Ana Sayfa > 4. S─▒n─▒f Din K├╝lt├╝r├╝ Kitab─▒ > 4. S─▒n─▒f Din K├╝lt├╝r├╝ Kitab─▒ Sayfa 107-108-109 ANKA Yay─▒nlar─▒

Din K├╝lt├╝r├╝ ve Ahlak Bilgisi ├ľ─čretmeni
Y├╝zba┼č─▒
Konular1109
Cevaplar0

4. S─▒n─▒f Din K├╝lt├╝r├╝ Ders Kitab─▒ 5. ├ťnite De─čerlendirme ├çal─▒┼čmalar─▒ Cevaplar─▒ Sayfa 107, 108, 109


4. S─▒n─▒f Din K├╝lt├╝r├╝ Kitab─▒ 5. ├ťnite De─čerlendirme ├çal─▒┼čmalar─▒ Cevaplar─▒


4. S─▒n─▒f Din K├╝lt├╝r├╝ Kitab─▒ Sayfa 107-108-109


“4. S─▒n─▒f Din K├╝lt├╝r├╝ Kitab─▒ Sayfa 107-108-109 ANKA Yay─▒nlar─▒”


A. A┼ča─č─▒daki sorular─▒ cevaplay─▒n─▒z.


1. ─░slamiyetin temizli─če verdi─či ├Ânemi anlat─▒n─▒z.


Cevap :

─░slamiyet h├╝k├╝mlerine koymu┼č oldu─ču ayet ve hadisler de temizli─čin ├Ânemini vurgulam─▒┼č ve temizlikle ilgili emirler ve bunlar─▒ kar┼č─▒l─▒─č─▒nda m├╝kafat m├╝jdeleri vermi┼čtir.

M├╝sl├╝manlar─▒n yapm─▒┼č oldu─ču ibadetlerin bir ├žo─čunda abdest, gus├╝l gibi v├╝cut temizli─čine ├Ânem verilmi┼č ve bu sayede insanlar─▒n ve bulunmu┼č olduklar─▒ mekan─▒n temizli─či ama├žlanm─▒┼čt─▒r.


2. ─░badetle temizlik aras─▒nda nas─▒l bir ili┼čki vard─▒r? A├ž─▒klay─▒n─▒z.


Cevap :

─░badet Allahu Tealan─▒n r─▒zas─▒ i├žin yap─▒lmaktad─▒r. ─░nsanlar─▒ resmi kurum gibi yerlere gitti─či zaman ki temizli─či gibi ayn─▒ zamanda ├Ânem verdikleri ve yarat─▒c─▒ olarak kabul etmi┼č olduklar─▒ Allah’─▒n huzuruna ├ž─▒kt─▒klar─▒ zaman da temiz olmalar─▒ gerekmektedir . Bu y├╝zden ibadet temiz olmay─▒ gerektirir.


3. Temizli─čin sa─čl─▒k a├ž─▒s─▒ndan ├Ânemi nedir? A├ž─▒klay─▒n─▒z.


Cevap :

Hastal─▒klar─▒ genellikle neden olan ┼čeyler mikroplard─▒r. Mikroplar ise temiz olmayan kirli ortamlarda bulunur. Temizli─čine dikkat eden bir insan da mikroplar sevgiyle hastalanma riski de ├žok d├╝┼č├╝kt├╝r. Bu y├╝zden genellikle b├╝t├╝n hastal─▒klarda temiz olmak tavsiye edilir. Bu y├╝zden temizlik sa─čl─▒k a├ž─▒s─▒ndan ├žok de─čerli ve ├žok ├Ânemlidir.


4. ├çevreyi temiz tutmak i├žin bireylere ne gibi g├Ârevler d├╝┼čmektedir? S├Âyleyiniz.


Cevap :

├çevreyi temiz tutmak i├žin bize d├╝┼čen en b├╝y├╝k g├Ârev kulland─▒─č─▒m─▒z alanlar─▒ temiz kullanmak, temiz b─▒rakmak ve yerlere ├ž├Âp atmamakt─▒r.

