Ana Sayfa > 6. Sınıf Din Kültürü Kitabı > 6. Sınıf Din Kültürü FCM Yayıncılık Kitabı Sayfa 86-87-88-89-90-91-92-93-94

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni
Yüzbaşı
Konular1109
Cevaplar0

6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Hz. Muhammed’in (s.a.v.) Daveti: Medine Dönemi Cevapları Sayfa 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94


Hz. Muhammed’in (s.a.v.) Daveti: Medine Dönemi Cevapları


6. Sınıf Din Kültürü Kitabı Sayfa 86-87-88-89-90-91-92-93-94


DÜŞÜNELİM – HAZIRLANALIM


Soru : Kendi yaşadığı yerden, vatanından başka yerlere göç etmek zorunda kalan insanlar ne gibi duygular yaşarlar?


Kısa Cevap :

Bence kendi yaşadığı yerden, vatanından başka yerlere göç etmek zorunda kalan insanlar kendilerini oraya ait hissetmeyerek içlerinde bir huzursuzluk ve belirsizlik duygusu ile kendilerini yalnız hissederler.

Uzun Cevap :

İnsan doğup büyüdüğü yerde yaşamasa bile oraya karşı içerisinde farklı bir aidiyet duygusu ve sevgi duyar ki buna memleket sevgisi demekteyiz.

İnsanlar iş sahibi oldukları evlenme okuma gibi sebeplerle memleketlerinden uzaklaşsalar da zaman zaman oraya giderek hasret giderebilirler.

Halbuki memleketlerinden zorunlu sebeplerle göç etmek zorunda kalan kimseler kendilerini kimsesiz ve ortada kalmış hissederler.

Hele ki eğer gitmiş olduğu memleketlere alışamamış veya orayla uyum sağlayamamışlarsa işlerinde tarif edilmez bir kötü duygu durumu yaşarlar.


ETKİNLİK


Soru : Günümüzdeki cami ve mecsitleri, işlevleri bakımından Mescid-i Nebi ile karşılaştırınız. Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.


Kısa Cevap :

Günümüzdeki cami ve mescitler sadece namaz kılmak ve itikaf için kullanılsa da mescid-i Nebi ibadetlerin yanı sıra bir ilim meclisi , devlet binası bir gün evlendirme dairesi gibi birçok alan olarak kullanılmaktaydı.

Uzun Cevap :

Günümüzdeki cami ve mescitler de namaz kılmak ve Ramazan’da itikafa girmek , mukabele gibi ibadetler yapılmaktadır ancak mescidi Nebi ibadethane olmakla beraber islamiyetin buluşma noktasıydı ki nikah merasimleri ,devlet işleri ve kararname merkeziydi.

Mescid-i Nebevi ’nin ismi Kur’an-ı Kerim’ de açıkça geçmemesine rağmen Tevbe Suresi’ ndeki  “ilk günden takva üzerine kurulan mescid” ifadesiyle  Mescid-i Nebevi veya Mescid-i Kuba’ nın kastedildiğini rivayeti eden müfessirler vardır.

Mescid- i Nebi Hz. Ebu Bekir (radıyallahu anh) ın halifeliğinde herhangi bir değişikliğe uğramadı. Ancak artan ihtiyaç üzerine önce Hz. Ömer (radıyallahu anh) halifeliğinde 638 yılında, daha sonra da Hz. Osman halifeliğinde (radıyallahu anh) genişletilerek yeniden inşa edildi (649-650).


6. Sınıf Din Kültürü FCM Yayıncılık Kitabı Sayfa 87 Cevapları


ETKİNLİK


Soru : Günümüzde toplumsal barışı ve kardeşliği güçlendirmek için Peygamberimizin (s.a.v.) Medine’deki uygulamalarından nasıl faydalanılabilir? Sınıfınızda tartışınız.


Kısa Cevap :

Günümüzde toplumsal barışı ve kardeşliği güçlendirmek için peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellemin medine’deki yapmış olduğu uygulamalardan ülke askeri olarak tehlikeye girdiği zaman herkesin orduya katılma zorunluluğu veya topyekün mücadele ile bastırmak birbirlerine sahip çıkacak kardeş aileler yapmak ve insanlara bunu teşvik etmek ayrıca diğer dini inançlara saygı duyacak şekilde alanlar oluşturmak yapılabilir.

Uzun Cevap :

Günümüzde toplumsal barış ve kardeşliği güçlendirmek için bu konu ile ilgili halk bilinçlendirilebilir ve insanların sıklıkla uğramış olduğu sosyal medya televizyon gibi kanallarda bunlar üzerine durulabilir.

