Ana Sayfa > 8. S─▒n─▒f Fen Bilimleri Kitab─▒ > 8. S─▒n─▒f Fen Bilimleri ├çal─▒┼čma Kitab─▒ Sayfa 98-99-100-101-102 MEB Yay─▒nlar─▒

Fen Bilimleri Ogretmeni
Y├╝zba┼č─▒
Konular759
Cevaplar0

Ortaokul 8. S─▒n─▒f Fen Bilimleri 3. ├ťnite Kendimizi De─čerlendirelim Cevaplar─▒ Sayfa 98, 99, 100, 101, 102


8. S─▒n─▒f Fen Bilimleri ├çal─▒┼čma Kitab─▒ 3. ├ťnite Kendimizi De─čerlendirelim Cevaplar─▒


“8. S─▒n─▒f Fen Bilimleri ├çal─▒┼čma Kitab─▒ Sayfa 98-99-100-101-102 MEB Yay─▒nlar─▒”


8. S─▒n─▒f Fen Bilimleri ├çal─▒┼čma Kitab─▒ 98-99-100-101-102


8. S─▒n─▒f Fen Bilimleri MEB Yay─▒nlar─▒ ├çal─▒┼čma Kitab─▒ 98 Cevaplar─▒


1. ├ťlkemizde kar engeli nedeni ile ula┼č─▒m─▒ g├╝├žle┼čen k├Ây yerleri, mahalleler ve mezralar ─░├žin paletli 112 acil servis ekipleri haz─▒r bekletiliyor. Olas─▒ acil b├«r durumda, hastalara ula┼č─▒m─▒ kolayla┼čt─▒ran paletli ambulans, kar ├žamur demeden h─▒zl─▒ bir ┼čekilde b├Âlgeye ula┼č─▒yor. B├Âylece her y─▒l y├╝zlerce hayat kurtar─▒l─▒yor. Yukar─▒daki metin, baz─▒ de─či┼čiklikler sonucunda ambulanslar─▒n daha ─░┼člevsel h├óle gelmesiyle ilgilidir.

Buna g├Âre se├ženeklerde verilenlerin hangisinde paletli ambulans ├Ârne─činden farkl─▒ bir ama├ž s├Âz konusudur?


A) Trenlerde tekerlek say─▒s─▒n─▒n ├žok olmas─▒ raylarda olu┼čabilecek ┼čekil bozuklu─čunu ├Ânler.
B) Arazide kullan─▒lan trakt├Âr gibi ─░┼č makinelerinde y├╝zey alan─▒ b├╝y├╝k tekerlekler kullan─▒l─▒r.
C) Kal─▒nl─▒─č─▒ bilinmeyen bir buz tabakas─▒ ├╝zerinde s├╝r├╝nerek gitmek, y├╝r├╝yerek gitmekten daha g├╝venlidir.
D) Tek cevizi avu├ž ─░├žinde k─▒rmak zorken ├žift ceviz avu├ž i├žinde daha kolay k─▒r─▒l─▒r.

Cevap : D ┼×─▒kk─▒


2. Ah┼čap denge oyunu; dikkat, odaklanma ve planlama gerektirir. Bu oyun 54 tahta bloktan olu┼čur. Her katta 3 blok olmak ├╝zere 18 katl─▒k bir kule olu┼čturulur. Ancak, ─░lk 3 blok kuzey-g├╝ney do─črultusunda dizilmi┼čse ├╝st├╝ndeki 3 blok do─ču-bat─▒ do─črultusunda dizilmeidir. Oyuncular s─▒rayla bu on sekiz katl─▒k kuleden bir blo─ču ├žeker ve kulenin ├╝st├╝ne yine ba┼člang─▒├žtaki gibi dizmeye ba┼člarlar. Oyuncular dokunduklar─▒ blo─ču ├žekmeli ve bunu yaparken tek ellerini kullanmal─▒d─▒r. Kule devrilmeden ├Ânce son blo─ču kim ├žekmi┼čse oyunu kaybeder. E─čer tekrar oynanmak istenirse bloklar─▒ toplay─▒p kule h├óline getirme g├Ârevi bir ├Ânceki oyunu kaybedenin olur. Osman ve Emine ah┼čap denge oyunu oynamaya ba┼člar. S─▒ras─▒yla Emine 17, Osman 53, Emine 42 ve Osman 28 numaral─▒ par├žalar─▒ kurala uygun ┼čekilde ├žekerler. ├çektikleri par├žalar─▒ kuleyi devirmeden yukar─▒ koyarlar.

