Ana Sayfa > 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı > 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Sayfa 36-37-38-39-40-41-42-43-44 MEB Yayınları

Sosyal Bilgiler Ogretmeni
Yüzbaşı
Konular667
Cevaplar3

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Tarihe Yolculuk Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44


5. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Tarihe Yolculuk Metni Etkinlik Cevapları


5. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Sayfa 36-37-38-39-40-41-42-43-44


“5. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 36 Cevapları”


Soru : Yukarıdaki fotoğrafı inceleyiniz. Fotoğraftaki araba ile günümüz otomobilleri arasındaki benzerlik ve farklılıklar nelerdir? Açıklayınız.


Cevap :

Eskiden ulaşım için hayvan gücünden yararlanmaktaydı eşek veya atları tekerlekli tahta arabaları sürerek veya üstlerine binerek insanlar istedikleri yere ulaşmaktaydı.

Günümüzde ise arabalar, trenler, uçaklar ve gemiler kullanılmaktadır. Daha hızlı ve daha güvenli ulaşım sağlanmaktadır. Benzer yönleri ise kullanacak bir şoföre ihtiyaç duymaları, tekerleğinin olması ve ulaşım araçlarını insanların işini kolaylaştırması diyebiliriz.


5. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 37 Cevapları


Soru : Sizce yazı bulunmasaydı yaşamımız nasıl olurdu?


Kısa Cevap : “Sizce yazı bulunmasaydı yaşamımız nasıl olurdu?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız. 

Uzun Cevap : ,

Yazı olmasaydı derslerde not alamaz aklımızda tutmaya çalışır ama kolaylıkla unuturduk. Geçmişte yaşanan olayları günümüze kadar ulaşamazdı. Ticarette alınan verilen eşyalar not alınamaz kargaşalar oluşurdu.

Devlette kanunlar not alınarak insanlar kendi hakları hakkında bilgi edinemezdi. Birçok bilimsel gelişmenin yazılarak farklı medeniyetlerine ulaşması sağlanmıştır. Böylelikle onlar da bilimsel gelişmeleri ilerleterek daha da uygar medeniyetler oluşmuştur.


5. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 38 Cevapları


Soru : Sümerler döneminde mi günümüzde mi yaşamak istersiniz? Neden?


Kısa Cevap : “Sümerler döneminde mi günümüzde mi yaşamak istersiniz? Neden?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Günümüzde yaşamak isterdim çünkü Sümerler döneminde daha çok gelişmiş bir toplumumuz.

Sümerler tarihini günümüzde de öğrenebiliyorum ama Sümerler döneminde yaşasaydım şimdiki olan olayları bilemezdim. Sümerler döneminde birçok gelişme olmuştur ve günümüzdeki birçok gelişmeyi onlara borçluyuz.


5. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 39 Cevapları


Babil krallarından Hammurabi kendi adını taşıyan kanunları ile ünlüdür. Bu kanunlar oldukça ayrıntılıdır. İşte size kanun maddelerinden biri: “Bir kimse mısırlarını sulamak için kanal açarsa, ancak dikkatsizliği nedeniyle sular komşusunun tarlasını bozarsa o zaman komşusunun mısır kaybını öder.”

Soru : Yukarıdaki kanun maddesi bize Babillerin hangi özellikleri ile ilgili bilgi vermektedir? Söyleyiniz.


Cevap :

Yukarıdaki kanun maddesine göre Babil’iler tarımla geçimini sağlarlar. Babillerin yaşamında kanun önemli bir yer tutmaktadır. Kanunlara uyarak düzenli bir bir hayat sürmektedirler.


5. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 40 Cevapları


Soru : Aşağıdaki duvar panosunu inceleyerek yanında yer alan soruların cevaplarını defterinize yazınız.


Cevap :

“5. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Sayfa 36-37-38-39-40-41-42-43-44 MEB Yayınları”


1. Mezopotamya’daki ekonomik faaliyetlerle ilgili hangi bilgilere ulaşabiliriz?


Cevap :

Mezopotamya’daki ekonomik faaliyetler hayvancılık yün dokuma ve birlikte çalışarak birçok işin üstesinden gelme gibi faaliyetler vardır.


2. Üst sırada oturanlar kimler olabilir? Sizce bu kişiler neden üst sıradadır?


Cevap :

Üst sırada oturan insanlar devleti yöneten üst düzey yöneticiler, kraliçe  askerler ve din adamları olabilir. Bu insanlar ülkenin önemli İnsanları olduğu için üst sırada oturmuşlardır.


3. Üst sırada sağdan ikinci kişi elinde ne taşıyor olabilir?


Cevap :

Oradaki insanları eğlendirmek için müzik çalmaktadır. Tuttuğu müzik aletinin ismi lirdir.


5. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 41 Cevapları


Soru : Urartu kralları yaptırdıkları eserleri dikili taşlara yazdırarak halka duyurmuşlardır. Aşağıdaki yazıtı okuyarak altında yer alan soruların cevaplarını defterinize yazınız.