İnsanları birbirine kardeş aileler yapma şeklinde bağlar kuvvetlendirilmeli ve insanları buna ikna edecek teşvik metodları geliştirilmelidir.

Ayrıca devlet tehlikeye girdiği zaman halk tarafından bilinçlendirme ve ülkenin desteğini sağlamak için topyekûn bilgilendirme ile insanların desteği beklenebilir.


6. Sınıf Din Kültürü FCM Yayıncılık Kitabı Sayfa 88 Cevapları


ETKİNLİK


Soru : Peygamberimiz (s.a.v.), Bedir Savaşı’nda Mekkeli müşriklerden esir alınanların bazılarını fidye karşılığında bazılarını da on Müslüman’a okuma ve yazma öğretmesi karşılığında serbest bıraktı. Bu durumu Peygamberimizin (s.a.v.) eğitim ve öğretime verdiği önem açısından sınıfınızda değerlendiriniz.


Cevap :

Peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem eğitime çok önem vermiş okuyup yazmaya insanları teşvik etmiştir.

Gerek bu davranışı gerekse sahabelerden ilim sahibi olanları başka ülkelere göndermek suretiyle yapmış olduğu çalışmalar eğitime vermiş olduğu önemi göstermektedir.

Peygamber Efendimiz gerek aile içerisinde gerekse kurmuş olduğu medrese medresede sahabelere ilim öğretmiş ve bunları yaymakla onları görevlendirmiştir.


6. Sınıf Din Kültürü FCM Yayıncılık Kitabı Sayfa 89 Cevapları


ETKİNLİK


Soru : Uhud Savaşı’ndan ne gibi sonuçlar çıkarılabilir? Hz. Peygamber’e (s.a.v.) ve ordu komutanına itaat etmenin önemini dikkate alarak bu savaşın sonuçlarını sınıfta arkadaşlarınızla değerlendiriniz.


Kısa Cevap :

Uhud Savaşı’nda çıkarılması gereken en büyük sonuç peygambere itaat etmenin, söz dinlemenin ve bir ordu olarak komutanın emrinden çıkmamanın önemidir ki tepeyi beklemeye devam eden ve söz tutan sahabeler sayesinde Savaş daha kötü bir şekilde gelmeden durdurulmuştur

Uzun Cevap :

Uhud Savaşı’nda Peygamber Efendimiz tepeye dikmiş olduğu okçulara yerinden asla ayrılmamalarını önemle tembih etmiş ancak tepedeki sahabeler Savaş kazanıldı zannederek yerlerini terk ederek Peygamberimizin sözünü yanılarak dinlememişlerdir.

Uhud Savaşı’nda çıkarılması gereken en büyük sonuç söz dinlemenin insana vermiş olduğu yarardır.

Özellikle bu söz peygamber gibi vahiy kaynaklı ise mutlaka onu dinlemeli ve itaat edilmelidir.

İnsanın kendi kafasından bir şeyler yapması bazen büyük sonuçlara sebep olabilmekte özellikle askeri mücadelelerde komutana itaat edilmeli ve onun sözüyle hareket edilmelidir ki büyük kayıplar olmasın.

Aynı zamanda peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellemin istemediği halde savaşa ısrarla çıkarılması da uygun bir davranış değildi.

Yine de söz dinleyerek tepede kalan ve şehit olan sahabeler sebebiyle savaş daha büyük bir hüsranla sonuçlanmamıştır.


6. Sınıf Din Kültürü FCM Yayıncılık Kitabı Sayfa 90 Cevapları


ETKİNLİK


Soru : Hendek Savaşı’nın sonuçlarını; Peygamberimizin (s.a.v.) Medine’de oluşturduğu Müslüman toplumun gücü ve İslam’ın Arap Yarımadası’nda yayılması açısından sınıfınızda değerlendiriniz.


Kısa Cevap :

Hendek Savaşı’nın sonuçları;

