Ana Sayfa > 8. S─▒n─▒f T├╝rk├že Ders Kitab─▒ > 8. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ Sayfa 12-15-16-17-18-19 Ferman Yay─▒nc─▒l─▒k

T├╝rk├že ├ľ─čretmeni
Binba┼č─▒
Konular1969
Cevaplar0

8. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ Tuza─ča D├╝┼čen Ceylan Metni Etkinlik Cevaplar─▒ Sayfa 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19


8. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ Tuza─ča D├╝┼čen Ceylan Metni Etkinlik Cevaplar─▒


8. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ Sayfa 12-15-16-17-18-19


“8. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ Sayfa 12-15-16-17-18-19 Ferman Yay─▒nc─▒l─▒k”


1. Mevlan├óÔÇÖn─▒n ÔÇťBir mum, di─čer mumu tutu┼čturmakla ─▒┼č─▒─č─▒ndan bir ┼čey kaybetmez.ÔÇŁ s├Âz├╝nden ne anl─▒yorsunuz? D├╝┼č├╝ncelerinizi a├ž─▒klay─▒n─▒z.


K─▒sa Cevap : “Mevlan├óÔÇÖn─▒n ÔÇťBir mum, di─čer mumu tutu┼čturmakla ─▒┼č─▒─č─▒ndan bir ┼čey kaybetmez.ÔÇŁ s├Âz├╝nden ne anl─▒yorsunuz? D├╝┼č├╝ncelerinizi a├ž─▒klay─▒n─▒z.” ile ilgili k─▒sa cevab─▒ i├žin t─▒klay─▒n─▒z.

Uzun Cevap :

Mevlan├óÔÇÖn─▒n ÔÇťBir mum, di─čer mumu tutu┼čturmakla ─▒┼č─▒─č─▒ndan bir ┼čey kaybetmez.ÔÇŁ s├Âz├╝nden, ba┼čkas─▒na yard─▒m etmenin veya bir ┼čeyler ├╝retmenin ki┼čiden bir ┼čey eksiltmeyece─či manas─▒n─▒ anl─▒yorum.

Kar┼č─▒m─▒zdakine bir ┼čeyler ├╝retmek veya yard─▒m etmek insandan bir ┼čey eksiltmeyece─či gibi bilakis insan─▒ rahatlat─▒r ve y├╝celtir.

Yard─▒m etmenin o vermi┼č oldu─ču haz ve huzur ba┼čka hi├žbir yerde bulunamaz.

─░nsan birine yard─▒m ettik├že toplumda huzur ve g├╝ven in┼ča edilmi┼č kuvvetli arkada┼čl─▒klar─▒n temeli at─▒lm─▒┼č olur.

Biz en zor zaman─▒nda di─čer insanlar─▒n bizlere yard─▒m etmesini istedi─čimiz gibi bizler de onlara yard─▒m etmek konusunda teredd├╝tte bile d├╝┼čmemeliyiz. ─░htiya├ž duyan insanlara mutlaka yard─▒m etmeliyiz.


2. ─░nsanlar─▒n neden yard─▒mla┼čmaya ihtiyac─▒ vard─▒r? Yard─▒ma ihtiya├ž duydu─čunuz durumlar oldu mu? Anlat─▒n─▒z.


K─▒sa Cevap : “─░nsanlar─▒n neden yard─▒mla┼čmaya ihtiyac─▒ vard─▒r? Yard─▒ma ihtiya├ž duydu─čunuz durumlar oldu mu? Anlat─▒n─▒z.” ile ilgili k─▒sa cevab─▒ i├žin t─▒klay─▒n─▒z.

Uzun Cevap :

─░nsan kendi yap─▒s─▒ itibariyle bazen mutlu bir, bazen ├╝zg├╝n bazen g├╝├žl├╝ bazen ise dayan─▒ks─▒zd─▒r.

Bazen olaylara kar┼č─▒ ├žok g├╝├žl├╝ oldu─čumuz gibi bazen de k├╝├ž├╝c├╝k olaylar kar┼č─▒s─▒nda y─▒k─▒labilir ve ba┼čkas─▒n─▒n yard─▒m─▒na duygusal olarak ihtiya├ž duyabiliriz.

