Ana Sayfa > 8. S─▒n─▒f T├╝rk├že Ders Kitab─▒ > 8. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ Sayfa 252-253-254 Ferman Yay─▒nc─▒l─▒k

T├╝rk├že ├ľ─čretmeni
Binba┼č─▒
Konular1965
Cevaplar0

8. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ Arma─čan Dinleme Metni Metni Etkinlik Cevaplar─▒ Sayfa 252, 253, 254


8. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ Arma─čan Dinleme Metni Metni Etkinlik Cevaplar─▒


8. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ Sayfa 252-253-254


HAZIRLIK ├çALI┼×MASI


Soru : Yazmay─▒ m─▒ yoksa okumay─▒ m─▒ daha ├žok seviyorsunuz? Neden?


K─▒sa Cevap :

Ben en ├žok okumaktan ho┼član─▒r─▒m. Zaman zaman yaz─▒lar veya s├Âzler yazmaktan ho┼člansam da okumakta daha iyi oldu─čumu d├╝┼č├╝n├╝yorum.

Okudu─čum ┼čeyler de kendimi bulmak ve yeni bilgiler ├Â─črenmek benim i├žin ├žok daha ├Ânemli.

Uzun Cevap :

Okumak insan─▒n hayat─▒nda b├╝y├╝k katk─▒lar sa─čl─▒yor ve insanlar al─▒p bamba┼čka yerlere g├Ât├╝rebiliyor.

Okumaktan ├žok zevk al─▒p sevsem de ben as─▒l olarak yazmay─▒ seviyorum.

Duygular─▒m─▒ ┼čiirleri veya yaz─▒lar─▒n aras─▒na saklamak kendimi bu ┼čekilde ifade etmek bana ├žok daha e─členceli geliyor.

Anlam─▒┼č anlatamad─▒─č─▒m b├╝t├╝n duygular─▒m─▒ sanki yaz─▒lar─▒ma ve ┼čiirlerime aktarabiliyor oradan da okuyan herkese a├ž─▒labiliyor.

Bu y├╝zden okumay─▒ ├žok sevsem de en ├žok yazmay─▒ seviyorum yazmaktan ho┼član─▒yorum.


1. ETK─░NL─░K


Soru : Dinledi─činiz ┼čiirdeki anlam─▒n─▒ bilmedi─činiz kelime ya da kelime gruplar─▒n─▒ a┼ča─č─▒ya yaz─▒n─▒z.┼×iirdeki anlam─▒n─▒ bilmedi─činiz kelime ya da kelime gruplar─▒n─▒n anlam─▒n─▒ metnin ba─člam─▒ndan hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizin do─črulu─čunu TDK G├╝ncel T├╝rk├že S├Âzl├╝kÔÇÖten kontrol ediniz. Anlam─▒n─▒ ├Â─črendi─činiz yeni kelime/kelime gruplar─▒n─▒ s├Âzl├╝─č├╝n├╝ze yaz─▒n─▒z. ├ľ─črendi─činiz kelimeleri birer c├╝mlede kullan─▒n─▒z


Cevap :

Kelime/Kelime Grubu : kap─▒s─▒n─▒ aralamak

Tahminim: bir┼čeyler s├Âylemeye haz─▒rl─▒k yapmak

S├Âzl├╝k Anlam─▒:┬ábir konuya giri┼č yapmak, kar┼č─▒s─▒ndakini haz─▒rlamak.

C├╝mlem :┬á Ba┼čar─▒n─▒n kap─▒s─▒n─▒ aralad─▒m gibi hissediyorum.

 

Kelime/Kelime Grubu : d├╝┼č g├╝c├╝

Tahminim: hayal g├╝c├╝

S├Âzl├╝k Anlam─▒: hayal g├╝c├╝

C├╝mlem : D├╝┼č g├╝c├╝ ile insanlar bir├žok hayaller kurabilirler.

 

Kelime/Kelime Grubu : ser├╝ven

Tahminim: macera

S├Âzl├╝k Anlam─▒:┬ámacera

C├╝mlem : Bu kadar ser├╝venli bir g├╝nden sonra sakin kalmak istiyorum.

 

Kelime/Kelime Grubu : us

Tahminim: ak─▒l

S├Âzl├╝k Anlam─▒: ak─▒l

C├╝mlem : ─░nsan us ile hareket etti mi daha az hata yapar.

 

Kelime/Kelime Grubu : k─▒p─▒r k─▒p─▒r

Tahminim: Çok hareketli

S├Âzl├╝k Anlam─▒:┬á├çok hareketli, hamarat olan, Yerinde duramayarak, s├╝rekli ve aral─▒ks─▒z k─▒m─▒ldayarak; k─▒m─▒l k─▒m─▒l

C├╝mlem : Ne kadar k─▒p─▒r k─▒p─▒r bir ├žocuk bu b├Âyle.

 

Kelime/Kelime Grubu : duyumsamak

Tahminim: duyularla alg─▒lamak

S├Âzl├╝k Anlam─▒:┬áDuyular arac─▒l─▒─č─▒yla bir ┼čeyi alg─▒lamak

C├╝mlem : Duyumsama becerimizi geli┼čtirmek bizlere b├╝y├╝k katk─▒lar sa─člar.


