Ana Sayfa > 5. S─▒n─▒f T├╝rk├že Ders Kitab─▒ > 5. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ An─▒ttepe Yay─▒nc─▒l─▒k Sayfa 149-151-152-153-154

T├╝rk├že ├ľ─čretmeni
Binba┼č─▒
Konular1969
Cevaplar0

5. S─▒n─▒f T├╝rk├že An─▒ttepe Yay─▒nc─▒l─▒k ├ľzg├╝rl├╝k Metni Etkinlik Cevaplar─▒ Sayfa 149, 150, 151, 152, 153, 154


5. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ ├ľzg├╝rl├╝k Metni Etkinlik Sorular─▒ ve Cevaplar─▒


5. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ Sayfa 149-151-152-153-154


HAZIRLIK ├çALI┼×MALARI


1. ├ľzg├╝r olmak sizce neden ├Ânemlidir?


Cevap :
├ľzg├╝r olmak bence hayatta kalabilmek rahat bir ┼čekilde insan─▒n hakk─▒ olan ihtiya├žlar─▒n─▒ alabilmesi i├žin olmazsa olmazd─▒r.

Uzun cevap: ├ľzg├╝r olmak insan─▒n ya┼čad─▒─č─▒ hayat i├žerisinde mutlu bir ya┼čam s├╝rmesi ve ihtiya├žlar─▒n─▒ diledi─či ┼čekilde rahat├ža kar┼č─▒layabilmeksi i├žin ├žok ├Ânemlidir.
Sa─čl─▒k, e─čitim, yeme i├žme gibi insan─▒n temel gereksinimleri olan ihtiya├žlar─▒ ancak ├Âzg├╝rse rahat├ža bir ┼čekilde kar┼č─▒layabilir ve kendini ancak bu sayede koruyabilir. Bunun i├žin ├Âzg├╝rl├╝k insan─▒n hayat─▒n─▒ devam ettirebilmesi gibi b├╝t├╝n temel ihtiya├žlar─▒ kadar Temel bir ihtiya├žt─▒r.


2. ├ľzg├╝r olmak, istedi─čimiz her ┼čeyi yapabilmek midir? ├ľrneklerle a├ž─▒klay─▒n─▒z.


Cevap :
├ľzg├╝r olmak, istedi─čimiz her ┼čeyi yapabilmek de─čildir. ├ľzg├╝rl├╝k hakk─▒m─▒z─▒ kullan─▒rken bir ba┼čkas─▒n─▒n hak s─▒n─▒rlar─▒n─▒ ihlal etmeden davranmal─▒y─▒z.
mesela insan─▒n farkl─▒ fikirlere sahip olmas─▒ ├Âzg├╝rl├╝kt├╝r. Ancak devler de─čil bir ba┼čkas─▒ farkl─▒ d├╝┼č├╝nd├╝─č├╝ halde kendi d├╝┼č├╝ncesini ┼ču zorla kabul ettirmeye ├žal─▒┼čmak ve ona bu konuda s├Âz hakk─▒ tan─▒mamak gibi davran─▒┼člar ├Âz├╝rl├╝ ilkesine ayk─▒r─▒d─▒r.
Bir ba┼čka ├Ârnek verecek olursak insan temiz hava alma gezme gibi ├Âz├╝rl├╝ ta sahip olsa da bunu bir ba┼čkas─▒n─▒n m├╝lk├╝ne ait olan yerde yapma hakk─▒na sahip de─čildir. Dolay─▒s─▒yla ├Âzg├╝rl├╝k bir ba┼čkas─▒n─▒n hakk─▒na girdi─čini zaman ├Âzg├╝rl├╝k de─čil haks─▒zl─▒kt─▒r.


5. S─▒n─▒f T├╝rk├že An─▒ttepe Yay─▒nc─▒l─▒k Ders Kitab─▒ Sayfa 151 Sorular─▒ ve Cevaplar─▒┬á


1. Etkinlik Sorular─▒ ve Cevaplar─▒


Soru : Metinde ge├žen anlam─▒n─▒ bilmedi─činiz kelimeleri belirleyerek a┼ča─č─▒daki bo┼čluklar─▒ doldurunuz.


