Ana Sayfa > 7. S─▒n─▒f T├╝rk├že Ders Kitab─▒ > 7. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ Sayfa 48-50-51-52-53-54 ├ľzg├╝n Yay─▒nlar─▒

T├╝rk├že ├ľ─čretmeni
Binba┼č─▒
Konular1969
Cevaplar0

7. S─▒n─▒f T├╝rk├že Ders Kitab─▒ Atat├╝rk ve An─▒lar─▒ Metni Cevaplar─▒ Sayfa 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54


7. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒┬á Atat├╝rk ve An─▒lar─▒ Metni Cevaplar─▒


7. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ Sayfa 48-50-51-52-53-54


HAZIRLIK ├çALI┼×MALARI


1. Yapt─▒─č─▒n─▒z ara┼čt─▒rmaya g├Âre Atat├╝rkÔÇÖ├╝n an─▒lar─▒ndan edindi─činiz bilgileri arkada┼člar─▒n─▒zla payla┼č─▒n─▒z.


Cevap :

Kral Edward ─░stanbu’a geldi─či zaman, yat─▒ndan bir motora binerek Dolmabah├že Saray─▒’na yana┼č─▒r. Atat├╝rk de r─▒ht─▒mda onu beklemektedir. Deniz dalgal─▒ oldu─čundan, kral─▒n bindi─či motor, s├╝rekli inip ├ž─▒kmaktad─▒r. ─░mparator r─▒ht─▒ma ├ž─▒kmak istedi─či bir s─▒rada, eli yere de─čerek tozlan─▒r.

O s─▒rada Atat├╝rk elini uzatm─▒┼č bulundu─čundan, kral da ona elini uzatmadan ├Ânce mendiline silmek ister. Ama Atat├╝rk hemen devreye girer ve: ”Yurdumun topra─č─▒ temizdir, o elinizi kirletmez.”┬ádiyerek kral─▒ elinden tutup r─▒ht─▒ma ├ž─▒kar─▒r.


2. Atat├╝rkÔÇÖ├╝n millet sevgisi ile ilgili s├Âzlerini arkada┼člar─▒n─▒za okuyunuz.


Cevap :

┬╗ Milletimiz ├žok b├╝y├╝kt├╝r. Hi├ž korkmayal─▒m. O, esaret ve a┼ča─č─▒l─▒─č─▒ kabul etmez.
┬╗ Bu memleket tarihte T├╝rkt├╝, halde T├╝rkt├╝r ve ebediyen T├╝rk olarak ya┼čayacakt─▒r.
┬╗ Ne mutlu T├╝rkÔÇÖ├╝m diyene !
┬╗ Herkes ulusal g├Ârevini ve sorumlulu─čunu bilmeli, memleket meseleleri ├╝zerinde o d├╝┼č├╝nceyle, d├╝┼č├╝n├╝p ├žal─▒┼čmay─▒ g├Ârev edinmelidir.


7. S─▒n─▒f T├╝rk├že ├ľzg├╝n Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 50 Sorular─▒ ve Cevaplar─▒


1. ETK─░NL─░K


a. A┼ča─č─▒da, metinde ge├žen baz─▒ s├Âzc├╝kler ve s├Âzc├╝k grubu ile anlamlar─▒ verilmi┼čtir. Anlamlar─▒ndan hareketle s├Âzc├╝kleri ve s├Âzc├╝k grubunu yazarak bulmacay─▒ ├ž├Âz├╝n├╝z.


(ahbap-d├Âviz-g├Â├žmen-ziraat-h├╝rmet etmek-fidan-arazi-k─▒ra├ž-cahil-yaver-kordon)


1. Tar─▒ma elveri┼čli olan, s─▒n─▒rl─▒ ve belirli toprak par├žas─▒.

Cevap: ARAZİ


2. ├ľ─črenim g├Ârmemi┼č, okumam─▒┼č.

Cevap: CAHİL


3. Saymak, sayg─▒ g├Âstermek.

Cevap:┬áH├ťRMET ETMEK


4. Kendi ├╝lkesinden ayr─▒larak yerle┼čmek i├žin ba┼čka ├╝lkeye giden ki┼či.

Cevap:┬áG├ľ├çMEN


5. Verimsiz veya susuz toprak.

Cevap: KIRAÇ


6. Kendisiyle yak─▒n ili┼čki kurulup sevilen, say─▒lan kimse.

Cevap: AHBAP


7. Yeni yeti┼čen a─ča├ž veya a─ča├žc─▒k.

Cevap: FİDAN


8. Bitkisel ve hayvansal ├╝r├╝nlerin ├╝retilmesi, kalite ve verimlerinin y├╝kseltilmesi, uygun ko┼čullarda korunmas─▒, i┼členip de─čerlendirilmesi ve pazarlanmas─▒.

