Ana Sayfa > 4. S─▒n─▒f Sosyal Bilgiler Kitab─▒ > 4. S─▒n─▒f Sosyal Bilgiler Kitab─▒ Sayfa 144-145-146 FERMAN Yay─▒nc─▒l─▒k

Sosyal Bilgiler Ogretmeni
Y├╝zba┼č─▒
Konular625
Cevaplar3

4. S─▒n─▒f Sosyal Bilgiler Kitab─▒ ─░srafa Kar┼č─▒ El Ele Metin Etkinlik Cevaplar─▒ Sayfa 144, 145, 146


4. S─▒n─▒f Sosyal Bilgiler Kitab─▒ ─░srafa Kar┼č─▒ El Ele Metin Etkinlik Cevaplar─▒


4. S─▒n─▒f Sosyal Bilgiler Kitab─▒ Sayfa 144-145-146


Haz─▒rlanal─▒m


Soru : Tasarruflu lambalar neden ├╝retilmi┼č olabilir? Fikirlerinizi s├Âyleyiniz.


Cevap :

Tasarruflu lambalar daha az elektrik harcanmas─▒ israf─▒n ├Ân├╝ne ge├žilmesi, tasarrufun yap─▒lmas─▒, gelen elektrik faturas─▒n─▒ d├╝┼č├╝r├╝lmesi ve Do─čal kaynaklar─▒m─▒z─▒n korunmas─▒ i├žin ├╝retilmi┼č olabilir.


S├Âyleyelim


Soru :Konuya haz─▒rl─▒k kapsam─▒nda yazd─▒─č─▒n─▒z raporlar─▒ okuyunuz. D├╝nyadaki t├╝ketebilir tatl─▒ su kaynaklar─▒n─▒n miktar─▒ ve su israf─▒n─▒n ├Ân├╝ne ge├žilmesi i├žin al─▒nabilecek ├Ânlemler hakk─▒ndaki fikirlerinizi s├Âyleyiniz.


K─▒sa Cevap :

D├╝nyadaki t├╝ketilebilir tatl─▒ su kaynaklar─▒ su kaynaklar─▒n─▒n %3’├╝n├╝ olu┼čturur ve bunun sadece y├╝zde biri haz─▒r olarak bulunur.

Su israf─▒n─▒n ├Ân├╝ne ge├žilmesi i├žin ├Âncelikle herkesin bu konuda bilin├žlenmesi ├žama┼č─▒r makinesi, bula┼č─▒k makinesi gibi ├╝r├╝nlerin art─▒r─▒lmas─▒ ve kullan─▒lmas─▒ gerekmektedir.

Uzun Cevap :

D├╝nyadaki t├╝ketebilir tatl─▒ su kaynaklar─▒ yery├╝z├╝nde bulunan sular─▒n %3′ ├╝ kadard─▒r.

Bu kaynaklar─▒n b├╝t├╝n d├╝nya insanlar─▒na ve canlar─▒na yetmesi gerekti─čini d├╝┼č├╝n├╝rsek neden tasarruf yapmam─▒z gerekti─čini anlam─▒┼č oluruz.

Sular hem temizlik, hem g─▒da olarak b├╝t├╝n canl─▒lara gereklidir.

Ku┼člar─▒n olmad─▒─č─▒ yerde sa─čl─▒kl─▒ bir ya┼čam ve sa─čl─▒kl─▒ bir d├Âng├╝ m├╝mk├╝n de─čildir.

Sular─▒n olmamas─▒ ile beraber hastal─▒klar, mikroplar artacak bir├žok insan ve canl─▒ sa─čl─▒─č─▒n─▒ kaybedecektir.

Bunun i├žin ├Âncelikle su israf─▒n─▒n ├Ân├╝ne ge├žilmesi gerekmektedir.

Su israf─▒n ├Ân├╝ne ge├žilmesi i├žin al─▒nabilecek ├Ânlemler su tasarruflu olan ├çe┼čme, makinelerin art─▒r─▒lmas─▒ ve insanlar taraf─▒ndan kullan─▒lmas─▒d─▒r.

─░nsanlar─▒n bu konuda bilin├žlenmesi gerekmektedir.

Bunun i├žin musluklar─▒m─▒z─▒ s─▒k─▒nt─▒ olup olmad─▒─č─▒n─▒ d├╝zenli olarak kontrol etmeliyiz.

