Ana Sayfa > 4. S─▒n─▒f Fen Bilimleri Kitab─▒ > 4. S─▒n─▒f Fen Bilimleri Kitab─▒ Sayfa 48-49-50-51-52 S├ľZC├ť Yay─▒nc─▒l─▒k

Fen Bilimleri Ogretmeni
Y├╝zba┼č─▒
Konular749
Cevaplar0

─░lkokul 4. S─▒n─▒f Fen Bilimleri Ders Kitab─▒ Kuvvetin Cisimler ├ťzerindeki Etkileri Metni Etkinlik Cevaplar─▒ Sayfa 48, 49, 50, 51, 52


4. S─▒n─▒f Fen Bilimleri Kitab─▒ Kuvvetin Cisimler ├ťzerindeki Etkileri Metni Etkinlik Cevaplar─▒


“4. S─▒n─▒f Fen Bilimleri Kitab─▒ Sayfa 48-49-50-51-52 S├ľZC├ť Yay─▒nc─▒l─▒k”


4. S─▒n─▒f Fen Bilimleri Kitab─▒ Cevaplar─▒ Sayfa 48-49-50-51-52


Soru : Kurabiye hamuruna kolayl─▒kla ┼čekil verebiliriz. Ama bir a─ča├ž par├žas─▒na ┼čekil vermek o kadar kolay olmayabilir. Bunun nedeni nedir? D├╝┼č├╝nelim.


Cevap :

├ľzetle, kurabiye hamuru ve a─ča├ž par├žas─▒ aras─▒ndaki bu farkl─▒l─▒klar, kurabiye hamuruna kolayca ┼čekil verilebilmesinin ve a─ča├ž par├žas─▒n─▒n ┼čekillendirilmesinin daha zor olmas─▒n─▒n temel nedenleridir.


4. S─▒n─▒f Fen Bilimleri S├ľZC├ť Yay─▒nc─▒l─▒k Kitab─▒ Cevaplar─▒ Sayfa 49 Cevaplar─▒


1. Etkinlik Arabalarla Oynayalım 


Etkinli─čin Amac─▒
Bir cisim h─▒zlan─▒yor, yava┼čl─▒yor veya y├Ân de─či┼čtiriyorsa ona bir kuvvetin uyguland─▒─č─▒n─▒, g├Âzleme dayanarak fark etmek.
Neler Kullanaca─č─▒z?
Oyuncak araba.
Nas─▒l Yapaca─č─▒z?
1. ─░ki ki┼čilik gruplara ayr─▒lal─▒m.
2. Araba ├╝zerine uygulad─▒─č─▒m─▒z itme ve ├žekme kuvvetini, 1 numaral─▒ foto─čraftaki gibi, art─▒rarak araban─▒n hareketini g├Âzlemleyelim.
3. Araba h─▒zland─▒ktan sonra, 2 numaral─▒ foto─čraftaki gibi, hareket y├Ân├╝nden farkl─▒ bir y├Ânde kuvvet uygulayal─▒m ve sonucu g├Âzlemleyelim.


1. Oyuncak araban─▒n hareketini sa─člayan etki nedir?┬á


Cevap :

Oyuncak araban─▒n hareketini sa─člayan etki, ├╝zerine uygulanan itme veya ├žekme kuvvetidir.


2. A┼ča─č─▒daki tabloyu defterimize ├žizelim ve g├Âzlem sonu├žlar─▒na g├Âre doldural─▒m.┬á


Cevap :

Arabay─▒ hareket ettirmek i├žin = ─░tme Kuvveti

Arabay─▒ h─▒zland─▒rmak i├žin = Daha ─░tme Kuvveti

Arabay─▒ yava┼člatmak i├žin = Daha az ─░tme Kuvveti┬á

Arabay─▒ durdurmak i├žin = ─░tme Kuvvetini Tamamen Kesme

Araban─▒n y├Ân├╝n├╝ de─či┼čtirmek i├žin = Farkl─▒ Bir Y├Ânde ─░tme veya ├çekme Uygulama


3. Oyuncak arabaya uygulanan itme veya ├žekme kuvveti artt─▒k├ža araban─▒n hareketi nas─▒l de─či┼čiyor?


Cevap :

  • Oyuncak araban─▒n h─▒z─▒ artmaktad─▒r.

4. Araba h─▒zland─▒ktan sonra farkl─▒ y├Ânde bir kuvvet uygulad─▒─č─▒m─▒zda ne g├Âzlemledik?┬á


Cevap :

  • Oyuncak araban─▒n y├Ân├╝n├╝n de─či┼čti─čini g├Âzlemledik.

