Ana Sayfa > 8. S─▒n─▒f Fen Bilimleri Kitab─▒ > 8. S─▒n─▒f Fen Bilimleri Kitab─▒ Sayfa 80-81-82-83 ATA Yay─▒nc─▒l─▒k

Fen Bilimleri Ogretmeni
Y├╝zba┼č─▒
Konular507
Cevaplar0

Ortaokul ve ─░mam Hatip Ortaokulu 8. S─▒n─▒f Fen Bilimleri 2. ├ťnite Sonu Sorular─▒ Cevaplar─▒ Sayfa 80, 81, 82, 83


8. S─▒n─▒f Fen Bilimleri Kitab─▒ 5. B├Âl├╝m Sonu Sorular─▒ Cevaplar─▒


“8. S─▒n─▒f Fen Bilimleri Kitab─▒ Sayfa 80-81-82-83 ATA Yay─▒nc─▒l─▒k”


8. S─▒n─▒f Fen Bilimleri Kitab─▒ Sayfa 80-81-82-83


A. A┼ča─č─▒da verilen c├╝mlelerdeki bo┼čluklar─▒ uygun ifadelerle doldural─▒m.┬á


Cevap :

1. Bir n├╝kleotid fosfat, deoksiriboz ┼čekeri ve organik bazdan meydana gelir.

2. DNAÔÇÖda adenin n├╝kleotidinin kar┼č─▒s─▒na timin n├╝kleotidi gelir.

3. Canl─▒lar─▒n genetik yap─▒s─▒nda meydana gelen de─či┼čime mutasyon denir.

4. Bask─▒n alelle birlikte oldu─čunda fenotipte etkisini alele ├žekinik alel ad─▒ verilir.

5. Bir canl─▒ veya h├╝crenin genetik kopyas─▒n─▒n olu┼čturulmas─▒na klonlama denir.

6. Ayn─▒ t├╝re ait canl─▒lar aras─▒ndaki farkl─▒l─▒k varyasyon olarak adland─▒r─▒l─▒r.

7. Bir canl─▒n─▒n DNAÔÇÖs─▒ndaki genin ba┼čka bir canl─▒ya aktar─▒lmas─▒na gen aktar─▒m─▒ denir.


B. A┼ča─č─▒daki bezelyelerde ├ži├žek rengi ile ilgili yap─▒lan bir ├žaprazlama verilmi┼čtir.┬á

├çaprazlama sonucu 1. ku┼čakta olu┼čabilecek bezelyelerin genotip ve fenotip oran─▒n─▒ g├Âsteren grafikleri a┼ča─č─▒daki bo┼čluklara ├žizelim. (Bezelyelerde mor ├ži├žek rengi aleli (M) beyaz ├ži├žek rengi aleline (m) bask─▒nd─▒r.)


Cevap :

“8. S─▒n─▒f Fen Bilimleri ATA Yay─▒nc─▒l─▒k Ders Kitab─▒ Sayfa 80 Cevaplar─▒”


8. S─▒n─▒f Fen Bilimleri ATA Yay─▒nc─▒l─▒k Ders Kitab─▒ Sayfa 81 Cevaplar─▒


C. A┼ča─č─▒da verilen ├žoktan se├žmeli sorular─▒n do─čru cevab─▒n─▒ i┼čaretleyelim.┬á


1. A┼ča─č─▒daki g├Ârselde hayvan h├╝cresinde bulunan kal─▒tsal yap─▒lardan baz─▒lar─▒ numaralanarak g├Âsterilmi┼čtir. Buna g├Âre,

I. 1 ile kromozom g├Âsterilmi┼čtir.
II. 2 ile g├Âsterilen yap─▒ ├žift zincirlidir.
III. 3 ile g├Âsterilen yap─▒ DNA ve ├Âzel proteinlerden olu┼čur.

ifadelerinden hangileri do─črudur?


