Ana Sayfa > 8. S─▒n─▒f Fen Bilimleri Kitab─▒ > 8. S─▒n─▒f Fen Bilimleri Kitab─▒ Sayfa 102-103-104-105 ATA Yay─▒nc─▒l─▒k

Fen Bilimleri Ogretmeni
Y├╝zba┼č─▒
Konular507
Cevaplar0

Ortaokul ve ─░mam Hatip Ortaokulu 8. S─▒n─▒f Fen Bilimleri 3. ├ťnite Sonu Sorular─▒ Cevaplar─▒ Sayfa 102, 103, 104, 105


8. S─▒n─▒f Fen Bilimleri Kitab─▒ 3. ├ťnite Sonu Sorular─▒ Cevaplar─▒


“8. S─▒n─▒f Fen Bilimleri Kitab─▒ Sayfa 102-103-104-105 ATA Yay─▒nc─▒l─▒k”


8. S─▒n─▒f Fen Bilimleri Kitab─▒ Sayfa 102-103-104-105


A. A┼ča─č─▒daki ┼čekillerde cisimler farkl─▒ konumlarda yere b─▒rak─▒l─▒yor.┬á Buna g├Âre cisimlerin ba┼člang─▒├žta yere yapt─▒klar─▒ kat─▒ bas─▒nc─▒ndaki de─či┼čimi i┼čaretleyelim.┬á


Cevap :

  1. Azal─▒r
  2. De─či┼čmez
  3. Artar
  4. Artar

B. S─▒v─▒ bas─▒nc─▒n─▒n ba─čl─▒ oldu─ču fakt├Ârlerle ilgili olarak yap─▒lan bir deneyde ├Âzde┼č kaplara yo─čunluklar─▒ farkl─▒ s─▒v─▒lar a┼ča─č─▒daki gibi e┼čit seviyede olacak ┼čekilde dolduruluyor ve s─▒v─▒lar─▒n kab─▒n taban─▒na yapt─▒─č─▒ bas─▒n├žlar ├Âl├ž├╝l├╝yor.

Buna g├Âre deneydeki de─či┼čkenleri belirleyelim ve a┼ča─č─▒daki tabloya yazal─▒m.┬á


Cevap :

Ba─č─▒ml─▒ De─či┼čken : S─▒v─▒ bas─▒nc─▒

Ba─č─▒ms─▒z De─či┼čken : S─▒v─▒ yo─čunlu─ču

Kontrol Edilen De─či┼čken : Kap─▒n ┼čekli ve s─▒v─▒n─▒n derinli─či


8. S─▒n─▒f Fen Bilimleri ATA Yay─▒nc─▒l─▒k Ders Kitab─▒ Sayfa 103 Cevaplar─▒


C. A┼ča─č─▒da verilen ├žoktan se├žmeli sorular─▒n do─čru cevab─▒n─▒ i┼čaretleyelim.┬á


1. Baraj duvarlar─▒ yap─▒l─▒rken alt k─▒s─▒mlar─▒ kal─▒n, ├╝st k─▒s─▒mlar─▒ ince yap─▒l─▒r. Bu durumun sebebi a┼ča─č─▒dakilerden hangisiyle a├ž─▒klanabilir?


A) Suyun durgun olmamas─▒
B) S─▒v─▒lar─▒n bas─▒nc─▒ aynen iletmesi
C) Baraj duvar─▒n─▒n alt k─▒s─▒mlar─▒n─▒n daha fazla y─▒pranmas─▒
D) Suyun bas─▒nc─▒n─▒n derinlik ile do─čru orant─▒l─▒ olmas─▒

Cevap : D


2. Kapal─▒ bir kapta bulunan s─▒v─▒ya uygulanan bas─▒nc─▒n her y├Âne ve e┼čit olarak iletilmesine Pascal prensibi denir. Otomobil tamirhanelerinde otomobilleri kald─▒rmada kullan─▒lan hidrolik liftler Pascal prensibinden yararlan─▒larak yap─▒lm─▒┼čt─▒r. Buna g├Âre hidrolik liftler ile ilgili,

