Ana Sayfa > 4. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı > 4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Sayfa 62-63-64

Sosyal Bilgiler Ogretmeni
Yüzbaşı
Konular625
Cevaplar3

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Türkiye Coğrafyası Cevapları Sayfa 62, 63, 64


4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Türkiye Coğrafyası Metni Soruları ve Cevapları


4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Sayfa 62-63-64


Aşağıdaki Türkiye Fiziki Haritasını ve atlaslarınızdan da Türkiye Siyasi Haritasını inceleyiniz. Soruları cevaplayınız.


Soru : Türkiye Fiziki Haritasında yaşadığınız yeri belirleyiniz. Yaşadığınız yer ve çevresindeki yer şekillerini bulup yazınız.


Kısa Cevap : “Türkiye Fiziki Haritasında yaşadığınız yeri belirleyiniz. Yaşadığınız yer ve çevresindeki yer şekillerini bulup yazınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

İzmir ilinin yeryüzü şekilleri, doğu-batı doğrultusunda uzanan sıradağlar arasında yer alan çöküntü ovaları ve akarsu ağızlarındaki birikinti ovaları, yeryüzü şekillerinin ana hatlarını meydana getirmiştir.

İzmir ‘in en kuzeyinde  1250 metreyi aşan yüksekliğe sahip  Madra Dağları bulunur. Burhaniye-Havran Ovaları ile güneyindeki Bergama Ovası arasında bulunur ve büyük bir yükselti oluştururlar.
Madra Dağları üzerinde bazı yerler 500-700 m. yüksekliğinde hafif dalgalı düzlükler şeklindedir.

İzmirin Dağları;

Bozdağ
Koca Tepe
Çaldağı
Kızcadağı
Dumanlı Tepe
Sivridağ Tepesi
Kocadağ

İzmir ‘in Gölleri;

Kara Göl
Gölcük Gölü
İzmirde Akarsu;
Alacaoğlu
Biga
Aktaş
Armutlu

İzmir ‘in Ovaları;

Bakırçay
Menderes
Gediz

Ankara orman alanları ile step ve bozkır alanlarını çoktur. Güney kısmında Tuz Gölü çanağı, Kepez Ovaları ve Hacıbekirözü gibi düzlükler bulunur. uzey Anadolu sıra dağlarının kolları olan dağlar, Orta Anadolu düzlüklerinin devamı olan ovalar çizer.

Orta kesimlerden kuzeye doğru İdris ve Elmadağları vardır. Balaban, Mogan Gölü, Çubuk, Mürted ve Babayakup Ovaları vardır.

Hatay yüzey şekilleri; dağ, plato ve ovalardan oluşur. En önemli dağlık alan, Amanos Dağları’dır.
Hatay ilinin yarıya yakın bölümü dağlık arazinden meydana gelmektedir. En önemli yükselti Nur Dağlarıdır. Kuzey Güney doğrultusunda uzanır. ur dağları (Amanos veya Gavur) dağları olarak ta bilinir. Amik Ovası Hatay ilinin en önemli ovasıdır ve tarım konusunda çok artı değer oluşturmaktadır.

Akarsuları: Asi nehri, Mersin çayı, Deliçay, Arsuz çayı, Burnaz çayı, Gülcihan Çayı

En önemli Nehir: Asi nehridir. Asi nehri Nil gibi ters akış yönüne sahiptir.

Barajlar: Sulama amacı ile Karasu Çayı üzerinde Tahta köprü ve Yayladağ Barajı,

Göller: Amik Gölü, Kızılgöl, Yenişehir Gölü , Gölbaşı gölü

Madenleri: Altın, Asbest, Alüminyum, Fosfat, Kireç taşı, Krom, Manyezit ve Mermer


Soru : Yaşadığınız yer ve çevresinde yaygın olarak görülen yer şekilleri hangileridir? Bu durum yaşadığınız yerin nüfusunu hangi yönlerden etkilemiştir?


Kısa Cevap : “Yaşadığınız yer ve çevresinde yaygın olarak görülen yer şekilleri hangileridir? Bu durum yaşadığınız yerin nüfusunu hangi yönlerden etkilemiştir?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Benim bulunmuş olduğum şehir Ankara’dır. Ankara 26.897 kilometre karelik bir alandadır. Deniz seviyesinden yüksekliği yaklaşık 890 metredir. Doğu yönünde Kırşehir ve Kırıkkale, Batı yönünde Eskişehir, kuzey yönünde Çankırı Birgül kuzeybatı yönünde Bolu, Güney yönünde Konya ve Aksaray illeri bulunmaktadır.

Ankara ilinin ovaları az, platoları ve dağları yüzölçümünün %80’ini oluşturmaktadır. Ovaları yüzölçümünün %15’ine yakındır.

Ankara’daki Dağlar: Elmadağ( Işık Dağı)

Ankara’daki Ovalar: Polatlı Ovası

Ankara’daki Akarsular: Kızılırmak, Sakarya Nehri, Ankara Çayı

Ankara’daki Göller: Tuz Gölü, Eymir Gölü, Mogan Gölü

Ankara’daki Barajlar:  Çubuk Barajları, Sarıyar Barajı, Kesikköprü barajı, Bayındır Barajı, Kurtboğazı Barajı, Çamlıdere Barajı ve Asartepe Barajı.


