Ana Sayfa > 8. S─▒n─▒f Fen Bilimleri Kitab─▒ > 8. S─▒n─▒f Fen Bilimleri Kitab─▒ Sayfa 38-39-40-41 ATA Yay─▒nc─▒l─▒k

Fen Bilimleri Ogretmeni
Y├╝zba┼č─▒
Konular507
Cevaplar0

Ortaokul ve ─░mam Hatip Ortaokulu 8. S─▒n─▒f Fen Bilimleri 1. ├ťnite Sonu Sorular─▒ Cevaplar─▒ Sayfa 38, 39, 40, 41


8. S─▒n─▒f Fen Bilimleri Kitab─▒ 1. ├ťnite Sonu Sorular─▒ Cevaplar─▒


“8. S─▒n─▒f Fen Bilimleri Kitab─▒ Sayfa 38-39-40-41 ATA Yay─▒nc─▒l─▒k”


8. S─▒n─▒f Fen Bilimleri Kitab─▒ Sayfa 38-39-40-41


A. A┼ča─č─▒daki g├Ârsellerde D├╝nyaÔÇÖn─▒n iki farkl─▒ konumu verilmi┼čtir. (Y.D.: Yenge├ž D├Ânencesi, O.D.: O─člak D├Ânencesi, E: Ekvator)


Cevap :

1. D├╝nya I. konumda iken Kuzey Yar─▒m K├╝reÔÇÖde yaz mevsimi ya┼čanmaya ba┼člar.
2. D├╝nya II. konumda iken ├Â─čle vakti, G├╝ne┼č ─▒┼č─▒nlar─▒ O─člak D├Ânencesine dik a├ž─▒ ile d├╝┼čer.
3. D├╝nya I. konumda iken G├╝ney Yar─▒m K├╝reÔÇÖde en uzun gece ya┼čan─▒r.
4. D├╝nya II. konumunda iken bir cismin g├Âlge boyu Kuzey Yar─▒m K├╝reÔÇÖde daha uzundur.
5. D├╝nya her iki konumda iken EkvatorÔÇÖda gece ve g├╝nd├╝z s├╝resi e┼čittir.
6. D├╝nya I. konumda iken G├╝ne┼č ─▒┼č─▒nlar─▒ Kuzey Yar─▒m K├╝reÔÇÖye daha fazla ─▒s─▒ enerjisi aktar─▒r.


B. A┼ča─č─▒daki ifadelerden do─čru olanlar─▒n ba┼č─▒na ÔÇťDÔÇŁ, yanl─▒┼č olanlar─▒n ba┼č─▒na ÔÇťYÔÇŁ yazal─▒m.┬á


Cevap :

(Do─čru) 1. Hava olaylar─▒ k─▒sa s├╝rede de─či┼čkenlik g├Âsterebilir.
(Do─čru) 2. S─▒cakl─▒k fark─▒ hava olaylar─▒n─▒n olu┼čmas─▒nda etkilidir.
(Yanl─▒┼č) 3. R├╝zg├ór, al├žak bas─▒n├ž alan─▒ndan y├╝ksek bas─▒n├ž alan─▒na do─čru yatay y├Ândeki hava hareketidir.
(Do─čru) 4. Karadeniz ikliminin g├Âr├╝ld├╝─č├╝ b├Âlgelerde her mevsim ya─č─▒┼č g├Âr├╝lebilir.
(Yanl─▒┼č) ┬á5. Hava olaylar─▒ kesin sonu├žlar bildirir.
(Do─čru) 6. ─░klim ile ilgili ├žal─▒┼čmalar yapan uzmanlara klimatolog denir.
(Do─čru) 7. K├╝resel ─▒s─▒nma, k├╝resel iklim de─či┼čikli─čine neden olur.
(Yanl─▒┼č) ┬á8. Atmosferdeki su buhar─▒n─▒n aniden donup yery├╝z├╝ne buz par├žalar─▒ h├ólinde inmesine k─▒ra─č─▒ denir.