Peri┼čan Kelimesi
S├Âzl├╝k Anlam─▒: Ac─▒nacak durumda olan, zavall─▒
C├╝mlem:

  1. Haberi duydu─čundan beri peri┼čan halde.
  2. Kad─▒n ├╝z├╝nt├╝den peri┼čan hale gelmi┼č.
  3. Peri┼čan olacak b├Âyle davranmaya devam ederse.

Besili Kelimesi
S├Âzl├╝k Anlam─▒: Eti, ya─č─▒ ├žok olan, tavl─▒
C├╝mlem:

  1. Bu seneki kurbanlar iyi be┼čiktiler.
  2. AhmetÔÇÖ in hayvanlar─▒ besili olur.
  3. Besili hayvanlara iyi bakm─▒┼člar.

─░mrenmek Kelimesi
S├Âzl├╝k Anlam─▒: Be─čenilen bir ki┼či veya ┼čeye benzemeyi istemek, g─▒pta etmek
C├╝mlem:

  1. Sana o kadar ├žok imreniyorum ki.
  2. ─░mrendi─čim i├žin bunlar─▒ s├Âyledim.
  3. ─░mrenmek iyi bir ┼čey ama k─▒skan├žl─▒k de─čil.

5. S─▒n─▒f T├╝rk├že An─▒ttepe Yay─▒nc─▒l─▒k Ders Kitab─▒ Sayfa 152 Sorular─▒ ve Cevaplar─▒┬á


2. Etkinlik Sorular─▒ ve Cevaplar─▒


a) A┼ča─č─▒da, metinde ge├žen deyimlerin anlamlar─▒ verilmi┼čtir. Anlamlar─▒ verilen bu deyimleri metinden bularak a┼ča─č─▒ya yaz─▒n─▒z.


Her iki taraf─▒n bak─▒┼člar─▒ kar┼č─▒la┼čmak : G├Âz g├Âze gelmek

Çok zayıf olmak : Bir deri bir kemik kalmak


b) Buldu─čunuz deyimleri birer c├╝mlede kullan─▒n─▒z.


Cevap :

  1. ─░┼čte o an g├Âz g├Âze geldik.
  2. G├Âz g├Âze gelince yalan s├Âyledi─čini anlad─▒m.
  3. G├Âz g├Âze gelince birden bire a─člad─▒m.
  4. Bir deri bir kemik kalm─▒┼čs─▒n.
  5. ├çocuk g├Ârsen bir deri bir kemik kalm─▒┼č.
  6. Bu gidi┼čle bir deri bir kemik kalacaks─▒n.

c) Sizce bu deyimler metne nas─▒l bir katk─▒ sa─člam─▒┼čt─▒r? A├ž─▒klay─▒n─▒z.


Cevap :
Bence bu deyimler metni klasik anlamdan kurtararak heyecan ve anlam zenginli─či katm─▒┼čt─▒r. Deyimler hakk─▒nda bilgi hazinemizi geli┼čtirmi┼čtir.


3. Etkinlik Sorular─▒ ve Cevaplar─▒


a) A┼ča─č─▒daki sorular─▒ okudu─čunuz metne g├Âre cevaplay─▒n─▒z.


1. K├Âyl├╝ler neden her zaman haz─▒r beklemi┼čtir?


Cevap :
K├Âyl├╝ler, kurtlar─▒n, k├╝mesteki hayvanlara ve s├╝r├╝lere sald─▒rmalar─▒n─▒ engellemek i├žin her haz─▒r bir ┼čekilde beklemi┼člerdir.


2. Kurt, k├Âye ad─▒m atar atmaz ne g├Ârm├╝┼čt├╝r?


Cevap :
Kurt, k├Âye ad─▒m atar atmaz ├žoban k├Âpeklerini g├Ârm├╝┼čt├╝r.