Banyo yaparken s─▒cak su gelene kadar akan su kovaya kat─▒lmal─▒ ve biriken su ile ba┼čka temizlikler yap─▒lmal─▒d─▒r.

Bula┼č─▒klar─▒m─▒z─▒ y─▒kamak i├žin bula┼č─▒k makinesi kullanmak daha az su kullanmaya yard─▒mc─▒ olacakt─▒r.

Ellerimizi sabunlarken ve di┼člerimizi f─▒r├žalarken kullanmad─▒─č─▒m─▒z anda suyu kapatmam─▒z gerekmektedir.

├çaydanl─▒k k─▒sm─▒nda kalan kaynam─▒┼č suyu d├Âkmek yerine o su ile bula┼č─▒klar─▒ y─▒kamak veya yemekte kullanmak gerekmektedir.

Sebze ve meyveleri musluk alt─▒nda┬á y─▒kamak yerine le─čene doldurup y─▒kamak, i├žme suyu d─▒┼č─▒ndaki sular─▒ birka├ž kez biriktirip tekrar kullanmak m├╝mk├╝nd├╝r.

Tuvalet┬á mutfak, banyo gibi yerlerde su bas─▒nc─▒n─▒ artt─▒ran ama su ak─▒┼č─▒n─▒ azaltan sistemleri kullanmak su israf─▒n─▒n ├Ân├╝ne ge├žilmesine yard─▒mc─▒ olacakt─▒r.


4. S─▒n─▒f Sosyal Bilgiler FERMAN Yay─▒nc─▒l─▒k Ders Kitab─▒ Sayfa 145 Cevaplar─▒


9. Etkinlik


Soru : A┼ča─č─▒da israf─▒ ├Ânlemek i├žin al─▒nabilecek baz─▒ ├Ânlemler sunulmu┼čtur. Bunlardan evinizde ya da yak─▒n ├ževrenizde yap─▒lanlar─▒n yanlar─▒ndaki kutucuklara ÔÇťXÔÇŁ i┼čareti koyunuz.


Cevap :

Musluklar a├ž─▒k b─▒rak─▒lmamal─▒d─▒r.X
─░htiya├žtan fazla g─▒da al─▒nmamal─▒d─▒r.X
Gereksiz yanan ─▒┼č─▒klar s├Ând├╝r├╝lmelidir.X
Tasarruflu elektronik cihazlar kullan─▒lmal─▒d─▒r.X
K├ó─č─▒t, cam ve plastik ├╝r├╝nler geri d├Ân├╝┼č├╝me g├Ânderilmelidir.X


10. Etkinlik


Soru : A┼ča─č─▒daki genel a─č haberini okuyunuz. Bu ve benzer kampanyalar insanlar aras─▒ndaki dayan─▒┼čmay─▒ ne ┼čekilde etkiler? D├╝┼č├╝ncelerinizi s├Âyleyiniz.


─░SRAF ETME, ─░HYA ET

Ke├ži├Âren Belediyesi ÔÇť─░sraf etme, ihya et.ÔÇŁ slogan─▒yla ba┼člatt─▒─č─▒ uygulama ile binlerce aile aras─▒nda yard─▒m k├Âpr├╝s├╝ olu┼čturuyor. Vatanda┼člardan gelen bildirimler do─črultusunda ihtiya├ž fazlas─▒ malzemeleri yerinden teslim alan belediye, beyaz e┼čya, mobilya ve giyecek ayr─▒m─▒ yapmaks─▒z─▒n verilen her t├╝rl├╝ e┼čyay─▒ incelemeden ge├žiriyor, onar─▒lmas─▒ gerekenlerin tamirini ├╝stleniyor. Daha sonra bu malzemeler Sosyal Yard─▒m M├╝d├╝rl├╝─č├╝ne gelen ba┼čvurular i├žinden se├žilen ihtiya├ž sahiplerine iletiliyor.

Genel a─č / Eri┼čim Tarihi: 01.06.2022


Cevap :

Bu ve benzer kampanyalar insanlar aras─▒ndaki dayan─▒┼čmay─▒ kuvvetlendirmekte ve ihtiya├ž sahiplerinin ihtiya├žlar─▒n─▒ temin ederek s─▒k─▒nt─▒lar─▒n─▒ ortadan kald─▒rmaktad─▒r.

