Ana Sayfa > 6. Sınıf Din Kültürü Kitabı > 6. Sınıf Din Kültürü FCM Yayıncılık Kitabı Sayfa 73

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni
Yüzbaşı
Konular1109
Cevaplar0

6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Hazırlık Çalışması  Cevapları Sayfa 73


4. Ünite Hazırlık Çalışması  Cevapları


6. Sınıf Din Kültürü FCM Yayıncılık Kitabı Sayfa 73


HAZIRLIK ÇALIŞMASI


1. Peygamberimize (s.a.v.) ilk vahyin nerede ve ne şekilde geldiğini araştırınız.


Kısa Cevap : “Peygamberimize (s.a.v.) ilk vahyin nerede ve ne şekilde geldiğini araştırınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem putlara tapan halktan uzaklaşmak ve kendi istesini dinleyerek düşünmek için yılın belli zamanları inzivaya çekilir ve mağarada yalnız başına düşünürdü.

Hz Hatice radıyallahu anh ilerlemiş yaşına rağmen vefalı bir eş olarak Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem’e yemeğini bizzat kendisi götürür Peygamberimiz ise yukarı çıkarak yorulmaması için onu geleceği zamanları hissederek aşağı inerek beklerdi.

Cebrâîl (a.s.) geldi ve Hazret-i Peygamber’e:

“–Oku!” dedi. Peygamber Efendimiz:

“–Ben okuma bilmem!” karşılığını verdi. Bunun üzerine melek, Hazret-i Peygamber’i tâkati kesi­linceye kadar sıktı. Sonra yine:

“–Oku!” dedi. Efendimiz yine:

“–Ben okuma bilmem!” cevâbını verdi. Cebrâîl (a.s.) ikinci kez O’nu tâkati kesilinceye kadar sıktı. Sonra tekrar:

“–Oku!” dedi. Hazret-i Peygamber yine:

“–Ben okuma bilmem! (Ne okuyayım?)” dedi. Cebrâîl (a.s.) Hazret-i Peygamber’i üçüncü defâ da sıkıp bıraktı.

Ardından Cebrail Aleyhisselam;

“Yaratan Rabbinin adıyla oku! O, insanı bir aleka’dan yarattı. Oku, Rabbin nihâyetsiz kerem sâhibidir. O, kalemle yazmayı öğretti. İnsana bilmediği şeyleri öğretti.” (el-Alak, 1-5)

Bu şekilde Peygamberimize peygamberlik verilmiş ve vahiy başlamış oldu.


2. İlk Müslümanların kimler olduğunu araştırıp defterinize yazınız.


Cevap :

Maddeler Halinde İlk Müslüman olan kişiler şunlardır :

  1. Hazret-i Hatice (r.a.) [? – 620]
  2. Hz. Ali (r.a.) [600 – 26 veya 28 Ocak 661]
  3. Hz. Ebubekir (r.a.) [573 – 634]
  4. Zeyd bin Harise (r.a.) [? – 629]
  5. Hz. Osman (r.a.) [574 veya 577 – 656]
  6. Abdurrahman İbn Avf (r.a.) [580 – 653]
  7. Sad Bin Ebi Vakkas (r.a.) [? – 674]
  8. Zübeyr bin Avvam (r.a.) [? – 656]
  9. Talha bin Ubeydullah (r.a.) [? – 656]
  10. Said bin Zeyd (r.a.) [600 – 671]
  11. Ebu Ubeyde bin Cerrah (r.a.) [583 – 639]
  12. Hz. Hamza (r.a.) [567 veya 569 – 625]
  13. Muaz Bin Haris (r.a.) [? – 657]
  14. Cafer-i Tayyar (r.a.) [? – 629]
  15. Musab bin Umeyr (r.a.) [? – 625]
  16. Abdullah İbni Mesut (r.a.) [? – 652]
  17. Mikdad Bin Esved (r.a.)[584 – 656]
  18. Ebu Zer Ğıfari (r.a.) [? – 652]
  19. Esma Binti Ebubekir (r.a.) [595 – 692]
  20. Osman Bin Mazun (r.a.) [? – 624]
  21. Bilal-i Habeşi (r.a.) [581 – 641]
  22. Habbab Bin Eret (r.a.) [586 – 657]
  23. Hatıb Bin Ebi Beltea (r.a.) [? – 650]
  24. Halid Bin Said (r.a.) [? – 635]
  25. Abdullah Bin Cahş (r.a.) [? – 625]
  26. Esma Binti Umeys (r.a.) [? – 661]
  27. Erkam bin Ebil-Erkam (r.a.) [? – 673]
  28. Ammar Bin Yasir (r.a.) [570 – 657]
  29. Ümmü Seleme (r.a.) [593 – 667]
  30. Ebu Seleme (r.a.) [593 – 667]
  31. Sümeyye Binti Habbat (r.a.) [? – ?]
  32. Süheyb-i Rumî (r.a.) [? – 659]
  33. Amr Bin Abese (r.a.) [? – ?]
  34. Ümmü Habibe (r.a.) [591 – 664]
  35. Amir Bin Fuheyre (r.a.) [? – 626]
  36. Yasir Bin Amir (r.a.) [? – 615]
  37. Fatıma Binti Hattab (r.a.) [? – ?]
  38. Ebu Fükeyhe (r.a.) [? – ?]
  39. Ebu Huzeyfe Bin Utbe Bin Rebia (r.a.)

