Ana Sayfa > 4. Sınıf İnsan Hakları Yurttaşlık ve Demokrasi Kitabı > 4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları Kitabı Sayfa 99-100-101 ATA Yayıncılık

İnsan Hakları Öğretmeni
Teğmen
Konular363
Cevaplar0

4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları Kitabı Ortak Değerler Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 99, 100, 101


4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları Kitabı Ortak Değerler Metni Etkinlik Cevapları


4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları Kitabı Sayfa 99-100-101


“4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları Kitabı Sayfa 99-100-101 ATA Yayıncılık”


Hazırlık Çalışması


Soru: Mevlâna’ya ait aşağıda verilen sözleri okuyunuz. Bu sözlerden toplumsal birlik ve beraberlik temelinde çıkardığınız sonuçları arkadaşlarınızla tartışınız.


“Sen bakmasını bil de dikende gül gör, dikensiz gülü herkes görür.”
“Ayıpsız dost arayan dostsuz kalır.”
“Sevgide güneş gibi ol, dostluk ve kardeşlikte akarsu gibi ol, hataları örtmede gece gibi ol, tevazuda toprak gibi ol, her ne olursan ol, ya olduğun gibi görün ya göründüğün gibi ol.”
“Gel, gel, ne olursan ol yine gel. İster kâfir ister Mecusi ister puta tapan ol yine gel. Bizim dergâhımız, ümitsizlik dergâhı değildir. Yüz kere tövbeni bozmuş olsan da yine gel.”


Kısa Cevap :

Bu sözlerden toplumsal birlik ve beraberlik temelinde çıkardığım sonuçlar kişinin ne yapmış olursa olsun insanları dışlamaması gerektiği, her olayın güzel yanında görmesi gerektiğidir.

Uzun Cevap :

Bu sözler toplumsal birlik ve beraberlik açısından oldukça önemlidir.

İnsanlar bilerek veya bilmeyerek hayatlarında birçok hata yapabilirler.

Birbirimizi ayrıştırmak yerine kucaklaştırmak hataların telafisi ve beraberliğimizin sağlanması açısından oldukça önemlidir.

Bu sözler de insana güzel bakmayı öğretmiş ve her durumdan güzel bir yem çıkarılabileceğini ifade etmiştir.

İnsanların hataları olsa da onlara kucak açmayı ve böylelikle birlikte beraberliği sağlanacağını öğütlemiştir.

Bu sözleri ilke haline getiren bir toplum birlik ve beraberlik içerisinde, huzurlu Yaşar.


4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları ATA Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 100 Cevapları


Etkinlik


Soru: Okuduğunuz metinden hareketle toplumsal yaşamımızda birlik ve beraberliği güçlendirmeyi konu alan sloganlar yazınız. Sınıf ortamında tartışarak başarılı bulduğunuz sloganları okul ya da sınıf panosunda sergileyiniz.


Kısa Cevap :

Ya hep ya hiç, hep beraber birlik ve kardeşlik

Bir olursak yok ، çok olursak var oluruz.

Uzun Cevap :

Beraber yarınlar için bir olalım,birlik olalım

Birlik ,destek olmak hep güçlü olmaktır

Hep beraber yarınlara


4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları ATA Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 101 Cevapları


Etkinlik


Soru: Aşağıda Ahilik hakkında yazılmış metni okuyunuz. Günümüzde Ahiliğe yapıca benzeyen kurumları araştırınız. Bu kurumlarda toplumsal birlik ve beraberliğimizi kuvvetlendirmek, millî kültürümüze ait değerleri korumak ve yaşatmak, toplumdaki ön yargıları ortadan kaldırmak için ne tür faaliyetler yapıldığını sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.


