Ana Sayfa > 7. S─▒n─▒f T├╝rk├že Ders Kitab─▒ > 7. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ Sayfa 109-113-114-115-116 ├ľzg├╝n Yay─▒nlar─▒

T├╝rk├že ├ľ─čretmeni
Binba┼č─▒
Konular1969
Cevaplar0

7. S─▒n─▒f T├╝rk├že Ders Kitab─▒ B├╝y├╝k Mimar Koca Sinan Metni Cevaplar─▒ Sayfa 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116


7. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ B├╝y├╝k Mimar Koca Sinan Metni Cevaplar─▒


7. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ Sayfa 109-113-114-115-116


HAZIRLIK ├çALI┼×MALARI


Soru : Mimar SinanÔÇÖ─▒n hayat─▒, eserleri ve ki┼čilik ├Âzellikleri ile ilgili ara┼čt─▒rman─▒zdan edindi─činiz bilgileri arkada┼člar─▒n─▒za anlat─▒n─▒z.


Cevap :

Mimar Sinan┬á29 May─▒s 1489 tarihinde Kayseri’nin A─č─▒rnas k├Ây├╝nde do─čdu. 22 ya┼č─▒nda orduya asker yeti┼čtiren Acemi O─članlar Oca─č─▒’na al─▒nd─▒. Burada d├╝lgerli─či ├Â─črenen┬áSinan, yap─▒ i┼člerinde g├Ârev ald─▒. Ayr─▒ca bu d├Ânemde ├ža─č─▒n ├Ânde gelen mimarlar─▒n─▒n yan─▒nda ├žal─▒┼čma f─▒rsat─▒n─▒ da elde etti.

Eserleri; Mimar Sinan 81 camii, 51 mescit, 55 medrese, 26 dar├╝l-kurra, 17 t├╝rbe, 17 imarethane, 3 dar├╝┼č┼čifa (hastane), 5 su yolu, 8 k├Âpr├╝, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen ve 48 hamam olmak ├╝zere 375 eser in┼ča etmi┼čtir.┬áEdirne’de yapt─▒─č─▒ Selimiye Camisi D├╝nya K├╝lt├╝r Miras─▒ listesindedir.


7. S─▒n─▒f T├╝rk├že ├ľzg├╝n Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 113 Sorular─▒ ve Cevaplar─▒


1. ETK─░NL─░K


Soru : Metinde ge├žen a┼ča─č─▒daki s├Âzc├╝kleri anlamlar─▒n─▒n ba┼č─▒na yaz─▒n─▒z.


(d├╝lger-sadrazam-sefer-kervan-vezir-bent-gurbet-medrese-├ž─▒rak-yeni├žeri-─▒rgat-heybet-k├╝nk-ferman-mahzen)


  • gurbet: Do─čup ya┼čan─▒lm─▒┼č olan yerden uzak yer.
  • k├╝nk: Pi┼čmi┼č toprak ve betondan yap─▒lm─▒┼č kal─▒n su borusu.
  • medrese: ─░slam ├╝lkelerinde, genellikle ─░slam dini kurallar─▒na uygun bilimlerin okutuldu─ču yer.
  • d├╝lger: Yap─▒lar─▒n kaba a─ča├ž i┼člerini yapan ki┼či.
  • bent: Su biriktirmek i├žin akan suyun ├Ân├╝ne yap─▒lan set.
  • sefer: Genellikle ├╝lke d─▒┼č─▒na yap─▒lan asker├« harek├ót.
  • ├ž─▒rak: Zanaat ├Â─črenmek i├žin bir ustan─▒n yan─▒nda ├žal─▒┼čan kimse.
  • ferman: Osmanl─▒ DevletiÔÇÖnde padi┼čah─▒n verdi─či, uyulmas─▒ gerekli h├╝k├╝mleri ta┼č─▒yan yaz─▒l─▒ buyruk.
  • heybet: B├╝y├╝kl├╝k, ululuk; g├Âsteri┼č, g├Ârkem.
  • ─▒rgat: Yap─▒ i┼č├žisi.
  • kervan: Uzak yerlere yolcu ve ticaret e┼čyas─▒ ta┼č─▒yan y├╝k hayvan─▒ katar─▒.
  • mahzen: Yap─▒larda yer alt─▒ deposu.
  • yeni├žeri: Osmanl─▒larda, devletten ├Âdenek alan, s├╝rekli g├Ârev yapan askerlerden olu┼čan
    kap─▒ kulu te┼čkilat─▒n─▒n yaya olarak sava┼čan asker s─▒n─▒f─▒.
  • vezir: Osmanl─▒larda devletin bakanl─▒k, valilik gibi y├╝ksek g├Ârevlerinde bulunan ve
    pa┼ča unvan─▒n─▒ ta┼č─▒yan ki┼či.
  • sadrazam: Osmanl─▒ DevletiÔÇÖnde ba┼čbakan, veziriazam.