  1. Hendek Savaşı Müslümanlar için son savunma savaşı olmuştur. Hendeği geçemeyen müşrikler kuşatmayı bitirerek geri çekilmiş, Müslümanlar taarruza geçmiştir.
  2. Müslümanların gücünü fark eden birçok Arap kabileleri Müslüman olmuştur. Bu zafer sonucunda İslamiyet bu yarımadada hızla yayılmıştır.
  3. Hendek Savaşı’ nda Kureyza Yahudileri Mekkeliler ile işbirliği yaptıkları için şehir dışına sürülmüşlerdir.
  4. Kureyza Yahudileri ile birlikte Beni Kaynuka Yahudileri de şehir dışına çıkartılarak yapmış oldukları zararlar engellenmiştir.
  5. Müslümanların düşman gözünde güç kazanmış, düşmanların cesareti kırılmıştır.
  6. Ticaret yollarının ve Müslümanların güvenliği garanti altına alınmıştır.
  7. Mekkeliler için ticari ve ekonomik hayat olumsuz yönde etkilenmiştir.
  8. İslamiyet’in yayılmasıyla birlikte İslam Devleti olarak  farklı milletlerle işbirliğine ve anlaşmalara geçilmiştir.
  9. Müslümanlar siyasi ve diploması olarakta değer kazanmışlardır.

Uzun Cevap :

Hendek Savaşı Medine önlerinde, hicretin 5. yılı Şevval ayının 7’sinde (1 Mart 627) başlayıp Zilkade’nin 1. günü (24 Mart 627) sona ermiştir.

Yahudilerin planı Hz. Peygamber’i Medine’den dışarıya çekmek, ardından Gatafân ve Kureyşliler’in el ele verip Medine’ yi yağma etmelerine imkan hazırlamak ve Peygamberimizi merkezden uzak bir yerde zor duruma düşürmekti.

Peygamberimiz Dûmetülcendel’e hareket etti; ancak bir anda e Medine’ye geri döndü. Bir rivayete göre Huzâalılar, on günlük yolu dört gecede kateden habercileriyle Kureyş’in savaşa hazırlandığını Hz. Peygamber’e bildirmişlerdi

Resûlullah Medine’ye döner dönmez savaş hazırlıklarına başladı. Uhud’ da alınan mağlubiyet ve çıkarılan dersten sonra  sonra kuşatma altında kalmak açık arazide çarpışmaya tercih edildi ve ittifakla şehrin içeriden savunulması kararlaştırıldı.

Selmân-ı Fârisî’nin teklifi üzerine hendek kazılmasına karar verildi

Kısa sürmesini planladıkları savaşın uzun sürmesinden dolayı müşrikler perişan oldu. Kısa sürecek bir savaş için hazırlanmışlardı ve işin uzaması hem savaşçıların hem de binek hayvanlarının yiyecek kaynaklarının tükenmesine sebep oluyordu.Kureyş ordusu kumandanı Ebû Süfyân, bu şartlar altında sonuç alınamayacağını anlayıp Mekke’ ye dönmek üzere kuşatmayı kaldırdı

Hendek Gazvesi’nde altı müslüman (Sa‘d b. Muâz, Enes b. Evs, Abdullah b. Sehl, Tufeyl b. Nu‘mân, Sa‘lebe b. Ganeme ve Kâ‘b b. Zeyd) şehid oldu; sekiz düşman askeri öldürüldü. Hicretten sonra başlayan Kureyşli müşriklerin Medine’ye karşı saldırıları Hendek Gazvesi’yle son bulmuştur. Hz. Peygamber bu gazvenin başarılı geçmesinden sonra savaş taktiğini değiştirdi ve müslümanlara saldırı hazırlığı içinde olan düşmanlara onlardan daha erken davranıp hücum ederek savaşma kararını verdi.


6. Sınıf Din Kültürü FCM Yayıncılık Kitabı Sayfa 92 Cevapları


ETKİNLİK


Soru : Hudeybiye Antlaşması’nın sağladığı barış ortamı, İslam’ın yayılmasına nasıl etki etmiştir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.


Kısa Cevap :

Hudeybiye antlaşması her ne kadar müşriklerin istediklerini abul etme yönünde gibi görünse de sağlamış olduğu barış ortamı sayesinde insanlar daha güven içerisinde hissetmiş ve İslamiyet hızla yayarak insanlar Müslüman olmuştur.

Müslümanların aleyhinde görülen bu maddeler Müslümanların lehine dönmüş ve insanlar can korkusu olmadığı için hızla İslamiyet’e geçiş yapmışlardır.

Uzun Cevap :

Hudeybiye Antlaşması , 628 martında Medineli Müslümanlarla Mekkeli putperesler arasında yapılan barış antlaşmasıdır. Bu antlaşma ile Mekkeliler İslam Devleti ‘ni hukuken tanımak zorunda kalmıştır.