Buna g├Âre oyunun buraya kadar olan k─▒sm─▒ ile ilgili a┼ča─č─▒dakilerden hangisi s├Âylenebilir?


A) Ah┼čap kule taban─▒n─▒n zemine uygulad─▒─č─▒ bas─▒n├ž EmineÔÇÖn├«n hamleleri sonunda azalm─▒┼č, OsmanÔÇÖ─▒n hamleleri sonunda artm─▒┼čt─▒r.
B) Emine ve OsmanÔÇÖ─▒n t├╝m hamleleri sonunda ah┼čap kule taban─▒n─▒n zemine uygulad─▒─č─▒ bas─▒n├ž kuvvetinde bir de─či┼čme olmam─▒┼čt─▒r.
C) Ah┼čap kule taban─▒n─▒n zemine uygulad─▒─č─▒ bas─▒n├ž b├╝y├╝kl├╝─č├╝nde en ├žok de─či┼čime Em─░neÔÇÖn├«n ─░kinci hamlesi sebep olmu┼čtur.
D) EmineÔÇÖn─░n hamleleri sonucunda zeminde olu┼čan bas─▒n├ž b├╝y├╝kl├╝─č├╝ ├«le OsmanÔÇÖ─▒n hamleleri sonucunda zeminde olu┼čan bas─▒n├ž b├╝y├╝kl├╝─č├╝ e┼čittir.

Cevap : B ┼×─▒kk─▒


8. S─▒n─▒f Fen Bilimleri MEB Yay─▒nlar─▒ ├çal─▒┼čma Kitab─▒ 99 Cevaplar─▒


3. Ayn─▒ maddeden yap─▒lm─▒┼č A, B, C ve D silindirleri kullan─▒larak iki farkl─▒ durumdan olu┼čan bir deney yap─▒l─▒yor. Birinci durumda silindirler g├Ârselde g├Âsterilen y├╝zeyleri ├╝zerinde kum zemine b─▒rak─▒l─▒yor. Kum zeminde b─▒rakt─▒klar─▒ iz derinlikleri ├Âl├ž├╝l├╝yor. ─░kinci durumda ─░se A cismi, C cisminin ├╝zerine; B cismi, D cisminin ├╝zerine konularak kumda olu┼čan iz derinlikleri tekrar ├Âl├ž├╝l├╝yor.

Bu deney ile ilgili a┼ča─č─▒dakilerden hangisi s├Âylenebilir?


A) ─░lk durumda silindirlerin kumda b─▒rakt─▒klar─▒ ─░z derinlikleri aras─▒nda D < C < B < A ili┼čkisi vard─▒r.
B) ─░kinci durumda kum zeminde olu┼čan izlerin derinlikleri birbirine e┼čittir.
C) ─░lk durumda A ve B silindirlerinin zemine uygulad─▒klar─▒ bas─▒n├ž kuvvetleri e┼čittir.
D) ─░kinci durumda C silindirine etki eden bas─▒n├ž, D silindirine etki eden bas─▒n├žtan daha k├╝├ž├╝kt├╝r.

Cevap : B ┼×─▒kk─▒


4. Atmosferik bas─▒nc─▒ ├Âl├žmede kullan─▒lan metal barometreler, s─▒v─▒ya ─░htiya├ž duymayan (aneroid) ara├žlard─▒r. ─░lk defa, 1843ÔÇÖte V─░d─░e taraf─▒ndan geli┼čtirilmi┼čtir. Temel ┼čekliyle, ─░├žinin havas─▒ bo┼čalt─▒lm─▒┼č, ─░nce ince ve yol yol k─▒vr─▒ml─▒ bir maden kaps├╝lden olu┼čur. Kaps├╝l├╝n ├╝zerine etki eden hava bas─▒nc─▒, ileticiler yoluyla g├Âstergelere ─░letilerek izlenir h├óle getirilir. Maden kaps├╝l ya fosfor bronzdan ya da berilyum bak─▒rdan yap─▒lm─▒┼čt─▒r. Ta┼č─▒nabilir ├Âzelli─čiyle c─▒val─▒ barometrelere tercih edilir. Ancak metalin elastikiyeti, kullan─▒lan yay ve iletici d├╝zeneklerden kaynaklanan hatalar olu┼čabilmektedir. Bu tip hatalar─▒ ortadan kald─▒rmak ─░├žin ├Âl├ž├╝mlerinin zaman zaman c─▒val─▒ barometrelerle kar┼č─▒la┼čt─▒r─▒lmas─▒ gerekir.