7. S─▒n─▒f T├╝rk├že ├ľzg├╝n Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 114 Sorular─▒ ve Cevaplar─▒


2. ETK─░NL─░K


Soru : A┼ča─č─▒daki sorular─▒ metne g├Âre yan─▒tlay─▒n─▒z.


1. Sinan, ne zaman ve nerede do─čmu┼č?


Cevap : 1490 y─▒l─▒nda Kayseri’nin A─č─▒rnas k├Ây├╝nde do─čmu┼čtur.


2. Sinan, dedesi ├Âld├╝kten sonra ne yapm─▒┼č?


Cevap : Bir kervan─▒n pe┼čine tak─▒larak ─░stanbul’a gitmi┼č.


3. Sinan, hangi alanlarda yetenekliymi┼č?


Cevap : D├╝lgerlikte ve yap─▒ i┼člerinde iyiymi┼č.


4. SinanÔÇÖ─▒n mimarba┼č─▒ olmas─▒n─▒ sa─člayan kimmi┼č?


Cevap : L├╝tfi Pa┼ča ad─▒ndaki bir vezirmi┼č.


5. Sinan, mimarba┼č─▒ olduktan sonra ilk i┼č olarak ne yapm─▒┼č?


Cevap : Kentlere su imkan─▒ sa─člamak i├žin bentler yaparak suyu ─░stanbul’a Getirmi┼čtir.


6. SinanÔÇÖ─▒n, zaman─▒n padi┼čah─▒ ad─▒na yapt─▒─č─▒ caminin ad─▒ neymi┼č? Bu caminin yap─▒m─▒ ka├ž y─▒l s├╝rm├╝┼č?


Cevap : Yapt─▒─č─▒ caminin ad─▒ Sinan. Yap─▒lmas─▒ da yedi y─▒l s├╝rm├╝┼čt├╝r.


7. Sinan, ne zaman ve nerede ├Âlm├╝┼č?


Cevap : 9 Nisan 1588’de ─░stanbul’da vefat etmi┼čtir.


8. Mimar Sinan hangi t├╝rlerde mimari eserler yapm─▒┼č?


Cevap : Cami, medrese, k├Âpr├╝, kervansaray, t├╝rbe, hamam, saray, su yolu, mahzen ve kemer.


3. ETK─░NL─░K


Soru : Metne g├Âre Mimar SinanÔÇÖ─▒n ki┼čilik ├Âzellikleri nelerdir? A┼ča─č─▒ya yaz─▒n─▒z.


Cevap : Azimli ,├žal─▒┼čkan, zeki, yetenekli ve kendine g├╝venen birisidir.


4. ETK─░NL─░K


Soru : A┼ča─č─▒daki eserlerden Mimar SinanÔÇÖa ait olanlar─▒n kutucuklar─▒n─▒ i┼čaretleyiniz.


