Ana Sayfa > 4. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ > 4. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ Sayfa 26-28-29-30-31-32 MEB Yay─▒nlar─▒

T├╝rk├že ├ľ─čretmeni
Binba┼č─▒
Konular1969
Cevaplar0

4. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ Konu┼čan Kitap Metni Etkinlik Cevaplar─▒ Sayfa 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32


4. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ Konu┼čan Kitap Metni Etkinlik Cevaplar─▒


4. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ Sayfa 26-28-29-30-31-32


1. Ne t├╝r kitaplar okumaktan ho┼član─▒rs─▒n─▒z?


K─▒sa Cevap : “Ne t├╝r kitaplar okumaktan ho┼član─▒rs─▒n─▒z?” ile ilgili k─▒sa cevab─▒ i├žin t─▒klay─▒n─▒z.

Uzun Cevap :

Ben kitap okumay─▒ ├žok seviyorum. G├╝n├╝mde bir├žok zaman─▒n kitap okumak i├žin ay─▒r─▒yorum. En ├žok ┼čiir kitaplar─▒ bilgi kitaplar─▒ ve roman okumay─▒ seviyorum.


2. Kitap se├žerken nelere dikkat etmeliyiz?


K─▒sa Cevap : “Kitap se├žerken nelere dikkat etmeliyiz?” ile ilgili k─▒sa cevab─▒ i├žin t─▒klay─▒n─▒z.

Uzun Cevap :

Kitap se├žerken sevdi─čimiz kitaplar oldu─čuna dikkat etmeliyiz. Yazar─▒na kitab─▒n i├žeri─čine dikkatlice bakmal─▒y─▒z. ├ç├╝nk├╝ alaca─č─▒m─▒z kitaplar bazen istemedi─čimiz gibi ├ž─▒kabiliyor.

Bu nedenle kitaptan verim alamadan kenarda k├Â┼čede ├ž├╝r├╝y├╝p gidiyorlar. Bir de ├Ânemli olan ┼čey kitab─▒n dilini kendimize uygun olup olmad─▒─č─▒d─▒r. Kitap okurken bazen anlamakta g├╝├žl├╝k ├žekeriz.

Bunun nedeni kitab─▒n a─č─▒r bir dille yaz─▒lmas─▒d─▒r. Kendi seviyemize uygun kitab─▒ se├žersek daha verimli bir kitap okuma ger├žekle┼čtiririz. Bence en ├Ânemlisi g├╝vendi─čimiz ve tan─▒d─▒─č─▒m─▒z bir ki┼činin bize kitab─▒ tavsiye etmesidir. Bu ┼čekilde g├Ân├╝l rahatl─▒─č─▒ ile o kitab─▒ sat─▒n alabiliriz.


KONU┼×AN K─░TAP┬á

Buras─▒ bir kitabeviydi. Nas─▒l ki ├žocuklar─▒n bir ailesi ve o ailenin ya┼čad─▒─č─▒ bir ev varsa, kitaplar─▒n da hep birlikte kald─▒─č─▒ evler vard─▒. ─░┼čte buras─▒ da bir kitabeviydi. Duvarlar─▒ k├╝t├╝phanelerle kaplanm─▒┼čt─▒. Burada b├╝y├╝k olsun k├╝├ž├╝k olsun, ya┼čl─▒ olsun, gen├ž olsun, her ya┼čtan, her konudan kitaplar yer al─▒yordu. Bir kitabevinin k├╝t├╝phaneden fark─▒; k├╝t├╝phanede kitaplar devaml─▒ kal─▒rken, kitabevinden bir g├╝n sat─▒n al─▒n─▒p gitmeleriydi.

