Ana Sayfa > 4. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ > 4. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ Sayfa 138-143-144-145-146-147 KOZA Yay─▒nlar─▒

T├╝rk├že ├ľ─čretmeni
Binba┼č─▒
Konular1969
Cevaplar0

4. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ Ye┼čilyurt Metni Etkinlik Cevaplar─▒ Sayfa 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147


4. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ Ye┼čilyurt Metni Etkinlik Cevaplar─▒


“4. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ Sayfa 138-143-144-145-146-147 KOZA Yay─▒nlar─▒”


4. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ Sayfa 138-139-140-141-142-143-144-145-146-147


Haz─▒rl─▒k


1.├çevrenizdeki ye┼čil alanlar─▒n ve a─ča├žlar─▒n korunmas─▒ i├žin neler yap─▒yorsunuz?


K─▒sa Cevap : “├çevrenizdeki ye┼čil alanlar─▒n ve a─ča├žlar─▒n korunmas─▒ i├žin neler yap─▒yorsunuz?” ile ilgili k─▒sa cevab─▒ i├žin t─▒klay─▒n─▒z.

Uzun Cevap :

├çevremizdeki ye┼čil alanlar ve a─ča├žlar bizim ya┼čad─▒─č─▒m─▒z d├╝nyay─▒ g├╝zelle┼čtirip d├Âng├╝s├╝n├╝ sa─člarken ayn─▒ zamanda bir├žok canl─▒n─▒n da ya┼čam yeridir.

├çevremizdeki ye┼čil alanlar─▒ ve a─ča├žlar─▒ korumak i├žin hepimize d├╝┼čen baz─▒ g├Ârevler vard─▒r ve bunlara hepimizin dikkat etmesi gerekir.

├çevremizdeki ye┼čil alanlar─▒n ve a─ča├žlar─▒n korunmas─▒ i├žin ├ževre konusunda bilgi edini bu bilgilerimi sevdiklerimi ve arkada┼člar─▒ma aktarmaya ├žal─▒┼č─▒yorum.

Yere kesinlikle ├ž├Âp atm─▒yor, a─ča├žlara ve ├ževrede bulunan ┼čeylere zarar vermemeye ├žal─▒┼č─▒yorum.

├ç├╝nk├╝ kirlili─če engel olmak da ye┼čil alanlar─▒ ve a─ča├žlar─▒ koruma konusunda ├žok ├Ânemlidir.

At─▒klar─▒m─▒ ayr─▒┼čt─▒r─▒yor ve geri d├Ân├╝┼č├╝me katk─▒ sa─člayarak ├ževrenin daha temiz kalmas─▒n─▒ ve a─ča├žlarla beraber ham maddelerin azal─▒p yok olmas─▒n─▒ engellemeye ├žal─▒┼č─▒yorum.

Hepimizin fark etmeden yapt─▒─č─▒ ve asl─▒nda ├ževre i├žin bir├žok ┼čey yapabilece─či bir├žok ┼čey bulunmaktad─▒r.

Naylon po┼čet kullan─▒m─▒n─▒ azaltmak, ka─č─▒t havlu kullan─▒m─▒n─▒ azaltmak, di┼čimizi f─▒r├žalarken veya banyo yaparken ├že┼čmeyi a├ž─▒k b─▒rakmamak, enerji tasarruflu ampuller kullanmak ve enerji tasarrufuna dikkat etmek bunlar─▒n ba┼č─▒nda gelmektedir.

Bunlar her ne kadar g├Âr├╝n├╝rde ├ževreye ve ye┼čil alanlara katk─▒ sa─člam─▒yor gibi g├Âr├╝nse de asl─▒nda duam─▒z─▒ koruyacak ve gereksiz israf─▒ engelleyerek ├ževremizin temiz kalmas─▒n─▒ sa─člayacakt─▒r.

Bu y├╝zden bunlar─▒ hepimiz dikkat etmeli elimizden geleni yaparak ├ževremizdeki ye┼čil alanlar─▒n ve a─ča├žlar─▒n korunmas─▒ i├žin ├žal─▒┼čmal─▒y─▒z.


2.Sizce ├╝lkemiz yeterince ye┼čil midir? Neden?


Cevap :

Bence ├╝lkemiz yeterince ye┼čil de─čildir. ├ťlkemiz geni┼č bir co─črafyaya sahiptir ve i├žerisinde ye┼čil alanlar─▒n bolca bulundu─ču alanlar vard─▒r. Ancak ├Âzellikle metropol ┼čehirlerde ye┼čil alanlar ├žok azalm─▒┼č ve a─ča├žlar─▒n olmas─▒ gereken yerlerde beton yap─▒lar do─čaya kap─▒lm─▒┼čt─▒r.