3. Kurt ile k├Âpek aras─▒nda nas─▒l bir konu┼čma ge├žmi┼čtir?


Cevap :
Kurt ile k├Âpek aras─▒nda kendileri bu kadar a├žken ├žoban k├Âpeklerinin nas─▒l bu kadar besili olduklar─▒ hakk─▒nda bir konu┼čma ge├žmi┼čtir.


4. K├Âpe─čin boynundaki t├╝yler neden d├Âk├╝lm├╝┼čt├╝r?


Cevap :
K├Âpe─čin boynundaki t├╝yler sahibinin ba─člam─▒┼č oldu─ču tasma ve zincirler y├╝z├╝nde d├Âk├╝lm├╝┼čt├╝r


5. Kurt, fikrini neden de─či┼čtirmi┼čtir? Kurdun hareketini do─čru buluyor musunuz? Neden?


Cevap :
Kurt esir olaca─č─▒n─▒ anlad─▒─č─▒ i├žin fikrini de─či┼čtirmi┼čtir. Kurdun hareketini do─čru buluyorum. ├ç├╝nk├╝ ├Âzg├╝rl├╝k yemekten ve nefesten daha ├Ânemlidir. ├ľzg├╝r olmad─▒ktan sonra rahat olmak bir┼čey ifade etmez.


b) Sorulara verdi─činiz cevaplardan yola ├ž─▒karak okudu─čunuz metni ├Âzetleyiniz.


Cevap :
Bir g├╝n a├ž olan kurtlar yemek bulmak i├žin k├Âye geldiler. Burada k├Âyl├╝ler hayvanlar─▒n─▒ korumak i├žin haz─▒r bir ┼čekilde bekleyen ├žoban k├Âpeklerini g├Ârd├╝ler.
Kurtlar k├Âpeklerin ne kadar besili ve g├╝├žl├╝ olduklar─▒n─▒ g├Âr├╝nce ┼ča┼č─▒rm─▒┼č ve merak ederek ve aralar─▒nda bu konu hakk─▒nda konu┼čma ge├žmi┼čtir. Kurtlar─▒n anlat─▒lanlar ho┼čuna gitmi┼čti ki , kurtlar k├Âpeklerin boyun t├╝ylerinin olmad─▒─č─▒n─▒ fark etmi┼č ve bunu sorunca tasmalardan oldu─čunu ├Â─črenmi┼člerdir. Esir olduktan sonra karn─▒n─▒n dolu olmas─▒n─▒n bir anlam─▒ olmad─▒─č─▒ ├Âzg├╝rl├╝─č├╝n daha ├Ânemli oldu─čunu anlam─▒┼člar ve fikirlerini de─či┼čtirmi┼člerdir.


4. Etkinlik Sorular─▒ ve Cevaplar─▒


Soru : Okudu─čunuz metnin konusunu ve ana fikrini yaz─▒n─▒z.


Metnin Konusu : A├ž olan kurtlar─▒n besili k├Ây k├Âpeklerine ├Âzenmesi ama daha sonra esaretin daha k├Ât├╝ oldu─čunun fark─▒na varmalar─▒d─▒r.

Metnin Ana Fikri : ├ľzg├╝rl├╝─č├╝n de─čeri


5. Etkinlik Sorular─▒ ve Cevaplar─▒


a) Okudu─čunuz metnin ba┼čl─▒─č─▒ i├žeri─či yans─▒t─▒yor mu? Neden?


Cevap : Evet bence okudu─čum metnin ba┼čl─▒─č─▒ i├žeri─či yans─▒t─▒yor. ├ç├╝nk├╝ metinde de ├Âzg├╝rl├╝─č├╝n ├Ânemi ifade edilmi┼č ve bu anlam desteklenmi┼čtir.


b) Metne farkl─▒ ba┼čl─▒klar belirleyiniz.


Cevap : ├ľzg├╝rl├╝k M├╝ Esaret Mi?
Esarete De─čer Mi?
Tokluk Esir Omaya De─čer Mi?


