Ana Sayfa > 7. S─▒n─▒f T├╝rk├že Ders Kitab─▒ > 7. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ Sayfa 122-123-124-125 ├ľzg├╝n Yay─▒nlar─▒

T├╝rk├že ├ľ─čretmeni
Binba┼č─▒
Konular1969
Cevaplar0

7. S─▒n─▒f T├╝rk├že Ders Kitab─▒ Anadolu ├ťst├╝ne Dinleme Metni Cevaplar─▒ Sayfa 122, 123, 124, 125


7. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒┬á Anadolu ├ťst├╝ne Dinleme Metni Cevaplar─▒


7. S─▒n─▒f T├╝rk├že Ders Kitab─▒ Sayfa 122-123-124-125


HAZIRLIK ├çALI┼×MALARI


1. Ara┼čt─▒rman─▒zdan edindi─činiz bilgilere g├Âre do─čdu─čunuz ┼čehrin ad─▒n─▒n nereden geldi─čini arkada┼člar─▒n─▒za anlat─▒n─▒z. Anlat─▒lanlar aras─▒ndan en ├žok ilginizi ├žeken hangisiydi? Nedenini belirterek a├ž─▒klay─▒n─▒z.


Cevap :

“H─▒taylar” ismini ta┼č─▒yan yar─▒ g├Â├žebe T├╝rk kabileleri 10. y├╝zy─▒lda Man├žurya’y─▒ ve ├çin’in kuzeyini i┼čgal etmi┼čler ve buras─▒n─▒n ismi “H─▒tay” kalm─▒┼čt─▒. Atat├╝rk H─▒taylar’─▒n┬áAnadolu’ya da┬ágelmi┼č┬áolduklar─▒na inan─▒yordu. “40 as─▒rl─▒k T├╝rk yurdu” sayd─▒─č─▒ Antakya’ya┬áHatay┬áismini bu y├╝zden vermi┼čti.


2. ├çevrenizdeki tarih├« eserler hakk─▒nda arkada┼člar─▒n─▒za bilgi veriniz.


Cevap :

  • 1. Be┼čikli Ma─čara
  • 2. Titus Kaya T├╝neli
  • 3. Aziz Simon Manast─▒r─▒
  • 4. Cehennem Kay─▒k├ž─▒s─▒
  • 5. Payas Kalesi
  • 6. Bakras Kalesi
  • 7. Darb-I Sak Kalesi
  • 8. Habib-I Neccar Camii
  • 9. Hatay Ulu Cami
  • 10. Sar─▒ Selim Camii
  • 11. St. Pierre Kilisesi
  • 12. Aziz Pavlus Ortodoks Kilisesi
  • 13. Antakya Arkeoloji M├╝zesi
  • 14. ─░lk Kur┼čun M├╝zesi
  • 15. Affan Kahvesi

1. ETK─░NL─░K


Soru : Metinde ge├žen a┼ča─č─▒daki s├Âzc├╝klerin anlam─▒n─▒ ├Ânce metnin ba─člam─▒ndan hareketle tahmin ediniz. Sonra bu s├Âzc├╝klerin anlam─▒n─▒ s├Âzl├╝kten bulup yaz─▒n─▒z. Daha sonra tahminleriniz ile s├Âzl├╝k anlamlar─▒n─▒ kar┼č─▒la┼čt─▒r─▒n─▒z.


Cevap :

  • H├Âkelekli: ├çal─▒ml─▒, kurumlu, g├Âsteri┼čli
  • Oluk: Ya─čmur sular─▒n─▒ damlar─▒n kenarlar─▒na toplay─▒p ak─▒tan yatay konumlu, genellikle ├žinko boru
  • Medeniyet: Bir ├╝lkenin, bir toplumun, maddi ve manevi varl─▒klar─▒n─▒n, fikir, sanat ├žal─▒┼čmalar─▒yla ilgili niteliklerinin t├╝m├╝, uygarl─▒k
  • Arkeolog: Kaz─▒ bilimci
  • H├Ây├╝k: Tarih boyunca t├╝rl├╝ nedenlerle y─▒k─▒lan yerle┼čme b├Âlgelerinde, y─▒k─▒nt─▒lar─▒n ├╝st ├╝ste birikmesiyle olu┼čan ve ├žo─ču kez i├žinde yap─▒ kal─▒nt─▒lar─▒n─▒n g├Âm├╝l├╝ bulundu─ču yayvan tepe
  • Bakra├ž: ├ço─čunlukla bak─▒rdan yap─▒lan k├╝├ž├╝k kova