I. ─░├žerisinde s─▒v─▒ kullan─▒lmas─▒n─▒n nedeni s─▒v─▒lar─▒n s─▒k─▒┼čt─▒r─▒lamamas─▒d─▒r.
II. ─░├žerisinde kullan─▒lan s─▒v─▒n─▒n yo─čunlu─ču artt─▒r─▒ld─▒─č─▒nda daha a─č─▒r otomobilleri kald─▒rabilir.
III. ├ťzerine uygulanan bas─▒nc─▒ s─▒v─▒ arac─▒l─▒─č─▒ ile her noktaya aynen iletir.

yarg─▒lar─▒ndan hangileri do─črudur?


A) Yaln─▒z III
B) I ve II
C) I ve III
D) I, II ve III

Cevap : C


3. Hipotez: S─▒v─▒ bas─▒nc─▒ s─▒v─▒n─▒n yo─čunlu─ču ile do─čru orant─▒l─▒d─▒r. Ay┼če verilen hipotezi ispatlamak i├žin a┼ča─č─▒daki d├╝zeneklerden uygun olanlar─▒ kullanacakt─▒r.

Buna g├Âre Ay┼če numaralanm─▒┼č d├╝zeneklerden hangilerini kullan─▒rsa hipotezini ispatlayabilir?


A) 1 ve 2. d├╝zenek
B) 1 ve 3. d├╝zenek
C) 2 ve 3. d├╝zenek
D) 3 ve 4. d├╝zenek

Cevap : A


4. G├Ârseldeki dalg─▒├ž ├Ânce K noktas─▒ndan L noktas─▒na, daha sonra L noktas─▒ndan M noktas─▒na geliyor. Buna g├Âre,

I. Dalg─▒├ž K noktas─▒ndan L noktas─▒na gelirken ├╝zerine etki eden s─▒v─▒ bas─▒nc─▒ azal─▒r.
II. Dalg─▒ca M noktas─▒nda etki eden s─▒v─▒ bas─▒nc─▒, K noktas─▒nda etki edenden b├╝y├╝kt├╝r.
III. Dalg─▒ca L noktas─▒nda etki eden s─▒v─▒ bas─▒nc─▒, M noktas─▒nda etki eden s─▒v─▒ bas─▒nc─▒ndan b├╝y├╝kt├╝r.

yarg─▒lar─▒ndan hangileri do─črudur?


A) Yaln─▒z I
B) I ve II
C) I ve III
D) II ve III

Cevap : A


8. S─▒n─▒f Fen Bilimleri ATA Yay─▒nc─▒l─▒k Ders Kitab─▒ Sayfa 104 Cevaplar─▒


┬á5. Semra deniz seviyesinde 0 ┬░C s─▒cakl─▒kta yapt─▒─č─▒ Torricelli deneyinde a├ž─▒k hava bas─▒nc─▒n─▒ 76 cm-Hg olarak ├Âl├ž├╝yor.

Buna g├Âre, a┼ča─č─▒dakilerden hangisi s├Âylenemez?


A) D├╝zenek deniz seviyesinden yukar─▒ya ta┼č─▒n─▒rsa cam borudaki c─▒va y├╝ksekli─či azal─▒r.
B) D├╝zenekte daha geni┼č bir cam boru kullan─▒l─▒rsa cam borudaki c─▒va y├╝ksekli─či azal─▒r.
C) D├╝zenek daha s─▒cak bir ortama g├Ât├╝r├╝l├╝rse cam borudaki s─▒v─▒ y├╝ksekli─či de─či┼čir.
D) D├╝zenekteki kaba daha fazla c─▒va eklenirse cam borudaki c─▒va y├╝ksekli─či de─či┼čmez.

Cevap : B


6. Ali a┼ča─č─▒daki kaplara e┼čit seviyede olacak ┼čekilde su koyuyor. Bu kaplara ta┼čma olmayacak ┼čekilde birer bardak su daha eklendi─činde kaplar─▒n taban─▒nda olu┼čan s─▒v─▒ bas─▒n├žlar─▒ aras─▒ndaki ili┼čki a┼ča─č─▒daki grafiklerden hangisindeki gibi olur?