8. S─▒n─▒f T├╝rk├že Ferman Yay─▒nc─▒l─▒k Ders Kitab─▒ Sayfa 253 Cevaplar─▒


2. ETK─░NL─░K


Soru : A┼ča─č─▒daki sorular─▒ dinledi─činiz metne g├Âre cevaplay─▒n─▒z.


1. Yazarlar d├╝nyan─▒n kap─▒s─▒n─▒ nas─▒l aralam─▒┼čt─▒r?


Cevap :

Yazarlar d├╝nyan─▒n kafas─▒n─▒ okurlar i├žin g├Ârerek okuyarak ve kaleme alarak aralarlar.


2. ├ľyk├╝ ve romanlar bize neyi anlat─▒rm─▒┼č?


Cevap :

├ľyk├╝ ve romanlar bizlere ya┼čama anlat─▒rm─▒┼č.


3. ─░nsan yan─▒m─▒z nas─▒l geli┼čmi┼čtir?


Cevap :

─░nsan yan─▒m─▒z yazarlar─▒n y├╝reklerindekini yoklay─▒p yazd─▒klar─▒ ┼čiirlerle ya┼čam─▒n g├╝zelliklerini duyumsay─▒p i├žimizin k─▒p─▒r k─▒p─▒r olmas─▒ ile be─čenilerimiz incelir ve geli┼čirmi┼č.


4. ÔÇť─░nceldi be─čenilerimiz.ÔÇŁ dizesiyle ┼čair ne anlatmak istemektedir?


Cevap :

“─░nceldi be─čenilerimiz.” Dizesi ile ┼čair okurlar─▒n ┼čiirler okuyarak be─čenilerinin, defterinin daha estetik bir hale geldi─či ve daha se├žici olduklar─▒n─▒ anlatmak istemi┼čtir.


5. ┼×aire g├Âre yazarlar bize neyi ├Â─čretmi┼č, neyi arma─čan etmi┼č?


Cevap :

┼×aire g├Âre yazarlar bize sevgiye ├Â─čretmi┼č ve ki┼čili─čimizi arma─čan etmi┼č.


3. ETK─░NL─░K


Soru : A┼ča─č─▒ya dinledi─činiz ┼čiirle ilgili ├╝├ž soru yaz─▒n─▒z. Yazd─▒─č─▒n─▒z sorular─▒ arkada┼člar─▒n─▒za sorarak onlardan cevaplamalar─▒n─▒ isteyiniz. Arkada┼člar─▒n─▒zdan ald─▒─č─▒n─▒z cevaplar─▒ sorular─▒n altlar─▒na yaz─▒n─▒z.


Cevap :

1. Soru : yazarlar bize masal d├╝nyas─▒n─▒ nas─▒l tan─▒t─▒yorlar?

Cevap : yazarlar hayal g├╝├žlerini zorlay─▒p olmazlar─▒ oldurarak bizi ser├╝venden ser├╝vene ko┼čturur ve masal d├╝nyas─▒n─▒ tan─▒t─▒rlar.

2. Soru : yazarlar s├Âzc├╝klerle oynuyor derken ne kastediliyor?

Cevap : yazarlar s├Âzc├╝klerle oynuyor derken s├Âzc├╝klere yeni anlam de─čerleri kazand─▒r─▒yor ve onlar─▒ imgeli bir ┼čekilde kulland─▒klar─▒ i├žin oynuyorlar diye ifade ediliyor.

3. Soru : yazarlar bize ya┼čama anlatmak i├žin ne yapm─▒┼člar?

Cevap : yazarlar bize ya┼čama anlatmak i├žin u├žlar─▒nda ├╝rettiklerini kitaplara ge├žirerek eserler yazm─▒┼člar.


4. ETK─░NL─░K


Soru : Dinledi─činiz ┼čiirin konusunu ve ana duygusunu a┼ča─č─▒ya yaz─▒n─▒z.


Cevap :

┼×iirin Konusu : yazarlar─▒n bizim i├žin yapt─▒klar─▒ ve bizlere kazand─▒rd─▒klar─▒ Siirin┬áAna Duygusu : yaz─▒ sevgisi


5. ETK─░NL─░K


Soru : Dinledi─činiz ┼čiire uygun yeni ba┼čl─▒klar bularak bu ba┼čl─▒klar─▒ a┼ča─č─▒ya yaz─▒n─▒z.


Cevap :

Kalemin G├╝c├╝

Yazarlar─▒n Sihirleri


8. S─▒n─▒f T├╝rk├že Ferman Yay─▒nc─▒l─▒k Ders Kitab─▒ Sayfa 251 Cevaplar─▒


6. ETK─░NL─░K


Soru : S─▒n─▒f─▒n─▒zda insanlar─▒n neden kitap yazma ihtiyac─▒ duyduklar─▒yla ilgili duygu ve d├╝┼č├╝ncelerinizi ifade eden bir konu┼čma yap─▒n─▒z. Konu┼čman─▒zda ikna etme stratejisini uygulay─▒n─▒z. Fikirlerinizin arkada┼člar─▒n─▒z taraf─▒ndan kabul edilmesini sa─člamak i├žin fikirlerinizi destekleyen kaynaklardan, g├╝venilir delillerden ve verilerden yararlan─▒n─▒z.