Ciltli, ya┼čl─▒ kitaplar sayg─▒ gere─či ├╝st raflarda oturuyorlard─▒. ├ço─čunlukla sessizce d├╝┼č├╝nen bilge insanlar gibiydiler. Zaman zaman i├žlerinden baz─▒lar─▒ ├žocuk kitaplar─▒na do─čru e─čilir:

ÔÇť├çocuklar! biraz yava┼č!ÔÇŁ ┼čeklinde uyar─▒larda bulunurlard─▒. ├ç├╝nk├╝ ├žocuk kitaplar─▒ t─▒pk─▒ ├žocuklar gibi g├╝r├╝lt├╝l├╝ g├╝r├╝lt├╝l├╝ ve k─▒p─▒r k─▒p─▒rd─▒lar. Her an soka─ča ka├žmak isteyen yaramaz ├žocuklar gibiydiler. Belki de hepsi g├╝n├╝n birinde bir ├žocuk taraf─▒ndan al─▒nmak istiyorlard─▒, hakl─▒ olarak. ─░├žlerinde eskiden yaz─▒lm─▒┼č, silik y├╝zl├╝ olanlar─▒ da vard─▒, yeni do─čmu┼č, kapa─č─▒ p─▒r─▒l p─▒r─▒l, sayfalar─▒ resimli olanlar─▒ daÔÇŽ


4. S─▒n─▒f T├╝rk├že MEB Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 27 Cevaplar─▒


Baz─▒lar─▒ ise sadece resimden ibaretti sanki. ├çok S├╝sl├╝yd├╝. Hele bir tanesi vard─▒. Ona bakt─▒─č─▒nda sinema seyrediyormu┼č gibi olurdun. ─░nsan─▒n g├Âz├╝n├╝ al─▒yordu, renkleriyleÔÇŽ Kitaplar aras─▒nda ona ÔÇťS├╝sl├╝ÔÇŁ deniliyordu.

S├╝sl├╝ biraz y├╝ksekten bakarak, a┼ča─č─▒ raftaki ba┼čka bir ├žocuk kitab─▒na bir ┼čeyler s├Âyl├╝yordu: ÔÇťNe kadar renksizsin, bir tane bile resim yok ├╝st├╝ndeÔÇŽ (…) Hangi ├žocu─čun dikkatini ├žekeceksin bu halde?ÔÇŁ

K├╝├ž├╝k kitap bir an d├╝┼č├╝nd├╝. ┼×├Âyle bir sayfalar─▒n─▒ gezindi. Ger├žekten i├žinde ne prensesin etraf─▒na toplanm─▒┼č c├╝celer vard─▒, ne de cad─▒lar. Ye┼čil ├žimenler ve ├ži├žekler de yoktu c├╝mlelerinin etraf─▒nda. Kuzular da z─▒plam─▒yordu. A─ča├žlar yoktu. Sadece c├╝mleleri vard─▒. Renksiz ve resimsiz olu┼čuna i├žlendi. Kendini eksik hissetti. Fakat oturup ├╝st├╝ne resim ├žizemezdi yaÔÇŽ (…) Birden S├╝sl├╝ÔÇÖye d├Ânerek ba─č─▒rd─▒:

ÔÇťBu benim elimde olan bir ┼čey de─čil! Evet, renksiz ve resimsiz olabilirim. Ama anlam doluyum tamam m─▒?!ÔÇŁ Evet, ciltli ve kal─▒n kitaplara g├Âre k├╝├ž├╝k boylu ve zay─▒ft─▒. Yapraklar─▒ di─čer bir ├žok kitab─▒n yapraklar─▒ndan daha azd─▒. Ama b├╝t├╝n kitaplardan ayr─▒ bir ├Âzelli─če sahipti. (…) ÔÇťBen!ÔÇŁ dedi heyecanla, biraz sesi titriyordu. ÔÇťKonu┼čabiliyorum. Beni kalbiyle duyacak bir ├žocuk ar─▒yorum! Anlatacaklar─▒mla b├╝y├╝yecek bir ├žocuk!ÔÇŁ

O renksiz ve resimsiz bir kitapt─▒. Evet ama konu┼čan bir kitap! Onun konu┼čmalar─▒n─▒ duyacak bir ├žocuk ├ž─▒kard─▒ bir g├╝n nas─▒lsa… ├ť├ž kulakl─▒ bir ├žocuk olmal─▒yd─▒ bu. ─░ki kula─č─▒ herkes gibi yanaklar─▒n─▒n bitiminde olmal─▒yd─▒. ├ť├ž├╝nc├╝ kula─č─▒ ise kalbindeÔÇŽV├╝cudu tam ortadan ikiye ay─▒racak ┼čekilde yukar─▒dan a┼ča─č─▒ya bir ├žizgi ├žek! Kaburga kafesinin i├žinde bir ku┼č olacak. Tam sol yan─▒nda. ├ťstte! Evet, tam burada!