Yard─▒mla┼čma insanlar aras─▒nda hem maddi hem de duygusal a├ž─▒dan ger├žekle┼čir. Maddi yard─▒mla┼čman─▒n ├Ânemli oldu─ču gibi ayn─▒ zamanda duygusal yard─▒mla┼čma ve duygusal olarak zor durumda olan bir insan─▒n elinden tutmak da az─▒msanmayacak derecede ├Ânemlidir.

─░nsanlar ├╝zg├╝n oldu─ču zaman hayata yeniden tutunmak ve aya─ča kalkmak konusunda zorluk ├žekerler. Bu zor zamanlarda birinin buna sevgiyle yakla┼čmas─▒ ve elinden tutmas─▒ onu hayata ├žok daha farkl─▒ Ba─člar ve yeri doldurulmaz bir dostlu─čun temellerinden atm─▒┼č olur.

Benim de zaman zaman yard─▒ma ihtiya├ž duydu─čum ve kendimi ├žok ├žaresiz hissetti─čim zamanlar oldu. Beni hi├ž yaln─▒z b─▒rakmayan sevgili dostlar─▒m elimden tuttu ve bu s├╝reci kolayl─▒kla atlatabildim.

Bu yard─▒mla┼čman─▒n ve ihtiya├ž duyuldu─ču zaman yan─▒nda olman─▒n ne kadar ├Ânemli oldu─čunu bildi─čim i├žin arkada┼člar─▒m─▒n yan─▒nda olmaya ├žok de─čer veririm.


1 Tuza─ča D├╝┼čen Ceylan┬á

Ceylan, fare, karga ve tosba─ča OrmanistanÔÇÖ─▒n bir kenar mahallesinde ayn─▒ evde ya┼č─▒yorlar karde┼č karde┼če ─░nsanlardan uzak, bah├želi evleri ak─▒llar─▒nda yok tuza─ča d├╝┼čme endi┼česi Ceylan, bir g├╝n ├žay─▒ra iner kuyru─čunu sallaya sallaya k─▒r ├ži├žekleri ince belinde
keyfi yerinde, pek ne┼čeli tasa ve kederden uzakta dola┼č─▒r ├žimenler aras─▒nda Kokusunu al─▒nca av k├Âpe─či ÔÇťHav hav!ÔÇŁ ile d├╝┼čer ard─▒na ceylan ka├žar, k├Âpek kovalar

Ak┼čam sofraya oturur ├╝├ž arkada┼č aralar─▒nda ceylan karde┼č yok ÔÇťCeylan nerede kald─▒?ÔÇŁ der fare, ÔÇťBa┼č─▒na bir i┼č gelmesin sak─▒n!ÔÇŁ ÔÇť─░yi tan─▒r─▒m ceylan─▒,ÔÇŁ der tosba─ča, ÔÇťher zaman uzakla┼čmaz mahalleden bu vakte kadar gelmedi─čine g├Âre muhakkak ve mutlaka ba┼č─▒ dertte. Karga gibi olsayd─▒ kanatlar─▒m bulmak i├žin izini karde┼čimin b├╝t├╝n OrmanistanÔÇÖ─▒ dola┼č─▒rd─▒m.ÔÇŁ


8. S─▒n─▒f T├╝rk├že Ferman Yay─▒nc─▒l─▒k Ders Kitab─▒ Sayfa 13 Cevaplar─▒


Karga, hak verir iki arkada┼č─▒na bir yukar─▒ mahalleye u├žar, bir a┼ča─č─▒ biraz kuzeye gider, biraz g├╝neye do─ču-bat─▒ derken, bir de bakar ceylan d├╝┼čm├╝┼č avc─▒n─▒n tuza─č─▒na iplerden kurtulmak i├žin ├ž─▒rp─▒nmakta…

Al├žaktan u├žarak, y├╝ksekten u├žarak bulutlar─▒n ├╝zerinden atlayarak tez elden getirir haberi dostlar─▒na: ÔÇťCeylan, ka├žarken k├Âpe─čin h─▒┼čm─▒ndan d├╝┼čm├╝┼č bir zalim avc─▒n─▒n tuza─č─▒na…ÔÇŁ