5. S─▒n─▒f T├╝rk├že An─▒ttepe Yay─▒nc─▒l─▒k Ders Kitab─▒ Sayfa 153 Sorular─▒ ve Cevaplar─▒┬á


6. Etkinlik Sorular─▒ ve Cevaplar─▒


a) Okudu─čunuz metindeki kahramanlar─▒n ├Âzelliklerini s├Âyleyiniz. Kahramanlar─▒ benzer ve farkl─▒ y├Ânleriyle kar┼č─▒la┼čt─▒r─▒n─▒z.


Benzer ├ľzellikleri : Kurt ve k├Âpeklerin ikisi de hayvand─▒r. ─░kisi de ya┼čamak i├žin yiyecek bulmak zorundad─▒r.

Farkl─▒ ├ľzellikleri : Kurt zay─▒f, a├ž, ve g├╝├žs├╝z, k├Âpek ise besilidir. Kurt beslenmek i├žin avlanmak ve yiyecek bulmak zorundad─▒r, k├Âpek beslenmek i├žin bah├žeyi korumaktad─▒r. Kurt ├Âzg├╝rd├╝r, k├Âpek ise sahipleri taraf─▒ndan ba─članm─▒┼čt─▒r.


b) Metindeki kurt ve k├Âpek ger├žek ya┼čamda hangi ki┼čilik ├Âzelliklerine sahip insanlar─▒ temsil etmektedir? Neden?


Cevap :
Metindeki kurt ve k├Âpek ger├žek ya┼čamda ; i┼č kuran ve bu i┼člerde ├žal─▒┼čan i┼č├žileri temsil etmektedir. Ba┼čkalar─▒n─▒n verdi─či i┼če ba─čl─▒ olmak ve mecbur olmaktansa en iyisi kurt gibi ├Âzg├╝r olup, i┼čimizin ba┼č─▒nda olmakt─▒r.


7. Etkinlik Sorular─▒ ve Cevaplar─▒


Soru : Metindeki anlat─▒m ger├žekte olabilecek bir olay m─▒d─▒r yoksa kurgu mudur? A├ž─▒klay─▒n─▒z.


Cevap :
Metindeki anlat─▒m ger├žekte olabilecek bir olay de─čildir, bir kurgudur. Hayvanlar─▒n konu┼čmas─▒ ve bunlar─▒ anlamas─▒ m├╝mk├╝n de─čildir.


8. Etkinlik Sorular─▒ ve Cevaplar─▒


Soru : A┼ča─č─▒da, okudu─čunuz metnin t├╝r├╝ ile ilgili bilgiler verilmi┼čtir. Do─čru bilgileri veren hayvanlar─▒n ba┼č harflerinin s─▒ralamas─▒nda metnin t├╝r├╝ ┼čifrelenmi┼čtir. ┼×ifreyi ├ž├Âzerek metnin t├╝r├╝ne ula┼č─▒n─▒z.


Fil
At
Bal─▒k
Leylek
Metnin Türü : FABL


5. S─▒n─▒f T├╝rk├že An─▒ttepe Yay─▒nc─▒l─▒k Ders Kitab─▒ Sayfa 154 Sorular─▒ ve Cevaplar─▒┬á


9. Etkinlik Sorular─▒ ve Cevaplar─▒


Soru : Arkada┼člar─▒n─▒zla gruplar olu┼čturunuz. ├ľzg├╝rl├╝kle ilgili ara┼čt─▒rm─▒┼č oldu─čunuz ├Âzdeyi┼člerden yararlanarak grup├ža ├Âzg├╝rl├╝k konulu bir ┼čiir yaz─▒n─▒z. ┼×iirinizde ├Ân yarg─▒s─▒z, adil karar verme ve tarafs─▒z olma kavramlar─▒n─▒ kullanmaya ├žal─▒┼č─▒n─▒z.