Cevap: ZİRAAT


9. Yard─▒mc─▒, emir subay─▒.

Cevap: YAVER


10. Bir yere girip ├ž─▒kmay─▒ denetim alt─▒na almak i├žin olu┼čturulan dizi.

Cevap: KORDON


11. Herhangi bir konuyu tan─▒tma, duyurma, propaganda yapma amac─▒yla ├╝zerine yaz─▒ yaz─▒lm─▒┼č bez veya karton.

Cevap:┬áD├ľV─░Z


b. Bulmacadaki renkli kutucuklara yazd─▒─č─▒n─▒z harflerin olu┼čturdu─ču anahtar s├Âzc├╝─č├╝ bulunuz.


Cevap : Bulmacadaki Anahtar S├Âzc├╝k:┬áATAT├ťRK


7. S─▒n─▒f T├╝rk├že ├ľzg├╝n Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 51 Sorular─▒ ve Cevaplar─▒


2. ETK─░NL─░K


A┼ča─č─▒daki sorular─▒ metne g├Âre yan─▒tlay─▒n─▒z.


1. Atat├╝rk neden her g├╝n ├žiftli─če gidiyormu┼č?


Cevap :┬á Fidan dikme, Ankara’y─▒ a─ča├žland─▒rma merak─▒ndan dolay─▒ ├žiftli─če gidiyormu┼č.


2. Etimesgutlu k├Âyl├╝, Atat├╝rkÔÇÖ├╝n inceleme yapt─▒rd─▒─č─▒ toprakta ni├žin a─ča├ž yeti┼čmeyece─čini d├╝┼č├╝n├╝yormu┼č?


Cevap : ─░nce y├╝z├╝n├╝n alt─▒n─▒n boydan n-boya kaya oldu─čunu bildi─či i├žin yeti┼čmeyece─čini d├╝┼č├╝nmektedir.


3. Atat├╝rk, k├Âyl├╝ye araziyle ilgili bilgiyi neden daha ├Ânce vermedi─čini sordu─čunda k├Âyl├╝ ne yan─▒t vermi┼č?


Cevap : ”Sen okumu┼člar─▒n s├Âz├╝ne daha ├žok inan─▒rs─▒n da ondan” demi┼člerdir.


4. Atat├╝rk neden yaverlerini yan─▒ndan uzakla┼čt─▒r─▒p halk─▒n aras─▒na kar─▒┼čm─▒┼č?


Cevap : Halk taraf─▒ndan sevilmenin zevkini ya┼čamak i├žin halk─▒n aras─▒na kar─▒┼čm─▒┼čt─▒r.


5. Atat├╝rk yan─▒ndakilerden ne istemi┼č? Ni├žin?


Cevap : Halk taraf─▒ndan sevilmenin mutlulu─čunu ya┼čamak i├žin m├╝saade istemi┼čtir.


3. ETK─░NL─░K


a. ÔÇťAtat├╝rk ve K├Âyl├╝ÔÇŁ, ÔÇťAtat├╝rk ve HalkÔÇŁ metinleri yazar─▒n tan─▒k oldu─ču bir olay─▒ anlatmaktad─▒r. Metinlerdeki an─▒larda Atat├╝rkÔÇÖ├╝n hangi ki┼čilik ├Âzellikleri verilmi┼čtir? A┼ča─č─▒ya yaz─▒n─▒z.


Cevap :┬á A├ž─▒k s├Âzl├╝, sab─▒rl─▒, millet sevgisi olan, iyi kalpli, ├╝mitsizli─če kap─▒lmayan, sorunlara kar┼č─▒ ├ž├Âz├╝mc├╝ olan ├Âzelliklerinden bahsedilmektedir.


b. ─░kinci an─▒da italik yaz─▒lan c├╝mlede Atat├╝rk ne anlatmak istemi┼čtir? A┼ča─č─▒ya yaz─▒n─▒z.


Cevap : Kendisinin de halktan biri oldu─čunu insanlar ile aras─▒nda bir fark olmad─▒─č─▒n─▒ anlatmak istemi┼čtir.