8. S─▒n─▒f Fen Bilimleri ATA Yay─▒nc─▒l─▒k Ders Kitab─▒ Sayfa 39 Cevaplar─▒


C. A┼ča─č─▒da verilen ├žoktan se├žmeli sorular─▒n do─čru cevab─▒n─▒ i┼čaretleyelim.┬á


1. 21 HaziranÔÇÖda Kuzey Yar─▒m K├╝reÔÇÖde I G├╝ney Yar─▒m K├╝reÔÇÖde II mevsimi ya┼čanmaya ba┼člar.

Verilen c├╝mlede I ve II ile g├Âsterilen bo┼čluklara s─▒ras─▒yla a┼ča─č─▒daki ifadelerden hangisi gelmelidir?


A) yaz-k─▒┼č
B) k─▒┼č-yaz
C) ilkbahar-sonbahar
D) yaz-ilkbahar

Cevap : A


2. Tabloda P, R ve S ┼čehirlerinde ocak ve temmuz aylar─▒nda ya┼čanan ortalama s─▒cakl─▒k de─čerleri verilmi┼čtir.

Buna g├Âre hangi ┼čehirler ├╝lkemizle ayn─▒ yar─▒m k├╝rede yer al─▒r? (┼×ehirler e┼č y├╝kseltidedir ve kutup b├Âlgelerinde de─čildir.)


A) Yaln─▒z S
B) Yaln─▒z P
C) P ve S
D) P ve R

Cevap : D


3. Eda ya┼čad─▒─č─▒ yerde ├Â─čle vakti yere dik saplad─▒─č─▒ bir ├žubu─čun g├Âlgesinin olu┼čmad─▒─č─▒n─▒ g├Âzlemliyor.

EdaÔÇÖn─▒n bu g├Âzlemi yapt─▒─č─▒ tarih ve yer a┼ča─č─▒dakilerden hangisi olabilir?


A) 21 Mart Yenge├ž D├Ânencesi
B) 21 Haziran O─člak D├Ânencesi
C) 23 Eyl├╝l Ekvator
D) 21 Aral─▒k Yenge├ž D├Ânencesi

Cevap : C


4. A┼ča─č─▒daki tarihlerden hangisinde ├╝lkemizde g├╝nd├╝zler gecelerden daha uzundur?


Cevap :  B


5. Asl─▒ mevsimlerin olu┼čumunu g├Âstermek i├žin a┼ča─č─▒daki modeli haz─▒rlam─▒┼č ancak modelde bir hata yapm─▒┼čt─▒r.

Buna g├Âre, Asl─▒ hatas─▒n─▒ d├╝zeltmek i├žin a┼ča─č─▒dakilerden hangisini yapmal─▒d─▒r? (Modelde portakal D├╝nyaÔÇÖy─▒, top G├╝ne┼čÔÇÖi, kalem eksen e─čikli─čini temsil etmektedir.)


A) Top ile portakal─▒n yerini de─či┼čtirmelidir.
B) D├╝nyaÔÇÖn─▒n dolanma y├Ân├╝n├╝ tam tersi y├Ânde g├Âstermelidir.
C) D├╝nyaÔÇÖn─▒n d├Ânme eksenini e─čik g├Âstermelidir.
D) D├╝nyaÔÇÖn─▒n dolanma y├Âr├╝ngesini ├žember ┼čeklinde g├Âstermelidir.

Cevap : C


8. S─▒n─▒f Fen Bilimleri ATA Yay─▒nc─▒l─▒k Ders Kitab─▒ Sayfa 40 Cevaplar─▒


6. Elif ve Mert r├╝zg├ór─▒n olu┼čumunu g├Âstermek i├žin ├Âzde┼č mumlar ile a┼ča─č─▒daki d├╝zenekleri olu┼čturuyor. D├╝zenekteki mum alevlerinin hareket y├Ân├╝ne g├Âre r├╝zg├ór─▒n y├Ân├╝n├╝ tespit ediyorlar.

Buna g├Âre a┼ča─č─▒daki ifadelerden hangisi yanl─▒┼čt─▒r?


