Ana Sayfa > 5. S─▒n─▒f Sosyal Bilgiler Kitab─▒ > 5. S─▒n─▒f Sosyal Bilgiler Kitab─▒ Sayfa 36-37-38-39-40-41-42-43-44 MEB Yay─▒nlar─▒

Sosyal Bilgiler Ogretmeni
Y├╝zba┼č─▒
Konular625
Cevaplar3

5. S─▒n─▒f Sosyal Bilgiler Kitab─▒ Tarihe Yolculuk Metni Etkinlik Cevaplar─▒ Sayfa 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44


5. S─▒n─▒f Sosyal Bilgiler Kitab─▒ Tarihe Yolculuk Metni Etkinlik Cevaplar─▒


5. S─▒n─▒f Sosyal Bilgiler Kitab─▒ Sayfa 36-37-38-39-40-41-42-43-44


“5. S─▒n─▒f Sosyal Bilgiler MEB Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 36 Cevaplar─▒”


Soru : Yukar─▒daki foto─čraf─▒ inceleyiniz. Foto─čraftaki araba ile g├╝n├╝m├╝z otomobilleri aras─▒ndaki benzerlik ve farkl─▒l─▒klar nelerdir? A├ž─▒klay─▒n─▒z.


Cevap :

Eskiden ula┼č─▒m i├žin hayvan g├╝c├╝nden yararlanmaktayd─▒ e┼ček veya atlar─▒ tekerlekli tahta arabalar─▒ s├╝rerek veya ├╝stlerine binerek insanlar istedikleri yere ula┼čmaktayd─▒.

G├╝n├╝m├╝zde ise arabalar, trenler, u├žaklar ve gemiler kullan─▒lmaktad─▒r. Daha h─▒zl─▒ ve daha g├╝venli ula┼č─▒m sa─članmaktad─▒r. Benzer y├Ânleri ise kullanacak bir ┼čof├Âre ihtiya├ž duymalar─▒, tekerle─činin olmas─▒ ve ula┼č─▒m ara├žlar─▒n─▒ insanlar─▒n i┼čini kolayla┼čt─▒rmas─▒ diyebiliriz.


5. S─▒n─▒f Sosyal Bilgiler MEB Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 37 Cevaplar─▒


Soru : Sizce yaz─▒ bulunmasayd─▒ ya┼čam─▒m─▒z nas─▒l olurdu?


K─▒sa Cevap : “Sizce yaz─▒ bulunmasayd─▒ ya┼čam─▒m─▒z nas─▒l olurdu?” ile ilgili k─▒sa cevab─▒ i├žin t─▒klay─▒n─▒z.┬á

Uzun Cevap : ,

Yaz─▒ olmasayd─▒ derslerde not alamaz akl─▒m─▒zda tutmaya ├žal─▒┼č─▒r ama kolayl─▒kla unuturduk. Ge├žmi┼čte ya┼čanan olaylar─▒ g├╝n├╝m├╝ze kadar ula┼čamazd─▒. Ticarette al─▒nan verilen e┼čyalar not al─▒namaz karga┼čalar olu┼čurdu.

Devlette kanunlar not al─▒narak insanlar kendi haklar─▒ hakk─▒nda bilgi edinemezdi. Bir├žok bilimsel geli┼čmenin yaz─▒larak farkl─▒ medeniyetlerine ula┼čmas─▒ sa─članm─▒┼čt─▒r. B├Âylelikle onlar da bilimsel geli┼čmeleri ilerleterek daha da uygar medeniyetler olu┼čmu┼čtur.


5. S─▒n─▒f Sosyal Bilgiler MEB Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 38 Cevaplar─▒


Soru : S├╝merler d├Âneminde mi g├╝n├╝m├╝zde mi ya┼čamak istersiniz? Neden?


K─▒sa Cevap : “S├╝merler d├Âneminde mi g├╝n├╝m├╝zde mi ya┼čamak istersiniz? Neden?” ile ilgili k─▒sa cevab─▒ i├žin t─▒klay─▒n─▒z.