Soru : Yer şekilleri ile nüfusun dağılışı arasında nasıl bir ilişki vardır? Örnekler vererek açıklayınız.


Kısa Cevap : “Yer şekilleri ile nüfusun dağılışı arasında nasıl bir ilişki vardır? Örnekler vererek açıklayınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Yer şekilleri ile nüfusun dağılışı arasında doğrudan bir ilişki bulunmaktadır. Nüfusun dağılışını etkileyen faktörlerden biri fiziki faktörlerdir ki bunların biri iklim diğeri ise yer şekilleridir.

Bunları örneklerle incelersek yağışın daha fazla olmuş olduğu kıyı kesimlerinde ulaşımında kolay sağlanması sebebiyle kıyılarda daha fazla nüfus artışının olduğu görülmüştür.

Akdeniz ve Karadeniz kıyılarına baktığımız zaman buralarda nüfus yoğunken iç kesimlerde daha az görülmektedir.

Ülkemizde yükseltinin az olduğu yerlerde, az eğimli arazilerde su kaynakları ve tarım alanında verimli olan yerler varsa buralarda daha çok nüfusun olduğu gözlemlenmiştir.

Ergene ovası , Ege ovaları Birgül Çukurova gibi ovalarımız ulaşımında kolay olması sebebi ve verimli yapıları sebebiyle nüfusun arttığı görülmüştür.

Dağların uzanış şekli, dağların ve yerleşim alanında bulunan yükseltiler, eğim ve bakım durumu nüfus ve yerleşme üzerinde etkilidir.

Dünya nüfusuna baktığımız zaman yaklaşık olarak onda 9’u ova benzeri düzlüklerde yaşamayı tercih ettiği görülmüştür.

İnsanların Dünya üzerinde eşit bir şekilde dağılmamaları ve her alanı kullanamamalarının en büyük sebebi yer şekilleridir ki hayat yer şekillerine göre şekillenmektedir.

Düz ve alçak olan alanlarda ulaşım kolay iklim yumuşak hizmet sağlanması da kolay olduğu için insanlar daha bir rahat yaşam sürebilmek için buraları tercih etmişler ve buralardaki nüfusu artırmışlardır.

Dünyada seyrek nüfusu olan yerlere baktığımız zaman yüksek ve engebeli, çok sıcak veya çok soğuk olan yerler olduğunu görmekteyiz ki burada insanların birbirleriyle ulaşımı ve iletişimi zor olduğunda pek tercih edilmeyen yerlerdir.


Soru : Ülkemizin fiziki özelliklerini genel hatlarıyla açıklayınız.


Kısa Cevap : “Ülkemizin fiziki özelliklerini genel hatlarıyla açıklayınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Ülkemiz genel açıdan bakıldığı zaman ortalama yükseltisi fazladır ve genel olarak yapısı engebelidir.

Ülkemizde batıdan doğuya doğru gidildikçe yükseltinin genel olarak arttığı görülmektedir

Ülkemizde yeryüzü şekilleri çeşitliliği fazla olduğu için iklim, bitki örtüsü, toprak türü, tarım ürünleri, nüfusun dağılışı ve ekonomik faaliyetler gibi birçok alanda bir ülke olmamıza rağmen farklılıklar görülmektedir.

Ülkemizde Dağlar doğu batı yönünde uzanmaktadır. Bu sebepten dolayı kıyı ile iç kesimler arasında ulaşım biraz zor sağlanmaktadır.

Ülkemizde ortalama yükselti ve engebenin en az olduğu yer Marmara Denizi çevresidir.

Ülkemizde ortalama yükselti ve engebenin en fazla bulunduğu yer Anadolu’nun doğusudur.

Anadolu’nun orta ve Güneydoğu kesimlerine baktığımız zaman yükseltinin fazla olmasına rağmen yüzey şekillerinin sade olduğunu görmekteyiz.

Ülkemizin kuzeyinde ve güneyinde sıra Dağlar bulunmaktadır.

Ülkemizde ovalar ve platolar geniş alanlar kaplamaktadır.

Ülkemizde çok sayıda akarsu ve göl bulunmaktadır

Güneş ışınları ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe sıcaklık azaldığında ülkemizde de güneyden kuzeye gidildikçe sıcaklık genel olarak azalmaktadır.

Türkiye’de ortalama yükselti fazla olduğu için yükseltisi fazla olan yerlerde daha soğuk bir iklim görülmektedir.

Ülkemizde lodos güneybatı yönünden esmektedir.


Soru : Ülkemizde nüfusun dağılışını etkileyen faktörler nelerdir?


Kısa Cevap : “Ülkemizde nüfusun dağılışını etkileyen faktörler nelerdir?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Tarihler boyunca insanlar belirli sebepler sebebiyle bazı alanlarda yoğun olarak yaşamakla beraber bazı alanlarda ise seyrek nüfus görülmüştür.