Hazreti Muhammed, görmüş olduğu bir rüya ile ashabını umreye davet etmiş, bin dört yüz sahabe Mekke’ye gitmek üzere yola çıkmışlardır. Umreye gittiklerinden dolayı yanlarına sadece yetmiş kurbanlık ve yolcu silahları almışlardı.Hazreti Muhammed'(sav) in devesi Kasva, Hudeybiye yakınlarında yere çökmüş, Müslümanlar da burada kamp yapmak için mola vermişlerdir.
Budeyl isimli bir kişi gelerek, Mekkelilerin savaş hazırlığında olduğunu söylemiş ancak Hazreti Muhammed (sav) müşriklere çeşitli haber vasıtalarıya, savaşmaya gelmediklerini belirtmiş ve Hz Osman’ ı elçi olarak göndermiştir. Hz Osman’ ın şehit edildiği haberi gelince Peygamberimiz savaş hazırlığına başlamıştır.
Kureyşliler yaklaşık 200 kişilik bir ordu gönderdiklerinde, Müslümanlarla karşılaşmış ve esir düşmüşlerdir. Bunun üzerine Mekkeliler barış yapmaya mevbur kalmışşlardır.

Hudeybiye Antlaşması Maddeleri

  • Tüm esirler karşılıklı olarak serbest bırakılacaktır.
  • Müslümanlar Kabe’yi o yıl ziyarette bulunamayacaklar, ondan sonraki dönemlerde ziyaretlerini yapabilecekler.
  • Müslümanlar Mekke’ye ziyarete geldiklerinde, Mekkeliler bir süre şehir dışına çıkacak, herhangi bir temas yaşanmayacaktır.
  • Mekkeliler Müslümanlara sığındığında iade edilmeyecek ancak bir Medineli Mekkeli müşriklere sığındığı vakit, iade edilmeyecektir.
  • Mevcut Arap Kabileleri dilerlerse Müslümanların tarafına dilerlerse müşriklerin safına geçebileceklerdir.

6. Sınıf Din Kültürü FCM Yayıncılık Kitabı Sayfa 93 Cevapları


ETKİNLİK


Soru : Hz. Muhammed’in (s.a.v) Mekke’yi fethettiğinde genel af ilan etmesini, Peygamberimizin (s.a.v.) insanlara olan sevgi, şefkat ve merhameti açısından sınıfınızda değerlendiriniz.


Kısa Cevap :

Hz Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem mekke’yi fethettiğinde genel af ilan etmesini çok takdir ettim ve gerçekten çok şaşırdım.

Bu kadar işkenceler ve eziyetlerden sonra memleketinden sürülmesine rağmen Mekke’ye döndüğünde intikam alma gücü varken bundan vazgeçen ve bu şekilde bir merhamet örneği sergileyen Peygamberimize olan sevgim kat ve kart arttı.

Uzun Cevap :

Mekke’nin fethi, 11 Ocak 630’da (Hicrî: 20 Ramazan 8) Müslümanların Mekke’ yi yani memleketlerini Kureyşli müşşiklerin elinden alma fethidir.

Müslümanlar demek ki’li müşrikler arasında yapılan hudeybiye anlaşmasındaki maddelere rağmen kureyşlilerin müttefiki olan beni Bekir kabilesi bu anlaşmaya aykırı olarak Müslümanların himayesinde olan Beni Huzaa kabilesine saldırdı.

Anlaşamadelerine aykırı olduğu için peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem Mekke’ye haber göndererek , öldürülen kişilerin kan bedellerini ödenmesi veya beni Bekir kabile ile olan ittifakın sonlandırılmasını istedi.

Mekkeliler bunu kabul etmeyerek Savaş hazırlığına girdi ancak daha sonra fikir değiştirip Ebu süfyanı Müslümanları barışarak ikna etmek için Medine’ye gönderseler de konuşmalarla netice alınamadı.

Hz Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem 4 Ocak 630 Ramazan ayında 10.000 kişilik ordu ile Medine’den gizlice yola çıktı.

Peygamber Efendimiz 11 Ocak 630’da Ramazan 20’de ordusunun 4 kola ayırdı ve “size karşı konulmadıkça, size saldırılmadıkça hiç kimseyle çarpışmaya girmeyeceksiniz, hiç kimseyi öldürmeyeceksiniz “diye emir verdi

Hz Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem hareket emri verdi ve fetih suresini okuyarak Mekke’ye girdi.

Peygamberimiz Mekke’ye girdiğinde intikam alma gücü kendisinde bulunmasına rağmen genel af ilan etti ve kimseye dokunulmayacağını ilan etti.

İçerisinde 360 tane put bulunan kabe’yi yöneldi ve İsra suresinin 81 ayeti kerimesini okuyarak putları devirdi daha sonra da Müslümanlarla kabe’yi tavaf etti.


 

Our Score
Profile Photo
Binbaşı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!