Cevap :
├ľzg├╝rl├╝k neye yarar, ya┼čarsa bir arada ├Âzg├╝rlerle tutsaklar. Bertolt Brecht
├ľzg├╝rl├╝k, adaletten ba┼čka bir ┼čey de─čildir.Voltaire
Ge├žici g├╝venli─či i├žin ├Âzg├╝rl├╝─č├╝n├╝ verenler her kimse, ne ├Âzg├╝rl├╝─č├╝ ne de g├╝venli─či hak ederler. Benjamin Franklin
├ľzg├╝rl├╝k sevgisi di─čerlerini sevmektir, g├╝├ž sevgisi kendimizi sevmektir.William Hazlitt
├ľzg├╝rl├╝k kendi kendine yeterli olman─▒n en y├╝ce meyvesidir. Epikuros
├ľzg├╝rl├╝k ve ba─č─▒ms─▒zl─▒k benim karakterimdir. Ben yapabilmek i├žin mutlaka ├Âzg├╝r bir ulusun ├žocu─ču kalmal─▒y─▒m. O halde, ya ├Âzg├╝rl├╝k ya ├Âl├╝m! Atat├╝rk
┼×iir;


B─░R SONRAK─░ DERSE HAZIRLIK


Soru : Toplumsal kurallar─▒n ihlalini anlatan gazete haberleri derleyiniz.


Cevap :
Kom┼čusunu rahats─▒z edene 4 bin lira ceza
G├╝r├╝lt├╝l├╝ kom┼čuya kesilecek ceza 1.594 liraya, arabas─▒nda y├╝ksek sesle m├╝zik dinleyerek ├ževresini rahats─▒z edenlerin cezas─▒ da 4 bin 813 liraya y├╝kseldi. H├╝rriyet
MerzifonÔÇÖda motosiklet denetimleri
“G├╝r├╝lt├╝ kirlili─činin nedeni modifiye ara├žlara ve motosikletlere takt─▒r─▒lan abart─▒l─▒ egzoz sistemidir. ├ľzellikle halk─▒n yo─čun oldu─ču yerlerde ve saatlerde ortaya ├ž─▒kan bu ara├žlar trafi─či tehlikeye d├╝┼č├╝rd├╝─č├╝ gibi halk─▒n huzurunu da bozmaktad─▒r. Bu durumun bilincinde olan ─░l├že Emniyet M├╝d├╝rl├╝─č├╝m├╝z denetimlerini aral─▒ks─▒z s├╝rd├╝rmektedir. Vatanda┼člar─▒m─▒zdan kural ihlali yapan motorlu ara├ž s├╝r├╝c├╝lerini emniyet g├╝├žlerimize bildirmelerini rica ediyoruz. HABER7



 

Our Score
Yorum S─▒rala
Profile Photo
Nil
Binba┼č─▒
├ľzg├╝r olmak demek elbet ki hak ve d├╝┼č├╝ncelerimizi rahat bir ┼čekilde dile getirmek rahat bir ┼čekilde hak ve ├Âzg├╝rl├╝klerimizi ya┼čayabilmek ya┼čam─▒m─▒zda engel olmadan ├že┼čitli bir├žok konuya ve imkana sahip olmak gibi ifadeleri oldu─čunu s├Âyleyebiliriz. ├ľzg├╝r bir insan d├╝┼č├╝nd├╝─č├╝n├╝ rahat bir ┼čekilde s├Âyleyebilir rahat├ža ve ba─č─▒ms─▒z bir ┼čekilde istedi─či duyguda kalabilir ├že┼čitli temel ihtiya├žlar─▒n─▒ rahat bir ┼čekilde kavu┼čabilir e─čitim sa─čl─▒k gibi alanlar─▒n─▒ rahat bir ┼čekilde ula┼čabilir bu gibi imkanlar ├Âzg├╝r bir insan─▒n ├Âzellikleri aras─▒ndad─▒r.
Profile Photo
Binba┼č─▒

E-posta adresiniz yay─▒nlanmayacak. Gerekli alanlar * ile i┼čaretlenmi┼člerdir

error: Content is protected !!