AHİLİK

Ahilik; Arapçada “kardeşim” anlamına gelen “ahi” kelimesinden veya Divan-ı Lügat’it-Türk’te geçen ve “cömert, eli açık” anlamındaki “akı” kelimesinden türetilmiştir. Ahiliğin temellerini fütüvvetnâmeler oluşturur. Fütüvvetnâmeler de dinî, tasavvufi temelleri olan eserlerdir. Fütüvvet kavramı; fedakârlık, iyilik, yardım, insan severlik, müsamaha, nefsine söz geçirme gibi erdemlerle örtüşmektedir. Fütüvvetnâmelerin özünde “peygamber sünnetine” tabi olmak vardır. Ahilik, hem dünyevi hem uhrevi boyutu olan bir sistemdir. Bir taraftan dürüstlük, güvenirlik, çalışkanlık gibi ahlaki erdemler diğer taraftan iş tutma, sanat, meslek sahibi olma ve üretkenlik gibi özellikler Ahiliğin esasını teşkil etmiştir. Ahilik; Selçuklu ve Osmanlı Türklerinin ortaya koyduğu, Ahi Evran-ı Veli’nin öncülüğünü yaptığı, Kırşehir’den dünyaya yayılan sosyal, kültürel, ekonomik, siyasal boyutları olan millî kültür, iman, ahlak, yiğitlik ve cihat hareketidir. Ahi Evran-ı Veli, Anadolu’ya gelen işsiz ve aşsız Türkmenleri önce iyi bir Müslüman, iyi bir insan yaparak onların meslek sahibi olmalarını sağlamıştır. Onları üretici olmaya teşvik etmiştir. Ahilik sistemini yapılanması itibarıyla sendikal sisteme de benzetebiliriz. Sistemde tüccar, esnaf, sanatkâr, işçiler ayrı ayrı meslekler etrafında teşkilatlandırılmış; her meslek kolu en üst noktada tekrar birleştirilmiş ve birbirleriyle ilişkileri bir disiplin altına alınmıştır. En üst noktada Ahi Baba vardır. Ahilikte üyeler, kardeşlik akideleri gereği adalet ve güvene dayalı olarak kazançlarının bir kısmını Ahi Baba’ya teslim ederlerdi. O da toplanan para ile zorda kalanlara, fakirlere, yeni dükkân açanlara, evlenemeyen gençlere yardım ederdi. Türklerin Anadolu’ya geldikten sonra göçebe hayattan yerleşik düzene geçip şehirleşmesinde Ahiliğin etkisi olmuştur. Ahilikle birlikte, hızlı bir esnaflaşma süreci başlamıştır. Ahilik, sosyal güvenlikte karşılıklı yardımlaşma amaçlı “orta sandığı” esasını getirmiştir. Hastalık, yaşlılık, sakatlık ve ölüm gibi durumlarda “orta sandığı” daima bir sosyal güvence olmuştur. Ahiler sadece mesleki, ticari, ekonomik meselelerle ilgilenmemiş gerektiğinde siyasi ve kültürel alanda da ahilerin önemli fonksiyonları olmuştur. Ahiler her zaman devletin yanında yer almışlar, şehzadeler arasındaki taht kavgalarında hep denge unsuru olmuşlardır.

Öğr. Gör. Kâzım Ceylan (Kısaltılarak alınmıştır.)


Kısa Cevap :

Günümüzde aile yapınca benzeyen kurumlar bazı birlik ve dayanışma , yardım dernekleridir. Ayrıca esnaf odaları da bu yapıya çokça benzemektedir.

Bu kurumlar toplumsal birlik ve beraberliğimizi kuvvetlendirmek için seminerler düzenlemekte ve belirlendirme çalışmaları yapmaktadırlar.

Milli kültürümüze ait değerleri korumak ve yaşatmak için gösteriler, kısa filmler gibi filmler yayınlamaktadırlar.

Toplumdaki ön yargıları oradan kaldırmak için bu faaliyetlerini sürdürmekte ve bu farklılıkların zenginlik olabilmesi için çalışmalar yapmaktadırlar.

Uzun Cevap :

Günümüzde ahilik yapısına benzeyen yardım, destek kuruluşları, esnaf odaları bulunmaktadır.

Uluslararası ahilik sempozyumu düzenlenmekte ve insanlar bu konuda bilinçlendirmeye çalışılmaktadırlar.

Ahilik sayesinde Anadolu’da köylere kadar kısa sürede türleşip İslamlaşma sağlanmıştır.

Türk şehirciliği hızlanmıştır.

Türk esnaf ve sanatkarları arasında meydana gelen bu dayanışma ve yardımlaşma büyümüş asayişin bozulduğu zamanlarda kendi otoritesi ile adaleti sağlamıştır.

