Ana Sayfa > 4. Sınıf Trafik Güvenliği Kitabı > 4. Sınıf Trafik Güvenliği Kitabı Sayfa 45-46 MEB Yayınları

Trafik Güvenliği Öğretmeni
Moderatör
Konular383
Cevaplar0

4. Sınıf Trafik Güvenliği Ders Kitabı Trafik Kazalarının Nedenleri Cevapları Sayfa 45, 46


4. Sınıf Trafik Güvenliği Kitabı Trafik Kazalarının Nedenleri Metni Soruları ve Cevapları


4. Sınıf Trafik Güvenliği Kitabı Sayfa 45-46


“4. Sınıf Trafik Güvenliği Kitabı Sayfa 45-46 MEB Yayınları”


Soru : Trafik kazalarının yaşanmaması için hangi önlemler alınmalıdır? Araştırınız.


Kısa Cevap : “Trafik kazalarının yaşanmaması için hangi önlemler alınmalıdır? Araştırınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Maddeler Halinde Trafik kazalarının yaşanmaması için almamız gereken önlemler

  • Alkollü, uyuşturucu veya araç kullanılması yasak olan bazı ilaçları içerek araç kullanmamak. Çünkü kullanmış olduğumuz alkol ve uyuşturucu miktarı bize her ne kadar az gelirse gelsin Bu maddelerin düşünme yetkisini azaltması ve dikkati azaltmaları durumu olduğu için kazalara sebep olabilir ani uyku veya dikkatsiz hareketlerle büyük kazalar yaşanabilir.
  • Gerek yaya gerek sürücü olduğumuz zaman dikkatli olmak. Trafik kazalarının Büyük bir kısmı yapılan dikkatsizlikler sebebiyle olmaktadır. Elimizde olmayan dikkatsizlikler yaşansa da genel anlamıyla dikkatimizi dağıtacak her şeyden Uzak durarak dikkatli olmalı ve trafikte ufak bir dikkatsizliğin kazalara sebep olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Sürücülerin ve yayaların trafik kurallarını ihlal etmemesi ve hassas davranması. Trafik kazaları neredeyse tamamı sürücülerin ve yayaların trafik kurallarını ihlal etmesinden dolayı kaynaklanmaktadır. Trafik kuralları bizim Can güvenliğimiz için konulmuş ne zaman durmamız ne zaman geçmemiz nerelerden geçmemizin güvenli olduğu konusunda bize bilgiler veren trafiği düzenleyen kurallardır. Bu kurallara uymak ve hassas davranmak trafik kazalarını en aza indirecektir.
  • Belediyeler tarafından karayollarının bakımlarını ihmal edilmemesi trafik işaret ve levhalarının gerekli yerlere konulması. Karayollarında olan bazı çalışmalar, aksaklıklar trafik işaretlerini yetersizliği gibi durumlar kazaları sebep olabilmektedir. Bunun için bizim üzerimize düşen görev bu bölgeleri yetkililere bildirmek , belediyelerin ise vakit kaybetmeksizin buraların onarılması ile ilgili harekete geçmesi lazımdır.
  • Acemi kişilerin yoğun trafiğe çıkmaması. Trafiği çıkan herkes yıllarca araba kullanıyor demek değildir. Özellikle yeni araba kullanan araba sürmeyi öğrenen ve daha önce yoğun trafik lerde araba kullanmayan kimseler daha dikkatli olmalı ve iyice uzmanlaşmadıkça yoğun trafiğe çıkmamalıdır.
  • Uykusuz ve çok yorgunken araç kullanılmamalı. Çok uzun saatler boyunca direksiyon başında kalmak ani uykulara veya uykusuzluğun ve yorgunluğun vermiş olduğu dikkatsizlik sebebiyle birçok hataya sebep olabilir.
  • Sollama yaparken çok dikkatli olunmalı. Bazı yollarda sollamanın yasak olduğu bildirilmişse bu yollarda asla sollama yapılmamalıdır. Tehlikeli sollamalardan kaçınmalı ve insanların can ve mal güvenliğini tehlikeye atmamalıyız.
  • Aşırı hızdan kaçınmalı belirtilen hız sınırlarına uymalı. Ne yazık ki trafik kazalarının ve ölümlerin çoğu hız sebebiyle gerçekleşmektedir. Aşırı esnasında insanlar trafik işaret ve levhalarının tam olarak göremez, trafik kurallarına tam olarak uyamaz ve yayalara farklı demeyerek büyük kazalara sebep olabilirler.
  • Yüksek sesle müzik dinlemek, telefonla konuşmak veya herhangi bir şey için telefona bakmamalı. Anlat dikkatsizlikler, dikkatimizi dağıtacak videolar veya telefonda mesaj gibi bir şeye bakılması büyük kazalara sebep olabilir.
  • Aracımızı kullanırken araba takip mesafesini korumalıyız. Araba takip mesafesine uyumak öndeki aracın bir anda durma veya herhangi bir nedenden dolayı istop etmesi durumunda zincirleme bir kazayı engelleyecektir
  • Sürüş esnasında rotamızı belirlemeli uzun süreli kararsızlıklarda bulunmamalıyız. Özellikle yoğun trafiğin olduğu yerlerde sürücülerin kararsız davranması ve hangi yöne gideceklerini düşünmeleri dönüş yerlerine geçmelerinde ve sağlıklı bir geçiş yapmalarını engel olur. Bu da diğer araçları ve kararsız kalan araç sürücüsünü tehlikeye sokar.