Bunlar─▒ veren insanlarda da iyili─čin vermi┼č oldu─ču o e┼čsiz duyguyu tatt─▒rmakta ve d├╝┼č├╝nmeyi sevk etmektedir.


4. S─▒n─▒f Sosyal Bilgiler FERMAN Yay─▒nc─▒l─▒k Ders Kitab─▒ Sayfa 146 Cevaplar─▒


11. Etkinlik


Soru : A┼ča─č─▒daki genel a─č haberini okuyunuz. Zaman israf─▒n─▒ azaltmak i├žin haberde yaz─▒lanlardan ba┼čka neler yap─▒labilece─čini s├Âyleyiniz.


─░SRAF ED─░LEN DE─×ER: ZAMAN

Modern zamanlar denilen bir ├ža─čda ya┼č─▒yoruz. Ge├žmi┼č nesillerin hayal bile edemedi─či baz─▒ ┼čeyleri bug├╝n ├žok s─▒radan olaylar h├ólinde ya┼č─▒yoruz. Eskiden aylar alan mesafeleri birka├ž saatte alabiliyoruz. Problemlerimizi bir tu┼ča basarak halledebiliyoruz. ─░nsanlar uzay─▒n s─▒n─▒rlar─▒n─▒ zorluyor. T├╝m bu geli┼čmelere kar┼č─▒n de─či┼čmeyen, azalmayan ve ├žo─čalmayan tek ┼čey zaman. De─čerini bilmedi─čimiz ve ├žo─ču zaman da israf etti─čimiz bir de─čer olan zaman.

ZAMAN ─░SRAFI NASIL ├ľNLENEB─░L─░R?

Saat kullanarak, yapt─▒─č─▒m─▒z i┼čleri ne kadar s├╝rede yapt─▒─č─▒m─▒z─▒ belirlemeliyiz. Televizyon kar┼č─▒s─▒nda veya genel a─č ba┼č─▒nda ge├žirdi─čimiz zaman─▒ belirlemeliyiz. Zaman─▒m─▒z─▒ en ├žok nerede ge├žirdi─čimizi ve ne yapt─▒─č─▒m─▒z─▒ belirlemeliyiz.

Genel a─č / Eri┼čim Tarihi: 01.06.2022


Cevap :

Zaman israf─▒n─▒ azaltmak i├žin haberde yaz─▒lanlardan ba┼čka ya┼čam─▒m─▒z─▒ planlamak, zaman─▒m─▒z─▒ en verimli nas─▒l kullanaca─č─▒m─▒z─▒ bulmak, zaman─▒m─▒z─▒n ├Ânemini anlamam─▒z gerekmektedir.

├ťretken olmak, zaman konusunda aceleci olmamak ve k├╝├ž├╝k ayr─▒nt─▒lara tak─▒lmamak zaman israf─▒n─▒ ├Ânlemekte yard─▒mc─▒ olacakt─▒r.


12. Etkinlik


Soru : A┼ča─č─▒da verilen sorular─▒n yan─▒tlar─▒n─▒ defterinize yaz─▒n─▒z.


1. Evimizde veya okulumuzda su israf─▒n─▒ ├Ânlemenin yollar─▒ nelerdir?


Cevap :

  • Bilin├žlenmek
  • Ellerimizi sabunlarken veya di┼člerimizi f─▒r├žalarken sular─▒ kapatmak
  • Suyu ├žok a├žmak yerine az miktarda a├žmak
  • ─░┼čimiz bitince hemen muslu─ču kapatmak
  • Bozuk olan musluklar─▒ tamir ettirmek

2. Elektrik kullan─▒m─▒m─▒z─▒ azaltmak i├žin neler yapmam─▒z gerekir?


Cevap :

  • Enerji tasarrufu olan lamba ve ├╝r├╝nler kullanmak
  • ─░┼čimiz bitti─či yerde lambalar─▒ s├Ând├╝rmek
  • ┼×arj gibi ├╝r├╝nleri i┼čimiz bittikten sonra fi┼či sakal─▒ b─▒rakmamak ve hemen ├žekmedim

3. Seyahat ederken nas─▒l enerji tasarrufu sa─člayabiliriz?


Cevap :

Seyfi derken toplu ta┼č─▒ma ara├žlar─▒n tercih etmek veya m├╝mk├╝nse elektrikli ara├žlar gibi ara├žlar─▒ kullanmak enerji tasarrufu sa─člayabilmemiz a├ž─▒s─▒ndan ├Ânemlidir.


