Ana Sayfa > 4. Sınıf İnsan Hakları Yurttaşlık ve Demokrasi Kitabı > 4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları Kitabı Sayfa 23-24-25-26-27 ATA Yayıncılık

İnsan Hakları Öğretmeni
Teğmen
Konular363
Cevaplar0

4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları Kitabı Demokrasi ve Cumhuriyet Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 23, 24, 25, 26, 27


4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları Kitabı Demokrasi ve Cumhuriyet Metni Etkinlik Cevapları


4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları Kitabı Sayfa 23-24-25-26-27


“4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları Kitabı Sayfa 23-24-25-26-27 ATA Yayıncılık”


Hazırlık Çalışması


1. Demokrasinin farklı uygulanış biçimlerini araştırarak elde ettiğiniz bilgileri yazınız.


Kısa Cevap : “Demokrasinin farklı uygulanış biçimlerini araştırarak elde ettiğiniz bilgileri yazınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Demokrasi farklı uygulanış biçimleri olarak üçe ayrılmaktadır. Doğrudan demokrasi, temsili demokrasi ve yarı doğrudan demokrasidir. Doğrudan demokrasi halkın kendi kendisini yönetmesidir. Devletin aldığı kararlar hakkında halka sormasıdır. Halk verilen kararlar hakkında bilgi sahibidir devletin seçeceği kararları bizzat kendileri seçmektedirler.

Doğrudan demokrasi antik çağda Yunan site devletlerinde yapılmaktaydı. Temsili demokrasi halkı kendisini yönetmesini istediği kişiyi seçmesine denir. Halk bu demokrasi çeşidine göre bir veya birden fazla kişiyi seçer ve o kişinin verdiği kurallara saygı duyar. Yarı doğrudan demokrasi ise temsili demokrasi ve doğrudan demokrasinin karışımıdır diyebiliriz. Halk kendini temsil etmesi için bir veya birkaç seçer. Bazı durumlarda halk yönetime katılarak devletin verdiği kararlara yardımcı olur. Bazı kararlarda ise halk kararları verir.


2. Türkiye’de demokratik sistem nasıl işlemektedir? Araştırıp edindiğiniz bilgileri yazınız.


Kısa Cevap : “Türkiye’de demokratik sistem nasıl işlemektedir? Araştırıp edindiğiniz bilgileri yazınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Türkiye temsili demokrasi ile yönetilmektedir. Temsili demokraside vatandaşlar istediği temsilciyi hiçbir baskı kalmadan oy kullanarak seçerler. Ülkemizde de böyledir. Her vatandaş eşit oy hakkına sahiptir. 18 yaşını doldurmuş her Türk vatandaşı oy kullanabilmektedir. Ülkemizin yönetim şekli ve devletimizin yapısı anayasamız ile güvence altındadır.

Devletimizin verdiği kararlarda başı cumhurbaşkanımızdır. Ona yardımcı olacak ve devletimizin vereceği kararlarda yetki sahibi olan başbakan ve bakanlar kurulu bulunmaktadır. Yasama yetkisi Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından yapılır. Yargı bağımsız mahkemeler tarafından ele alınır. Yargı yasama gibi olayları yönetirler.


3. Dünyada cumhuriyetle yönetilen fakat demokratik olmayan ülkeler hakkında bilgi toplayıp kısaca yazınız.


Kısa Cevap : “Dünyada cumhuriyetle yönetilen fakat demokratik olmayan ülkeler hakkında bilgi toplayıp kısaca yazınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

19. yüzyıl itibari ile insanlar çağa uydurmak nedeniyle monarşiden cumhuriyete doğru geçiş yapmışlardır. İnsan hak ve özgürlüklerinin verilmesi, insana verilen önemin artması nedeniyle cumhuriyet dünyada popüler yönetim şekli olmaya başlamıştır. Bazı ülkeler cumhuriyet layıkıyla uygulamamışlar.