Uzun Cevap :

G├╝n├╝m├╝zde ya┼čamak isterdim ├ž├╝nk├╝ S├╝merler d├Âneminde daha ├žok geli┼čmi┼č bir toplumumuz.

S├╝merler tarihini g├╝n├╝m├╝zde de ├Â─črenebiliyorum ama S├╝merler d├Âneminde ya┼časayd─▒m ┼čimdiki olan olaylar─▒ bilemezdim. S├╝merler d├Âneminde bir├žok geli┼čme olmu┼čtur ve g├╝n├╝m├╝zdeki bir├žok geli┼čmeyi onlara bor├žluyuz.


5. S─▒n─▒f Sosyal Bilgiler MEB Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 39 Cevaplar─▒


Babil krallar─▒ndan Hammurabi kendi ad─▒n─▒ ta┼č─▒yan kanunlar─▒ ile ├╝nl├╝d├╝r. Bu kanunlar olduk├ža ayr─▒nt─▒l─▒d─▒r. ─░┼čte size kanun maddelerinden biri: ÔÇťBir kimse m─▒s─▒rlar─▒n─▒ sulamak i├žin kanal a├žarsa, ancak dikkatsizli─či nedeniyle sular kom┼čusunun tarlas─▒n─▒ bozarsa o zaman kom┼čusunun m─▒s─▒r kayb─▒n─▒ ├Âder.ÔÇŁ

Soru : Yukar─▒daki kanun maddesi bize Babillerin hangi ├Âzellikleri ile ilgili bilgi vermektedir? S├Âyleyiniz.


Cevap :

Yukar─▒daki kanun maddesine g├Âre Babil’iler tar─▒mla ge├žimini sa─člarlar. Babillerin ya┼čam─▒nda kanun ├Ânemli bir yer tutmaktad─▒r. Kanunlara uyarak d├╝zenli bir bir hayat s├╝rmektedirler.


5. S─▒n─▒f Sosyal Bilgiler MEB Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 40 Cevaplar─▒


Soru : A┼ča─č─▒daki duvar panosunu inceleyerek yan─▒nda yer alan sorular─▒n cevaplar─▒n─▒ defterinize yaz─▒n─▒z.


Cevap :

“5. S─▒n─▒f Sosyal Bilgiler Kitab─▒ Sayfa 36-37-38-39-40-41-42-43-44 MEB Yay─▒nlar─▒”


1. MezopotamyaÔÇÖdaki ekonomik faaliyetlerle ilgili hangi bilgilere ula┼čabiliriz?


Cevap :

Mezopotamya’daki ekonomik faaliyetler hayvanc─▒l─▒k y├╝n dokuma ve birlikte ├žal─▒┼čarak bir├žok i┼čin ├╝stesinden gelme gibi faaliyetler vard─▒r.


2. ├ťst s─▒rada oturanlar kimler olabilir? Sizce bu ki┼čiler neden ├╝st s─▒radad─▒r?


Cevap :

├ťst s─▒rada oturan insanlar devleti y├Âneten ├╝st d├╝zey y├Âneticiler, krali├že┬á askerler ve din adamlar─▒ olabilir. Bu insanlar ├╝lkenin ├Ânemli ─░nsanlar─▒ oldu─ču i├žin ├╝st s─▒rada oturmu┼člard─▒r.


3. ├ťst s─▒rada sa─čdan ikinci ki┼či elinde ne ta┼č─▒yor olabilir?


Cevap :

Oradaki insanlar─▒ e─člendirmek i├žin m├╝zik ├žalmaktad─▒r. Tuttu─ču m├╝zik aletinin ismi lirdir.


5. S─▒n─▒f Sosyal Bilgiler MEB Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 41 Cevaplar─▒


Soru : Urartu krallar─▒ yapt─▒rd─▒klar─▒ eserleri dikili ta┼člara yazd─▒rarak halka duyurmu┼člard─▒r. A┼ča─č─▒daki yaz─▒t─▒ okuyarak alt─▒nda yer alan sorular─▒n cevaplar─▒n─▒ defterinize yaz─▒n─▒z.