├çevremizdeki b├╝t├╝n insanlar asl─▒nda bir insanl─▒k vazifesi olan ve ede ben yap─▒lmas─▒ gereken kullan─▒lan alan─▒n temiz b─▒rak─▒lmas─▒ ve kullan─▒lmas─▒ ├žok ├Ânemlidir. Ne yaz─▒kki insanlar─▒n yemi┼č olduklar─▒ gece kabuklar─▒n─▒ yerlerde veya etrafta b─▒rakt─▒klar─▒n─▒ g├Ârmekteyiz. Bu ┼čekilde davranan insanlar sebebiyle ├ževremiz rahats─▒z edici ┼čekilde kirlenmektedir.


5. Evimizin temiz olmas─▒ i├žin neler yapabiliriz? S├Âyleyiniz.


Cevap :

Evimizi temiz olmas─▒ i├žin herkesin kullanm─▒┼č oldu─ču e┼čyay─▒ yerine b─▒rakmas─▒, kullanm─▒┼č oldu─ču ├Âzellikle ortak alanlar─▒ temiz b─▒rakmas─▒ ve temizli─če dikkat etmesi, temizlik yap─▒laca─č─▒ zaman herkesin kendi ├╝zerine d├╝┼čen g├Ârevi yapmas─▒ gibi g├╝nl├╝k olarak al─▒┼čkanl─▒k haline getirmemiz gereken davran─▒┼člar─▒ uygulayarak evimiz temiz tutulabilir.


B. A┼ča─č─▒daki sorularda do─čru se├žene─či bularak i┼čaretleyiniz.


1. A┼ča─č─▒dakilerden hangisi, do─črudan beden temizli─čiyle ilgili bir durumdur?


A) Ayakkab─▒lar─▒n temiz ve boyal─▒ olmas─▒
B) Giysilerin temiz ve ├╝t├╝l├╝ olmas─▒
C) El ve y├╝z├╝n s─▒k s─▒k y─▒kanmas─▒
D) ├çevrenin a─ča├žland─▒r─▒lmas─▒


2. A┼ča─č─▒dakilerden hangisi, maddi temizlik kapsam─▒nda de─čerlendirilir?


A) D├╝r├╝stl├╝k
B) T─▒rnak kesmek
C) Emaneti korumak
D) S├Âz├╝nde durmak


3. ÔÇť─░slam dininde temizlik i├žin ÔÇŽÔÇŽÔÇŽÔÇŽÔÇŽÔÇŽÔÇŽ. kavram─▒ kullan─▒l─▒r . ÔÇŽÔÇŽÔÇŽÔÇŽÔÇŽÔÇŽÔÇŽÔÇŽ kavram─▒ bedenin, elbiselerin, ├ževrenin temiz olmas─▒n─▒; abdest almay─▒ ve manevi temizli─či kapsar. Yukar─▒daki c├╝mlede bo┼č b─▒rak─▒lan b├Âl├╝mlere hangi ifade getirilmelidir?


A) Kefaret
B) Taharet
C) Rahmet
D) Merhamet


4. Sınıf Din Kültürü Anka Yayınları Kitabı Sayfa 108 Cevapları


C. A┼ča─č─▒daki hadislerde bo┼č b─▒rak─▒lan yerlere, kutucuklardaki kelimeler uygun ┼čekilde yerle┼čtiriniz.


1.ÔÇťDo─črulu─ča yap─▒┼č─▒n, ondan ayr─▒lmay─▒n. ├ç├╝nk├╝ do─čruluk ÔÇŽ……..ÔÇŽ……ÔÇŽÔÇŽ, iyilik de ÔÇŽ……..ÔÇŽ….ÔÇŽÔÇŽ iletir. Yalandan ka├ž─▒n─▒n. ├ç├╝nk├╝ yalan ÔÇŽ……..ÔÇŽ….ÔÇŽ..ÔÇŽ g├Ât├╝r├╝r, k├Ât├╝l├╝k de ÔÇŽ……..ÔÇŽ….ÔÇŽÔÇŽ….. iletir…ÔÇŁ (M├╝slim, Birr, 102.)