3. “Tebliğ, hicret, muhacir ve ensar” kavramlarının anlamlarını Dinî Terimler Sözlüğü, Genel Ağ gibi kaynaklardan araştırıp öğreniniz.


Kısa Cevap : ““Tebliğ, hicret, muhacir ve ensar” kavramlarının anlamlarını Dinî Terimler Sözlüğü, Genel Ağ gibi kaynaklardan araştırıp öğreniniz.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Tebliğ; tebliğ bildirme manasında olsa da İslami açıdan din hakkında bilgilerin yapılması, haram ve helal hususunda uyarılarda bulunmasıdır.

Hicret; bir yerden bir yere belli bir amaçla gitmektir ki İslam’da dinini yaşamak isteyen Müslümanların ve Mekke’deki müşriklerin işkencelerinden bunalan Müslümanların Medine’ye hicret etmelerine verilen isimdir.

Muhacir; dinini yaşamak ve işkencelerden kurtulmak için Mekke’den Medine’ye göç eden Müslümanlara verilen isimdir.

Ensar; Mekke’den Medine’ye hicret eden Müslümanlara kucak açan ve onlara yardım eden Müslümanlara verilen isimdir.

Ensar’ın kelime manası “çokça yardım eden” manasına gelir ki Ensar Mekke’den gelen Müslüman kardeşlerine kucak açmış ve her şeylerini paylaştıkları için bu ismi almışlardır.


4. Peygamberimizin (s.a.v.) Medine’ye hicretten sonra burada eğitim ve öğretime yönelik yaptığı çalışmalarla ilgili bir araştırma yapınız ve edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.


Kısa Cevap : “Peygamberimizin (s.a.v.) Medine’ye hicretten sonra burada eğitim ve öğretime yönelik yaptığı çalışmalarla ilgili bir araştırma yapınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem Medine’ye gelir gelmez mescit inşa etmiş Birgül ashab-ı suffe denilen ilim meclisini kurarak burada öğretimlere hızla devam etmiş, diğerini öğretmek için sahabeleri farklı yerlere göndermiş ve dini ilimleri öğreterek öğretmenleri için ashabına teşvikte bulunmuştur.


5. Genel Ağ, İslam tarihi gibi kaynaklardan Peygamberimizin (s.a.v.) Veda Hutbesi’ni bulup okuyunuz. Veda Hutbesi’nde dikkatinizi çeken ve sizi etkileyen hususları defterinize not edin.


Kısa Cevap : “Veda Hutbesi’nde dikkatinizi çeken ve sizi etkileyen hususları defterinize not edin.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Veda Hutbesi Tam Metni

“Ey insanlar! ” Sözümü iyi dinleyiniz! Bilmiyorum belki bu seneden sonra sizinle burada bir daha buluşamayacağım.

“Ashabım! bu günleriniz nasıl mukaddes bir gün ise, bu aylarınız nasıl mukaddes ay ise, bu şehriniz (Mekke) nasıl bir mübarek şehir ise, canlarınız, mallarınız, namuslarınızda öyle mukaddestir, her türlü tecavüzden korunmuştur.

“Ashabım! Muhakkak Rabbinize kavuşacaksınız. Oda sizi yaptıklarınızdan dolayı sorguya çekecektir. Sakin benden sonra eski sapıklıklara dönmeyiniz ve birbirinizin boynunu vurmayınız! Bu vasiyetimi burada bulunanlar bulunmayanlara ulaştırsın. Olabilir ki burada bulunan kimse, bunları daha iyi anlayan birisine ulaştırmış olur.

“Ashabım! “Kimin yanında bir emanet varsa, onu hemen sahibine versin. biliniz ki faizin her çeşidi kaldırılmıştır.Allah böyle hükmetmiştir.İlk kaldırdığım faizde Abdulmuttalibin oğlu (amcam) abbas’ın faizidir. lakin ana paranız size aittir.ne zulmediniz nede zulme uğrayınız.