Cevap :

ÔÇťÔÇŽMenua, Tanr─▒ HaldiÔÇÖnin g├╝c├╝ sayesinde bu kanal─▒ a├žt─▒. Ad─▒ Menua Kanal─▒ÔÇÖd─▒r. Menua der ki, kim bu yaz─▒y─▒ silerse, kim onu tahrip ederse, kim bunu g├Âr├╝rse, kim ba┼čkas─▒na ÔÇśbu kanal─▒ ben a├žt─▒mÔÇÖ derse o, Tanr─▒ Haldi, Tanr─▒ Tei┼čaba, Tanr─▒ ┼×ivini ve b├╝t├╝n tanr─▒lar taraf─▒ndan mahvedilsin.ÔÇŁ

G├╝lay Sert, Ke┼čfedin Anadolu Uygarl─▒klar─▒, s. 51.


1. Kanal halk─▒n hangi ihtiyac─▒ i├žin yap─▒lm─▒┼č olabilir?


Cevap :

Kanal halk─▒n kolayl─▒kla suya ula┼čmas─▒n─▒ sa─člamaktad─▒r. Tar─▒mla u─čra┼čan ├žift├žilerin kolayl─▒kla ekimlerini sulayarak daha verimli ve kolay bir ┼čekilde ekinlerini elde etmelerini sa─člamaktad─▒r.


2. Urartular eserlerin korunmas─▒na ├Ânem vermi┼čler midir? A├ž─▒klay─▒n─▒z.


K─▒sa Cevap : “Urartular eserlerin korunmas─▒na ├Ânem vermi┼čler midir? A├ž─▒klay─▒n─▒z.” ile ilgili k─▒sa cevab─▒ i├žin t─▒klay─▒n─▒z.

Uzun Cevap :

Urartular─▒n eserleri bir├žo─ču g├╝n├╝m├╝zde kalmaktad─▒r. Urartular eserlerinin gelecek d├Ânemlerin kalmas─▒n─▒ istemektedirler. Onlar─▒ tan─▒mam─▒z─▒ bilmemizi istemektedirler.

Bu y├╝zden eserlerini sa─člam yapm─▒┼člar ve yaz─▒ya d├Âkm├╝┼člerdir. Eserlerini g├╝n├╝m├╝ze kadar kalmas─▒ i├žin dua bile etmi┼člerdir. Dualar─▒nda “Kim bu eserleri y─▒kmaya yaz─▒lar─▒ silmeye kalkarsa Tanr─▒lar─▒n gazab─▒na u─čras─▒n.” diye dua edip eserlerin g├╝n├╝m├╝ze kalmas─▒n─▒ Tanr─▒dan istemi┼člerdir.


5. S─▒n─▒f Sosyal Bilgiler MEB Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 42 Cevaplar─▒


Soru : A┼ča─č─▒daki haberi okuyarak haberin alt─▒nda yer alan sorular─▒n cevaplar─▒n─▒ defterinize yaz─▒n─▒z.


Cevap :

├çengelli ─░─čne, Kiremit ve Midas’─▒n Vatan─▒┬á

D├╝nyan─▒n ilk Frig Sergisi a├ž─▒ld─▒. Sergide mobilyac─▒l─▒ktan madencili─če kadar bir├žok alanda ilklere imza atan g├Ârkemli bir medeniyetle kar┼č─▒la┼čacaks─▒n─▒z. Mozai─či ilk kez mimaride kullanan Friglerin en ├Âzg├╝n sanat dal─▒ ise mobilyac─▒l─▒k.

G├╝n├╝m├╝ze kadar ├Âzelli─čini kaybetmeden gelebilen estetik g├╝zelli─če sahip eserlerden biri de kiremit. Fibula, iki par├ža kuma┼č─▒ birbirine tutturmaya yarayan bir tak─▒ ve modern ├žengelli i─čnelerin atas─▒. Frigler Anadolu’da fibula kullanan ilk halk toplulu─ču. Ba┼čkent Gordion’da ├žok miktarda fibula bulunmu┼čtur.