A) Yaln─▒z I
B) I ve II
C) II ve III
D) I, II ve III

Cevap : B


2. A┼ča─č─▒daki g├Ârselde bir DNA molek├╝l├╝nde e┼čleme s─▒ras─▒nda olu┼čan hatalar numaralanarak g├Âsterilmi┼čtir. Buna g├Âre hangi hatalar onar─▒lamaz?


A) Yaln─▒z 2
B) Yaln─▒z 3
C) 1 ve 3
D) 1, 2 ve 3

Cevap : A


3. A┼ča─č─▒daki g├Ârselde DNAÔÇÖn─▒n yap─▒s─▒ndaki n├╝kleotidler temsil├« olarak g├Âsterilmi┼čtir. Bu g├Ârselden hareketle bir ├Â─črenci a┼ča─č─▒dakilerden hangisine ula┼čamaz?


A) DNAÔÇÖn─▒n yap─▒s─▒nda d├Ârt ├že┼čit n├╝kleotit vard─▒r.
B) Fosfat ve deoksiriboz ┼čekeri t├╝m n├╝kleotidlerde ortakt─▒r.
C) DNAÔÇÖda adenin kar┼č─▒s─▒na timin n├╝kleotidi gelir.
D) Timin baz─▒, fosfat ve ┼čeker bir araya gelerek timin n├╝kleotidini meydana getirir.

Cevap : C


4. DNAÔÇÖn─▒n kendini e┼člemesi s─▒ras─▒nda a┼ča─č─▒daki olaylardan hangisi di─čerlerinden daha ├Ânce ger├žekle┼čir?


A) Birbirine e┼č n├╝kleotid dizilimine sahip iki DNA molek├╝l├╝ olu┼čur.
B) Kar┼č─▒l─▒kl─▒ gelen n├╝kleotidler aras─▒nda ba─člar olu┼čur.
C) DNA belirli b├Âlgelerinden bir fermuar gibi a├ž─▒l─▒r.
D) A├ž─▒lan u├žlara, sitoplazmada serbest h├ólde bulunan uygun tamamlay─▒c─▒ n├╝kleotidler gelir.

Cevap : C


8. S─▒n─▒f Fen Bilimleri ATA Yay─▒nc─▒l─▒k Ders Kitab─▒ Sayfa 82 Cevaplar─▒


5. Bezelyelerde sar─▒ tohum rengi aleli, ye┼čil tohum rengi aleline bask─▒nd─▒r. A┼ča─č─▒da tohum renkleri verilen bezelyeler ├žaprazlan─▒yor. Buna g├Âre ├žaprazlama sonucunda;

I. saf d├Âl bask─▒n,
II. melez d├Âl,
III. saf d├Âl ├žekinik

genotiplerine sahip tohumlardan hangileri olu┼čabilir?


A) Yaln─▒z I
B) I ve III
C) II ve III
D) I, II ve III

Cevap : D


6. Bezelyelerde yuvarlak tohum ┼čekli aleli (D) buru┼čuk tohum ┼čekli aleline (d) bask─▒nd─▒r. Bezelyelerde tohum ┼čekli ile ilgili yap─▒lan bir ├žaprazlama sonucunda 1. ku┼čakta olu┼čabilecek bezelyelerin genotip oran─▒ grafikte verilmi┼čtir.

Buna g├Âre ├žaprazlamalar─▒ yap─▒lan bireylerin genotipleri hangisinde do─čru verilmi┼čtir?


A) Dd X Dd
B) DD X dd
C) DD X Dd
D) Dd X dd

Cevap : A


7. Bezelyelerde ├ži├žek rengi ile ilgili yap─▒lan a┼ča─č─▒daki ├žaprazlamalardan hangisinde I. ku┼čakta ├╝├ž farkl─▒ genotipte birey olu┼čabilir?