Cevap : B


7. Cemal, kapa─č─▒ a├ž─▒k teneke kutuyu bir s├╝re ─▒s─▒tt─▒ktan sonra kapa─č─▒n─▒ kapat─▒p so─čumaya b─▒rak─▒yor. Buna g├Âre, CemalÔÇÖin yapt─▒─č─▒ deneyle ilgili olarak,

I. Tenekenin i├žindeki gaz bas─▒nc─▒ artt─▒─č─▒ i├žin teneke kutu b├╝z├╝┼čm├╝┼čt├╝r.
II. Tenekenin b├╝z├╝┼čmesinde a├ž─▒k hava bas─▒nc─▒ etkili olmu┼čtur.
III. Teneke kutu kapa─č─▒ kapat─▒lmadan so─čumaya b─▒rak─▒lsayd─▒ b├╝z├╝┼čme olmazd─▒.

yarg─▒lar─▒ndan hangileri do─črudur?


A) Yaln─▒z II
B) I ve II
C) I ve III
D) II ve III

Cevap : D


8. Sevim yapt─▒─č─▒ deneyde i├ži su dolu kab─▒n muslu─čundan akan suyun f─▒┼čk─▒rma mesafesini a┼ča─č─▒daki gibi ├Âl├ž├╝yor. Sevim suyun f─▒┼čk─▒rma mesafesi olan XÔÇÖi art─▒rmak i├žin,

I. Suya tuz ekleyip kzr─▒┼čt─▒rmal─▒.
II. Su yerine daha yo─čun bir s─▒v─▒ koymal─▒.
III. Muslu─ču daha a┼ča─č─▒ koymal─▒.

├Ânerilerinden hagilerini uygulamal─▒d─▒r?


A) I ve II
B) I ve III
C) II ve III
D) I, II ve III

Cevap : D


8. S─▒n─▒f Fen Bilimleri ATA Yay─▒nc─▒l─▒k Ders Kitab─▒ Sayfa 105 Cevaplar─▒


┬á9. A┼ča─č─▒daki e┼čit b├Âlmelendirilmi┼č kap tamamen su ile doldurulmu┼čtur. Bir ├Â─črenci bu kaptaki suyu, kap ile ├Âzde┼č b├Âlmelere sahip K, L ve M kaplar─▒na e┼čit ┼čekilde payla┼čt─▒r─▒yor.

Buna g├Âre K, L ve M kaplar─▒n─▒n tabanlar─▒na etki eden s─▒v─▒ bas─▒n├žlar─▒ aras─▒ndaki ili┼čkiyi g├Âsteren grafik a┼ča─č─▒dakilerden hangisidir?


Cevap : A


10. ┼×ekildeki ├živiye F kuvveti ile vuruluyor ve ├živinin tahta zeminde ilerlemesi g├Âzlemleniyor. Buna g├Âre,

I. Çivi, üzerine etki eden F kuvvetini tahtaya aynen iletir.
II. ├çivinin ├╝st k─▒sm─▒ndaki bas─▒n├ž, alt ucundaki bas─▒n├žtan b├╝y├╝kt├╝r.
III. ├çivinin tahta zemine ilerlemesi pascal prensibiyle a├ž─▒klanamaz.

yarg─▒lar─▒ndan hangileri do─črudur?


A) Yaln─▒z III
B) I ve II
C) I ve III
D) II ve III

Cevap : C


11. Ezgi yapaca─č─▒ deneyde a┼ča─č─▒daki de─či┼čkenleri dikkate alacakt─▒r. Buna g├Âre Ezgi a┼ča─č─▒daki d├╝zeneklerden hangisini kullanmal─▒d─▒r?


Cevap : B



 

Our Score
Yorum S─▒rala
Profile Photo
Binba┼č─▒

E-posta adresiniz yay─▒nlanmayacak. Gerekli alanlar * ile i┼čaretlenmi┼člerdir

error: Content is protected !!