Cevap :

“7. S─▒n─▒f T├╝rk├že ├ľzg├╝n Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 114 Sorular─▒ ve Cevaplar─▒”


7. S─▒n─▒f T├╝rk├že ├ľzg├╝n Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 115 Sorular─▒ ve Cevaplar─▒


5. ETK─░NL─░K


Soru : A┼ča─č─▒daki a├ž─▒klamalardan metnin t├╝r├╝yle ilgili olan─▒ i┼čaretleyiniz.


Cevap : Bilim, sanat, edebiyat gibi alanlarda tan─▒nan ki┼čilerin hayat─▒ ba┼čka bir ki┼či taraf─▒ndan anlat─▒lm─▒┼čt─▒r.


6. ETK─░NL─░K


Soru : A┼ča─č─▒daki c├╝mlelerden ├Âznel olanlar─▒n ba┼č─▒na ÔÇť├ľÔÇŁ, nesnel olanlar─▒n ba┼č─▒na ÔÇťNÔÇŁ yaz─▒n─▒z.


  1. ( ├ľznel ) Sel├žuklulardan kalma bu g├╝zel eser, Kayseri y├Âresindeydi.
  2. ( Nesnel ) Sinan, 1490 y─▒l─▒nda KayseriÔÇÖnin A─č─▒rnas k├Ây├╝nde do─čdu.
  3. ( ├ľznel ) ─░nsan akl─▒n─▒n, insan g├╝c├╝n├╝n yapamayaca─č─▒ ┼čey yoktur.
  4. ( Nesnel ) Sinan, ┼čehre su sa─člamak i├žin bentler yapm─▒┼čt─▒r.
  5. ( Nesnel ) Cami yap─▒m─▒nda y├╝zlerce ─▒rgat ├žal─▒┼čm─▒┼č.
  6. ( ├ľznel ) S├╝leymaniye, muhte┼čem g├Âr├╝nt├╝s├╝yle herkesi selamlamaktad─▒r.
  7. ( ├ľznel ) Mimar Sinan; T├╝rk yap─▒c─▒l─▒k, ├žinicilik ve oymac─▒l─▒k sanatlar─▒n─▒n en g├╝zel ├Ârneklerini vermi┼čtir.

7. ETK─░NL─░K


a. A┼ča─č─▒daki c├╝mlelerde ge├žen fiillerde zaman eklerinin alt─▒n─▒ ├žiziniz. Bu eklerin hangi zaman─▒ ifade etti─čini ├Ârnekteki gibi ilgili c├╝mlelerin kar┼č─▒s─▒na yaz─▒n─▒z.


  • Sinan okuma yazmay─▒ k├╝├ž├╝k ya┼čta ├Â─čreniyor. ( ┼×imdiki Zaman )
  • Padi┼čah, ├╝├ž ay s├╝recek bir sefere ├ž─▒kar. ( Geni┼č Zaman )
  • ─░ki ay sonra KayseriÔÇÖye gidiyoruz. ( ┼×imdiki Zaman )
  • Gitti─či her ┼čehirde yollar─▒, k├Âpr├╝leri, hanlar─▒ inceler. ( Geni┼č Zaman )
  • Dedesi ├Âl├╝nce bir kervan─▒n pe┼čine tak─▒l─▒p ─░stanbulÔÇÖa gider. ( Geni┼č Zaman )
  • Bu muhte┼čem eseri tam yedi y─▒lda bitiriyor. ( ┼×imdiki Zaman )

b. Yukar─▒daki c├╝mlelerde yer alan fiillerde zaman ekleri kendi anlamlar─▒yla kullan─▒lm─▒┼č m─▒d─▒r? A├ž─▒klay─▒n─▒z.


Cevap : Zaman ekleri c├╝mlede belirtilen zaman─▒n d─▒┼č─▒nda kullan─▒lm─▒┼čt─▒r.