Soru : Aşağıdaki görsellerdeki sürücülerin yapmış olduğu hataları ve bunların nelere sebep olabileceğini görsellerin altlarına yazınız.


Cevap :

“4. Sınıf Trafik Güvenliği Kitabı Sayfa 45-46 MEB Yayınları”


4. Sınıf Trafik Güvenliği MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 46 Cevapları


Soru : Trafik kazalarının yaşanmaması için hangi önlemler alınmalıdır? Araştırınız.


Kısa Cevap : “Trafik kazalarının yaşanmaması için hangi önlemler alınmalıdır? Araştırınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Madde Madde Trafik kazalarının yaşanmaması için alınacak önlemler

  • İnsanların trafik kuralları konusunda ve trafik kazalarının cinayeti konusunda bilinçlendirilmesi. Trafik kuralları ve oluşabilecek kötü durumlar hakkında insanları bilinçlendirilmesi insanlara trafik kurallarına uymayı teşvik edecek ve insanlar daha dikkatli olacaktır. Trafikte yapılması gereken en önce şey insanları bilinçlendirmektir.
  • Sürücülerin sıklıkla denetilmesi ve uyarı levhaları nasıl olması. Denetlendiğini bilen insan daha dikkatli davranır. Bu yüzden polis ekipleri veya kamera sistemleri tarafından sürücüler ve yayalar kontrol edilmeli ve hataları es geçilmeden uyarılar ve cezalar yapılmalıdır.
  • Trafik işaret levhalarının bakımına dikkat edilmesi ve gerekli yerlere trafik işaretlerinin konulması. Trafik işaret ve levhaları herhangi bir sebeple zarar gördüğü zaman bu işaretlerin olmaması büyük kazalara ve insanların nasıl hareket edeceğini bilmediği için zincirleme kaza gibi kötü durumlara sebep olabilirler. Bunun için trafik işaret ve levhaları herhangi bir sebepten dolayı zarar gördüyse acilen yetkililer tarafından düzeltilmelidir.
  • Sürücüler ve yayaların çok dikkatli olması ve trafik kuralları konusunda hassasiyet göstermesi. Trafik kazalarının yaşanmasını ve başka nedeni ise dikkatsizliktir. Gerek sürücü gerek yayalar gerekse yolcular dikkatli davranmalı kendilerine düşen kurallara hassasiyetle uymalıdır.
  • Hız tutkusunun bırakılması ve bu hız tutkusunu teşvik edecek film ve video gibi sahneleri yasaklama getirilmesi. Ne yazık ki ne tutku sebebiyle insanlar küçük kazalardan bile büyük zararlar görmekte hem kendilerinin hem de çevredeki insanların Can ve mallarına zarar vermektedirler. Sinirlendiği veya mutlu olduğu zaman hızın güzel bir şey olduğu algısı insanlara teşvik edilmemeli ve bilakis hızın kötülüğü hakkında bilinçlendirme reklam çalışmaları yapılmalıdır.
  • Önde giden araçla mutlaka takip mesafesinin korunması. Takip mesafesi öndeki aracın herhangi bir sebeple durması veya istop etmesi sebebiyle durması halinde çarpmayı engelleyecektir.
  • Uzun süre özellikle yorgunken ve uykusuzken araç kullanılmaması. İnsanlar yorgunken bu uykusuzken aniden uyuyabilir veya daha önce defnetmiş oldukları konularda dikkatsiz davranarak hatalar sebep olabilirler.
  • Araç solarken dikkatli olunması ve öndeki, arkadaki araçla mesafeye dikkat edilmesi. Özellikle virajlarda, uçurum kenarlarında ve yoğun trafikte sollama yapılmaması gerekir
  • Alkol, uyuşturucu ve içildiği zaman araç kullanmanın yasak olan ilaçları kullanarak direksiyon başına geçilmemesi. Kullanılmış olan bu maddeler insanın aklını tam olarak kullanma gücünü azalttığı için dikkatsizliği ve hataların sebep olabilir.
  • Cep telefonuyla konuşulmaması veya herhangi bir video gibi dikkat daha açık bir şey izlenilmemesi. Cep telefonuyla konuşmak, yüksek ise müzik dinlemek veya telefonda herhangi bir video gibi bir şeye bakmak insanın bir anda dikkatini dağıtabilir ve direksiyon hakimiyetini kaybetmesine sebep olabilir.
  • Trafik işaret ve işaretçilerine uyulması ve hassasiyet gösterilmesi. Özellikle trafik işaretlerinin olmadığı yerde trafik polislerine dikkat etmek ve onların yönetmesi ile hareket etmek çok önemlidir.