4. S─▒n─▒f T├╝rk├že KOZA Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 143 Cevaplar─▒


1.Etkinlik


a. A┼ča─č─▒daki kelimeler ve kelime grubu metinde ge├žmektedir. Numaraland─▒r─▒lm─▒┼č ┼čekilde anlamlar─▒ verilen bu kelimeleri bularak bulmacay─▒ ├ž├Âz├╝n├╝z.


(├ľ├ç-KALKINMAK-DEV-TANRI VERG─░S─░-KANI-BA─×IR-HORON-┼×ERBET-EMEK)


Cevap :

1. Sonradan elde edilmeyip yarat─▒l─▒┼čtan var olan nitelik.┬áTANRI VERG─░S─░
2. Durumunu d├╝zeltmek, a┼čamal─▒ bir bi├žimde geli┼čmek, ilerlemek.┬áKALKINMAK
3. Karadeniz B├Âlgesi’nde kemen├že ile oynanan halk oyunu.┬áHORON
4. Korkun├ž, ├žok iri ve ola─čan├╝st├╝ g├╝├žl├╝ masal yarat─▒─č─▒.┬áDEV
5. Meyve suyu ile ┼čekerli su kar─▒┼čt─▒r─▒larak yap─▒lan i├žecek.┬á┼×ERBET
6. Bir i┼čin yap─▒lmas─▒ i├žin harcanan beden ve kafa g├╝c├╝, zahmet. EMEK
7. ─░nan├ž, d├╝┼č├╝nce, kanaat.┬áKANI
8. G├Â─č├╝s.┬áBA─×IR


b. Anlam─▒n─▒ ├Â─črendi─činiz bu kelimeleri ve kelime grubunu birer c├╝mlede kullanarak defterinize yaz─▒n─▒z.


Cevap :

├ľ├ç

  1. S─▒rf ├Â├ž almak i├žin bunlar─▒ yapm─▒┼č.
  2. ├ľ├ž almak i├žin kendini bu kadar paralaman iyi de─čil.
  3. ├ľ├ž alacaks─▒n da ne olacak affet sen de o da kurtulsun.

KALKINMAK

  1. Devletin kalk─▒nmas─▒ i├žin bu sayd─▒klar─▒m─▒za ihtiyac─▒ vard─▒r.
  2. Hepimiz el ele verirsek milletimizi kalk─▒nd─▒rabiliriz.
  3. Kalk─▒nmak b├╝t├╝n milletin el ele vermesiyle olacak bir ┼čeydir.

DEV

  1. Ben k├╝├ž├╝kken masaldaki devlerden ├žok korkard─▒m.
  2. Masal okunurken kendime g├╝├žl├╝ bir dev olarak hayal ederdim.
  3. Devin g├╝c├╝ ve b├╝y├╝kl├╝─č├╝ dilden dile dola┼č─▒yordu.

TANRI VERG─░S─░

  1. Resim becerin tamamen Tanr─▒ vergisi.
  2. Kendini geli┼čtirmek i├žin bir ┼čey yapmamas─▒na ra─čmen bu yeteneklerin hepsi Tanr─▒ vergisi.
  3. Tanr─▒ vergisi demek ki┼činin ├žabas─▒ olmadan yarat─▒l─▒┼čtan yarat─▒c─▒n─▒n kendisine vermi┼č oldu─ču yeteneklerdir.

KANI

  1. Bu kan─▒ya nereden vard─▒─č─▒n─▒ merak ediyorum.
  2. B├Âyle bir kan─▒ya vard─▒─č─▒n i├žin ├žok ├╝zg├╝n├╝m.
  3. B├Âyle bir kan─▒ya varmas─▒na ben sebep olmad─▒m.

BA─×IR

  1. Ba─čr─▒na bast─▒─č─▒n─▒ yavrusunu doya doya koklad─▒.
  2. Kaybolan yavrusunu bulunca ba─čr─▒na bast─▒.
  3. Anne onu terk eden evlad─▒n─▒ y─▒llar sonra da olsa ba─čr─▒na bast─▒.

HORON

  1. Bizim y├Âremizde horon tepmek gelenektir.
  2. Horon ├Â─črenmek i├žin kursa gitmek istiyorum.
  3. Horon hem ├žok ilgin├ž hem de e─členceli geleneksel bir dans─▒m─▒zd─▒r.