A) K b├Âlgesinde al├žak bas─▒n├ž alan─▒ g├Âr├╝l├╝r.
B) ElifÔÇÖin d├╝zene─činde r├╝zg├ór, 1 y├Ân├╝nde eser.
C) MertÔÇÖin d├╝zene─činde r├╝zg├ór, 2 y├Ân├╝nde eser.
D) N b├Âlgesinde hava s─▒cakl─▒─č─▒, M b├Âlgesine g├Âre daha azd─▒r.

Cevap :  A


7. Yery├╝z├╝ne yak─▒n yerlerdeki su buhar─▒n─▒n daha so─čuk nesneler ├╝zerinde yo─čunla┼čmas─▒ sonucu olu┼čan su damlac─▒klar─▒d─▒r.

Verilen ifade a┼ča─č─▒daki hava olaylar─▒ndan hangisinin tan─▒m─▒d─▒r?


A) Kar
B) K─▒ra─č─▒
C) Çiy
D) Ya─čmur

Cevap : C


8. ─░klim ile ilgili,

I. Kesin sonu├žlar i├žerir.
II. ─░klimi inceleyen bilim dal─▒na klimatoloji denir.
III. Dar alanda g├Âr├╝len ve k─▒sa s├╝rede de─či┼čen hava olaylar─▒d─▒r.

ifadelerinden hangileri do─črudur?

A) Yaln─▒z I
B) Yaln─▒z III
C) I ve II
D) I, II ve III

Cevap : C


9. A┼ča─č─▒daki g├Ârselde D├╝nyaÔÇÖn─▒n G├╝ne┼č etraf─▒ndaki konumlar─▒ndan biri ile A ve B ┼čehirlerinin yerleri g├Âsterilmi┼čtir Buna g├Âre,

I. A ┼čehrinde yaz mevsimi ya┼čanmaya ba┼člar.
II. B ┼čehrinde geceler g├╝nd├╝zlerden uzundur.
III. G├╝ne┼č ─▒┼č─▒nlar─▒ B ┼čehrine, A ┼čehrine g├Âre daha fazla ─▒s─▒ enerjisi aktar─▒r.

ifadelerinden hangileri do─črudur?


A) Yaln─▒z I
B) Yaln─▒z III
C) II ve III
D) I, II ve III

Cevap : B


10. Bir b├Âlgenin iklimi ├že┼čitli etkiler sonucu zamanla de─či┼čiklik g├Âsterebilir. ─░klimde meydana gelen bu de─či┼čikliklerin t├╝m├╝ne iklim de─či┼čikli─či ad─▒ verilir. Uzmanlar g├╝n├╝m├╝zdeki bir buz da─č─▒n─▒n ge├žmi┼čte ├žok daha b├╝y├╝k oldu─čunu ileri s├╝rmektedir.

– Uzmanlar─▒n ileri s├╝rd├╝─č├╝ bu de─či┼čim ile ilgili,

I. G├╝n├╝m├╝zde deniz seviyesi ge├žmi┼če oranla y├╝kselmi┼čtir.
II. Bu de─či┼čim iklim de─či┼čikli─činin bir sonucudur.
III. Bu de─či┼čim ile ortalama hava s─▒cakl─▒─č─▒n─▒n y├╝kseldi─či anla┼č─▒lmaktad─▒r.

yorumlar─▒ndan hangileri yap─▒labilir?


A) I ve II
B) I ve III
C) II ve III
D) I, II ve III

Cevap :  D


8. S─▒n─▒f Fen Bilimleri ATA Yay─▒nc─▒l─▒k Ders Kitab─▒ Sayfa 41 Cevaplar─▒


11. A┼ča─č─▒daki g├Ârselde D├╝nyaÔÇÖn─▒n iki farkl─▒ konumu verilmi┼čtir. Buna g├Âre D├╝nya 1. konumdan 2. konuma ge├žerken;

I. Kuzey Yar─▒m K├╝reÔÇÖde g├╝nd├╝z s├╝resi,
II. G├╝ne┼č ─▒┼č─▒nlar─▒n─▒n G├╝ney Yar─▒m K├╝reÔÇÖye aktard─▒─č─▒ ─▒s─▒ enerjisi,
III. Bir cismin Kuzey Yar─▒m K├╝reÔÇÖdeki ├Â─čle vakti g├Âlge boyu

durumlar─▒ndan hangileri azal─▒r?