K─▒sa Cevap :

Yazmak insan─▒n konu┼čarak anlatamayaca─č─▒n─▒ d├╝┼č├╝nd├╝─č├╝ veya a├ž─▒k├ža anlatmak istemeyip duygular─▒n─▒ sat─▒ralar─▒na gizlemek istedi─či ┼čeyleri anlatabilmesini sa─člar.

Bu insan─▒n psikolojik varl─▒─č─▒n─▒ rahatlatan ve d├╝┼č├╝ncelerin a├ž─▒─ča vurulmas─▒yla kendisinin rahatlamas─▒na yard─▒mc─▒ olan ┼čeydir.

├ťnl├╝ yazarlar ilham─▒n bir anda geldi─čini ve o anda d├╝┼č├╝nce ve duygular─▒n─▒n kaleme bir anda d├Âk├╝ld├╝─č├╝n├╝ ifade ederler.

Frans─▒z yazar Sartre”neden yaz─▒yoruz?” Sorusuna okumay─▒ ve yazmay─▒ bir ihtiya├ž olarak g├Ârd├╝─č├╝n├╝ kitab─▒nda ifade etmi┼čtir.

─░┼čte bu bir yazar─▒n yaz─▒l─▒ olabilmesinin ┼čart─▒d─▒r ve yazmak i┼čte b├Âyle insan─▒ rahatlat─▒r.

Uzun Cevap :

─░nsan hayat─▒ boyunca duygu ve d├╝┼č├╝nceler i├žerisinde ya┼čayan ve birikimlerini ister istemez hayat─▒n─▒ aktaran bir canl─▒d─▒r.

─░nsanlar anla┼č─▒labilmek ve duygu ve d├╝┼č├╝ncelerini kar┼č─▒ tarafa aktarmak isterler.

Duygu ve d├╝┼č├╝ncelerini anlatabilmek ve bu duygulara sahip oldu─čunu bilmek hayata sahiplenmek ve b├╝y├╝k bir rahatl─▒k sebebidir.

Saat ve edebiyatta yazmak bir ara┼čt─▒r. Kendini yazarak ifade eden insanlar kendilerini iyi hissettiklerini ve bir├žok s─▒k─▒nt─▒lar─▒yla bu ┼čekilde ba┼č ettiklerini s├Âyl├╝yorlar.

Yap─▒lan bir ara┼čt─▒rma sonucunda derinden etkileyen ve ├╝z├╝c├╝ bir olay hakk─▒nda yazman─▒n deneysel kat─▒l─▒mc─▒lara duygular─▒n─▒ daha mant─▒kl─▒ d├╝┼č├╝nmelerini sa─člad─▒─č─▒ ve bunu da bahsi ge├žen olaylara ├ževrilen stresi azaltabilir.

Sait Faik “s├Âz vermi┼čtim kendime yaz─▒ bile yazmayacakt─▒m. Yaz─▒ yazmak da bir h─▒rstan ba┼čka neydi?… Yazmasam deli olacakt─▒m nokta “s├Âzleri ile ifade etmi┼čtir.

Umberto Eco ise “hayatta kalmak i├žin hikayeler anlatmak gerek” ┼čeklinde yazman─▒n kendileri i├žin ne kadar de─čerli oldu─čunu ifade etmi┼čtir.

B├Âyle yazarlar─▒n da ifade etti─či gibi yazmak insan─▒n duygular─▒n─▒ ifade etmesinde ve kendini var olarak hissetmesine b├╝y├╝k bir ihtiya├žt─▒r.


7. ETK─░NL─░K


Soru : Bug├╝n ya┼čad─▒─č─▒n─▒z olaylar─▒ d├╝┼č├╝n├╝n├╝z. Bu olaylar─▒ tarih belirterek yaz─▒n─▒z. Dilerseniz bug├╝nden ba┼člayarak bir g├╝nl├╝k olu┼čturabilirsiniz.


 Cevap :

Mart 2024

Bug├╝n erkenden kalkt─▒m. Kahvalt─▒m─▒ yapt─▒m. Okul i├žin haz─▒rland─▒m ve okula gittim.

Okul bittikten sonra saat birde eve geldim. ├ťzerimi de─či┼čtirdim. Ailemle beraber yemek haz─▒rlad─▒k ve yedik. ├ľdevlerimiz yapt─▒m. Daha sonra ailemle beraber oyun oynad─▒k ve sohbet ettik. Biraz kitap okuduktan sonra uyudum.



 

Our Score
Yorum S─▒rala
Profile Photo
Binba┼č─▒

E-posta adresiniz yay─▒nlanmayacak. Gerekli alanlar * ile i┼čaretlenmi┼člerdir

error: Content is protected !!