Ana Sayfa > 6. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı > 6. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Sayfa 28-29-30-31 MEB Yayınları

Fen Bilimleri Ogretmeni
Yüzbaşı
Konular884
Cevaplar0

6. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Ay Tutulması Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 28, 29, 30, 31


6. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Ay Tutulması Metni Etkinlik Cevapları


“6. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Sayfa 28-29-30-31 MEB Yayınları”


6. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Sayfa 28-29-30-31


YAPALIM ÖĞRENELİM GÜNEŞ SİSTEMİ MODELİ 


NELER LAZIM?

Farklı renkte oyun hamurları, karton kutu, siyah fon kartonu, el feneri, makas, ip ve kürdan.

HAYDİ BAŞLAYALIM 

• Oyun hamurları ile Dünya ve Ay modelleri yapılır.
• Karton kutunun bir yüzeyi kesilir ve içi siyah fon kartonu ile kaplanır.
• Görseldeki gibi kutunun sol tarafına delik açılır ve el feneri yerleştirilir.
• Dünya modeli el feneri ile aynı hizada olacak şekilde- kutunun ortasına ip ile sabitlenir.
• Dünya modelinin sabitlendiği nokta merkezde kalacak şekilde, kutunun üst kısmına yarım daire biçiminde kesi atılır ve ipin rahat hareket edebileceği bir kanal açılır.
• Ay modeli, ip ile kanalın en sağdaki noktasına yerleştirilir.
Ay modeli, bağlı olduğu ipin ucu kutunun üstünde kalacak şekilde kürdana bağlanır.
• El fenerinin ışığı açılır ve modeller gözlemlenir.
• Görseldeki gibi Ay modeli saat yönünün tersi yönde kanalda hareket ettirilir.
• Ay modeli el fenerine en yakın konuma getirilerek modeller gözlemlenir.


DÜŞÜNÜP DEĞERLENDİRELİM 

1. El fenerinin ışığını açtığınız zamandaki gözlemleriniz nelerdir? Temsili gerçekleştirilen tutulma çeşidi hangisidir? Yazınız.


Cevap :

“El fenerinin ışığını açtığınızda, Dünya ile Ay arasında gölge oluşur. Ay, Dünya’nın gölgesine girmiş gibi görünmez. Bu, yapılan temsilin bir Güneş Tutulması olduğu anlamına gelir. Güneş Tutulması, Dünya’nın Ay’ın önünden geçtiği ve Ay’ın Güneş’in yüzeyini kısmen veya tamamen kapattığı olayı ifade eder.”


2. Ay modelini el fenerine en yakın konuma getirdiğiniz zamandaki gözlemleriniz nelerdir? Temsili gerçekleştirilen tutulma çeşidi hangisidir? Yazınız.


Cevap :

“El fenerine en yakın konuma getirdiğinizde, Ay modeli Dünya modelinin arkasına yerleştirilir ve Dünya’nın gölgesi Ay’ın üzerine düşer. Böylece Ay, Dünya’nın gölgesinde tamamen veya kısmen kaybolur. Bu durum, yapılan temsilin Ay Tutulması olduğunu gösterir. Ay Tutulması, Dünya’nın Ay’ın önüne geçtiği ve Ay’ın Güneş’ten gelen ışığı tamamen engellediği olayı ifade eder.”


6. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 30 Cevapları


Yanda bu oyundan bir kesit verilmiştir. Mavi taşların sahibi bir numaralı oyuncu oyunu kazandığını iddia etmektedir. Kırmızı taşların sahibi iki numaralı oyuncu ise doğru sıralama yapılmadığı için oyunun devam etmesi gerektiğini söylemektedir.

Soru : Haklı olan kimdir? Nedenini açıklayalım. 


Cevap :

Haklı olan 2 numaralı oyuncudur.  1 numaralı oyuncunun taşlarının dizilişi, herhangi bir tutulma olayını temsil etmediği için oyun devam etmelidir.


6. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 31 Cevapları


KENDİNİ DEĞERLENDİR-2 


1. İki öğrenci şaşırtıcı bazı doğa olayları üzerine konuşmaktadır. Konuşmalarından bir kesit aşağıda verilmiştir. Bu konuşmada yanlış ifadeler var ise bunları belirleyerek bu ifadelerin doğrularını noktalı yerlere yazınız.


 Güneş tutulmasında Ay’ın gölgesi, Dünya üzerinde belirli bir bölgeye düşer. Gece gerçekleştiği için bu tutulmayı gözlemleyemeyiz.

Cevap :

Güneş tutulması sırasında Ay’ın gölgesi Dünya üzerinde belirli bir bölgeye düşer ve bu tutulma gece veya gündüz gerçekleşebilir, yani gözlemleyebiliriz.


Güneş tutulması olayını gözlemlemeyi istiyorum. Ay, yeni ay evresine girdiğinde tutulma gerçekleştiğine göre bu muhteşem olayı her ay gözlemleyebiliriz.

Cevap :

Güneş tutulması her yeni ay evresinde gerçekleşmez. Güneş tutulmaları Ay’ın yörüngesi üzerinde özel bir hizalama gerektirir, bu nedenle her ay gerçekleşmez.


Dolunay evresinde de Ay tutulmasını gözlemleyebiliriz. Ay, Güneş ve Dünya arasında olduğu için Dünya’nın gölgesi Ay’ın üzerine düşer.

Cevap :

Ay tutulması dolunay evresinde gerçekleşmez. Dolunayda Ay, Güneş ve Dünya aynı hizada olduğu için Ay’ın gölgesi Dünya’nın arkasına düşmez.


Tutulmaların gerçekleşmesi için Güneş, Dünya ve Ay’ın aynı doğrultuda olması gerekir. Her iki tutulma da gölge oluşumu ile gerçekleşir. Bu durum, ışığın doğrusal yayıldığını kanıtlar.

Cevap :

Tutulmaların gerçekleşebilmesi için Güneş, Dünya ve Ay’ın aynı hizada olması gerekmez. Güneş tutulması Ay’ın Dünya ile Güneş arasına girmesiyle, Ay tutulması ise Dünya’nın gölgesinin Ay üzerine düşmesiyle gerçekleşir. Bu durum, ışığın doğrusal yayılmadığını, gölge oluşumuyla ilgili olduğunu gösterir.


2. Aşağıdaki tabloda boş bırakılan yerleri, tutulmaların ilgili özelliklerine dikkat ederek tamamlayınız.


Cevap :

“6. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 31 Cevapları”



 

Our Score
Profile Photo
Binbaşı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!