┼×ERBET

  1. Annem yaz─▒n bizlere reyhan ┼čerbeti yapar.
  2. Yaz─▒n so─čuk bir ┼čerbet herkese iyi gelir.
  3. Ramazan’da ┼čerbet evimizin vazge├žilmezidir.

EMEK

  1. Ben bug├╝nlere gelebilmek i├žin ├žok emek verdim.
  2. Emek vermeden ba┼čar─▒ elde edemezsin.
  3. Bir ┼čeyleri ba┼čarabilmek i├žin emek vermeyi ├Â─črenmelisin.

4. S─▒n─▒f T├╝rk├že KOZA Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 144 Cevaplar─▒


2.Etkinlik


Soru: A┼ča─č─▒daki sorular─▒ metne g├Âre s├Âzl├╝ cevaplay─▒n─▒z.


1. ├ľ─čretmen, ├Â─črencilere orman─▒n faydalar─▒ hakk─▒nda neler s├Âyl├╝yor?


Cevap :

├ľ─čretmen, ├Â─črencileri orman─▒n faydalar─▒ hakk─▒nda Avrupa’daki baz─▒ ├╝lkelerin ormanlar sayesinde zengin olup kalk─▒nd─▒klar─▒n─▒, ormana verilen eme─čin hi├žbir zaman kaybolmayaca─č─▒n─▒ ve ormanlara bakmayanlar─▒ cezas─▒z kalmayaca─č─▒n─▒ s├Âyl├╝yor.


2. Boztepe k├Ây├╝ nas─▒l bir yermi┼č?


Cevap :

Boztepe k├Ây├╝ vakti ile b├╝y├╝klerin ormanlar─▒ korumad─▒─č─▒ i├žin ye┼čillikleri ve a─ča├žlar─▒ giden, kendisinde eskiden avlar─▒n yap─▒ld─▒─č─▒ ve ┼čenliklerin oldu─ču bir yermi┼č.


3. Oyundaki k├Ây, neden ├žorak bir yer h├óline gelmi┼čtir?


Cevap :

Oyundaki k├Ây, bilgisizlik nedeniyle ├žorap bir yer haline gelmi┼čtir.


4. Metinde Boztepe k├Ây├╝n├╝n hik├óyesini kim anlatmaktad─▒r?


Cevap :

Metinde Boztepe k├Ây├╝n├╝n hikayesini Veli day─▒ anlatmaktad─▒r.


5. Ye┼čilyurt k├Ây├╝ y─▒llar sonra hangi ismi alm─▒┼čt─▒r?


Cevap :

Ye┼čilyurt k├Ây├╝ y─▒llar sonra Boztepe ismini alm─▒┼čt─▒r.


6. ├ľ─črenciler k├Âylerini tekrar eski h├óline ├ževirmek i├žin neler yapmaya karar veriyorlar?


Cevap :

├ľ─črenciler k├Âylerini tekrar eski haline ├ževirmek i├žin k├Ây├╝ yeniden a─ča├žland─▒racaklar─▒na karar veriyorlar.


7. ├ľ─črencilerin yerinde siz olsayd─▒n─▒z ba┼čka neler yapmak isterdiniz?


Cevap :

├ľ─črencilerin yerinde ben olsayd─▒m ailelerimize de haber verip ailelerimizin deste─čiyle daha ├žok a─ča├žland─▒rma ve ye┼čillendirme yapmak isterdim.


3.Etkinlik


Soru: Metnin konusunu ve ana fikrini yaz─▒n─▒z.


Cevap :

Metnin konusu ├žorakla┼čan Bir k├Ây├╝n yemye┼čil halinden bu hale nas─▒l geldi─či, ana fikri ise ormanlar─▒m─▒z─▒n ├Ânemidir.


4. S─▒n─▒f T├╝rk├že KOZA Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 145 Cevaplar─▒


4.Etkinlik


Soru: Metnin size ilgin├ž gelen bir k─▒sm─▒n─▒ nedenleri ile birlikte a┼ča─č─▒daki yazma alana yaz─▒n─▒z.


Cevap :

Metin bana en ilgin├ž gelen k─▒sm─▒ Veli day─▒n─▒n bilgisizli─či bir deve benzetmesiydi.

Bu hem ├žok ilgin├ž hem de ├žok do─čru bir yakla┼č─▒m olmu┼čtur.