├ť├ž arkada┼č hemen verirler karar─▒: Karga ile fare, ceylan─▒ kurtaracak tosba─ča evde n├Âbet├ži kalacak. Karga ile fare hemen ├ž─▒kar yola fare, kemirince tuza─č─▒n iplerini ├╝├ž arkada┼č─▒n umutsuz y├╝z├╝n├╝ ayd─▒nlat─▒r ├Âzg├╝rl├╝─č├╝n feneri

Avc─▒ gelir, av─▒n─▒ almak i├žin ceylan, z─▒rp z─▒rp ormanda fare, k─▒rt k─▒rt deli─činde karga, f─▒rt f─▒rt a─čac─▒n dal─▒nda Evde kal─▒r ama tosba─ča akl─▒ fikri ceylanda merakl─▒ ya, al─▒r s─▒rt─▒na kap─▒s─▒z penceresiz evini d├╝┼čer orman─▒n yoluna Avc─▒ ├žaresiz, ceylan gitmi┼č elden


8. S─▒n─▒f T├╝rk├že Ferman Yay─▒nc─▒l─▒k Ders Kitab─▒ Sayfa 14 Cevaplar─▒


ak┼čama yiyecek de yok hanede bakar, kar┼č─▒s─▒nda tosba─ča ÔÇťBa┼čka g├╝ne kals─▒n,ÔÇŁ der, ceylan, baklava b├Ârek olmaz her zaman
k─▒smetimiz tosba─ča bu ak┼čam.ÔÇŁ Al─▒r tosba─čay─▒, koyar ├žantas─▒na…

Bulutlar denizinde y├╝zen karga ev arkada┼č─▒ tosba─čay─▒ g├Âr├╝nce avc─▒n─▒n ├žantas─▒nda durumu anlat─▒r ceylana Ceylan, g├Âr├╝n├╝r avc─▒ya aya─č─▒na diken batm─▒┼č da g├╝ya ko┼čmuyor, topall─▒yor adeta… Avc─▒, d├╝┼čer ard─▒na ceylan─▒n ne kadar ko┼čsan, ne m├╝mk├╝n kim yeti┼čir olimpiyat ┼čampiyonuna?

Avc─▒ atar s─▒rt─▒nda ne varsa fare de bekliyor arkas─▒nda hemen kemirir ├žantay─▒ ├ž─▒kar─▒r i├žinden tosba─čay─▒ Mutludur ceylan ile fare karga ve tosba─ča ┼čen Avc─▒, eli bo┼č d├Âner evine.

Refik DURBA┼×
Kuyruklu Hayvan Masallar─▒


8. S─▒n─▒f T├╝rk├že Ferman Yay─▒nc─▒l─▒k Ders Kitab─▒ Sayfa 15 Cevaplar─▒


1. ETK─░NL─░K


Soru : Okudu─čunuz ┼čiirdeki anlam─▒n─▒ bilmedi─činiz kelime ya da kelime gruplar─▒n─▒ a┼ča─č─▒ya yaz─▒n─▒z. Bunlar─▒n anlamlar─▒n─▒ metnin ba─člam─▒ndan hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizin do─črulu─čunu TDK G├╝ncel T├╝rk├že S├Âzl├╝kÔÇÖten kontrol ediniz.

├ľ─črendi─činiz kelime ve kelime gruplar─▒ ile bunlar─▒n anlamlar─▒n─▒ olu┼čturaca─č─▒n─▒z s├Âzl├╝─če yaz─▒n─▒z. Bu uygulamaya y─▒l boyunca devam ediniz.


Cevap :

Çayır Kelimesi 

Kelime/Kelime Grubu : Kelime

Tahmin├« Anlam─▒ : otlar─▒n bulundu─ču geni┼č alan

TDK Anlam─▒: 1.├╝zerinde g├╝r ot biten, hayvan otlat─▒lan ya da otu bi├žilerek hayvanlara yedirilen, genellikle d├╝z ve nemli yer.
2.b├Âyle yerlerde kendili─činden biten t├╝rl├╝ otlar.

C├╝mlem :

  1. Koyunlar─▒ ├žay─▒rlarda otlarken izlemeye bay─▒l─▒yordum.
  2. ├çay─▒r ├žimen geze geze … dizelerini hat─▒rl─▒yor musun?
  3. ├çay─▒rlarda ko┼čup oynard─▒k.
  4. K├Âyde ├žay─▒rl─▒k alanlarda her g├╝n piknik yapard─▒k.
  5. Eskiden ├žay─▒rlar ikinci evimiz gibiydi.