Buna g├Âre,

I. Metal barometre, hava ta┼č─▒tlar─▒nda ve da─čc─▒l─▒k gibi y├╝ksekli─či bilmenin ├žok ├Ânemli oldu─ču alanlarda c─▒val─▒ barometreye g├Âre daha kullan─▒┼čl─▒ oldu─ču i├žin tercih edilmektedir.
II. Y├╝kselen b├«r u├žakta aneroid kaps├╝l ├╝zerindeki bas─▒n├ž artaca─č─▒ndan barometrenin g├Âsterdi─či de─čer b├╝y├╝r.
III. C─▒val─▒ barometreler, metal barometrelere g├Âre daha kullan─▒┼čs─▒z olmalar─▒na ra─čmen ├Âl├ž├╝m de─čerleri daha g├╝venilirdir.

yorumlar─▒ndan hangileri yap─▒labilir?


A) I ve II
B) I ve III
C) II ve III
D) I,II ve III

Cevap : B ┼×─▒kk─▒


8. S─▒n─▒f Fen Bilimleri MEB Yay─▒nlar─▒ ├çal─▒┼čma Kitab─▒ 100 Cevaplar─▒


5. ├ľzde┼č musluklar ayn─▒ anda a├ž─▒larak farkl─▒ ┼čekillerdeki bo┼č kaplara su dolduruluyor.

Buna g├Âre I, II ve III numaral─▒ kaplar─▒n tabanlar─▒nda olu┼čan s─▒v─▒ bas─▒n├žlar─▒na ait de─či┼čimleri g├Âsteren grafikler hangi se├ženekte verilmi┼čtir?


Cevap : C ┼×─▒kk─▒


6. Bir deney i├žin 30 cm boyunda olan 5 ve 10 litrelik ─░ki ┼či┼čeye ┼čekildeki gibi ├Âzde┼č delikler a├ž─▒l─▒yor. Bu delikler su ge├žirmeyecek bi├žimde bantlan─▒yor. Daha sonra ┼či┼čeler su ├«le tamamen dolduruluyor.

Buna g├Âre,

I. ┼×i┼čelerdeki delikleri kapatan bantlar a├ž─▒ld─▒─č─▒nda 10 litrelik ┼či┼čeden f─▒┼čk─▒ran su, daha uzak mesafeye ula┼č─▒r.
II. 5 litrelik ┼či┼čenin taban─▒nda olu┼čan s─▒v─▒n─▒n bas─▒nc─▒ 10 litrelik ┼či┼čenin taban─▒ndakinden daha fazlad─▒r.
III. Delikler her iki ┼či┼čede de 10 cm derinlikte bulunmaktad─▒r.

─░fadelerinden hangileri yanl─▒┼čt─▒r?


A) Yaln─▒z I
B) I ve II
C) II ve III
D) I,II ve III

Cevap : D ┼×─▒kk─▒


8. S─▒n─▒f Fen Bilimleri MEB Yay─▒nlar─▒ ├çal─▒┼čma Kitab─▒ 101 Cevaplar─▒


7. ─░├žinde bir miktar su bulunan barda─č─▒n ├╝zeri k├ó─č─▒tla kapat─▒l─▒p bardak hi├ž hava almayacak ┼čekilde ├ževrildi─činde suyun yere d├Âk├╝lmedi─či g├Âr├╝l├╝yor.