5.Etkinlik


a. Erozyonla M├╝cadele Haftas─▒ i├žin yap─▒lm─▒┼č sosyal medya duyuru g├Ârselini inceleyiniz. Duyurudaki g├Ârsel ve yaz─▒larla ilgili fikirlerinizi a├ž─▒klay─▒n─▒z.


Cevap :

Duyuru g├Ârseli ger├žekten ├žok anlaml─▒ ve dikkat ├žekici olmu┼čtur.


b. Buna benzer sosyal medya duyurular─▒yla daha ├Ânce kar┼č─▒la┼čt─▒n─▒z m─▒? Kar┼č─▒la┼čt─▒ysan─▒z duyuru ├╝zerinde, konu ve tarih d─▒┼č─▒nda nelerin yaz─▒l─▒ oldu─čunu a├ž─▒klay─▒n─▒z.┬á


Cevap :

Buna benzer sosyal medya duyurular─▒na daha ├Ânce de rast geldim ve kar┼č─▒la┼čt─▒m.

Yap─▒lacak olan toplanma, Cumhuriyet y├╝r├╝y├╝┼čleri gibi y├╝r├╝y├╝┼čler i├žin resimler yap─▒lm─▒┼čt─▒ ve ├╝zerinde Mustafa Kemal Atat├╝rk’├╝n resmi bir k├╝lt├╝r T├╝rk bayra─č─▒ ve “Cumhuriyetimiz” i├žin gibi s├Âzler yaz─▒yordu.


4. S─▒n─▒f T├╝rk├že KOZA Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 146 Cevaplar─▒


c. ÔÇťYa┼čam toprakta filizlenir.ÔÇŁ c├╝mlesiyle anlat─▒lmak istenen nedir? C├╝mle, duyurulmak istenen konuyla ilgili midir? Siz de orman─▒n, topra─č─▒n, havan─▒n veya suyun ├Ânemini anlatan bir c├╝mle yaz─▒n─▒z.


Cevap :

“Ya┼čam toprakta filizlenir nokta “c├╝mlesi ile anlat─▒lmak istenen bence duan─▒n insan─▒n ya┼čam─▒nda b├╝y├╝k katk─▒lar sa─člad─▒─č─▒d─▒r.

C├╝mle, duyulmak istenen konu ile ilgilidir.

Benim C├╝mlem:

Su besin de─čil, hayatt─▒r.


├ž. ÔÇťSonraki Derse Haz─▒rl─▒kÔÇŁ a┼čamas─▒nda sizden istenilen ara┼čt─▒rma sonucunda inceledi─činiz afi┼člerden yola ├ž─▒karak orman─▒n ├Ânemini anlatan bir afi┼č de siz haz─▒rlay─▒n─▒z. Ba┼čar─▒l─▒ bulunan afi┼čleri ├Â─čretmeninizin rehberli─činde s─▒n─▒f veya okul panosunda sergileyiniz.


Cevap :


4. S─▒n─▒f T├╝rk├že KOZA Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 147 Cevaplar─▒


4.Etkinlik


Soru: Topra─č─▒ koruman─▒n en etkili yolu bitki ├Ârt├╝s├╝n├╝ ve a─ča├žlar─▒ korumakt─▒r. ÔÇťSonraki Derse Haz─▒rl─▒kÔÇŁ ├žal─▒┼čmas─▒nda yapt─▒─č─▒n─▒z ara┼čt─▒rman─▒n sonu├žlar─▒n─▒ g├Âz ├Ân├╝nde bulundurarak orman─▒n korunmas─▒ i├žin ├žal─▒┼čan kurulu┼člar─▒n birinde aktif olarak g├Ârev yapt─▒─č─▒n─▒z─▒ d├╝┼č├╝n├╝n├╝z. Bu kurulu┼čun daha etkili olabilmesi i├žin yap─▒lmas─▒ gerekenleri yaz─▒n─▒z. Yaz─▒n─▒za ba┼čl─▒k koymay─▒ unutmay─▒n─▒z. Yaz─▒n─▒z─▒ bitirdikten sonra tekrar okuyunuz. G├Âz├╝n├╝zden ka├žan yaz─▒m ve noktalama yanl─▒┼člar─▒ varsa bunlar─▒ d├╝zeltiniz. Yaz─▒n─▒z─▒ arkada┼člar─▒n─▒za okuyunuz.


K─▒sa Cevap : “Orman─▒n korunmas─▒ i├žin ├žal─▒┼čan kurulu┼člar─▒n birinde aktif olarak g├Ârev yapt─▒─č─▒n─▒z─▒ d├╝┼č├╝n├╝n├╝z. Bu kurulu┼čun daha etkili olabilmesi i├žin yap─▒lmas─▒ gerekenleri yaz─▒n─▒z.” ile ilgili k─▒sa cevab─▒ i├žin t─▒klay─▒n─▒z.