Muhakkak Kelimesi 

Kelime/Kelime Grubu : Kelime

Tahmin├« Anlam─▒ : ger├žekten, do─črusu, kesinlikle

TDK Anlam─▒: 1. do─črulu─ču, ger├žekli─či kesin olarak bilinen, ger├žek oldu─ču kesinle┼čmi┼č olan.
2. (belirte├ž) kesin olarak, kesinlikle.

C├╝mlem :

  1. Muhakkak seninle gelece─čim.
  2. Muhakkak ger├žek birg├╝n ortaya ├ž─▒kacak.
  3. Muhakkak ba┼čar─▒ya kavu┼čaca─č─▒m.
  4. Senle muhakkak orada g├Âr├╝┼čece─čiz.
  5. Seninle muhakkak bir yerde

Tez Elden Kelimesi 

Kelime/Kelime Grubu : Kelime Grubu

Tahmin├« Anlam─▒ : ├žar├žabuk ,hemen

TDK Anlam─▒:┬á├çabucak, bir an ├Ânce, ├žar├žabuk

C├╝mlem :

  1. Hadi k─▒z─▒m, tez elden su unlar─▒ eleyelim.
  2. Hadi o─člum, tez elden yard─▒m et de i┼čleri bitirelim.
  3. Tez elden beraber su tarlay─▒ s├╝relim.
  4. Tez elden i┼čleri bitirdik mi rahat ederiz.
  5. ─░┼čleri tez elden bitir de sonra nereye gidersen git

Güya Kelimesi 

Kelime/Kelime Grubu : Kelime

Tahmin├« Anlam─▒ : s├Âzde

TDK Anlam─▒:┬ásan─▒rs─▒n ki, sanki, s├Âzde, s├Âz├╝mona.

C├╝mlem :

  1. Gelecekmi┼č ama g├╝ya hasta olmu┼č.
  2. ├ľdevini yapacakt─▒ ama g├╝ya i┼čleri ├ž─▒km─▒┼č.
  3. Bana yard─▒m edecekti ama g├╝ya ├žocu─ču durmam─▒┼č.
  4. ─░┼če erken gelecekti ama g├╝ya ├žok trafik varm─▒┼č.
  5. G├╝ya beni ├žok seviyormu┼č.

Olimpiyat Kelimesi 

Kelime/Kelime Grubu : Kelime

Tahmin├« Anlam─▒ : spor yar─▒┼čmalar─▒

TDK Anlam─▒:┬áb├╝t├╝n spor dallar─▒n─▒ i├žine alan ve her d├Ârt y─▒lda bir de─či┼čik bir ├╝lkede yap─▒lan uluslararas─▒ spor yar─▒┼čmalar─▒.

C├╝mlem :

  1. Bu y─▒l olimpiyatlara girmeye hak kazand─▒k.
  2. D├╝nya olimpiyatlar─▒nda T├╝rkiye’yi temsil edecek tak─▒m bu tak─▒m.
  3. Tak─▒m─▒m─▒z─▒n olimpiyatlar─▒ temsil edece─čini ├Â─črenince ├žok gurur duydum.
  4. Olimpiyatlarda tak─▒m─▒ ben temsil edece─čim.
  5. Onun fiyatlara kat─▒ld─▒─č─▒n─▒ duyunca seni tebrik etmeye geldim.

Eli Bo┼č D├Ânmek Kelimesi┬á

Kelime/Kelime Grubu : Kelime grubu

Tahmin├« Anlam─▒ : bir┼čey elde edememek

TDK Anlam─▒:┬ábir yere gidip umdu─čunu elde edemeden geri gelmek.

C├╝mlem :

  1. O kadar ├žabadan sonra eli bo┼č d├Ânmek beni ├žok ├╝z├╝yor.
  2. L├╝tfen git ve elin bo┼č d├Ânme.
  3. Elimden geleni yapt─▒m ama elim bo┼č geri d├Ânmek zorunda kald─▒m.
  4. Annem elim bo┼č d├Ând├╝─č├╝m├╝ g├Âr├╝nce daha da kahroldu.
  5. ├çaresizlikten her g├╝n ├žabal─▒yor ama elimiz bo┼č d├Ân├╝yorduk.