7. S─▒n─▒f T├╝rk├že ├ľzg├╝n Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 123 Sorular─▒ ve Cevaplar─▒


2. ETK─░NL─░K


Soru : A┼ča─č─▒daki sorular─▒ metne g├Âre yan─▒tlay─▒n─▒z.


1. Yazar, yurdumuzu nelere benzetmi┼č?


Cevap : ├ç─▒nara, t├╝ten oca─ča, anaya, bac─▒ya, ac─▒ya ve sevince benzetmi┼čtir.


2. Metinde, AnadoluÔÇÖda ya┼čam─▒┼č hangi medeniyetlerden s├Âz edilmi┼č?


Cevap : Roma, Bizans, Yunan, Hititler


3. T├╝rklere AnadoluÔÇÖnun kap─▒lar─▒ hangi devlet d├Âneminde, ne zaman a├ž─▒lm─▒┼č?


Cevap : Sel├žuklular d├Âneminde 1071 Malazgirt Zaferi ile a├ž─▒lm─▒┼čt─▒r.


4. Sel├žuklular zaman─▒nda Anadolu hangi mimari eserlerle s├╝slenmi┼č?


Cevap : Cami, mescit, medrese, han, k├╝t├╝phane, hamam, kervansaray gibi mimari eserler ile s├╝slenmi┼čtir.


5. ├ťlkemiz, hangi k├╝lt├╝rel ├Âzellikleriyle yeniden ke┼čfedilmeye haz─▒rm─▒┼č?


Cevap : Tarihi eserleri ve do─čal g├╝zellikleri ayr─▒ca folklor y├Ân├╝nden zenginlikleri ile ke┼čfedilmeye haz─▒rd─▒r.


6. Metne g├Âre ÔÇťAnadoluÔÇŁ ismi nereden gelmi┼č?


Cevap : ┬á Ya┼čl─▒ bir nine askerlere ayran verir. O ”Ayran─▒ tas─▒na doldur o─čul” der. Askerler ”Ana dolu” derler. Anadolu ismi de buradan gelmi┼čtir.


3. ETK─░NL─░K


Soru : A┼ča─č─▒ya, metne y├Ânelik farkl─▒ ba┼čl─▒klar yaz─▒n─▒z.


Cevap : Anadolu’nun G├╝zellikleri


4. ETK─░NL─░K


Soru : Metinde ge├žen a┼ča─č─▒daki c├╝mleleri okuyunuz. ├ľznel yarg─▒l─▒ olanlar─▒n ba┼č─▒na ÔÇť├ľÔÇŁ, nesnel yarg─▒l─▒ olanlar─▒n ba┼č─▒na ÔÇťNÔÇŁ yaz─▒n─▒z.