A) Yaln─▒z I
B) Yaln─▒z II
C) I ve III
D) I, II ve III

Cevap: A


12. A┼ča─č─▒da verilen ifadeler do─čru ise ÔÇťDÔÇŁ, yanl─▒┼č ise ÔÇťYÔÇŁ olarak de─čerlendirilecektir.

( ) D├╝nyaÔÇÖn─▒n d├Ânme ekseni e─čiktir.
( ) 21 Haziran tarihinde Kuzey Yar─▒m K├╝reÔÇÖde k─▒┼č mevsimi ya┼čanmaya ba┼člar.
( ) 23 Eyl├╝l tarihinde her iki yar─▒m k├╝rede gece g├╝nd├╝z e┼čitli─či ya┼čan─▒r.

Buna g├Âre de─čerlendirme a┼ča─č─▒dakilerden hangisinde s─▒ras─▒yla verilmi┼čtir?


A) D, D, D
B) D, Y, D
C) D, Y, Y
D) Y, D, Y

Cevap: B


13. Ya─čmur, havadaki su buhar─▒n─▒n so─čuk hava ile kar┼č─▒la┼č─▒nca yo─ču┼čarak su damlac─▒klar─▒n─▒ olu┼čturmas─▒d─▒r. Dolu, donan su damlac─▒klar─▒n─▒n bir araya gelerek buz toplar─▒na d├Ân├╝┼čmesidir. R├╝zg├ór, y├╝ksek bas─▒n├ž alan─▒ndan al├žak bas─▒n├ž alan─▒na do─čru yatay y├Ânde hareket eden hava ak─▒m─▒d─▒r. Kar, bulutlardaki su damlac─▒klar─▒n─▒n so─čuk havan─▒n etkisiyle minik buz taneciklerine d├Ân├╝┼čmesi sonucu olu┼čur. A┼ča─č─▒daki d├╝zenekte ─▒s─▒t─▒lan su buharla┼č─▒yor ve buz ile kar┼č─▒la┼čt─▒─č─▒nda tekrar su h├óline d├Ân├╝┼čerek B kab─▒na d├Âk├╝l├╝yor.

Buna g├Âre kurulan bu d├╝zenekte hava olaylar─▒ndan hangilerinin g├Âzlemlendi─či s├Âylenebilir?


A) Ya─čmur
B) Dolu ve ya─čmur
C) Rüzgâr
D) Rüzgâr ve kar

Cevap: A


14. ┼×ekilde D├╝nya ├╝zerindeki ├╝├ž farkl─▒ nokta K, L ve M harfleri ile ifade edilmi┼čtir. Grafik M noktas─▒n─▒n farkl─▒ tarihlerdeki g├╝nd├╝z s├╝resinin de─či┼čimini g├Âstermektedir. Buna G├Âre;

I. X tarihinde L noktas─▒na G├╝ne┼č ─▒┼č─▒nlar─▒ ├Â─čle saatinde dik a├ž─▒ ile d├╝┼čer.
II. Y tarihi, K noktas─▒nda k─▒┼č ba┼člang─▒c─▒d─▒r.
III. T tarihinde M noktas─▒nda k─▒┼č mevsimi ya┼čanmaya ba┼člar.

yarg─▒lar─▒ndan hangileri do─črudur?


A) I ve II
B) I ve III
C) II ve III
D) I, II ve III

Cevap: D



 

Our Score
Yorum S─▒rala
Profile Photo
Binba┼č─▒

E-posta adresiniz yay─▒nlanmayacak. Gerekli alanlar * ile i┼čaretlenmi┼člerdir

error: Content is protected !!