Buna g├Âre bu deney ile ilgili,

I. Bardak tamamen su ile doldurulup deney tekrarlan─▒rsa s─▒v─▒ bas─▒nc─▒ azalaca─č─▒ndan su yere d├Âk├╝l├╝r.
II. Bardak ─░├žindeki s─▒v─▒ ve gaz─▒n olu┼čturdu─ču bas─▒nc─▒n toplam─▒, a├ž─▒k hava bas─▒nc─▒ndan b├╝y├╝kt├╝r.
III. Deneyde s─▒v─▒ bas─▒nc─▒ ve atmosfer bas─▒nc─▒ e┼čit oldu─čundan su yere d├Âk├╝lmemi┼čtir.

ifadelerinden hangileri s├Âylenemez?


A) I ve II
B) I ve III
C) II ve III
D) I, II ve III

Cevap : D ┼×─▒kk─▒


8. K, L ve M cisimleri a┼ča─č─▒da g├Âsterilen y├╝zeyleri ├╝zerinde zemine temas etmektedir. Y├╝zeyler aras─▒nda K cismi ─░├žin b<a<c, L c├«sm├« ─░├žin e<d

Cevap : C ┼×─▒kk─▒


8. S─▒n─▒f Fen Bilimleri MEB Yay─▒nlar─▒ ├çal─▒┼čma Kitab─▒ 102 Cevaplar─▒


9. Cisimler, hidrolik liftler sayesinde yerden y├╝kse─če kald─▒r─▒labilir. Hidrolik liftler ├«le k├╝├ž├╝k kuvvetlerle ├žok b├╝y├╝k a─č─▒rl─▒klar kald─▒r─▒lmaktad─▒r. Hidrolik lift kullan─▒larak y├╝kse─če kald─▒r─▒lm─▒┼č bir arac─▒n g├Ârseli a┼ča─č─▒da verilmi┼čtir.

Buna g├Âre hidrolik liftler ile ilgili,

I. S─▒v─▒lar─▒n bas─▒n├ž iletme ├Âzelli─činden faydalan─▒larak yap─▒lm─▒┼čt─▒r.
II. S─▒v─▒lar─▒n ├╝zerine etki eden kuvveti ayn─▒ b├╝y├╝kl├╝kte iletme ├Âzelli─činden yararlan─▒lm─▒┼čt─▒r.
III. ├çal─▒┼čma mekanizmas─▒ Pascal prensibi temeline dayanmaktad─▒r.

ifadelerinden hangileri s├Âylenebilir?


A) I ve II
B) I ve III
C) II ve III
D) I, II ve III

Cevap : B ┼×─▒kk─▒


10. Tamer Bey, derste a┼ča─č─▒daki gibi bir deney yapm─▒┼čt─▒r.

1. A┼čama: ┼×i┼čenin ├╝zerine kabu─ču soyulmu┼č ha┼članm─▒┼č yumurta koyar. Yumurtan─▒n ┼či┼čenin ─░├žerisine d├╝┼čmedi─čini g├Âzlemler.
2. A┼čama: ─░├žine k├ó─č─▒t konulan ┼či┼čeye yanmakta olan kibriti atar. Yanan k├ó─č─▒t s├Âner s├Ânmez ┼či┼čenin ├╝zerine yumurtay─▒ tekrar koyar.

Yumurtan─▒n h─▒zl─▒ bir ┼čekilde ┼či┼čenin i├žine d├╝┼čt├╝─č├╝n├╝ g├Âr├╝r. Bu deney ile ilgili,

I. Birinci a┼čamada ┼či┼čenin ─░├žindeki bas─▒n├ž a├ž─▒k hava bas─▒nc─▒na e┼čittir.
II. ─░kinci a┼čamada ┼či┼čenin i├žindeki bas─▒n├ž a├ž─▒k hava bas─▒nc─▒ndan b├╝y├╝kt├╝r.
III. Bu deney Pascal Prens├«biÔÇÖnin varl─▒─č─▒n─▒ ispatlamak ─░├žin yap─▒lm─▒┼čt─▒r,

ifadelerinden hangileri s├Âylenemez?


A) I ve II
B) I ve III
C) II ve III
D) I,II ve III

Cevap : C ┼×─▒kk─▒



 

Our Score
Yorum S─▒rala
Profile Photo
Binba┼č─▒

E-posta adresiniz yay─▒nlanmayacak. Gerekli alanlar * ile i┼čaretlenmi┼člerdir

error: Content is protected !!