├ťnite Tema De─čerlendirme Cevaplar─▒ Sayfa 294, 295, 296


3. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ 8. ├ťnite Tema De─čerlendirme Cevaplar─▒


3. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ Sayfa 294-295-296


KUDUZ A┼×ISI

Kuduz, ├Âzellikle k├Âpeklerin ta┼č─▒d─▒─č─▒ ├Âl├╝mc├╝l bir hastal─▒kt─▒r. Pasteur’├╝n (Past├Âr) ya┼čad─▒─č─▒ y─▒llarda kuduz ├žok ├Ânemli bir sorundu.┬á Pasteur’den ├Ânce kuduza yakalanm─▒┼č insanlar i├žin uygulanan tek ├žare, ─▒s─▒r─▒lan yerin k─▒zg─▒n bir demirle derinlemesine da─članmas─▒yd─▒. Bu uygulama her zaman ba┼čar─▒l─▒ ola┬şm─▒yordu. M├╝dahale gecikince bu y├Ântem ac─▒ vermekten ba┼čka bir i┼če yara┬şm─▒yordu.

Pasteur, bu a┼č─▒ i├žin ilk olarak bir tav┼čan kulland─▒. Ancak, Pasteur insanlar ├╝zerinde hen├╝z uygulamad─▒─č─▒ bu a┼č─▒y─▒ uygulamaya ├žekiniyordu. Bir g├╝n kendisine k├Âpek sald─▒r─▒s─▒na u─čram─▒┼č bir ├žocuk getirildi. Azg─▒n bir k├Âpe─čin on d├Ârt yerinden ─▒s─▒rd─▒─č─▒ ├žocu─ča k─▒zg─▒n demir uygulamas─▒ yap─▒lamaz┬şd─▒. B├Âyle bir m├╝dahale ├žocu─čun yanarak ac─▒ i├žinde ├Âlmesine sebep olacakt─▒.

Pasteur, bu a┼č─▒y─▒ daha ├Ânce denemedi─či i├žin ├žocu─ča uygulamak istemedi. Fakat daha sonra ├žocu─čun doktoru gelip Pasteur’a a┼č─▒ olmad─▒─č─▒ takdirde ├žo┬şcu─čun ├Âlece─čini s├Âyledi. ├çocu─čun annesinin feryatlar─▒na dayanamayan Pas┬şteur, a┼č─▒s─▒n─▒ ilk kez bu ├žocukta denedi. Sonu├ž, ├žocuk i├žin kurtulu┼č, insanl─▒k i├žin b├╝y├╝k bir m├╝jde oldu.


(1, 2, 3, 4, 5 ve 6. soruları metinden hareketle cevaplayınız.) 


1. Kuduz nas─▒l bir hastal─▒kt─▒r?


Cevap :

Kuduz ├Âzellikle k├Âpek t├╝r├╝ hayvanlar─▒n ta┼č─▒d─▒─č─▒ ├Âl├╝mc├╝l bir hastal─▒kt─▒r.


2. Pasteur, kuduz a┼č─▒s─▒n─▒ ilk olarak nerede kulland─▒?┬á


Cevap :

Pasteur, kuduz a┼č─▒s─▒n─▒ ilk olarak bir tav┼čanda kulland─▒.


3. ├çocu─ča hangi hayvan sald─▒rm─▒┼čt─▒?


Cevap :

├çocu─ča bir k├Âpek sald─▒rm─▒┼čt─▒.


3. S─▒n─▒f T├╝rk├že SONU├ç Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 295 Cevaplar─▒


4. Is─▒r─▒lan yerin k─▒zg─▒n demirle da─članmas─▒ y├Ântemi ne zaman uygulan─▒┬şyordu?


Cevap :

Is─▒r─▒lan yerin k─▒zg─▒n demirle da─članmas─▒ y├Ântemi Pasteur’ dan ├Ânce uygulan─▒yordu..