4. ETK─░NL─░K


a. Atat├╝rkÔÇÖ├╝n millet sevgisiyle ilgili s├Âzlerinden biri hakk─▒nda haz─▒rlad─▒─č─▒n─▒z konu┼čmay─▒ ger├žekle┼čtiriniz.


Cevap : ”Bizim milletimiz, vatan─▒ i├žin, h├╝rriyeti ve egemenli─či i├žin fedakar bir halkt─▒r.” Atat├╝rk bu s├Âz├╝ ile milletine olan sevgisini ve g├╝venini g├Âstermi┼čtir. T├╝rk milleti her daim ├╝lkesi, vatan─▒ i├žin ya┼čayan her daim can─▒n─▒ feda edecek bir yap─▒s─▒ olan bir millettir. Atat├╝rk de bu s├Âz├╝ ile bunu g├Âstermi┼čtir.


b. Konu┼čman─▒z─▒ ger├žekle┼čtirdikten sonra formu doldurarak belirtilen ├Âl├ž├╝tlere g├Âre konu┼čman─▒z─▒ de─čerlendiriniz.


Cevap :

7. S─▒n─▒f T├╝rk├že ├ľzg├╝n Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 51 Sorular─▒ ve Cevaplar─▒

”7. S─▒n─▒f T├╝rk├že ├ľzg├╝n Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 51 Sorular─▒ ve Cevaplar─▒”


7. S─▒n─▒f T├╝rk├že ├ľzg├╝n Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 52 Sorular─▒ ve Cevaplar─▒


5. ETK─░NL─░K


Soru : T─▒rnak i┼čaretinin kullan─▒m yerleriyle ilgili a┼ča─č─▒daki kurallar─▒ ├Ârnek c├╝mleler ile e┼čle┼čtiriniz.


Cevap :

“7. S─▒n─▒f T├╝rk├že ├ľzg├╝n Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 52 Sorular─▒ ve Cevaplar─▒”


6. ETK─░NL─░K


a. A┼ča─č─▒daki kitap k├╝nyesi ├Ârne─čini inceleyiniz.


Cevap : Ag├óh S─▒rr─▒ Levend, T├╝rk Dilinde Geli┼čme ve Sadele┼čme Evreleri, TDK Yay─▒nlar─▒, Ankara, 1960.


b. Siz de a┼ča─č─▒da kar─▒┼č─▒k olarak verilen bilgileri ├Ârne─če uygun olarak d├╝zenleyiniz.


Tuna K─▒y─▒lar─▒, 1938, ─░stanbul, Remzi Kitabevi, Falih R─▒fk─▒ Atay

Cevap: Falih Rıfkı Atay, Tuna Kıyıları, Remzi Kitabevi, İstanbul, 1938.


Mehmet Nuri Conker, Ankara, K├╝lt├╝r Bakanl─▒─č─▒ Yay─▒nlar─▒, 1981, Zabit ve Kumandan

Cevap:┬áMehmet Nuri Conker, Zabit ve Kumandan, K├╝lt├╝r Bakanl─▒─č─▒ Yay─▒nlar─▒, Ankara, 1981.


T├╝rkiye ─░┼č Bankas─▒ Yay─▒nlar─▒, Atat├╝rkÔÇÖ├╝n Bana Anlatt─▒klar─▒, 1998, ─░stanbul, Falih R─▒fk─▒ Atay

Cevap:┬áFalih R─▒fk─▒ Atay, Atat├╝rkÔÇÖ├╝n Bana Anlatt─▒klar─▒, T├╝rkiye ─░┼č Bankas─▒ Yay─▒nlar─▒, ─░stanbul, 1998


c. Ara┼čt─▒rmalar─▒n─▒z─▒ yaz─▒l─▒ olarak d├╝zenlerken yukar─▒daki ├Ârne─če uygun olarak kaynak g├Âsterimi yap─▒n─▒z.


Cevap : Bu ├žal─▒┼čmay─▒ siz yapman─▒z gerekmektedir.


7. S─▒n─▒f T├╝rk├že ├ľzg├╝n Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 53 Sorular─▒ ve Cevaplar─▒


7. ETK─░NL─░K


Soru : A┼ča─č─▒daki c├╝mlelerde ge├žen alt─▒ ├žizili fiillere zaman anlam─▒ katan ekleri, ├Ârnekteki gibi belirtip bu eklerin hangi zaman─▒ ifade etti─čini yaz─▒n─▒z.