Sergi sorumlusu ┼×ennur ┼×ent├╝rk, Friglerdeki e┼čyay─▒ sahiplenmeye vurgu yap─▒yor. ÔÇťOnlar kulland─▒klar─▒ e┼čyalar─▒ korumu┼člar. G├╝n├╝m├╝zde ise an─▒s─▒ olan e┼čyalar d├╝┼č├╝nmeden at─▒l─▒yor. Oysa Frigler kep├ženin bile kendi k├╝lt├╝r├╝n├╝n bir yans─▒mas─▒ oldu─čunun bilincindeydi.ÔÇŁ ┼čeklinde konu┼čan ┼×ent├╝rk, herkesi sergiye beklediklerini s├Âyledi.


1. Frigler hangi sanat dallar─▒nda eserler vermi┼člerdir?


Cevap :

Frigler bir├žok sanat dal─▒ndan eserler vermi┼čtir. Frigler Anadolu’da bulunan fibula kulanan ilk halk toplulu─čudur. Fibula iki par├ža kuma┼č─▒ birbirine tutmaya yarayan bir tak─▒ yani ├žengelli i─čneyi bulmu┼člard─▒r.

Ba┼čkent Gordion’da bir├žok Fibula bulunur. Mobilyac─▒l─▒k, madencilik gibi bir├žok sanat dal─▒na eserler vermi┼člerdir. Mozaik ilk kez mimaride kullanarak ├žok g├╝zel tarihi eserler in┼ča etmi┼člerdir bu tarihi eserler g├╝n├╝m├╝ze kadar gelmektedir.


2. K├╝lt├╝rel mirasa duyarl─▒l─▒k bak─▒m─▒ndan Frigler ile g├╝n├╝m├╝z insanlar─▒ aras─▒nda nas─▒l bir fark vard─▒r?


┬áCevap : “K├╝lt├╝rel mirasa duyarl─▒l─▒k bak─▒m─▒ndan Frigler ile g├╝n├╝m├╝z insanlar─▒ aras─▒nda nas─▒l bir fark vard─▒r?” ile ilgili k─▒sa cevab─▒ i├žin t─▒klay─▒n─▒z.

Uzun Cevap :

Frigliler g├╝n├╝m├╝zde k├╝lt├╝rel mirasa duyarl─▒l─▒k a├ž─▒s─▒ndan ├žok b├╝y├╝k bir fark vard─▒r. Frigler kep├ženin bile kendi bir k├╝lt├╝r├╝n├╝n yans─▒mas─▒ oldu─čunu d├╝┼č├╝n├╝yordu.

B├Âylelikle gelecek ku┼čaklara kendi k├╝lt├╝rlerinden bir par├ža b─▒rakmak i├žin u─čra┼čm─▒┼člard─▒r. G├╝n├╝m├╝zde ise an─▒s─▒ olan her ┼čey bir ├ž├Âp olarak g├Âr├╝l├╝p ├ž├Âpe at─▒lmaktad─▒r.


5. S─▒n─▒f Sosyal Bilgiler MEB Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 43 Cevaplar─▒


Soru : Paran─▒n kullan─▒lmad─▒─č─▒ zamanlar─▒ d├╝┼č├╝nelim. Acaba insanlar ihtiya├žlar─▒n─▒ nas─▒l kar┼č─▒l─▒yor, nas─▒l al─▒┼čveri┼č yap─▒yorlard─▒? A├ž─▒klay─▒n─▒z.


K─▒sa Cevap : “Paran─▒n kullan─▒lmad─▒─č─▒ zamanlar─▒ d├╝┼č├╝nelim. Acaba insanlar ihtiya├žlar─▒n─▒ nas─▒l kar┼č─▒l─▒yor, nas─▒l al─▒┼čveri┼č yap─▒yorlard─▒? A├ž─▒klay─▒n─▒z.” ile ilgili k─▒sa cevab─▒ i├žin t─▒klay─▒n─▒z.