  • [ ├ľznel Yarg─▒ ] ─░stanbulÔÇÖu, AnkaraÔÇÖs─▒, EdirneÔÇÖsi, KarsÔÇÖ─▒yla ta┼č─▒na topra─č─▒na vurgun oldu─čumuz g├╝zel vatanÔÇŽ
  • [ ├ľznel Yarg─▒ ] ┬áBin y─▒llar─▒n, be┼č bin y─▒llar─▒n az geldi─či bir medeniyet be┼či─či Anadolu.
  • [ Nesnel Yarg─▒ ] Tarih ├Âncesi dedi─čimiz yaz─▒s─▒z ├ža─člar─▒n ard─▒ndan, d├Ârt bin y─▒l ├Âncesi Hititlerin ad─▒ duyulur AnadoluÔÇÖda.
  • [ ├ľznel Yarg─▒ ] ┬á─░slam ├óleminin d├Ârt k├Â┼česinden bilginler AnadoluÔÇÖya ├╝┼č├╝┼č├╝r, sanatk├órlar AnadoluÔÇÖda k├╝mele┼čir.
  • [ ├ľznel Yarg─▒ ] ┬áA├ž─▒lmam─▒┼č sayfalar─▒, duyulmam─▒┼č s├Âzleri, derlenmemi┼č t├╝rk├╝leri, hik├óyeleri, masallar─▒, destanlar─▒, bilinmeyen ozanlar─▒ ile bitmez t├╝kenmez bir s├Âz yuma─č─▒d─▒r Anadolu.[
  • [ Nesnel Yarg─▒ ] Bu s─▒rada, boz bulan─▒k tepelerden, ak sa├žl─▒ bir ana, omzunda ayran bakrac─▒yla g├Âr├╝n├╝r.

7. S─▒n─▒f T├╝rk├že ├ľzg├╝n Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 124 Sorular─▒ ve Cevaplar─▒


5. ETK─░NL─░K


Soru : A┼ča─č─▒daki paragrafta, d├╝┼č├╝nceyi geli┼čtirme yollar─▒ndan hangilerinin kullan─▒ld─▒─č─▒n─▒ a├ž─▒klay─▒n─▒z.


Sel├žuklulardan sonra Anadolu Beylikleri k├Âkle┼čen mill├« k├╝lt├╝r├╝n hasad─▒n─▒ yapar. Aralar─▒ndan bir beylik, koca bir devlet olur; a├ž─▒ld─▒k├ža a├ž─▒l─▒r, kollar─▒ ViyanaÔÇÖya kadar uzan─▒r. Bu ulu ├ž─▒nara Osmanl─▒ derler. K├Âk├╝ ve g├Âvdesi AnadoluÔÇÖda, ├╝├ž k─▒ta, ├╝├ž iklime h├╝kmeden yery├╝z├╝n├╝n en ├Âm├╝rl├╝ devleti, Osmanl─▒ Devleti. Sonras─▒, TrakyaÔÇÖy─▒ da i├žine alan bir T├╝rkiyeÔÇÖdir Anadolu. K├Âkl├╝ bir k├╝lt├╝r├╝n kayna┼čt─▒─č─▒ b├Âl├╝nmez bir b├╝t├╝nl├╝kt├╝r art─▒k.


Cevap : Benzetme ve┬á kar┼č─▒la┼čt─▒rma gibi d├╝┼č├╝nceyi geli┼čtirme yollar─▒ kullan─▒lm─▒┼čt─▒r.


6. ETK─░NL─░K


Soru : A┼ča─č─▒daki c├╝mlelerde kesme i┼čaretinin hangi ama├žla kullan─▒ld─▒─č─▒n─▒ ilgili c├╝mlelerin alt─▒na yaz─▒n─▒z.


  • Sonras─▒, TrakyaÔÇÖy─▒ da i├žine alan bir T├╝rkiyeÔÇÖdir Anadolu.

Cevap : ─░yelik, durum ve bildirme eklerini ├Âzel adlardan ay─▒rmak i├žin kullan─▒lm─▒┼čt─▒r.

  • AnadoluÔÇÖnun kap─▒lar─▒ 1071ÔÇÖde a├ž─▒lm─▒┼čt─▒r.

Cevap : Say─▒ya gelen eki ay─▒rmak i├žin kullan─▒lm─▒┼čt─▒r.

  • Ay┼če Han─▒mÔÇÖ─▒n AnadoluÔÇÖnun k├╝lt├╝rel miraslar─▒yla ilgili yapt─▒─č─▒ sunum ├žok be─čenildi.

Cevap : Ki┼či ad─▒ndan sonra gelen unvan s├Âz├╝ne getirilen eki ay─▒rmak i├žin kullan─▒lm─▒┼čt─▒r.