Cumhuriyete farklı kılıflar uydurarak Cumhuriyet adı altında farklı yönetim şeklini sergileyebilmektedir. Cumhuriyet adı altında şeriat hükümlerine göre yönetilen ülkeler İran, Suudi Arabistan  Pakistan Afganistan’dır. Baskıcı ve otoriter rejim ve sosyalist devletler de vardır. Bunların günümüzdeki örnekleri Kuzey Kore ve Çin Halk Cumhuriyetidir.


4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları ATA Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 24 Cevapları


Etkinlik


Soru: Günümüzde demokratik cumhuriyetle yönetilen ülkeleri araştırınız. Bu ülkelerde demokrasinin uygulanışında görülen farklılıkları maddeler hâlinde defterinize yazınız.


Kısa Cevap : “Günümüzde demokratik cumhuriyetle yönetilen ülkeleri araştırınız. Bu ülkelerde demokrasinin uygulanışında görülen farklılıkları maddeler hâlinde defterinize yazınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Almanya Cumhuriyeti, Avustralya Cumhuriyeti, Azerbaycan Cumhuriyeti, Bosna Hersek Cumhuriyeti, Brezilya federal Cumhuriyeti, Bulgaristan Cumhuriyeti, Çek Cumhuriyeti gibi. Bu ülkelerin farklılıkları burjuvazi ve sosyalizm gibi anlayışlar uygulanıyor olmasıdır. Bu anlayışlar ülkenin demokratik cumhuriyeti’ne farklılıklar yaratmaktadır.


4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları ATA Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 27 Cevapları


Etkinlik


Soru: 25, 26 ve 27. sayfalardaki “Demokrasinin Uygulanış Biçimleri” başlığı altında verilen anlatımları dikkate alarak ülkemizde uygulanan demokratik sistemle diğer ülkelerde uygulanmakta olan demokratik sistemler arasındaki benzer ve farklı yönleri arkadaşlarınızla tartışınız.


Kısa Cevap : “Ülkemizde uygulanan demokratik sistemle diğer ülkelerde uygulanmakta olan demokratik sistemler arasındaki benzer ve farklı yönleri arkadaşlarınızla tartışınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

İsviçre kantoları ve İtalya gibi bazı bölgelerde ise halk bazen yönetime katılmaktadır. Ülkemizde ise temsili demokrasi ile yönetildiği için halk yönetimi temsilciyi seçerek katılmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri, Hollanda, Almanya gibi ülkeler bizim gibi temsili demokrasi ile yönetilmektedir. Bunlar genellikle nüfusu çok olan ülkelerdir.

İngiltere ve Almanya parlamenter sistem ile yönetilmektedir. Bu sistem ne seçmenler önce parlamentoyu oluşturacak vekilleri seçer ülkemizde ise milletvekilleri seçili,r. Amerika Birleşik Devletleri, Brezilya Arjantin, Meksika başkanlık sistemini uygulamaktadır. Burada halk doğrudan başkanı seçer. Bu durum ülkemizle benzerlik göstermektedir. Yarı başkanlık sisteminde ise Fransa, Avustralya, Rusya ve Finlandiya örnek verebiliriz. Bu sistemde cumhurbaşkanının yetkileri sembolik değildir. Yetki cumhurbaşkanı ile hükümet arasındadır. Bizim ülkemizde ise bu durum böyle değildir.


DEĞERLENDİRME


1. Cumhuriyet ile demokrasi arasında nasıl bir ilişki vardır? Açıklayınız.


Kısa Cevap : “Cumhuriyet ile demokrasi arasında nasıl bir ilişki vardır? Açıklayınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Cumhuriyet ve demokrasinin arasındaki ilişkiyi öğrenmek için ilk önce kelimelerin anlamlarını bakmak bizim anlamamızı kolaylaştıracaktır.