1. Trafikte karşılaşabileceğimiz tehlikelerin sebepleri nelerdir?


Kısa Cevap : “Trafikte karşılaşabileceğimiz tehlikelerin sebepleri nelerdir?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Maddeler Halinde Trafikte karşılaşabileceğimiz tehlikelerin sebepleri

  • Sürücülerin ve yayaların trafik kurallarına uymamaları. Trafik kurallarına karşı yapılan küçük ihmaller bile büyük kazalara sebep olabileceğinden sürücülerin ve yayaların trafik kurallarına uyması ve çok önem göstermesi gerekmektedir.
  • Yolcuların dikkatsizliği ve hataları. Yolcuların da uyması gereken kurallar vardır ki yolcuların bunlara uymaması halinde hem taşın içerisindeki diğer insanların hem de sürücünün dikkatini dağıtması sebebiyle diğer insanların can ve mal sağlıkları tehlikeye girmektedir.
  • Doğa olayları sonucunda gerçekleşen olumsuz durumlar. Aşırı siz, kar ve yağmur yağışı gibi sert iklim koşullarında sürücülerin ve yayaların daha dikkatli olması gerekmektedir. Hem de hediyeler tarafından hem de sürücü ve yayalar tarafından önlemler alınmalı ve bu önlemler doğrultusunda trafiğe çıkılmalıdır.
  • Yol yapım, bakım ve trafik işaret ve levhaları hizmetlerinin eksik olması. Ne yazık ki bazı bölgelerde trafik işaret ve levhaları veya yoldaki bakım çalışmaları aksadığı için trafik kazaları meydana gelebilmekte ve yapılan ufak ihmaller sonucunda büyük kayıplar yaşanabilmektedir.
  • Yollardaki çökme, kırılma ve gevşemelerin yapılmasının ihmal edilmesi. Yoldaki çökme kırılma veya gevşemeler sebebiyle yayalar veya sürücüler zor durumda kalabilir virgül veya bu alanlardan korumak için direksiyonu kırdığı zaman başka bir araca veya yayaya çarpabilir
  • İnsanların dikkatsizliği ve hatalı davranışları. Dikkatsizlik trafik kazalarının başlı sebeplerindendir. Hem sürücülerin hem de yayaların dikkatli davranması ve anlık dikkatsizliğin sebep olabileceği büyük hasarları düşünerek hassas davranması gerekmektedir
  • Araçların bakım ve onarımının yeterince yapılmaması. Birçok kişi gerek ihmalden gerek mali nedenlerden araç bakımlarını ihmal etse de araç bakımı ve hataların onarılması ihmal edilecek bir şey değildir. Araştır bakımsızlık sebebiyle yolda arıza çıkarabilir ve özellikle trafiğin yoğun olduğu alanlarda bunlar büyük trafik kazalarına sebep olabilir
  • Aşırı hız tutkusu. Trafik kazalarının en büyük sebeplerinden bir tanesi de aşırı hız tutkusudur. Sürücüler mutlaka belirlenmiş olan hız sınırlarına uymalı ve aşırı sebebiyle trafik işaretlerine dikkat edemeyecekleri bilincinde olarak kimsenin can ve mal sağlığını tehlikeye atmamalıdır
  • Uykusuz ve yorgunken trafiğe çıkılması insanlar çok uykusuz ve yorgun olduğu zaman sağlıklı düşünemez veya anlık uyumalarla tehlikeli durumlarda baş başa kalabilirler. Bunun için uzun süre araç kullanımından kaçınmalı ve eğer başka bir sürücü yoksa biraz dinlenerek yola devam edilmelidir.
  • Trafik kurallarına uyulmaması. Trafik kuralları trafikte bulunan kişilerin can ve mal güvenliğini sağlamak içindir. Trafik kurallarına uyulması büyük ve küçük şarkı bütün kazaların önüne geçecek insanların güvenli bir şekilde yolculuk yapmasını sağlayacaktır.