4. S─▒n─▒f Fen Bilimleri S├ľZC├ť Yay─▒nc─▒l─▒k Kitab─▒ Cevaplar─▒ Sayfa 50 Cevaplar─▒


2. Etkinlik Bisikletli Gezi 


Etkinli─čin Amac─▒
Kuvvetin cisim ├╝zerindeki etkilerini kavramak.
Nas─▒l Yapaca─č─▒z?
A┼ča─č─▒daki hik├óye yard─▒m─▒yla kuvvetin etkilerini d├╝┼č├╝nelim.
Defne, Duru, Furkan ve Eren evlerinin yak─▒n─▒ndaki parkta bisiklet s├╝rmek i├žin ailelerinden izin ald─▒lar. Eve zaman─▒nda d├Âneceklerine ve bisiklet kullan─▒rken dikkatli olacaklar─▒na s├Âz verdiler.
Bisikletlerine binmeden ├Ânce hepsi kasklar─▒n─▒ takt─▒. Arkada┼člar─▒ parkta bisikletlerini s├╝rerken Eren, kask─▒n─▒ tam yerle┼čtirmedi─čini fark etti. Hemen durup kask─▒n─▒ tekrar takt─▒. Kask─▒n─▒ takmak i├žin durdu─čunda arkada┼člar─▒n─▒n gerisinde kald─▒. Onlara yeti┼čebilmek i├žin biraz h─▒zlanmas─▒ gerekti. Neyse ki k─▒sa s├╝rede arkada┼člar─▒na yeti┼čti.
Defne, Duru, Furkan ve Eren ne┼če i├žinde bisikletlerini s├╝rerken kar┼č─▒dan y├╝r├╝y├╝┼č yaparak gelen ki┼čilere ├žarpmamak i├žin yava┼člad─▒lar.
├çocuklar keyifle bisikletlerini s├╝rerken bu s─▒rada Defne, havan─▒n kararmaya ba┼člad─▒─č─▒n─▒ fark etti ve arkada┼člar─▒na ailelerinin onlar─▒ merak edebilece─čini, art─▒k eve d├Ânmeleri gerekti─čini hat─▒rlatt─▒. Hemen y├Ânlerini de─či┼čtirip geldikleri y├Âne geri d├Ând├╝ler. Eve d├Ânerken Duru yanl─▒┼čl─▒kla yere at─▒lan su ┼či┼česinin ├╝zerinden ge├žti. Su ┼či┼česi ezildi ve ┼čekli de─či┼čti. Furkan bisikletini durdurup yere at─▒lan su ┼či┼česini ├ž├Âpe att─▒.
├çocuklar s├Âz verdikleri gibi bisikletlerini dikkatlice s├╝r├╝p eve zaman─▒nda gittiler.


1. Eren, arkada┼člar─▒na yeti┼čebilmek i├žin kuvvetin hangi etkisini uygulam─▒┼č olabilir?┬á


Cevap :

  • H─▒zlanma etkisini uygulam─▒┼č olabilir.

2. ├çocuklar y├╝r├╝y├╝┼č yapanlara ├žarpmamak i├žin ne yapt─▒lar? Kuvvetin hangi etkisini kulland─▒lar?


Cevap :

  • Yava┼člama etkisini kullanm─▒┼člard─▒r.

3. ├çocuklar─▒n bisikletli gezisinde kuvvetin y├Ân de─či┼čtirici etkisine ├Ârnek olabilecek bir olay ya┼čand─▒ m─▒?


Cevap :

  • Evet, ├žocuklar bisikletli gezisinde kuvvetin y├Ân de─či┼čtirici etkisine ├Ârnek olabilecek bir olay ya┼čad─▒lar.
  • Eve d├Ânerken y├Ânlerini de─či┼čtirdiler, bu da kuvvetin y├Ân de─či┼čtirme etkisini g├Âsterir.

4. Duru, su ┼či┼česini ezince ┼či┼čede ne gibi bir de─či┼čiklik olmu┼č olabilir? ┼×i┼če acaba tekrar eski h├óline gelebilir mi?


Cevap :

  • Duru, su ┼či┼česini ezince ┼či┼čede ┼čekil de─či┼čikli─či olmu┼č olabilir.
  • Ancak su ┼či┼česi orijinal ┼čeklini geri alabilir mi, bu fiziksel olarak m├╝mk├╝n olmayabilir, ├ž├╝nk├╝ madde kal─▒c─▒ ┼čekil de─či┼čikliklerine u─črayabilir.

4. S─▒n─▒f Fen Bilimleri S├ľZC├ť Yay─▒nc─▒l─▒k Kitab─▒ Cevaplar─▒ Sayfa 51 Cevaplar─▒


3. Etkinlik Kuvvet Cisimlerin ┼×eklini Nas─▒l Etkiler?┬á


Etkinli─čin Amac─▒
Kuvvetin cisimlerin ┼čekli ├╝zerindeki etkilerini fark etmek. Cisimlerde meydana gelen ┼čekil de─či┼čikliklerinin kal─▒c─▒ m─▒ yoksa ge├žici mi oldu─čunu g├Âstermek.