“Ashabım! “Dikkat ediniz, cahiliyeden kalma bütün adetler kaldırılmıştır, ayağımın altındadır. Cahiliye devrinde güdülen kan davalarda tamamen kaldırılmıştır. Kaldırdığım ilk kan davası Abdulmuttalibin torunu İlyas bin Rabia’nın kan davasıdır.

“Ey insanlar! “Muhakkak ki şeytan şu toprağınızda kendisine tapınmaktan tamamen ümidini kesmiştir. Fakat siz bunun dışında ufak tefek işlerinizde ona uyarsınız bu da onu memnun edecektir. Dinimizi korumak için bunlardan da sakınınız.

“Ey insanlar! “Kadınların haklarını gözetmenizi ve bu hususta Allahtan korkmanızı tavsiye ederim .Siz kadınları Allah’ın emaneti olarak aldınız ve onların namusunu kendinize Allah’ın emri ile helal kıldınız. Sizin kadınlar üzerinde hakkınız, kadınlarında sizin üzerinizde hakkı vardır. Sizin kadınlar üzerindeki hakkınız yatağınızı hiç kimseye çiğnetmemeleri, hoşlanmadığınız kimseleri izniniz olmadıkça evinize almamalarıdır. Eğer gelmesine müsaade etmediğiniz bir kimseyi evinize alırsa Allah size onları yatakların yalnız bırakmanıza ve daha olmazsa hafifçe dövüp sakındırmanıza izin vermiştir. Kadınlarında sizin üzerinizdeki hakları, meşru örf ve adete göre yiyecek ve giyeceklerini temin etmenizdir.

“Ey müminler! “Size iki emanet bırakıyorum, onlara sarılıp uydukça yolunuzu hiç şaşırmazsınız. O emanetler Allah’ın kitabı Kur an-ı Kerim ve Peygamberinin sünnetidir.

“Müminler! “Sözümü iyi dinleyiniz ve iyi belleyiniz. Müslüman müslüma’nın kardeşidir ve böylece bütün Müslümanlar kardeştirler. Bir Müslüman kardeşinin kanıda, malı da helal olmaz. Fakat malını gönül hoşluğu ile vermişse o başkadır.

“Ey insanlar! ” Cenab-ı Hak her hak sahibine hakkını vermiştir. Her insanın mirastan hissesi ayrılmıştır. mirasçıya vasiyet etmeye lüzum yoktur.Çocuk kimin döşeğinde doğmuş ise ona aittir. Zina eden kimse için mahrumiyet vardır. Babasından başkasına ait soy iddia eden soysuz yahut efendisinden başkasına intisaba kalkan köle Allah’ın meleklerinin ve bütün insanların lanetine uğrasın. Cenab-ı hak bu gibi insanların ne tevbelerini nede adalet ve şehadetlerini kabul eder.

“Ey insanlar! “Rabbiniz birdir. Babanızda birdir. Hepiniz Ademin çocuklarısınız. Adem ise topraktandır. Arabın arap olmayana arap olmayanında arap üzerine üstünlüğü olmadığı gibi kırmızı tenlinin siyah üzerine siyahında kırmızı tenli üzerinde bir üstünlüğü yoktur. Üstünlük ancak takvada, Allahtan korkmaktadır. Allah yanında en kıymetli olanınız Ondan en çok korkanınızdır. “Azası kesik siyahi bir köle başınıza amir olarak tayin edilse sizi Allah’ın kitabı ile idare ederse onu dinleyiniz ve itaat ediniz. “Suçlu kendi suçundan başkası ile suçlanamaz. Baba oğlunun suçu üzerine oğlu da babasının suçu üzerine suçlanamaz. “Dikkat ediniz! şu dört şeyi kesinlikle yapmayacaksınız Allaha hiçbir şeyi ortak koşmayacaksınız. Allahın haram ve dokunulmaz kıldığı canı haksız yere öldürmeyeceksiniz. Hırsızlık yapmayacaksınız. İnsanlar “la ilahe illallah” deyinceye kadar onlarla cihad etmek üzere emir olundum. Onlar bunu söyledikleri zaman kanlarını ve mallarını korumuş olurlar. Hesapları ise Allaha aittir.

“İnsanlar!” Yarın beni sizden soracaklar ne diyeceksiniz? Sahabe-i kiram hep birden şöyle dediler; “Allah’ın elçiliğini ifa ettiniz, vazifenizi hakkıyla yerine getirdiniz, Bize vasiyet ve nasihatte bulundunuz, diye şehadet ederiz”. Bunun üzerine Resul”ü Ekrem Efendimiz şehadet parmağını kaldırdı, sonrada cemaatin üzerine çevirip indirdi ve şöyle buyurdu;

“Şahit ol Yarab! Şahit ol yarab! Şahit ol yarab!”



 

Our Score
Profile Photo
Binbaşı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!