Ülkemizde sıcaklık farklılıkları ve yağış nüfusun dağılımını etkileyen en önemli iklim faktörüdür. Ülkemizin sıcaklık ve yağışın yeterli olduğu alanlar yerleşme için uygun alanlardır.

Aşırı sıcak veya soğuk kurak olan yerlerde nüfus ve yerleşme az olarak görülmüştür.

Doğu Anadolu Bölgesi’ne baktığımız zaman buralarda kışların uzun ve soğuk geçmesi nüfusun az olmasına Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ise kuraklıktan dolayı yerleşme alanlarının sınırlı olmasına sebebiyet vermiştir.

Gerek iklim gerek turizm faaliyetlerinin çok olması sebebiyle ülkemizde kıyıya doğru bir yerleşim görülmektedir

Ülkemizde yağışın artmış olduğu yerlerde nüfusun arttığı görülse de bu şartlara uymayan menteşe yöresi ve Hakkari gibi yerler istisnai olarak kalmıştır.

Ülkemizde nüfusun dağılışını etkileyen faktörlerden bir tanesi de yeryüzü şekilleridir.

Yüksek dağlık alanlar ve dik yamaçlar tarım ve hayvancılığa uygun olmadığı için nüfusun az görüldüğü görülmüştür.

Ülkemizde ilk yerleşmelerin suya yakın yerlerde olduğu ve insanların gerek kendi ihtiyaçlarını gerek tarım gibi sulama ihtiyaçlarını buradan karşıladığı görülmektedir.

Toprakların verimi de nüfusu değiştirmiştir.

Ülkemizde nüfusun yoğunluğunu etkileyen beşeri faktörler diyeceğimiz tarımsal faaliyetler, ulaşım, sanayi, ticaret, madencilik, turizm, idari durum, askeri gibi alanlarda nüfusun dağılışında etkili olmuştur.


4. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları Çalışma Kitabı Sayfa 63 Cevapları


Soru : Ülkemizin coğrafi özellikleri edebî eserlere de yansımıştır. Bunun iki özel örneğini okuyup soruları cevaplayınız.


Cevap : Bu sayfada soru yoktur.


4. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları Çalışma Kitabı Sayfa 64 Cevapları


Soru : Coğrafi özelliklere neden edebî eserlerde yer verilir? Görüşlerinizi belirtiniz.


Kısa Cevap : “Coğrafi özelliklere neden edebî eserlerde yer verilir? Görüşlerinizi belirtiniz.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Edebi eserler, anlatımı güçlendirmek için belli başlı söz sanatlarını kullandığı yazılı eserlerdir.

Edebi eserlerde insanlar duygu ve düşüncelerini yansıtmaktadırlar.

Coğrafi özellikler demiş olduğumuz iklim, da, su gibi alanlarda insanların duygularını çağrıştırmakta artırmakta ve insanlar bu alanlarda ferahladığı için veya bu alanlarda dertlerinin ziyadeleştiğini veya azaldığını fark ettiği için birçok eserlerinde bu yerlere de yer vermişlerdir.

İnsanların duyguları bu alanlarla beraber yorulduğu için insanlar edebi eser yazarken de kendi duygularının ürünü olan bu eserlerde bu alanlara yer verirler.

Eserlere baktığımız zaman ülkemiz çok güzel bir alana sahip olduğu için dağları, denizleri, gölleri, tepeleri şiirleri konu olmuş birçok eserde ve destanlarda geçmektedir.

Bu yüzden coğrafi özelliklerin tıpkı insanla olduğu gibi edebi eserlerde de iç içe olduğu ve bir bütün olduğu görülmektedir.


Soru : Şiirlerde ülkemizin hangi coğrafi özelliklerine yer verilmiştir?


Cevap :

Şiirlerde ülkemizin dağ, orman, akarsu, deniz, tepe, orman, arazileri gibi coğrafi özelliklerine yer verilmiştir.


Soru : Yaşadığınız çevreyi anlatan bir şiir yazınız.


Kısa Cevap : “Yaşadığınız çevreyi anlatan bir şiir yazınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Ankara Yaşadığım çevreyi anlatan bir şiir 

Yiğit Ankara’m güçlü Ankara’m

Ne kadar ovan az dağların çok olsa da

Şiirler yazdırır dağların bize

Göllerin akarsuların her şeyin bir başka işte

Sen değil misin baş şehrimiz bizim

Başımızın üstündedir yerin


Aşağıdaki soruları cevaplayınız.


Soru : 1.Yandaki görsel hangi yer şekline aittir?


Cevap : B

A) Obruk B) Vadi C) Ova D) Plato


Soru : 2. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’nin nüfus dağılışını etkileyen doğal özelliklerden biridir?


Cevap : D

A) Sanayi B) Ticaret C) Yer şekilleri D) Madencilik


Soru : 3. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’nin fiziki coğrafi özelliklerinden biri değildir?


Cevap : A

A) Doğudan batıya gidildikçe yükseklik artar.
B) Akarsuların denize döküldüğü yerlerde delta ovaları vardır.
C) Akarsular baraj yapmaya elverişlidir.
D) Yükseltinin az olduğu yerlerde verimli ovalar vardır.



 

Our Score
Profile Photo
Binbaşı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!