7. S─▒n─▒f T├╝rk├že ├ľzg├╝n Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 116 Sorular─▒ ve Cevaplar─▒


8. ETK─░NL─░K


Soru : A┼ča─č─▒daki c├╝mlelerin fiillerinde zaman ve anlam kaymas─▒ olup olmad─▒─č─▒n─▒ belirleyiniz. Zaman ve anlam kaymas─▒ olan c├╝mlelerin ba┼č─▒ndaki kutucu─ču i┼čaretleyiniz. ─░┼čaretledi─činiz c├╝mleleri, zaman ve anlam kaymas─▒n─▒ gidererek yaz─▒n─▒z.


[Ôťö] ├ľn├╝m├╝zdeki hafta AnkaraÔÇÖda kitap fuar─▒ d├╝zenleniyor.

Cevap : ├ľn├╝m├╝zdeki hafta AnkaraÔÇÖda kitap fuar─▒ d├╝zenlenecek.

[Ôťö] Babam, k├╝├ž├╝kken iki defa kolunu k─▒rar.

Cevap : Babam, k├╝├ž├╝kken iki defa kolunu k─▒rm─▒┼č.

[ X] Her ak┼čam d├╝zenli olarak kitap okurum.

[Ôťö] ─░┼če gitmek i├žin sabahlar─▒ erkenden kalk─▒yorum.

Cevap : ─░┼če gitmek i├žin sabahlar─▒ erkenden kalkar─▒m.

[Ôťö] Sizi, yar─▒n yine ayn─▒ saatte burada beklerim.

Cevap : Sizi, yar─▒n yine ayn─▒ saatte burada bekleyece─čim.


9. ETK─░NL─░K


Soru : Gezip g├Ârd├╝─č├╝n├╝z bir yeri anlatan k─▒sa bir yaz─▒ yaz─▒n─▒z.


Cevap :

Okul gezisinde ├Â─čretmenlerimiz bizi Nev┼čehir’e g├Ât├╝rd├╝. Bu gezide peri bacalar─▒n─▒ ve balonlar─▒ g├Ârd├╝k. Sabah erkenden kalk─▒p balonlar─▒n g├Âky├╝z├╝nde s├╝z├╝l├╝┼č├╝n├╝ izledik.

Ayr─▒ca Nev┼čehir de ├ťrg├╝p, G├Âreme ve Avanos’u da gezdik. Avanos ta sallanan k├Âpr├╝den de ge├žtik. Bu gezi bana ├žok iyi geldi. Tarihi eserimizi g├Âr├╝p g├╝zel vakit ge├žirdik.


SONRAK─░ METNE HAZIRLIK


1. Kitab─▒m─▒z─▒n sonraki metni olan ÔÇťYurt T├╝rk├╝s├╝ÔÇŁ ┼čiirini ezberleyiniz.


Cevap :
G├╝zel yurdum, da─člar─▒m
Uzaktan g├Âresim gelir
Keskin esen yellerine
Kendimi veresim gelir.
G├Âz├╝mde t├╝ter damlar─▒n,
Sak─▒z kokulu ├žamlar─▒n,
T├╝rk├╝ s├Âyler ak┼čamlar─▒n;
Bana kendi sesim gelir.
Su i├žtim kaynaklar─▒ndan,
G├Âlgelerinde uyudum,
Ku┼člar─▒n─▒n s├Âyledi─či
┼×en t├╝rk├╝lerle b├╝y├╝d├╝m.
Ninniyle sallad─▒n beni,
┼×efkatle kollad─▒n beni,
Sevginle ba─člad─▒n beni;
G├╝zel yurdum, g├╝zel yurdum.
Vasfi Mahir Kocat├╝rk


2. T├╝rkiyeÔÇÖnin tarih├« ve do─čal g├╝zelliklerini tan─▒tan bir bro┼č├╝r haz─▒rlay─▒n─▒z.


Cevap :

“7. S─▒n─▒f T├╝rk├že ├ľzg├╝n Yay─▒nlar─▒ Sayfa 109-113-114-115-116”



 

Our Score
Yorum S─▒rala
Profile Photo
Binba┼č─▒

E-posta adresiniz yay─▒nlanmayacak. Gerekli alanlar * ile i┼čaretlenmi┼člerdir

error: Content is protected !!