Bazen iki kulak duymak i├žin yeterli olmuyordu. Bir ├žocuk, e─čer isterse onu kalbiyle duyabilirdi. ─░┼čte bunu bekliyordu. Kendi kendine m─▒r─▒ldand─▒. ÔÇťRenksiz g├Âr├╝nsem de ├žok renkli bir ki┼čili─čim var. Resimlerimi de beni okuyan ├žocuk hayalleriyle ├žizecek. ├ľzg├╝rce!..ÔÇŁ Onu duyacak olan ├žocu─ča i├žindekilerin hepsini vermeyi bekliyordu.

Ay┼če ┼×ENER YURTSEVEN (K─▒salt─▒lm─▒┼čt─▒r.)


4. S─▒n─▒f T├╝rk├že MEB Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 28 Cevaplar─▒


1. ETK─░NL─░K


Soru : Kelimelerin anlamlar─▒n─▒ tahmin edip tahminlerinizin do─črulu─čunu s├Âzl├╝kten kontrol ediniz. Kelimelerle birer c├╝mle kurunuz. Kelimeleri s├Âzl├╝k defterinize ekleyiniz.


Cevap :

Bilge Kelimesi

Tahminim : Çok bilgi sahibi.

Anlam─▒ : Her ┼čeyi bildi─či gibi bildi─či ┼čeyleri de iyi ve sa─člam bilen. Bilgisini kendisi ve ba┼čkalar─▒ i├žin en yararl─▒ bi├žimde kullan─▒labilen. ─░yi ahlakl─▒ olgun kimse.

C├╝mlem : Arkada┼člar─▒mla birlikte bilge ki┼činin yan─▒na gidip tavsiyeler ald─▒k.


Cilt Kelimesi

Tahminim : V├╝cudumuzu saran kat─▒ deri par├žas─▒.

Anlam─▒ : Deri, ten. Kartondan ya da mukavva ├╝zerine deri bez ka─č─▒t kaplam─▒┼č kitap kapa─č─▒.

C├╝mlem : Kitaplar─▒ daha uzun dayans─▒n diye ciltli kitaplar tercih ediyordu.


─░baret Kelimesi

Tahminim : Tek, sadece,

Anlam─▒ : Olu┼čan, meydana gelen.

C├╝mlem : Yapt─▒─č─▒ s─▒nav sonucu bundan ibaretti.


2. ETK─░NL─░K


Soru : Sorular─▒ metne g├Âre cevaplay─▒n─▒z.


1. Kitabevinin kütüphaneden farkı nedir? 


Cevap : Kitap evinde kitaplar sat─▒l─▒r ama k├╝t├╝phanelerde kitaplar s├╝rekli kal─▒r oradan ├Âd├╝n├ž alabiliriz.


2. Ciltli kitaplar kitabevinde nerede durmaktad─▒r?


Cevap : Ciltli kitaplar ├╝st rafta bulunmaktad─▒r.


3. K├╝├ž├╝k kitab─▒ di─čer kitaplardan ay─▒ran ├Âzelli─či nedir?


Cevap : K├╝├ž├╝k kitab─▒n di─čer kitaplardan ay─▒ran konu┼čabilmesidir.


3. ETK─░NL─░K


Soru : Konu┼čan Kitap Metni Metinle ilgili iki soru yaz─▒p cevaplay─▒n─▒z.


Soru : Çocuk kitaplarının istekleri nedir?

Cevap : G├╝n├╝n birinde bir ├žocu─čun onlar─▒ al─▒p okumalar─▒n─▒ istemektedirler.


Soru : K├╝├ž├╝k kitaplar─▒ okuyan ├žocuklar─▒n hangi ├Âzelli─če sahip olmal─▒lar?

Cevap : ├╝├ž kula─č─▒ olmal─▒yd─▒ ├╝├ž├╝nc├╝ kula─č─▒ kalbinde olmal─▒yd─▒.


4. S─▒n─▒f T├╝rk├že MEB Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 29 Cevaplar─▒


4. ETK─░NL─░K


Soru : Konu┼čan Kitap Metni Metnin konusunu ve ana fikrini belirleyiniz.