8. S─▒n─▒f T├╝rk├že Ferman Yay─▒nc─▒l─▒k Ders Kitab─▒ Sayfa 16 Cevaplar─▒


2. ETK─░NL─░K


Soru : A┼ča─č─▒daki sorular─▒ ┼čiire g├Âre cevaplay─▒n─▒z.


1. Anlat─▒lan olay nerede ge├žmektedir?


Cevap :

Anlat─▒lan olay Ormanistan de─čilsin yani dedikleri insanlardan uzak bir ormanda ge├žmektedir.


2. ┼×iirin kahramanlar─▒ hangi varl─▒klard─▒r?


Cevap :

┼×ehrin kahramanlar─▒ Ceylan, fare, karga Birg├╝l tosba─ča ve avc─▒lard─▒r.


3. ┼×iirde ad─▒ ge├žen varl─▒klar aras─▒nda nas─▒l bir yard─▒mla┼čma ve dayan─▒┼čma vard─▒r?


Cevap :

┼×iirde ad─▒ ge├žen hayvanlar birinin ba┼č─▒ s─▒k─▒┼č─▒nca di─čeri yard─▒m eder ve dayan─▒┼čma i├žinde kurtulurlar.


4. Hayvanlar, tuza─ča d├╝┼čen dostlar─▒n─▒ nereden ve nas─▒l kurtarm─▒┼čt─▒r?


Cevap :

Ceylan kaybolunca karga yerini tespit etmi┼č, fare ise ipi kemirerek ceylan─▒ kurtarm─▒┼čt─▒r.

Tosba─ča yakalan─▒nca ceylan, avc─▒ya kendini g├Âstererek zaman kazanmaya ├žal─▒┼čm─▒┼č, fare ise ├žantay─▒ kemirerek tosba─čay─▒ kurtarm─▒┼čt─▒r.


5. Metinde kullan─▒lan ÔÇťk─▒rt k─▒rt, f─▒rt f─▒rt, ak─▒l fikirÔÇŁ gibi ikilemelerin metne katk─▒s─▒n─▒ a├ž─▒klay─▒n─▒z.


Cevap :

Metinde kullan─▒lan “k─▒rt k─▒rt, f─▒rt f─▒rt, ak─▒l fikir” gibi ikilemelerin metne katk─▒s─▒ manay─▒ peki┼čtirmek ve g├╝├žlendirmek olmu┼čtur. Ayr─▒ca metni ak─▒c─▒ ve ├žekici hale getirmi┼čtir.


3. ETK─░NL─░K


Soru : Okudu─čunuz ┼čiirin konusunu ve ana duygusunu a┼ča─č─▒ya yaz─▒n─▒z.


Cevap :

┼×iirin Konusu = Bir ormanda ya┼čayan dostlar─▒n dayan─▒┼čmas─▒ ve birbirlerini avc─▒dan kurtarmalar─▒

┼×iirin Ana Duygusu = dayan─▒┼čma ve dostluk


4. ETK─░NL─░K


Soru : Okudu─čunuz ┼čiire uygun yeni ba┼čl─▒klar bularak bu ba┼čl─▒klar─▒ a┼ča─č─▒ya yaz─▒n─▒z.┬á


Cevap :

Ceylan Fare ve Tosba─ča

Dayan─▒┼čma Olursa

Tuza─ča D├╝┼čen Dostluk


5. ETK─░NL─░K


Soru : A┼ča─č─▒ya okudu─čunuz ┼čiirle ilgili ├╝├ž soru yaz─▒n─▒z. Yazd─▒─č─▒n─▒z sorular─▒ arkada┼člar─▒n─▒za sorarak onlardan cevaplamalar─▒n─▒ isteyiniz.


Cevap :

1. Soru : Ceylan─▒ kim kovalam─▒┼č?

2. Soru : Ceylan tosba─čay─▒ kurtarmak i├žin ne yapm─▒┼č?

3. Soru : Ceylan nas─▒l avc─▒dan kurtulmu┼č?


8. S─▒n─▒f T├╝rk├že Ferman Yay─▒nc─▒l─▒k Ders Kitab─▒ Sayfa 17 Cevaplar─▒


6. ETK─░NL─░K


Soru : a) A┼ča─č─▒da okudu─čunuz ┼čiirden baz─▒ dizeler verilmi┼čtir. Bu dizelerde bulunan s├Âz sanatlar─▒n─▒ belirleyerek dizelerin alt─▒na yaz─▒n─▒z.