Neler Kullanaca─č─▒z?
Oyun hamuru, paket lasti─či, s├╝nger, sarmal yay, ta┼č, k├ó─č─▒t, kuma┼č par├žas─▒, f─▒nd─▒k / f─▒st─▒k / ceviz, ├žeki├ž.

Nas─▒l Yapaca─č─▒z?
1. Malzemelerimizi haz─▒rlayal─▒m. Kullanaca─č─▒m─▒z cisimlere s─▒kma, b├╝kme, germe, vurma gibi farkl─▒ ┼čekillerde kuvvet uygulayal─▒m.
2. Cisimler ├╝zerinde ┼čekil de─či┼čiklikleri meydana gelip gelmedi─čini g├Âzlemleyelim (1 ve 2 numaral─▒ foto─čraflar).
3. Cisimlere uygulad─▒─č─▒m─▒z kuvveti ortadan kald─▒ral─▒m ve cisimlerin ┼čekillerinin eski h├óllerine d├Ân├╝p d├Ânmedi─čini g├Âzlemleyelim.


1. Hangi maddelerin ┼čekli de─či┼čti?┬á


Cevap :

  • Oyun hamuru, paket lasti─či, s├╝nger, kuma┼č par├žas─▒, ve f─▒nd─▒k/f─▒st─▒k/ceviz ┼čekil de─či┼čti.

2. Bu maddelerin ┼čekil de─či┼čtirmesinin sebebi ne olabilir?


Cevap :

  • Maddelere uygulanan kuvvet sebebi ile de─či┼čmi┼č olabilir.

3. ┼×ekli de─či┼čen maddelerden hangileri uygulad─▒─č─▒m─▒z kuvvet ortadan kalkt─▒ktan sonra tekrar ba┼člang─▒├žtaki durumuna d├Ând├╝? Bunun nedeni ne olabilir?


Cevap :

┼×ekli de─či┼čebilen maddeler aras─▒nda oyun hamuru, s├╝nger ve kuma┼č gibi elastik ├Âzelliklere sahip olanlar, ├╝zerlerine uygulanan kuvvet ortadan kalkt─▒─č─▒nda orijinal formlar─▒na geri d├Ânebilirler.

Bu, elastik olmalar─▒ndan kaynaklan─▒r; yani, kuvvetin kald─▒r─▒lmas─▒yla eski ┼čekillerini yeniden kazan─▒rlar. Ancak baz─▒ maddeler, ├Ârne─čin paket lasti─či veya f─▒nd─▒k, f─▒st─▒k, ceviz gibi sert maddeler, kal─▒c─▒ ┼čekil de─či┼čikliklerine u─črayabilir ve eski hallerine geri d├Ânemezler.


4. S─▒n─▒f Fen Bilimleri S├ľZC├ť Yay─▒nc─▒l─▒k Kitab─▒ Cevaplar─▒ Sayfa 52 Cevaplar─▒


Neler ├ľ─črendik?


T├╝rk Y─▒ld─▒zlar─▒ÔÇÖn─▒ daha ├Ânce hi├ž izlediniz mi? T├╝rk Y─▒ld─▒zlar─▒, T├╝rk Hava Kuvvetlerinde ├Âzel yeti┼čtirilmi┼č pilotlard─▒r. ├ľzel jetleriyle g├Âsteri yaparlar. Binlerce ki┼či bu e┼čsiz g├Âsteriyi zevkle seyreder. Ba┼čar─▒l─▒ pilotlar─▒m─▒z d├╝nyan─▒n her yerinde ilgiyle izlenirler.

Soru : Yukar─▒da T├╝rk Y─▒ld─▒zlar─▒ÔÇÖn─▒n bir g├Âsterisine ait g├Ârseli g├Âr├╝yoruz. T├╝rk Y─▒ld─▒zlar─▒ÔÇÖn─▒n jetlerini havaland─▒rd─▒klar─▒ an─▒ d├╝┼č├╝nelim. G├Âsterilerini yapt─▒klar─▒ an─▒ ve jetlerini tekrar piste indirdikleri anlar─▒ d├╝┼č├╝nelim. Bu s├╝re├žte kuvvetle ilgili ├Â─črendi─čimiz ne gibi etkiler ger├žekle┼čmi┼č olabilir? Defterimize birer c├╝mle h├ólinde yazal─▒m.


Cevap :

  • Jetlerin havalanmas─▒ i├žin itme kuvveti kullan─▒l─▒r.
  • G├Âsteri s─▒ras─▒nda jetler, aerodinamik kuvvetlerin etkisi alt─▒ndad─▒r.
  • Jetlerin manevralar─▒, de─či┼čen h─▒z ve y├Ân kuvvetlerini g├Âsterir.
  • Piste ini┼čte, frenleme kuvveti uygulan─▒r.


 

Our Score
Yorum S─▒rala
Profile Photo
Binba┼č─▒

E-posta adresiniz yay─▒nlanmayacak. Gerekli alanlar * ile i┼čaretlenmi┼člerdir

error: Content is protected !!