Uzun Cevap :

Paran─▒n olmad─▒─č─▒ d├Ânemde tak─▒l usul├╝ Ticaret yap─▒l─▒yordu. Ki┼či ekip i├žti─či veya besledi─či hayvan─▒ kar┼č─▒s─▒ndaki ki┼činin yeti┼čtirdi─či ama onda olmayan bir besinle de─či┼č toku┼č yap─▒yordu. Ama bu takaslarda bazen adil olmayan de─či┼čimler meydana geliyordu. Para bu sorunu ortadan kald─▒rmay─▒ ba┼čarm─▒┼čt─▒r.


Soru :┬á Anadolu Medeniyetleri M├╝zesiÔÇÖni www.kultur.gov.tr adresinden sanal turla ziyaret ederek a┼ča─č─▒daki sorular─▒n cevaplar─▒n─▒ defterinize yaz─▒n─▒z.


1. M├╝zede hangi devletlere ait eserler sergilenmektedir?


Cevap :

M├╝zede Urartular, Frigliler, Lidyal─▒lar ve Hititlerden kalan e┼čyalar sergilenmektedir.


2. Müzede sergilenen eserlerin türleri nelerdir? 


Cevap :

M├╝zede sergilenen eserlerin t├╝rleri sava┼č e┼čyalar─▒, tak─▒, dokumac─▒l─▒k, hayvanc─▒l─▒k, tar─▒m ve madencilik g├╝nl├╝k hayatta kullan─▒lan ka┼č─▒k, bardak ve tabak gibi eserler sergilenmektedir.


3. Bu eserlerden hangileri daha ├žok ilginizi ├žekti? Neden?


Cevap :

Bu eserlerden en ├žok tar─▒m ve hayvanc─▒l─▒kta kullan─▒lan eserler dikkatimi ├žekti ├ž├╝nk├╝ insanlar─▒n o zaman bile bir i┼či daha kolayl─▒kla daha az zaman ve enerji gerektirecek ┼čekilde yapmaya ├žal─▒┼čmak i├žin hi├žbir ┼čey ├╝retmeleri ilgi ├žekici geldi.


4. M├╝zelerin tarih├« eserlerin korunmas─▒ndaki ├Ânemi nedir?


K─▒sa Cevap : “M├╝zelerin tarih├« eserlerin korunmas─▒ndaki ├Ânemi nedir?” ile ilgili k─▒sa cevab─▒ i├žin t─▒klay─▒n─▒z.

Uzun Cevap :

M├╝zelerde tarihi eserler korunmas─▒ ├Ânemlidir ├ž├╝nk├╝ ge├žmi┼čten g├╝n├╝m├╝ze olaylar─▒n nas─▒l geli┼čti─či, o anki d├Ânem insanlar─▒n ne kadar geli┼čmi┼č oldu─ču, o anki insanlar─▒n d├╝┼č├╝nd├╝kleri edebiyatlar─▒ m├╝zik t├╝rleri nas─▒l oldu─čuna dair bilgiler edininiz.

Ge├žmi┼č d├Ânemdeki insanlar─▒n nas─▒l bir d├╝┼č├╝nceleri oldu─ču nas─▒l bir ya┼čam s├╝rd├╝kleri hakk─▒nda bilgiler ediniriz. Bu tarihi eserler korunduk├ža gelecekteki insanlara da bu bilgileri aktarm─▒┼č oluruz.


5. S─▒n─▒f Sosyal Bilgiler MEB Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 44 Cevaplar─▒


Soru : A┼ča─č─▒daki AnkaraÔÇÖda Anadolu Medeniyetleri M├╝zesiÔÇÖnde yer alan arkeolojik buluntular─▒ inceleyiniz. Bu buluntulara bakarak Anadolu medeniyetleriyle ilgili hangi bilgilere ula┼č─▒labilece─čini defterinize yaz─▒n─▒z.