5. Pasteur, ni├žin ├žocu─ča a┼č─▒y─▒ uygulamak istemedi?


Cevap :

Pasta U─čur virg├╝l vah┼či daha ├Ânce hi├ž uygulamad─▒─č─▒ i├žin ├žocu─ča hi├ž uygulamak istemedi.


6. ├çocu─čun doktoru, Pasteur’e ne s├Âyledi?


Cevap :

├çocu─čun doktoru , Pasteur’ a ├žocu─čun zaten ├Âlece─čini s├Âyledi.


7. A┼ča─č─▒daki ileti┼čim ara├žlar─▒n─▒n adlar─▒n─▒ yazal─▒m.┬á


Cevap :

“3. S─▒n─▒f T├╝rk├že SONU├ç Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 294-295-296 Cevaplar─▒”


8. A┼ča─č─▒daki noktalama i┼čaretlerini, c├╝mlelerde bo┼č b─▒rak─▒lan yerlere ya┬şzal─▒m.


Cevap :

En ├žok kulland─▒─č─▒m─▒z ileti┼čim ara├žlar─▒ ( : ) televizyon (,) telefon (,) bil (-)
gisayard─▒r (.)
Aaa (!) Seni g├Ârd├╝─č├╝me ├žok ┼ča┼č─▒rd─▒m.
Aysu (ÔÇś) nun babas─▒ bilgisayar ald─▒ (. )
Sana verdi─čim dergiyi okudun mu (?)
Hac─▒ Bekta┼č Veli, (ÔÇť) ─░limden gidilmeyen yolun sonu karanl─▒kt─▒r. (ÔÇť) demi┼čtir.
(-) Anne, insanlar as─▒rlar ├Ânce nas─▒l haberle┼čiyorlarm─▒┼č?
(-) Dumanla ve posta g├╝vercinleriyle haberle┼čiyorlarm─▒┼č.


3. S─▒n─▒f T├╝rk├že SONU├ç Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 296 Cevaplar─▒


S├Âzl├╝ y├Ânergeleri uygular─▒m.┬á(evet)
Konu┼čmac─▒n─▒n s├Âzl├╝ olmayan mesajlar─▒n─▒ kavrar─▒m.┬á(evet)
Kelimeleri anlamlarına uygun kullanırım. (evet)
S─▒n─▒f i├žinde tart─▒┼čma ve konu┼čmalara kat─▒l─▒r─▒m.┬á(evet)
Kar┼č─▒mdakini sayg─▒yla ve sab─▒rla dinlerim.┬á(evet)
Metinle ilgili sorular sorarım. (evet)
Okudu─čum metnin i├žeri─čine uygun ba┼čl─▒klar belirlerim.┬á(evet)
Bili┼čim teknolojileri ve ileti┼čim ara├žlar─▒nda kullan─▒lan ┼čekil ve sembollerin anlamlar─▒n─▒ bilirim.┬á(evet)
B├╝y├╝k harfleri ve noktalama i┼čaretlerini uygun yerlerde kullan─▒r─▒m.┬á(evet)
Harflerin yap─▒sal ├Âzelliklerine uygun k─▒sa metinler yazar─▒m.┬á(evet)

ÔÇó Bu tabloda “Evet”leriniz ├žo─čunlukta ise durumunuz iyi demektir.
ÔÇó “Biraz”lar─▒n─▒z ├žo─čunlukta ise kitab─▒n─▒zdaki etkinlikleri tekrarlay─▒n─▒z.
ÔÇó “Hay─▒r”lar─▒n─▒z ├žo─čunlukta ise eksiklerinizi tamamlamak i├žin ├Â─čretme┬şninizle konu┼čunuz.


Soru : Haydi, bu temada ├Â─črendiklerimizi k─▒saca yazal─▒m.┬á


Cevap :

Bu temada ileti┼čimin, robot kol ve g├Âzlemin ne kadar ├Ânemli oldu─čunu ├Â─črendik.



390

Our Score
Yorum S─▒rala
Profile Photo
Binba┼č─▒

E-posta adresiniz yay─▒nlanmayacak. Gerekli alanlar * ile i┼čaretlenmi┼člerdir

error: Content is protected !!