4. Plastik ┼či┼čeler veya k├ó─č─▒tlar gibi genellikle ├ž├Âpe att─▒─č─▒m─▒z ┼čeyleri nas─▒l yeniden kullanabiliriz?


Cevap :

Plastik ┼či┼čeler veya ka─č─▒tlar gibi genellikle ├ž├Âpe att─▒─č─▒m─▒z ┼čeyleri e─čer yapabiliyorsak farkl─▒ ├╝r├╝nlere d├Ân├╝┼čt├╝rebilir veya geri d├Ân├╝┼č├╝m kutular─▒na ayr─▒ ayr─▒ atarak yeniden kullan─▒labilir hale getirebiliriz.


5. K├ó─č─▒t kullan─▒m─▒m─▒z─▒ nas─▒l azaltabiliriz ve bunu yapmak neden ├Ânemlidir?


Cevap :

Ka─č─▒t kullan─▒m─▒n─▒z─▒ azaltmak i├žin yazd─▒rmadan ├Ânce konuyu iyice belirlemeli ve o ┼čekilde ├ž─▒kt─▒dan ka─č─▒d─▒ almal─▒y─▒z.

Ofis i├žin g├╝ncellemeleri gibi alanlarda e-postay─▒ kullanmal─▒y─▒z.

Dosyalar─▒m─▒z─▒ dijital olarak ar┼čivlemeliyiz.

Geri d├Ân├╝┼č├╝ml├╝ kartlar alabiliriz.


Sonraki Konuya Haz─▒rl─▒k


Soru : ─░nsan haklar─▒ kavram─▒n─▒n tarih├žesini ara┼čt─▒r─▒n─▒z. Ula┼čt─▒─č─▒n─▒z sonu├žlar─▒ bir rapor h├óline getirerek s─▒n─▒f─▒n─▒zda sununuz.


K─▒sa Cevap :

─░nsan haklar─▒ kavram─▒ 10 aral─▒k 1948 tarihinde birle┼čim Milletler insan haklar─▒ komisyonunun haz─▒rlad─▒─č─▒ ve genel kurulun kabul etti─či 30 maddelik bildirildi kabul edilmi┼čtir.

Ve bu kavram─▒n o zaman ortaya ├ž─▒k─▒p kabul edildi─či kabul edilmi┼čtir.

Uzun Cevap :

─░nsan haklar─▒ kavram─▒ do─čal hukuk anlay─▒┼č─▒ndan do─čmu┼č bir kavramd─▒r.

Daha ├Ânce farkl─▒ alanlarda kullan─▒l─▒p kabul edilse de devletler bask─▒ya dayanan bir anlay─▒┼čla y├Ânetmekten ├ž─▒k─▒p insan haklar─▒n─▒n sorgulanmas─▒ ve talep edilmesi gibi kavramlardan sonra ortaya ├ž─▒kt─▒─č─▒ kabul edilmektedir.

─░nsan haklar─▒ insan─▒n var oldu─ču zamandan itibaren farkl─▒ ┼čekillerde d├╝┼č├╝n├╝l├╝p farkl─▒ ┼čekillerde kabul edilse de vard─▒.

Ancak insan haklar─▒ kavram─▒ Birle┼čmi┼č Milletler insan haklar─▒ komisyonunun haz─▒rlad─▒─č─▒ ve 10 aral─▒k 1948’de genel kurulun kabul etti─či bildiride tam olarak kavramla┼čm─▒┼č ve kabul edilmi┼čtir.

Bu bildiri 30 maddeden meydana gelmektedir.

Bu y├╝zden 10 aral─▒k g├╝n├╝ d├╝nya insan haklar─▒ g├╝n├╝ olarak kutlanmaktad─▒r.



 

Our Score
Yorum S─▒rala
Profile Photo
Binba┼č─▒

E-posta adresiniz yay─▒nlanmayacak. Gerekli alanlar * ile i┼čaretlenmi┼člerdir

error: Content is protected !!