Cevap :

Arkeolojik bulutlar─▒ inceledi─čim zaman Anadolu Medeniyeti nas─▒l ge├žindiklerini g├Ârebiliyorum. G├╝nl├╝k hayat─▒nda ne ile u─čra┼čt─▒klar─▒n─▒ ne ile vakit ge├žirdiklerini. Sanat eserlerini ve sanata verdikleri ├Ânemi, hayvanc─▒l─▒kla u─čra┼čt─▒klar─▒n─▒ g├Ârebiliyorum.


Soru : A┼ča─č─▒daki tarih ┼čeridini inceleyerek alt─▒nda yer alan sorular─▒n cevaplar─▒n─▒ defterinize yaz─▒n─▒z.


1. Devletler i├žinde ilk kurulan hangisidir?


Cevap : S├╝merler


2. Varl─▒─č─▒n─▒ en uzun s├╝re devam ettiren ve varl─▒─č─▒ en k─▒sa s├╝ren devletler hangileridir?


Cevap : S├╝merler ve ─░yonyal─▒lar


3. Hangi devlet g├╝n├╝m├╝ze daha yak─▒n bir tarihte kurulmu┼čtur?


Cevap : Lidyal─▒lar


4. Anadolu medeniyetlerinden hangisi daha uzun s├╝re ya┼čam─▒┼čt─▒r?┬á


Cevap : S├╝merler


Soru : A┼ča─č─▒daki tabloda Mezopotamya ve Anadolu medeniyetlerinin insanl─▒─ča katk─▒lar─▒ yer almaktad─▒r. Bu katk─▒lar olmasayd─▒ ya┼čam─▒m─▒zda hangi zorluklarla kar┼č─▒la┼č─▒rd─▒k? Kar┼č─▒lar─▒na yaz─▒n─▒z.


Cevap :

Yaz─▒: Bilim adamlar─▒ birbirlerine bilgilerine ula┼čamaz. Bu nedenle birbirlerinin bilgilerinin ├╝st├╝ne bir ┼čey koyamaz. Yapt─▒klar─▒ bulu┼člar─▒ not edemez ve gelece─če aktaramazlard─▒.

Tekerlek: Tekerlek olmasayd─▒ ula┼č─▒m zorla┼č─▒r atlar─▒n ├╝zerinde tek ki┼čilik yolculuklarla zorlu bir ya┼čam s├╝rerdik.

Baraj: Barajlar olmasayd─▒ enerji ├╝retemez, su depolayamazd─▒k.

K├╝t├╝phane: K├╝t├╝phane olmasayd─▒ kitap okuyacak ara┼čt─▒racak yerimiz olmazd─▒. De─čerli bilgilere ula┼čmak daha da zorlu olacakt─▒.

Okul: Okul olmasayd─▒ edindi─čimiz bilgileri alamaz ba┼č─▒bo┼č bile ya┼čam s├╝rerdik.

Para: Para olmasayd─▒ insanlar ald─▒klar─▒ verdikleri nesnelerin de─čerini bilmez. Adaletsizlikler ortaya ├ž─▒kard─▒.

Seramik: Seramik olmasayd─▒ yedi─čimiz tabaklar olmayacakt─▒. Bu da her ┼čey elimizde yiyece─čimiz ve pi┼čiremeyece─čimiz anlam─▒na gelirdi.

Kanunlar: Kanunlar olmasayd─▒ insanlar istedi─či gibi hareket eder bir d├╝zensizlik bir kaas ortam─▒ olurdu.

Madencilik: Madencilik olmasayd─▒ ham madde i├žin s─▒k─▒nt─▒lar ├žekerdik.

Takvim: Takvim olmasayd─▒ zaman─▒ ├Âl├žemeyerek kafam─▒za g├Âre hareket eder. Birisiyle bulu┼čmak istedi─čimiz zaman neye g├Âre diyece─čimize tam emin olamazd─▒k.



 

Our Score
Yorum S─▒rala
Profile Photo
Binba┼č─▒

E-posta adresiniz yay─▒nlanmayacak. Gerekli alanlar * ile i┼čaretlenmi┼člerdir

error: Content is protected !!