Ana Sayfa > 7. S─▒n─▒f T├╝rk├že Ders Kitab─▒ > 7. S─▒n─▒f T├╝rk├že ├ľzg├╝n Yay─▒nlar─▒ Sayfa 104-106-107-108

T├╝rk├že ├ľ─čretmeni
Binba┼č─▒
Konular1969
Cevaplar0

7. S─▒n─▒f T├╝rk├že Ders Kitab─▒ ─░stiklal Mar┼č─▒’n─▒n Kabul├╝ Metni Cevaplar─▒ Sayfa 104, 105, 106, 107, 108


─░stiklal Mar┼č─▒’n─▒n Kabul├╝ Metni Cevaplar─▒


7. S─▒n─▒f T├╝rk├že ├ľzg├╝n Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 104 Sorular─▒ ve Cevaplar─▒


HAZIRLIK ├çALI┼×MALARI


Soru : ─░stikl├ól Mar┼č─▒ÔÇÖm─▒z─▒n kabul├╝yle ilgili ara┼čt─▒rman─▒zdan edindi─činiz bilgileri arkada┼člar─▒n─▒zla payla┼č─▒n─▒z.


Cevap : Milli M├╝cadele sonunda Bir milli mar┼č yar─▒┼čmas─▒ yap─▒lm─▒┼čt─▒r. Mehmet Akif bu yar─▒┼čmaya kat─▒lmam─▒┼čt─▒r. Mehmet Akif Milli mar┼č─▒n para ile yaz─▒lmayaca─č─▒n─▒ s├Âyledi─či i├žin yar─▒┼čmaya kat─▒lmak istememi┼čtir. Bundan Hamdullah Suphi para ├Âd├╝l├╝n├╝ vak─▒flara verilece─čini s├Âyleyerek Mehmet Akif’i ikna etmi┼čtir. Yar─▒┼čmaya kat─▒lma karar─▒ alm─▒┼čt─▒r. ─░stiklal Mar┼č─▒ 12 Mart 1921 tarihinde kabul edilmi┼čtir.


7. S─▒n─▒f T├╝rk├že ├ľzg├╝n Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 106 Sorular─▒ ve Cevaplar─▒


1. ETK─░NL─░K


Soru : A┼ča─č─▒daki balonlar─▒n ├╝zerinde yazan s├Âzc├╝kleri okuyunuz. Metinle ili┼čkili s├Âzc├╝klerin bulundu─ču balonu i┼čaretleyiniz.


Cevap :

“7. S─▒n─▒f T├╝rk├že ├ľzg├╝n Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 106 Sorular─▒ ve Cevaplar─▒”


2. ETK─░NL─░K


Soru : A┼ča─č─▒daki sorular─▒ metne g├Âre yan─▒tlay─▒n─▒z.


1. Mill├« mar┼č ni├žin ├Ânemliymi┼č?


Cevap : Yurdumuzun i┼čgal edildi─či d├Ânemde halk─▒n moralini artt─▒rmas─▒ ve ba─č─▒ms─▒zl─▒─č─▒m─▒z i├žin ├Ânemliymi┼č.


2. Yar─▒┼čma ┼čartlar─▒ halka nas─▒l duyurulmu┼č?


Cevap : Bir genelge ile duyurulmu┼čtur.


3. Yar─▒┼čmaya gelen ┼čiirler ni├žin be─čenilmemi┼č?


Cevap : Co┼čku, duygu, ba─č─▒ms─▒zl─▒k ruhu ta┼č─▒mad─▒klar─▒ i├žin be─čenilmemi┼člerdir.


4. Hamdullah Suphi Bey, ni├žin Mehmet ├ékifÔÇÖin yar─▒┼čmaya kat─▒lmas─▒n─▒ istiyormu┼č.


Cevap : ├ç├╝nk├╝ Mehmet Akif’i hakk─▒ ve lay─▒─č─▒ ile mar┼č─▒ yazaca─č─▒n─▒ d├╝┼č├╝n├╝yormu┼č.


5. Hamdullah Suphi Bey, Mehmet ├ékifÔÇÖi ikna etmek i├žin ne yapm─▒┼č?


Cevap : Mektup yazarak ona yar─▒┼čma i├žin olan paray─▒ vak─▒flara verilece─čini s├Âyleyerek ikna etmi┼čtir.