Mutludur ceylan ile fare / karga ve tosba─ča ┼čen

Cevap :

Ki┼čile┼čtirme (Te┼čhis) yap─▒lm─▒┼čt─▒r. Hayvanlar insanlara benzetilmi┼čtir.


ÔÇťCeylan nerede kald─▒?ÔÇŁ der fare / Ba┼č─▒na bir i┼č gelmesin sak─▒n!ÔÇŁ

Cevap :

Konu┼čturma (─░ntak) ve insanlara benzetilerek ki┼čile┼čtirme (Te┼čhis) yap─▒lm─▒┼čt─▒r.


Al├žaktan u├žarak, y├╝ksekten u├žarak

Cevap :

Z─▒t kelimeler kullan─▒larak Kar┼č─▒tl─▒k (Tezat) sanat─▒ kullan─▒lm─▒┼čt─▒r.


ÔÇť─░yi tan─▒r─▒m ceylan─▒,ÔÇŁ der tosba─ča

Cevap :

Konu┼čturma (─░ntak) ve insanlara benzetilerek ki┼čile┼čtirme (Te┼čhis) yap─▒lm─▒┼čt─▒r.


Ceylan, fare, karga ve tosba─ča
OrmanistanÔÇÖ─▒n bir kenar mahallesinde
ayn─▒ evde ya┼č─▒yorlar karde┼č karde┼če.

Cevap :

Betimleme ve insanlara benzetilerek ki┼čile┼čtirme (Te┼čhis) yap─▒lm─▒┼čt─▒r.


Soru : b) Siz de a┼ča─č─▒da verilen s├Âz sanatlar─▒n─▒n kar┼č─▒s─▒na ┼čiirden ├Ârnekler yaz─▒n─▒z.


Cevap :

Ki┼čile┼čtirme : ├ť├ž arkada┼č hemen verirler karar─▒

Konu┼čturma : ÔÇťCeylan, ka├žarken k├Âpe─čin h─▒┼čm─▒ndan
d├╝┼čm├╝┼č bir zalim avc─▒n─▒n tuza─č─▒na…ÔÇŁ

Tezat : biraz kuzeye gider, biraz g├╝neye
do─ču-bat─▒ derken, bir de bakar
ceylan d├╝┼čm├╝┼č avc─▒n─▒n tuza─č─▒na
iplerden kurtulmak i├žin ├ž─▒rp─▒nmakta…


7. ETK─░NL─░K


Soru : S─▒n─▒f─▒n─▒zda ÔÇťyard─▒mla┼čmaÔÇŁ konulu bir konu┼čma yap─▒n─▒z.

Konu┼čman─▒zda yarat─▒c─▒ konu┼čma stratejisini uygulay─▒n─▒z. Bu stratejiyi uygulayabilmek i├žin sizden ├Ânce konu┼čan arkada┼člar─▒n─▒z─▒n anlatt─▒klar─▒n─▒ dikkatlice dinleyiniz. Arkada┼člar─▒n─▒z─▒n anlatt─▒klar─▒ndan yararlanarak konuyla ilgili olay, durum veya ki┼čilere yeni bir bak─▒┼č a├ž─▒s─▒yla bak─▒lmas─▒n─▒ sa─člay─▒n─▒z. Konu┼čmalar─▒n─▒zda yabanc─▒ dillerden al─▒nm─▒┼č, dilimize hen├╝z yerle┼čmemi┼č kelimelerin T├╝rk├želerini kullanmaya ├Âzen g├Âsteriniz.


K─▒sa Cevap : “ÔÇťYard─▒mla┼čmaÔÇŁ konulu bir konu┼čma yap─▒n─▒z.” ile ilgili k─▒sa cevab─▒ i├žin t─▒klay─▒n─▒z.

Uzun Cevap :

K─▒ymetli arkada┼člar─▒m,

Yard─▒mla┼čma her insan─▒n i├žerisinde bulunan i├žg├╝d├╝sel ve ├žok k─▒ymetli bir duygudur.

Bu g├╝zel duygu sayesinde insanlar birbirine kenetlenir ve toplum olman─▒n bilincini elde etmi┼č olur.