  • 1931 y─▒l─▒ TTKÔÇÖnin kurulu┼č y─▒l─▒d─▒r.

Cevap : K─▒saltmaya gelen eki ay─▒rmak i├žin kullan─▒lm─▒┼čt─▒r.

  • Atat├╝rk, 19 May─▒sÔÇÖ─▒ do─čum g├╝n├╝ olarak kabul etmi┼čtir.

Cevap : Belirli bir tarih bildiren ay ad─▒na gelen eki ay─▒rmak i├žin kullan─▒lm─▒┼čt─▒r.


7. S─▒n─▒f T├╝rk├že ├ľzg├╝n Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 125 Sorular─▒ ve Cevaplar─▒


7. ETK─░NL─░K


a. A┼ča─č─▒daki c├╝mleleri inceleyiniz. C├╝mlelerde yarg─▒ bildiren s├Âzc├╝─č├╝n isim soylu oldu─ču c├╝mlelerin ba┼č─▒ndaki kutucu─ču i┼čaretleyiniz.


Cevap :

  • [┬á ┬á] Ba┼čar─▒n─▒n ilk ┼čart─▒ kendine g├╝venmi┼č.
  • [X] Anadolu bir k├╝lt├╝r co─črafyas─▒d─▒r.
  • [┬á ┬á] Sabahlar─▒ g├╝n ─▒┼č─▒─č─▒ pencereme vuruyor.
  • [X] Kemal, s─▒n─▒f─▒n en ├žal─▒┼čkan ├Â─črencisiydi.
  • [┬á ┬á] B├╝t├╝n i┼čleri vaktinde yapmay─▒ sever.
  • [X] Sa─čl─▒k varsa huzur da vard─▒r.

b. A┼ča─č─▒daki isimleri istenilen ek fiil zamanlar─▒na g├Âre ├žekimleyerek birer c├╝mlede kullan─▒n─▒z.


Cevap :

  • yaln─▒z / Ek fiilin geni┼č zaman─▒

Cevap :  Hasan hep yalnızdır.

  • g├╝zel / Ek fiilin duyulan ge├žmi┼č zaman─▒

Cevap : Yeni ald─▒─č─▒ kalem t─▒ra┼č ├žok g├╝zelmi┼č.

  • mutlu / Ek fiilin ├Â─črenilen ge├žmi┼č zaman─▒

Cevap : Bekar oldu─ču zamanlar ├žok mutluymu┼č.

  • tatl─▒ / Ek fiilin ┼čart─▒ (ko┼čulu)

Cevap : Kirazlar tatl─▒ysa be┼č kilo alaca─č─▒m.


8. ETK─░NL─░K


Soru : A┼ča─č─▒ya, k├╝lt├╝rel de─čerlerin gelecek nesillere aktar─▒lmas─▒nda ├╝zerimize d├╝┼čen g├Ârevlerin neler oldu─čunu belirten bir metin yaz─▒n─▒z.


Cevap :

Ge├žmi┼čten bug├╝ne pek ├žok tarihi eserler, do─čal g├╝zellikler bizlere miras kalm─▒┼čt─▒r. Bizlerden de gelecek nesillere miras kalacakt─▒r. Bu gibi eserleri korumak i├žin bizlere d├╝┼čen g├Ârevler;

  • Tarihimizi, k├╝lt├╝r├╝m├╝z├╝ iyi bilmemiz gerekir
  • K├╝lt├╝r├╝m├╝z├╝ unutturmamam─▒z gerekir
  • Dilimizi do─čru kullanmam─▒z gerekir
  • Tarihi eserlere zarar vermememiz gerekir.
  • K├╝lt├╝rel ├Âzelliklerimizi, tarihi eserlerimizin tan─▒t─▒m─▒n─▒ yapmam─▒z gerekir.


 

Our Score
Yorum S─▒rala
Profile Photo
Binba┼č─▒

E-posta adresiniz yay─▒nlanmayacak. Gerekli alanlar * ile i┼čaretlenmi┼člerdir

error: Content is protected !!