6. Mehmet ├ékif, ─░stikl├ól Mar┼č─▒ÔÇÖn─▒ yazma s├╝recinde neler ya┼čam─▒┼č?


Cevap : Bir m─▒sra i├žin g├╝nlerce d├╝┼č├╝nm├╝┼č, uykusuz kalm─▒┼č, meclis g├Âr├╝┼čmeleri s─▒ras─▒nda bile yazaca─č─▒ ┼čiiri d├╝┼č├╝nm├╝┼čt├╝r.


7. ─░stikl├ól Mar┼č─▒ÔÇÖn─▒n kabul edildi─či g├╝n Mehmet ├ékif hangi duygular i├žindeymi┼č?


Cevap : Hayat─▒n─▒n en heyecanl─▒ g├╝n├╝ oldu─čunu hissediyormu┼č.


3. ETK─░NL─░K


Soru : Metnin konusunu ve ana fikrini a┼ča─č─▒ya yaz─▒n─▒z.


Cevap :
Metnin konusu: ─░stiklal Mar┼č─▒’n─▒n kabul├╝.
Metnin ana fikri: Bu mar┼č─▒ vatan a┼čk─▒ ile yan─▒p tutu┼čan biri yazabilirdi. Bu da Mehmet Akif Ersoy oldu.


4. ETK─░NL─░K


Soru : Metinden hareketle Mehmet ├ékif ErsoyÔÇÖun ki┼čilik ├Âzelliklerini yaz─▒n─▒z.


Cevap : Vatan sever, azimli, ├žal─▒┼čkan, duygusal bir ki┼čili─či vard─▒r.


7. S─▒n─▒f T├╝rk├že ├ľzg├╝n Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 107 Sorular─▒ ve Cevaplar─▒


5. ETK─░NL─░K


Soru : A┼ča─č─▒daki c├╝mlelerin anlam ├Âzelliklerini belirleyip uygun e┼čle┼čtirmeleri yap─▒n─▒z.


Cevap :

  • ( Ko┼čul – Sonu├ž C├╝mlesi ) Siz yazarsan─▒z maddeler de─či┼čecek.
  • ( Neden – Sonu├ž C├╝mlesi )Para ├Âd├╝l├╝ konuldu─ču i├žin b├╝t├╝n ─▒srarlara ra─čmen yar─▒┼čmaya kat─▒lmam─▒┼čt─▒.
  • ( Neden – Sonu├ž C├╝mlesi ) ─░stikl├ól Mar┼č─▒, ├žok be─čenildi─činden d├Ârt kez okundu.
  • ( Ama├ž – Sonu├ž C├╝mlesi ) Hamdullah Suphi, ─░stikl├ól Mar┼č─▒ÔÇÖn─▒ yazmas─▒ i├žin Mehmet ├ékifÔÇÖi ikna etmeye ├žal─▒┼čt─▒.
  • ( Ko┼čul – Sonu├ž C├╝mlesi ) ├ľd├╝l kald─▒r─▒l─▒rsa yazar─▒m, dedi.
  • ( Ama├ž – Sonu├ž C├╝mlesi ) Mill├« mar┼č─▒n yaz─▒lmas─▒ i├žin Meclis yar─▒┼čma a├žm─▒┼čt─▒.
  • ( Neden – Sonu├ž C├╝mlesi )┬á Mar┼č okundu─ču s─▒rada Mehmet ├ékif, mahcubiyetinden MeclisÔÇÖte kalamam─▒┼čt─▒.

6. ETK─░NL─░K


a. Mehmet ├ékif Ersoy hakk─▒nda haz─▒rlad─▒─č─▒n─▒z grup sunumunuzu ger├žekle┼čtiriniz.


Cevap :


b. Sunumunuzu ger├žekle┼čtirirken a┼ča─č─▒daki ├Âl├ž├╝tlere dikkat ediniz. Sunumunuzu ger├žekle┼čtirdikten sonra bu ├Âl├ž├╝tlere g├Âre formu doldurup grup sunumunuzu de─čerlendiriniz.


Cevap : Bu formu kendinize g├Âre doldurman─▒z gerekmektedir.


7. S─▒n─▒f T├╝rk├že ├ľzg├╝n Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 108 Sorular─▒ ve Cevaplar─▒


7. ETK─░NL─░K


Soru :┬áMehmet ├ékif ErsoyÔÇÖun hayat─▒ hakk─▒nda edindi─činiz bilgileri a┼ča─č─▒ya k─▒saca yaz─▒n─▒z.