Uzun Cevap :

Ormanlar─▒m─▒z

Ormanlar g├╝zel g├Âr├╝n├╝m├╝ ve insana huzur vermesinin yan─▒ s─▒ra d├╝nyam─▒z i├žin oksijen kayna─č─▒d─▒r.

Ormanlar ayn─▒ zamanda iklim ├╝zerinde d├╝zenleyici etkiye sahiptir.

Bulunduklar─▒ yerin havas─▒n─▒ temizleyerek o b├Âlgenin bol ya┼čanmas─▒n─▒ sa─člar hem kurakl─▒─č─▒ ├Ânler hem de bizlere tertemiz bir hava vererek sa─čl─▒─č─▒m─▒z─▒n korunmas─▒na yard─▒mc─▒ olur.

Ormanlar─▒n faydalar─▒ndan bir tanesi de a─ča├žlar─▒n k├Âklerinin topra─č─▒ soyarak erozyonu ve seni engellemesi b├Âylelikle insanlar─▒n ve canl─▒lar─▒n g├╝ven i├žerisinde olmas─▒n─▒ sa─člamas─▒d─▒r.

Hepimiz ormanlar─▒n de─čerini ve k─▒ymetini bilmeli ormanlar i├žin ne yapmam─▒z gerekti─či konusunda bilin├žlenerek katk─▒da bulunmaya ├žal─▒┼čmal─▒y─▒z.

Orman yang─▒nlar─▒n─▒ engellemeli, gerekli ├Ânlemleri almal─▒ a─ča├ž dikme ve ye┼čillendirme ├žal─▒┼čmalar─▒na katk─▒da bulunmal─▒y─▒z.

Gereksiz israf─▒ b─▒rakarak a─ča├žlar─▒n daha ├žok kesilmesine engel olmal─▒ ormanlar─▒m─▒z─▒ korumak i├žin israf─▒n ├Ân├╝ne ge├žmeliyiz.

├çevre kirlili─čine de dikkat ederek do─čam─▒z─▒n korunmas─▒na yard─▒mc─▒ olmal─▒ bunlar─▒n hepsi ile gelecek nesilleri tertemiz ve ye┼čil bir d├╝nya b─▒rakmal─▒y─▒z.

Gelecek ye┼čil g├╝nler i├žin el ele vermeliyiz.


Sonraki Derse Haz─▒rl─▒k


Soru: G├╝ne┼č Sisteminde bulunan gezegen ve y─▒ld─▒zlar hakk─▒nda ara┼čt─▒rma yap─▒n─▒z. Edindi─činiz bilgi ve g├Ârselleri s─▒n─▒fa getiriniz.


K─▒sa Cevap : “G├╝ne┼č Sisteminde bulunan gezegen ve y─▒ld─▒zlar hakk─▒nda ara┼čt─▒rma yap─▒n─▒z.” ile ilgili k─▒sa cevab─▒ i├žin t─▒klay─▒n─▒z.

Uzun Cevap :

G├╝ne┼č Sisteminde bulunan gezegen ve y─▒ld─▒zlar

  1. Merk├╝r
  2. Ven├╝s
  3. D├╝nya
  4. Mars
  5. J├╝piter
  6. Sat├╝rn
  7. Uran├╝s
  8. Nept├╝n.
  • G├╝ne┼č sistemindeki en b├╝y├╝k gezegen J├╝piter’ dir.
  • G├╝ne┼č sistemindeki en k├╝├ž├╝k gezegen Merk├╝r’ d├╝r.
  • G├╝ne┼če en uzak gezegen Nept├╝n’ d├╝r.
  • G├╝ne┼če en yak─▒n gezegen Merk├╝r’ d├╝r.
  • G├╝ne┼č sistemindeki en s─▒cak gezegen Ven├╝s’ t├╝r.
  • G├╝ne┼č sistemindeki en so─čuk gezegen Uran├╝s’ t├╝r.

G├╝ne┼č sistemindeki G├╝ne┼č bir y─▒ld─▒zd─▒r.



 

Our Score
Yorum S─▒rala
Profile Photo
Binba┼č─▒

E-posta adresiniz yay─▒nlanmayacak. Gerekli alanlar * ile i┼čaretlenmi┼člerdir

error: Content is protected !!