Yard─▒mla┼čmak karde┼člik, arkada┼čl─▒k ve dayan─▒┼čma demektir. Yard─▒mla┼čman─▒n oldu─ču yerde insanlar hayata kar┼č─▒ g├╝venle bakarlar.

Hepimizin hayat─▒nda yard─▒ma ihtiya├ž duymu┼č oldu─ču, maddi veya duygusal y├Ânden kendini zay─▒f hissetti─či zamanlar olabilir. Bu zamanlarda o ki┼činin elinden tutmak onu hayata ba─člayabilir.

Bizler de ayn─▒ o ki┼či gibi maddi veya duygusal olarak yard─▒ma ihtiya├ž duydu─čumuzda o da bize yard─▒m edecek, b├Âylelikle huzurlu bir ortam meydana gelecektir.

Yard─▒mla┼čma insan─▒n i├žerisinde kendisine ark etmeden mutlu eden ve iyi hissettiren iyilik yapma duygusunu besler.

Bu y├╝zden hem ba┼čkalar─▒ hem de kendinize iyilik yap─▒n. Ba┼čkalar─▒na yard─▒m ederken de kendinize de iyilik yapm─▒┼č olun.


8. S─▒n─▒f T├╝rk├že Ferman Yay─▒nc─▒l─▒k Ders Kitab─▒ Sayfa 18 Cevaplar─▒


8. ETK─░NL─░K


Soru : Yard─▒mla┼čma kelimesinin size ├ža─čr─▒┼čt─▒rd─▒klar─▒n─▒ kavram haritas─▒na yaz─▒n─▒z. A┼ča─č─▒ya yazd─▒─č─▒n─▒z kelimelerin de i├žinde bulundu─ču bir ┼čiir yaz─▒n─▒z. ┼×iirinizi arkada┼člar─▒n─▒za okuyunuz ve s─▒n─▒f panosuna as─▒n─▒z.


K─▒sa Cevap : “Yard─▒mla┼čma kelimesinin size ├ža─čr─▒┼čt─▒rd─▒klar─▒n─▒ kavram haritas─▒na yaz─▒n─▒z.” ile ilgili k─▒sa cevab─▒ i├žin t─▒klay─▒n─▒z.

Uzun Cevap :

Yard─▒mla┼čma kelimesinin ├ža─čr─▒┼čt─▒rd─▒klar─▒ kavramlar

  1. El ele vermek
  2. Dostluk
  3. Arkada┼čl─▒k
  4. Dayan─▒┼čma

El Ele Verince

Bir elin nesi varsa iki elin sesi var

Biri ba┼čaramazsa hep beraber kolay─▒ var

Yard─▒mla┼č─▒nca insan birden dost oluverir

Baz─▒ dayan─▒┼čmalar karde┼čli─če evrilir

Arkada┼č dostun demek

Elinden tutan demek

El ele verince siz

Zoru kolay etmek demek

Hadi yard─▒mla┼čal─▒m

Her┼čeyi ba┼čaral─▒m

Birine zor geleni

Hep beraber ta┼č─▒yal─▒m

As─▒l budur insanl─▒k

Budur insan─▒n ├Âz├╝

Yard─▒mla┼č─▒nca sen

Bak ne y├╝zler hep g├╝ld├╝


9. ETK─░NL─░K


Soru : a) A┼ča─č─▒daki c├╝mlelerde ge├žen kelimelerden isim ve fiil olanlar─▒n altlar─▒n─▒ ├žiziniz. Bu kelimeleri birbirinden ay─▒ran ├Âzellikleri belirleyiniz.


Ayn─▒ evde ya┼č─▒yorlar karde┼č karde┼če┬á


Cevap :

“Ya┼č─▒yorlar” kelimesi fiil , ” karde┼č karde┼če “kelimesi ise isimdir.


Ak─▒llar─▒nda yok tuza─ča d├╝┼čme endi┼česi┬á


Cevap :

“Ak─▒l” kelimesi fiil , ” d├╝┼čme “kelimesi ise isimdir.


8. S─▒n─▒f T├╝rk├že Ferman Yay─▒nc─▒l─▒k Ders Kitab─▒ Sayfa 19 Cevaplar─▒


Ceylan bir g├╝n ├žay─▒ra iner┬á


Cevap :

“─░ner” kelimesi fiil , ” ceylan , ├žay─▒r “kelimesi ise isimdir.