Cevap : B


8. A┼ča─č─▒daki ifadelerden hangisi yanl─▒┼čt─▒r?


A) Di┼či bireylerde bir ├že┼čit e┼čey kromozomu bulunur.
B) Babadan yavruya X veya Y kromozomu ge├žebilir.
C) Do─čacak ├žocu─čun cinsiyetini anneden gelen e┼čey kromozomu belirler.
D) Do─čacak ├žocu─čun k─▒z olma ihtimali % 50ÔÇÖdir.

Cevap : C


8. S─▒n─▒f Fen Bilimleri ATA Yay─▒nc─▒l─▒k Ders Kitab─▒ Sayfa 83 Cevaplar─▒


9. Bezelyelerde boy uzunlu─ču ile ilgili yap─▒lan ├žaprazlama ve 1. ku┼čakta olu┼čabilecek bireylerin genotip ve fenotipi a┼ča─č─▒da verilmi┼čtir. Yap─▒lan ├žaprazlamaya g├Âre,

I. K ve M bitkilerinin genotipi ayn─▒d─▒r.
II. L bitkisi saf d├Âld├╝r.
III. K bitkisi melez d├Âld├╝r.

ifadelerinden hangileri do─črudur?


A) Yaln─▒z II
B) I ve III
C) II ve III
D) I, II ve III

Cevap : A


10. I. Baz─▒ y─▒lanlar─▒n ├žift ba┼čl─▒ olmas─▒
II. Karahindiba bitkilerinin da─čda yeti┼čenlerinin k─▒sa, ovada yeti┼čenlerinin uzun boylu olmas─▒
III. Van kedilerinin birbirinden farkl─▒ g├Âz rengine sahip olmas─▒

Numaralanm─▒┼č ifadelerden hangileri mutasyona ├Ârnektir?


A) Yaln─▒z I
B) I ve III
C) II ve III
D) I, II ve III

Cevap : B


11. Modifikasyon ile ilgili a┼ča─č─▒dakilerden hangisi yanl─▒┼čt─▒r?


A) Modifikasyonlar kal─▒tsal de─čildir.
B) ├çuha bitkisinin s─▒cakl─▒─ča ba─čl─▒ olarak farkl─▒ renkte ├ži├žek a├žmas─▒ modifikasyona ├Ârnektir.
C) Genlerin yap─▒s─▒nda meydana gelen de─či┼čimlerdir.
D) Modifikasyona neden olan etken ortadan kalk─▒nca canl─▒ eski h├óline d├Ânebilir.

Cevap : C


12. A┼ča─č─▒daki g├Ârselde bukalemunun bulundu─ču ortamda ya┼čama ┼čans─▒n─▒ art─▒ran ├Âzelliklerden baz─▒lar─▒ g├Âsterilmi┼čtir. Buna g├Âre a┼ča─č─▒dakilerden hangisi yanl─▒┼čt─▒r?


A) 1 ile g├Âsterilen ├Âzellik ortamda fark edilmesini engeller.
B) 2 ile g├Âsterilen ├Âzellik avc─▒lar─▒ndan korunmas─▒n─▒ sa─člar.
C) 3 ile g├Âsterilen ├Âzellik etraf─▒ndaki varl─▒klar─▒ g├Ârmesini sa─člar.
D) 4 ile g├Âsterilen ├Âzellik a─ča├žta hareket etmesine ve dengede kalmas─▒na yard─▒mc─▒ olur.

Cevap : B


13.
I. Meyveli yo─čurt
II. Raf ├Âmr├╝ uzat─▒lm─▒┼č g─▒dalar
III. Enzim i├žeren deterjanlar

Numaralanm─▒┼č olarak verilenlerden hangileri biyoteknolojik y├Ântemler ile elde edilmi┼č ├╝r├╝nlerdendir?


A) I ve II
B) I ve III
C) II ve III
D) I, II ve III

Cevap : D



 

Our Score
Yorum S─▒rala
Profile Photo
Binba┼č─▒

E-posta adresiniz yay─▒nlanmayacak. Gerekli alanlar * ile i┼čaretlenmi┼člerdir

error: Content is protected !!