2. Trafik kazalarının önlenmesi için alınması gereken önlemleri anlatınız.


Kısa Cevap : “Trafik kazalarının önlenmesi için alınması gereken önlemleri anlatınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Madde Madde Trafik kazalarını önlenmesi için alınması gereken önlemler

  • Ehliyetin sadece araba kullanmayı çok iyi bilen kimselere verilmesi
  • Sürücülerin trafik kuralları konusunda denetlenmesi ve eğitim verilmesi
  • Araçların mutlaka takip mesafesine uyması
  • Araçların arızalarını giderilmesi düzenli olarak bakım ve sigortalarının yapılması
  • Yetkililerin trafik işaret ve levhalarını kontrol etmesi ve gerekli yerlere bunların konulması. Trafik işaret ve levhalarına veya trafik unsurlarına bir zarar gelmesi durumunda vakit geçmeden onarılması
  • Trafik polislerinin gerek sürücüleri gerek yolları denetlemesi
  • Trafik kuralları konusunda büyük küçük, sürücü demeden herkesin bilinçlendirilmesi
  • Aşırı kızın teşvik edilmesini bırakılması ve aşırı hızın insanlar tarafından tutku haline getirilmemesi
  • Hatalı sollamadan kaçınılması özellikle uçurum gibi ve sulamanın yasak olduğu alanlarda sollamadan uzak durulması
  • Uykusuzken araç kullanılmaması, eğer başka sürücü yoksa biraz dinlenilip öyle yola devam edilmesi
  • Çok yorgunken dikkatimizin dağılacağı için araç kullanmaktan kaçınılması
  • Sürücülerin, yolcuların ve yayaların trafik kurallarına son derece dikkat etmesi ve hassas davranması
  • İster az ister çok miktarda olsun alkol uyuşturucu kullandıktan sonra kesinlikle araç kullanılmaması
  • Yayaların yaya geçidi, alt ve üst geçitleri kullanarak trafiği işgal etmemeleri
  • Yüksek sesle müzik dinlemek veya kulaklık takılmaması
  • Acele etmekten sakınılması

“4. Sınıf Trafik Güvenliği Kitabı Sayfa 45-46 MEB Yayınları” konusunu videolu bir şekilde izleyebilir ve dinleyebilirsiniz.




 

Our Score
Profile Photo
Binbaşı
Trafik kurallarına uymak hayat kurtarmaktadır. Trafik kazalarına sebep olabileceği sorunları ortadan kaldırmak için trafik ışık ve levhalarına uymamız gerekir. Trafik kuralları hepimiz içindir çocukların yetişkinlerin ve herkesin kullanmış olduğu trafik araçlarını her zaman güvenli bir şekilde kullanmak için trafik kazalarını önlemek amacıyla trafik ışık ve levhalarının dikkat edilmesi ve trafik kuralına uyulması gerekmektedir.
Profile Photo
Binbaşı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!