Cumhuriyet: Ulusun, egemenliğini kendi elinde tuttuğu bunu belirli süreler için seçtiği milletvekilleri aracıyla kullandığı devlet biçimi. Demokrasi: Siyasal denetimin doğrudan doğruya halkın ya da düzenli aralıklarla halkın özgürce seçtiği temsilcilerin elinde bulunduğu, toplumsal ve ekonomik durumu ne olursa olsun tüm yurttaşların eşit sayıldığı yönetim biçimi. Buradan anladığımız cumhuriyetin yönetim şekli olduğu demokrasinin ise halkın eşit olmasına olanak sağladığını görüyoruz.

Halk demokraside kendisine nasıl davranacağını belirler. Demokrasi ve cumhuriyetin aralarında çok büyük bir bağ olduğunu fark ediyoruz.


2. Doğrudan demokrasi ile temsilî demokrasi arasındaki farkları açıklayınız.


Kısa Cevap : “Doğrudan demokrasi ile temsilî demokrasi arasındaki farkları açıklayınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Maddeler halinden doğrudan demokrasi ile temsili demokrasi arasındaki farklılıklar:

  • Doğrudan demokraside halk kamu görevlisi adaylarını belirlemede belirli konularla ilgili yasalar önerebilirler. Temsili demokraside ise bunları temsili olarak seçtiğimiz bir grup vekil yapmaktadır.
  • Doğrudan demokraside kanunlara halk belirler. Temsili demokraside ise seçilen temsilci kanunları belirler.
  • Doğrudan Demokraside halk yönetimde söz sahibi iken temsili demokraside doğrudan söz sahibi değildir.
  • Doğrudan demokrasi nüfusun az olduğu bölgelerde daha iyi çalışırken, temsili demokrasi nüfusun çok olduğu yerlerde daha etkili olmaktadır.

3. Yarı başkanlık sistemi ile başkanlık sistemi arasındaki temel farkları açıklayınız.


Kısa Cevap : “Yarı başkanlık sistemi ile başkanlık sistemi arasındaki temel farkları açıklayınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Başkanlık sisteminde halk başkanı doğrudan kendisi seçmektedir. Meclis üyelerinde seçmektedirler. Yasama ve yürütme başkanlık sisteminde birbirinden bağımsızdır. Yarı başkanlık sisteminde ise cumhurbaşkanı sembolik olarak yer almamaktadır. Devletin karar alma yetkisi cumhurbaşkanı ve hükümet arasında paylaştırılmıştır.


“4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları Kitabı Sayfa 23-24-25-26-27 ATA Yayıncılık” konusunu videolu bir şekilde izleyebilir ve dinleyebilirsiniz.




 

Our Score
hakan
Yönetici
Konular8
Cevaplar352

Sizler de insan hakları ve demokrasi kitabındaki ödevlerinizi yapmakta zorlanıyorsanız ödevlerinizi yaparken güzel cevaplara ulaşmak istiyorsanız ve cevaplarınızı güzel olmasını isteyerek Bu derslerinize Çalışkan olmak istiyorsanız Forum sınıf kitabı listesini ziyaret ederek Bu sayfada bulunan linkleri tıklayarak tüm ders kitaplarınızın cevaplarını bulduğunuz gibi 4 sınıf demokrasi ve insan hakları kitabındaki birçok bilgiyi ve cevabı buraya bakarak da öğrenebilirsiniz.

Profile Photo
Binbaşı
Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde Türk kahramanlarının düşmanlardan arındırdığı ve bağımsızlığına kavuşturdu Türk milleti Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak adlandırılmış ve cumhuriyet yönetilen demokrasi esas alan ve hak ve özgürlükleri her insanın eşit bir şekilde veren bir millet olarak yeniden yonetilmeye devam edilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde birçok ilke ve inkılap hak ve özgürlüklerimiz kadın erkek demeden ve birçok kişiye eğitim sağlık özgürlük oy seçme hakkı ve giyim ve birçok alanda yenilikler sayesinde ülkemiz demokratik biçimde yönetilmeye başlanmıştır.
Profile Photo
Binbaşı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!