Dini ve ahlaki yapının korunmasına da büyük faydaları vardır.


DEĞERLENDİRME


1.Toplumsal birlik ve beraberliğimizi sağlayan ortak değerleri açıklayınız.


Kısa Cevap : “Toplumsal birlik ve beraberliğimizi sağlayan ortak değerleri açıklayınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Toplumsal birlik ve beraberliğimizi sağlayan birçok ortak değerimiz vardır.

Ortak değerler toplumu bir arada tutan dili, dini, tarihi, bayrağı, vatanı ve ortak kültürel özellikleridir.

Bu değerler milleti millet yapan ve gerektiğinde bir vücut gibi bütün olmasını sağlayan ortak noktalarıdır.

Bu değerlerimize sahip çıkmalı, gerektiğinde vatanımızı , bizi bir arada tutan bu değerlerle sahip çıkacağımızı bilmeliyiz.


2.Millî kültüre ait ortak değerleri benimsemeyen toplumlar hangi tür sorunlarla karşılaşır? Açıklayınız.


Kısa Cevap : “Millî kültüre ait ortak değerleri benimsemeyen toplumlar hangi tür sorunlarla karşılaşır? Açıklayınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Milli kültür Bir ulusun kimliğini, özelliklerini ve tarihini yansıtan değerleridir.

Milli kültüre ait ortak değerler milletin dini, dili , gelenek-görenekleri, sanatı, dünya görüşü ve tarihidir.

Bir millete kimliğini kazandıran, uluslararası farkları belirleyen ve o millete ait maddi manevi özelliklerin uyumudur.

Bir milleti gerçekten millet yapan ve gerektiğinde onu bir çatı altında birleştirerek millet olma bilinci yaşatan bu değerlerdir.

Bu yüzden Milli kültüre ait ortak değerleri benimsemeyen toplumlar kendilerini bir millet olarak hissedemez ufak karışıklıklarda hemen parçalanarak bölünürler.

Ancak kendi milli kültürel değerlerini ve bu ögeleri benimseyen Milletler gerektiğinde tek bir vücut haline gelebilirler.


“4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları Kitabı Sayfa 99-100-101 ATA Yayıncılık” konusunu videolu bir şekilde izleyebilir ve dinleyebilirsiniz.




 

Our Score
hakan
Yönetici
Konular8
Cevaplar352

Ortak değerlerimiz kültürel değerlerimiz gelenek ve göreneklerimiz bir arada yaşadığımız için birçok anlayışımız dinimiz ve düşüncelerimiz bazen farklı bazen aynı özelliklerle toplum içerisinde yansıtılmaktadır. Bunlara her zaman değer vermeli ve bunların bizler için özel olduğunu yaşanılabilir olduğunu ve kıymetli olduğunu asla unutmamamız gerekmektedir. Çevremizdeki birçok insanlar geçmişten günümüze kadar yaşamış olduğu gelenek ve görenekler kültürel değerler bizleri ve atalarımızın yaşam tarzlarını yansıtmaktadır bunlar bizler için kıymetlidir farklı kültürleri her zaman değer vermeli ve saygı göstermeliyiz.

Profile Photo
Binbaşı
Sahip olduğumuz kültürel değerler birbirimize karşı olan sorumluluklarımız birbirimize birbirimize karşı her zaman yardımsever ve birbirimize karşı her zaman duyarlı olduğumuz zaman toplumumuzun güçlendiğini toplumumuza değerli birçok anıların ve hikayelerin oluştuğunu ayrıca bir sorun karşısında birbirimize kötüleyerek yardımcı olduğumuz birçok konuyu bilgilendirici bilgilerle öğrendiğimiz zaman ahlaklı bir yaşamın birbirimize karşı duyarlı olmanın ne kadar önemli olduğunu öğrendik hak ve özgürlüklerimiz dışında birbirimize karşı ahlaklı olmamız ve her zaman anlayışlı davranmamız saygı ve sevgi çerçevesinde çevremizdeki komşularımıza arkadaşlarımıza akrabalarımıza yaşlılara ihtiyacı olan herkese ve hayvanlara her zaman iyi davrandığımız zaman çevremizde mutlu bir yaşam sürebildiğimizi görebiliriz.
Profile Photo
Binbaşı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!