Cevap :

“…Menua, Tanrı Haldi’nin gücü sayesinde bu kanalı açtı. Adı Menua Kanalı’dır. Menua der ki, kim bu yazıyı silerse, kim onu tahrip ederse, kim bunu görürse, kim başkasına ‘bu kanalı ben açtım’ derse o, Tanrı Haldi, Tanrı Teişaba, Tanrı Şivini ve bütün tanrılar tarafından mahvedilsin.”

Gülay Sert, Keşfedin Anadolu Uygarlıkları, s. 51.


1. Kanal halkın hangi ihtiyacı için yapılmış olabilir?


Cevap :

Kanal halkın kolaylıkla suya ulaşmasını sağlamaktadır. Tarımla uğraşan çiftçilerin kolaylıkla ekimlerini sulayarak daha verimli ve kolay bir şekilde ekinlerini elde etmelerini sağlamaktadır.


2. Urartular eserlerin korunmasına önem vermişler midir? Açıklayınız.


Kısa Cevap : “Urartular eserlerin korunmasına önem vermişler midir? Açıklayınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Urartuların eserleri birçoğu günümüzde kalmaktadır. Urartular eserlerinin gelecek dönemlerin kalmasını istemektedirler. Onları tanımamızı bilmemizi istemektedirler.

Bu yüzden eserlerini sağlam yapmışlar ve yazıya dökmüşlerdir. Eserlerini günümüze kadar kalması için dua bile etmişlerdir. Dualarında “Kim bu eserleri yıkmaya yazıları silmeye kalkarsa Tanrıların gazabına uğrasın.” diye dua edip eserlerin günümüze kalmasını Tanrıdan istemişlerdir.


5. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 42 Cevapları


Soru : Aşağıdaki haberi okuyarak haberin altında yer alan soruların cevaplarını defterinize yazınız.


Cevap :

Çengelli İğne, Kiremit ve Midas’ın Vatanı 

Dünyanın ilk Frig Sergisi açıldı. Sergide mobilyacılıktan madenciliğe kadar birçok alanda ilklere imza atan görkemli bir medeniyetle karşılaşacaksınız. Mozaiği ilk kez mimaride kullanan Friglerin en özgün sanat dalı ise mobilyacılık.

Günümüze kadar özelliğini kaybetmeden gelebilen estetik güzelliğe sahip eserlerden biri de kiremit. Fibula, iki parça kumaşı birbirine tutturmaya yarayan bir takı ve modern çengelli iğnelerin atası. Frigler Anadolu’da fibula kullanan ilk halk topluluğu. Başkent Gordion’da çok miktarda fibula bulunmuştur.

Sergi sorumlusu Şennur Şentürk, Friglerdeki eşyayı sahiplenmeye vurgu yapıyor. “Onlar kullandıkları eşyaları korumuşlar. Günümüzde ise anısı olan eşyalar düşünmeden atılıyor. Oysa Frigler kepçenin bile kendi kültürünün bir yansıması olduğunun bilincindeydi.” şeklinde konuşan Şentürk, herkesi sergiye beklediklerini söyledi.


1. Frigler hangi sanat dallarında eserler vermişlerdir?


Cevap :

Frigler birçok sanat dalından eserler vermiştir. Frigler Anadolu’da bulunan fibula kulanan ilk halk topluluğudur. Fibula iki parça kumaşı birbirine tutmaya yarayan bir takı yani çengelli iğneyi bulmuşlardır.

Başkent Gordion’da birçok Fibula bulunur. Mobilyacılık, madencilik gibi birçok sanat dalına eserler vermişlerdir. Mozaik ilk kez mimaride kullanarak çok güzel tarihi eserler inşa etmişlerdir bu tarihi eserler günümüze kadar gelmektedir.


2. Kültürel mirasa duyarlılık bakımından Frigler ile günümüz insanları arasında nasıl bir fark vardır?


 Cevap : “Kültürel mirasa duyarlılık bakımından Frigler ile günümüz insanları arasında nasıl bir fark vardır?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Frigliler günümüzde kültürel mirasa duyarlılık açısından çok büyük bir fark vardır. Frigler kepçenin bile kendi bir kültürünün yansıması olduğunu düşünüyordu.

Böylelikle gelecek kuşaklara kendi kültürlerinden bir parça bırakmak için uğraşmışlardır. Günümüzde ise anısı olan her şey bir çöp olarak görülüp çöpe atılmaktadır.


5. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 43 Cevapları


Soru : Paranın kullanılmadığı zamanları düşünelim. Acaba insanlar ihtiyaçlarını nasıl karşılıyor, nasıl alışveriş yapıyorlardı? Açıklayınız.


Kısa Cevap : “Paranın kullanılmadığı zamanları düşünelim. Acaba insanlar ihtiyaçlarını nasıl karşılıyor, nasıl alışveriş yapıyorlardı? Açıklayınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Paranın olmadığı dönemde takıl usulü Ticaret yapılıyordu. Kişi ekip içtiği veya beslediği hayvanı karşısındaki kişinin yetiştirdiği ama onda olmayan bir besinle değiş tokuş yapıyordu. Ama bu takaslarda bazen adil olmayan değişimler meydana geliyordu. Para bu sorunu ortadan kaldırmayı başarmıştır.