Cevap : Mehmet Akif Ersoy 20 Aral─▒k 1387 tarihinde ─░stanbul’da do─čmu┼čtur. Arap├ža ve ─░slami konularda babas─▒ taraf─▒ndan e─čitilmi┼čtir. Ayn─▒ zamanda T├╝rk├že, Frans─▒zca ve Arap├ža dillerindeki bilgileriyle dikkat ├žeken biri olmu┼čtur. Mehmet Akif Milli Mar┼č─▒m─▒z─▒ yazarak tarihimizdeki de─čerini g├Âstermi┼čtir.
Eserleri; Safahat, S├╝leymaniye K├╝rs├╝s├╝nde, Hakk─▒n Sesleri, Fatih K├╝rs├╝s├╝nde, As─▒m, G├Âlgeler, Hat─▒ralar.


8. ETK─░NL─░K


a. A┼ča─č─▒daki c├╝mlelerde soru anlam─▒ ta┼č─▒yan fiillerin bulunup bulunmad─▒─č─▒n─▒ belirleyiniz. Soru anlam─▒ ta┼č─▒yan fiillerin alt─▒n─▒ ├žiziniz.


Cevap :

  • Evinize bu y─▒l ta┼č─▒nacak m─▒s─▒n─▒z?
  • ├çorbay─▒ s─▒cak i├žmeyi severim.
  • Sizi hi├ž hayal k─▒r─▒kl─▒─č─▒na u─črat─▒r m─▒?
  • ├çok ge├ž olmadan yola ├ž─▒km─▒┼člar m─▒?
  • Kitap├ž─▒dan en ├žok sevdi─čim yazar─▒n kitab─▒n─▒ sonunda ald─▒m.

b. A┼ča─č─▒daki fiilleri istenilen ├Âzelliklere g├Âre ├žekimleyiniz.


Cevap :
Sev- olumsuz ├žekimleri ;

  • Sevmiyorum.
  • Sevmiyorsun
  • Sevmiyor.
  • Sevmiyoruz.
  • Sevmiyorsunuz.
  • Sevmiyorlar

Dinle- soru ├žekimleri ;

  • Dinlemeli miyim
  • Dinlemeli misin
  • Dinlemeli mi
  • Dinlemeli miyiz
  • Dinlemeli misiniz
  • Dinlemeliler mi

Oku- Olumsuz Çekimleri ;

  • Okumaz m─▒y─▒z
  • Okumaz m─▒s─▒n
  • Okumaz m─▒
  • Okumaz m─▒y─▒z
  • Okumaz m─▒s─▒n─▒z
  • Okumazlar m─▒

SONRAK─░ METNE HAZIRLIK


Soru : Mimar SinanÔÇÖ─▒n hayat─▒, eserleri ve ki┼čilik ├Âzellikleri ile ilgili ara┼čt─▒rma yap─▒n─▒z.


Cevap : Mimar Sinan┬á29 May─▒s 1489 tarihinde Kayseri’nin A─č─▒rnas k├Ây├╝nde do─čdu. 22 ya┼č─▒nda orduya asker yeti┼čtiren Acemi O─članlar Oca─č─▒’na al─▒nd─▒. Burada d├╝lgerli─či ├Â─črenen┬áSinan, yap─▒ i┼člerinde g├Ârev ald─▒. Ayr─▒ca bu d├Ânemde ├ža─č─▒n ├Ânde gelen mimarlar─▒n─▒n yan─▒nda ├žal─▒┼čma f─▒rsat─▒n─▒ da elde etti.
Eserleri; Mimar Sinan 81 camii, 51 mescit, 55 medrese, 26 dar├╝l-kurra, 17 t├╝rbe, 17 imarethane, 3 dar├╝┼č┼čifa (hastane), 5 su yolu, 8 k├Âpr├╝, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen ve 48 hamam olmak ├╝zere 375 eser in┼ča etmi┼čtir.┬áEdirne’de yapt─▒─č─▒ Selimiye Camisi D├╝nya K├╝lt├╝r Miras─▒ listesindedir.


“7. S─▒n─▒f T├╝rk├že ├ľzg├╝n Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Cevaplar─▒”


 

Our Score
Yorum S─▒rala
Profile Photo
Binba┼č─▒

E-posta adresiniz yay─▒nlanmayacak. Gerekli alanlar * ile i┼čaretlenmi┼člerdir

error: Content is protected !!