(cehenneme-cennete-iyili─če-k├Ât├╝l├╝─če-sevaba)


Cevap :

1.ÔÇťDo─črulu─ča yap─▒┼č─▒n, ondan ayr─▒lmay─▒n. ├ç├╝nk├╝ do─čruluk iyili─če , iyilik de Cennet‘ e iletir. Yalandan ka├ž─▒n─▒n. ├ç├╝nk├╝ yalan k├Ât├╝l├╝─če g├Ât├╝r├╝r, k├Ât├╝l├╝k de Cehennem’e iletir…ÔÇŁ (M├╝slim, Birr, 102.)


2. ÔÇťM├╝naf─▒─č─▒n alameti ├╝├žt├╝r: Konu┼čtu─ču zaman ÔÇŽ……..ÔÇŽ….ÔÇŽÔÇŽ s├Âyler, vadederse (s├Âz verirse) s├Âz├╝n├╝ ÔÇŽ……..ÔÇŽ….ÔÇŽÔÇŽ getirmez, kendisine bir ┼čey ÔÇŽ……..ÔÇŽ….ÔÇŽÔÇŽ edildi─či zaman ona ÔÇŽ……..ÔÇŽ….ÔÇŽÔÇŽ eder.ÔÇŁ (Buh├ór├«, ─░man, 25.)


(h─▒yanet-yerine-emanet-teslim-yalan)


Cevap :

2. ÔÇťM├╝naf─▒─č─▒n alameti ├╝├žt├╝r: Konu┼čtu─ču zaman yalan s├Âyler, vadederse (s├Âz verirse) s├Âz├╝n├╝ yerine getirmez, kendisine bir ┼čey amanet edildi─či zaman ona h─▒yanet eder.ÔÇŁ (Buh├ór├«, ─░man, 25.)


├ç. A┼ča─č─▒daki c├╝mlelerde bo┼č b─▒rak─▒lan yerlere, ÔÇťmaddi, eller, kul, sabun, temizli─či, misvak, abdest, ellerimi, ayaklar, maneviÔÇŁ kelimelerini uygun ┼čekilde yerle┼čtiriniz.


Cevap :

  1. Yemekten ├Ânce ve sonra, tuvaletten ├ž─▒k─▒nca ellerimi mutlaka sabun ve suyla temizlerim.
  2. Namazdan ├Ânce abdest almak ┼čartt─▒r.
  3. Beden, elbise ve ├ževre temizli─či maddi temizlik; duygu ve d├╝┼č├╝ncelerin temiz olmas─▒ da manevi temizlik olarak adland─▒r─▒l─▒r.
  4. ─░slamiyet, temizli─či baz─▒ ibadetlerin ├Ân ┼čart─▒ saym─▒┼čt─▒r.
  5. Abdest al─▒rken ilk ├Ânce eller, en son da ayaklar y─▒kan─▒r.
  6. ├çevrenin kirletilmesi dinimize g├Âre kul hakk─▒ yemektir ve g├╝naht─▒r.

4. Sınıf Din Kültürü Anka Yayınları Kitabı Sayfa 109 Cevapları


D. Okulumuzun temiz ve d├╝zenli olmas─▒ i├žin neler yapabiliriz? A┼ča─č─▒daki ┼čemaya yaz─▒n─▒z.


Cevap :

Okulumuzun temiz ve d├╝zenli olmas─▒ i├žerisinde olan bizlerin dikkati ve hassasiyeti sayesinde olur. Kullanm─▒┼č oldu─čumuz e┼čyalar─▒ temiz kullanmak ve temiz olarak b─▒rakmak, yerlere ├ž├Âp atmamak ve kullanm─▒┼č oldu─čumuz okul e┼čyalar─▒n─▒ yerine b─▒rakmak gibi asl─▒nda k├╝├ž├╝k olan i┼čler okulumuzu temiz ve tertipli halde tutacakt─▒r.


“4. S─▒n─▒f Din K├╝lt├╝r├╝ Kitab─▒ Sayfa 107-108-109 ANKA Yay─▒nlar─▒” konusunu videolu bir ┼čekilde izleyebilir ve dinleyebilirsiniz.




 

Our Score
Yorum S─▒rala
Profile Photo
Binba┼č─▒

E-posta adresiniz yay─▒nlanmayacak. Gerekli alanlar * ile i┼čaretlenmi┼člerdir

error: Content is protected !!