Cevap :

Metnin konusu : Kitap se├žerken dikkat etmemiz gerekenler.

Metnin ana fikri : Kitap se├žti─čimiz zaman kitaplar─▒n kapaklar─▒na de─čil de daha ├žok yazarlar─▒na ve kitab─▒n i├žeri─čine bakmam─▒z gerekmektedir. Konusunu olay ├Ârg├╝s├╝n├╝ karakterleri incelememiz gerekmektedir.


5. ETK─░NL─░K


Soru : Metnin i├žeri─čine uygun farkl─▒ ba┼čl─▒klar belirleyiniz.


Cevap : Kitaplar─▒n ─░stekleri.


6. ETK─░NL─░K


Soru : Verilen bilgilere g├Âre ÔÇťKonu┼čan KitapÔÇŁ metni ile ÔÇťAs─▒mÔÇÖ─▒n Nesli Kitap DostudurÔÇŁ metnini t├╝r bak─▒m─▒ndan kar┼č─▒la┼čt─▒r─▒n─▒z.


Cevap :

KONU┼×AN K─░TAP T├╝r : Hikaye.

ASIMÔÇÖIN NESL─░ K─░TAP DOSTUDUR T├╝r: Bilgilendirici Metin.


7. ETK─░NL─░K


Soru : ÔÇťKonu┼čan KitapÔÇŁ metninden ger├žek ve hayal ├╝r├╝n├╝ ifadeler bulup ├Ârnekteki gibi yaz─▒n─▒z.

├ľrnek: Buras─▒ bir kitabeviydi. (ger├žek)
K├╝├ž├╝k kitap bir an d├╝┼č├╝nd├╝. (hayal)┬á


Cevap : S├╝sl├╝ biraz y├╝ksekten bakarak, a┼ča─č─▒ raftaki ba┼čka bir ├žocuk kitab─▒ bir ┼čeyler s├Âyl├╝yordu. (hayal)

─░├žlerinde eskiden yaz─▒lm─▒┼č, silik y├╝zl├╝ olanlar─▒ da vard─▒, yeni do─čmu┼č, kapa─č─▒ p─▒r─▒l, p─▒r─▒l sayfalar─▒na resimleri olan da (ger├žek)


4. S─▒n─▒f T├╝rk├že MEB Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 30 Cevaplar─▒


8. ETK─░NL─░K


Soru : Bir giri┼čimcilik ├Ârne─či verilmi┼čtir. Siz bir k├╝t├╝phane memuru olsayd─▒n─▒z g├Ârevli oldu─čunuz b├Âlgedeki okuma al─▒┼čkanl─▒─č─▒n─▒ art─▒rmak i├žin neler yapard─▒n─▒z?┬á

Y─▒l 1943. Gen├ž MustafaÔÇÖn─▒n tayini k├╝t├╝phaneci olarak ├ťrg├╝p Tahsin A─ča K├╝t├╝phanesiÔÇÖne ├ž─▒kar. (…) K├╝t├╝phanede heyecanla okurlar─▒ bekler, gelen giden olmaz. B├╝rokratlar─▒ ikna eder ve bir e┼ček al─▒r. (…) Kitaplar─▒ e┼če─če y├╝kler ve k├Ây k├Ây gezmeye ba┼člar. Zamanla insanlar k├╝t├╝phaneye de gelmeye ba┼člar. (…) Okuma yazma oran─▒n─▒n d├╝┼č├╝kl├╝─č├╝n├╝ g├Âr├╝nce okuma yazma kurslar─▒ vermeye ba┼člar. Hal─▒c─▒l─▒k kurslar─▒ ba┼člat─▒r, b├Âlgede hal─▒c─▒l─▒─č─▒ canland─▒r─▒r. (…) Asl─▒nda giri┼čimcilik nedir, biliyor musunuz? Bulundu─čunuz yere yenilik katman─▒zd─▒r. Mutlaka ad─▒m atmal─▒s─▒n─▒z.