Cevap :

“7. S─▒n─▒f T├╝rk├že ├ľzg├╝n Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 53 Sorular─▒ ve Cevaplar─▒”


8. ETK─░NL─░K


Soru : A┼ča─č─▒daki fiillere kip eklerini getirerek c├╝mleler yaz─▒n─▒z.


Cevap :

  • Yavru kedileri ├žok severim.
  • ┼×iirleri ak┼čam okumaya ba┼člayaca─č─▒m.
  • Sabahlara kadar ders ├žal─▒┼č─▒nca ├žok yorulduk.
  • Bah├žede biber ekmeye ├žal─▒┼č─▒yor.
  • Sokak hayvanlar─▒na yiyecek bakm─▒┼č.
  • S─▒nav─▒ kazand─▒ktan sonra gezece─čim.

7. S─▒n─▒f T├╝rk├že ├ľzg├╝n Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 54 Sorular─▒ ve Cevaplar─▒


9. ETK─░NL─░K


a. Okulda ba┼č─▒n─▒zdan ge├žen ya da tan─▒k oldu─čunuz bir olay─▒ a┼ča─č─▒ya yaz─▒n─▒z.


Cevap :

Yaz tatilini bitmi┼čti. Okullar a├ž─▒ld─▒. Okula gitti─čimiz zaman ilk olarak ├Â─čretmenlerimiz tatilde neler yapt─▒─č─▒m─▒z─▒ sordular. Bizler de gitti─čimiz yerleri g├Ârd├╝─č├╝m├╝z farkl─▒l─▒klar─▒ s├Âyledik.┬á Herkes gitti─či ┼čehri anlatt─▒. Bana s─▒ra gelince bende bu yaz Isparta’ya gittim. Orada g├Ârd├╝klerimi g├╝llerin g├╝zelli─čini, G├Âl├╝n├╝ anlatt─▒m.


b. Yaz─▒n─▒z─▒ yaz─▒m ve noktalama a├ž─▒s─▒ndan inceleyip varsa yanl─▒┼člar─▒n─▒z─▒ d├╝zelterek arkada┼člar─▒n─▒zla payla┼č─▒n─▒z.


Cevap : Bu k─▒sm─▒ s─▒n─▒f─▒n─▒zda yapman─▒z gerekmektedir.


SONRAK─░ METNE HAZIRLIK


Soru : ├çanakkale Zaferi ve Seyit Onba┼č─▒ hakk─▒nda internetten ara┼čt─▒rma yap─▒n─▒z. Ara┼čt─▒rmalar─▒n─▒z─▒ ÔÇťeduÔÇŁ ve ÔÇťgovÔÇŁ uzant─▒l─▒ sitelerden yapmaya dikkat ediniz.


Cevap :

Seyit Ali ├çabuk┬áveya bilinen ad─▒yla┬áSeyit Onba┼č─▒ (Eyl├╝l 1889 – 1 Aral─▒k 1939), I. D├╝nya Sava┼č─▒’nda ├çanakkale Cephesi’nde ├žarp─▒┼čan T├╝rk asker.

I. D├╝nya Sava┼č─▒ s─▒ras─▒nda ├çanakkale cephesinde Rumeli Mecidiye Tabyas─▒ g├Ârev yapt─▒─č─▒ s─▒rada 215 kilogram a─č─▒rl─▒─č─▒ndaki top mermilerini insan├╝st├╝ bir g├╝├žle s─▒rtlayarak top kunda─č─▒na yerle┼čtirmeyi ba┼čarm─▒┼č ve Birle┼čik Krall─▒k’a ait Ocean Z─▒rhl─▒s─▒n─▒ d├╝menden vurarak kontrolden ├ž─▒kmas─▒na ve bir may─▒na ├žarp─▒p batmas─▒na sebep olmu┼čtur. Seyit Onba┼č─▒’n─▒n ya┼čad─▒─č─▒ bu ger├žek olay─▒n anlat─▒s─▒, halk muhayilesi i├žinde efsanevi bir anlat─▒ya d├Ân├╝┼čm├╝┼čt├╝r.



 

Our Score
Yorum S─▒rala
Profile Photo
Binba┼č─▒

E-posta adresiniz yay─▒nlanmayacak. Gerekli alanlar * ile i┼čaretlenmi┼člerdir

error: Content is protected !!