Soru :  Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni www.kultur.gov.tr adresinden sanal turla ziyaret ederek aşağıdaki soruların cevaplarını defterinize yazınız.


1. Müzede hangi devletlere ait eserler sergilenmektedir?


Cevap :

Müzede Urartular, Frigliler, Lidyalılar ve Hititlerden kalan eşyalar sergilenmektedir.


2. Müzede sergilenen eserlerin türleri nelerdir? 


Cevap :

Müzede sergilenen eserlerin türleri savaş eşyaları, takı, dokumacılık, hayvancılık, tarım ve madencilik günlük hayatta kullanılan kaşık, bardak ve tabak gibi eserler sergilenmektedir.


3. Bu eserlerden hangileri daha çok ilginizi çekti? Neden?


Cevap :

Bu eserlerden en çok tarım ve hayvancılıkta kullanılan eserler dikkatimi çekti çünkü insanların o zaman bile bir işi daha kolaylıkla daha az zaman ve enerji gerektirecek şekilde yapmaya çalışmak için hiçbir şey üretmeleri ilgi çekici geldi.


4. Müzelerin tarihî eserlerin korunmasındaki önemi nedir?


Kısa Cevap : “Müzelerin tarihî eserlerin korunmasındaki önemi nedir?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Müzelerde tarihi eserler korunması önemlidir çünkü geçmişten günümüze olayların nasıl geliştiği, o anki dönem insanların ne kadar gelişmiş olduğu, o anki insanların düşündükleri edebiyatları müzik türleri nasıl olduğuna dair bilgiler edininiz.

Geçmiş dönemdeki insanların nasıl bir düşünceleri olduğu nasıl bir yaşam sürdükleri hakkında bilgiler ediniriz. Bu tarihi eserler korundukça gelecekteki insanlara da bu bilgileri aktarmış oluruz.


5. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 44 Cevapları


Soru : Aşağıdaki Ankara’da Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde yer alan arkeolojik buluntuları inceleyiniz. Bu buluntulara bakarak Anadolu medeniyetleriyle ilgili hangi bilgilere ulaşılabileceğini defterinize yazınız.


Cevap :

Arkeolojik bulutları incelediğim zaman Anadolu Medeniyeti nasıl geçindiklerini görebiliyorum. Günlük hayatında ne ile uğraştıklarını ne ile vakit geçirdiklerini. Sanat eserlerini ve sanata verdikleri önemi, hayvancılıkla uğraştıklarını görebiliyorum.


Soru : Aşağıdaki tarih şeridini inceleyerek altında yer alan soruların cevaplarını defterinize yazınız.


1. Devletler içinde ilk kurulan hangisidir?


Cevap : Sümerler


2. Varlığını en uzun süre devam ettiren ve varlığı en kısa süren devletler hangileridir?


Cevap : Sümerler ve İyonyalılar


3. Hangi devlet günümüze daha yakın bir tarihte kurulmuştur?


Cevap : Lidyalılar


4. Anadolu medeniyetlerinden hangisi daha uzun süre yaşamıştır? 


Cevap : Sümerler


Soru : Aşağıdaki tabloda Mezopotamya ve Anadolu medeniyetlerinin insanlığa katkıları yer almaktadır. Bu katkılar olmasaydı yaşamımızda hangi zorluklarla karşılaşırdık? Karşılarına yazınız.


Cevap :

Yazı: Bilim adamları birbirlerine bilgilerine ulaşamaz. Bu nedenle birbirlerinin bilgilerinin üstüne bir şey koyamaz. Yaptıkları buluşları not edemez ve geleceğe aktaramazlardı.

Tekerlek: Tekerlek olmasaydı ulaşım zorlaşır atların üzerinde tek kişilik yolculuklarla zorlu bir yaşam sürerdik.

Baraj: Barajlar olmasaydı enerji üretemez, su depolayamazdık.

Kütüphane: Kütüphane olmasaydı kitap okuyacak araştıracak yerimiz olmazdı. Değerli bilgilere ulaşmak daha da zorlu olacaktı.

Okul: Okul olmasaydı edindiğimiz bilgileri alamaz başıboş bile yaşam sürerdik.

Para: Para olmasaydı insanlar aldıkları verdikleri nesnelerin değerini bilmez. Adaletsizlikler ortaya çıkardı.

Seramik: Seramik olmasaydı yediğimiz tabaklar olmayacaktı. Bu da her şey elimizde yiyeceğimiz ve pişiremeyeceğimiz anlamına gelirdi.

Kanunlar: Kanunlar olmasaydı insanlar istediği gibi hareket eder bir düzensizlik bir kaas ortamı olurdu.

Madencilik: Madencilik olmasaydı ham madde için sıkıntılar çekerdik.

Takvim: Takvim olmasaydı zamanı ölçemeyerek kafamıza göre hareket eder. Birisiyle buluşmak istediğimiz zaman neye göre diyeceğimize tam emin olamazdık.



 

Our Score
Profile Photo
Binbaşı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!