Türkiye Çocuk Dergisi


K─▒sa Cevap : “Siz bir k├╝t├╝phane memuru olsayd─▒n─▒z g├Ârevli oldu─čunuz b├Âlgedeki okuma al─▒┼čkanl─▒─č─▒n─▒ art─▒rmak i├žin neler yapard─▒n─▒z? ” ile ilgili k─▒sa cevab─▒ i├žin t─▒klay─▒n─▒z.

Uzun Cevap :

Ben k├╝t├╝phane g├Ârevlisi olsayd─▒m. Y─▒lda bir iki kez okullarda d├╝zenlenecek kitap okuman─▒n ├Ânemi faydalar─▒ sunumlar yaparak ├Â─črencilerin bu konuda bilgilendirirdim. Ayn─▒ zamanda toplumun orta ya┼čl─▒ ve daha b├╝y├╝k kesimli kitap okumaya te┼čvik ederdim.

Her ya┼č grubuna uygun kitaplar ay─▒r─▒rd─▒m insanlara uygun kitaplar─▒ se├žersek insanlar kitap okumay─▒ daha ├žok sevecektir. Bu yol ile giderek insanlara kitap okumay─▒ sevdirirdim. K├╝t├╝phaneden en ├žok kitap alan ├Â─črenciye ve ki┼čiye ├Âd├╝ller verirdim. K├╝t├╝phanenin b├╝y├╝k ve g├╝zel kitaplar olmas─▒na ├Âzen g├Âsterdim.


9. ETK─░NL─░K


Soru :┬á a. Virg├╝l├╝n ( , ) kullan─▒m alanlar─▒n─▒ ├Ârnekleriyle e┼čle┼čtiriniz.


Cevap :

“4. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ Sayfa 26-28-29-30-31-32 MEB Yay─▒nlar─▒”


Soru : b. Siz de virg├╝l├╝n kullan─▒m alanlar─▒n─▒ g├Âsteren c├╝mleler yaz─▒n─▒z.


K─▒sa Cevap : “Siz de virg├╝l├╝n kullan─▒m alanlar─▒n─▒ g├Âsteren c├╝mleler yaz─▒n─▒z.” ile ilgili k─▒sa cevab─▒ i├žin t─▒klay─▒n─▒z.

Uzun Cevap :

O, defteri ve kitab─▒n─▒ kapat─▒p, annesine do─čru ko┼čuyordu.

Babaannem marketten domates, salatal─▒k ve maydanoz alm─▒┼čt─▒.

Onun kahverengi g├Âzleri, kahverengi sa├ž─▒ ve ├žok g├╝zel bir teni vard─▒.


4. S─▒n─▒f T├╝rk├že MEB Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 31 Cevaplar─▒


10. ETK─░NL─░K


Soru : : Grafikte, k├╝t├╝phaneye hafta i├žinde gelen ├Â─črenci say─▒- lar─▒ g├Âsterilmi┼čtir. Sorular─▒ grafi─če g├Âre cevaplay─▒n─▒z.


1. Hangi g├╝n k├╝t├╝phaneye, di─čer g├╝nlerden daha fazla ├Â─črenci gelmi┼čtir?

Cevap : Cuma


2. Hangi g├╝n k├╝t├╝phaneye, di─čer g├╝nlerden daha az ├Â─črenci gelmi┼čtir?

Cevap :┬á Per┼čembe


3. Pazartesi g├╝n├╝ k├╝t├╝phaneye ka├ž ki┼či gelmi┼čtir?

Cevap : 30


4. Sal─▒ ve Cuma g├╝nleri k├╝t├╝phaneye toplam ka├ž ki┼či gelmi┼čtir?

Cevap :  130


4. S─▒n─▒f T├╝rk├že MEB Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 32 Cevaplar─▒


11. ETK─░NL─░K


Soru : ├ľrneklerdeki farkl─▒ yaz─▒ stillerini inceleyiniz. ─░kilemeleri kendi yaz─▒ stilinize g├Âre yaz─▒n─▒z.


Cevap :

Bu k─▒sm─▒ kendi el yaz─▒n─▒zla bo┼č alanlar─▒ doldurman─▒z gerekmektedir.



 

Our Score
Yorum S─▒rala
Profile Photo
Binba┼č─▒

E-posta adresiniz yay─▒nlanmayacak. Gerekli alanlar * ile i┼čaretlenmi┼člerdir

error: Content is protected !!