Avc─▒ gelir av─▒n─▒ almak i├žin┬á


Cevap :

“Almak” kelimesi fiil , ” avc─▒” kelimesi ise isimdir.


Ak┼čama yiyecek de yok hanede┬á


Cevap :

Yok kelimesi fiil , ” ak┼čam,┬á yiyecek ,hane┬á“kelimesi ise isimdir.


Mutludur ceylan ile fare 


Cevap :

“Mutludur” kelimesi fiil , ” ceylan ve fare ” kelimesi ise isimdir.


Soru : b) A┼ča─č─▒daki c├╝mlelerde fiilden t├╝redi─či h├ólde fiiller gibi ├žekimlenemeyen, c├╝mlede isim soylu kelimeler gibi g├Ârevler ├╝stlenen kelimelerin alt─▒ ├žizilmi┼čtir. Bu kelimeleri inceleyiniz.


Bol sohbetli gece oturmalar─▒n─▒n yerini, ailece televizyon seyretmeler ald─▒.

Kitle ileti┼čim ara├žlar─▒n─▒n ki┼čiler aras─▒ ├žat─▒┼čmaya sebep olmas─▒ g├╝n├╝m├╝z├╝n ├Ânemli bir sorunudur.

─░nsanlar okunan bir kitab─▒ ya da anlat─▒lan bir masal─▒ dinleyince bilgi edinirler.


Cevap :

oturmalar─▒n─▒n: otur-ma-lar-(n)─▒n >> ma eki isim fiil ekidir

seyretmeler: seyir-et-me-ler >> me eki isim fiil ekidir

sebep olmas─▒: sebep ol-ma-s─▒ >> ma eki isim fiil ekidir

okunan: ok-u-(a)-an >> an eki s─▒fat fiil ekidir

anlat─▒lan: anla-t-─▒lan >> ─▒lan eki zarf fiil ekidir

dinleyince: dinle-(y)ince >> ince eki zarf fiil ekidir


Soru : c) A┼ča─č─▒daki c├╝mlelerde yer alan fiilimsilerin alt─▒n─▒ ├žiziniz.


Ceylan, bir g├╝n ├žay─▒ra iner/kuyru─čunu sallaya sallaya
Bulmak i├žin izini karde┼čimin/b├╝t├╝n OrmanistanÔÇÖ─▒ dola┼č─▒rd─▒m.
Al├žaktan u├žarak, y├╝ksekten u├žarak/bulutlar─▒n ├╝zerinden atlayarak


Cevap :

Ceylan, bir g├╝n ├žay─▒ra iner/kuyru─čunu sallaya sallaya

Bulmak i├žin izini karde┼čimin/b├╝t├╝n Ormanistan ÔÇÖ─▒ dola┼č─▒rd─▒m.

Al├žaktan, u├žarak y├╝ksekten /bulutlar─▒n ├╝zerinden atlayarak┬á


“8. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ Sayfa 12-15-16-17-18-19 Ferman Yay─▒nc─▒l─▒k” konusunu videolu bir ┼čekilde izleyebilir ve dinleyebilirsiniz.




 

Our Score
Yorum S─▒rala
Profile Photo
Binba┼č─▒
Birbirimize yard─▒m etmek ├Ânemli bir erdemliktir. Yard─▒mla┼čsana dayan─▒┼čma i├žerisinde ya┼čamak bizleri mutlu eder. Birbirimize yard─▒m destek ├ž─▒kmak zor durumlarda birbirimizin yan─▒nda bulunmak olduk├ža ├Ânemlidir ve birbirimize deste─či g├╝veni mutlulu─ču sayg─▒y─▒ g├Âsterir. Arkada┼člar─▒m─▒za sevdiklerimize akrabalar─▒m─▒za ve yan─▒m─▒zda bulunan herkese her zaman yard─▒mla┼čmaya dayan─▒┼čma i├žerisinde bulunmal─▒ ├Âzverili bir ┼čekilde yakla┼čmaya ├žal─▒┼čmal─▒y─▒z.
Profile Photo
Binba┼č─▒

E-posta adresiniz yay─▒nlanmayacak. Gerekli alanlar * ile i┼čaretlenmi┼člerdir

error: Content is protected !!