Ana Sayfa > 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı > 7. Sınıf Türkçe Özgün Yayınları Sayfa 104-106-107-108

Türkçe Öğretmeni
Binbaşı
Konular1969
Cevaplar0

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı İstiklal Marşı’nın Kabulü Metni Cevapları Sayfa 104, 105, 106, 107, 108


İstiklal Marşı’nın Kabulü Metni Cevapları


7. Sınıf Türkçe Özgün Yayınları Ders Kitabı Sayfa 104 Soruları ve Cevapları


HAZIRLIK ÇALIŞMALARI


Soru : İstiklâl Marşı’mızın kabulüyle ilgili araştırmanızdan edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.


Cevap : Milli Mücadele sonunda Bir milli marş yarışması yapılmıştır. Mehmet Akif bu yarışmaya katılmamıştır. Mehmet Akif Milli marşın para ile yazılmayacağını söylediği için yarışmaya katılmak istememiştir. Bundan Hamdullah Suphi para ödülünü vakıflara verileceğini söyleyerek Mehmet Akif’i ikna etmiştir. Yarışmaya katılma kararı almıştır. İstiklal Marşı 12 Mart 1921 tarihinde kabul edilmiştir.


7. Sınıf Türkçe Özgün Yayınları Ders Kitabı Sayfa 106 Soruları ve Cevapları


1. ETKİNLİK


Soru : Aşağıdaki balonların üzerinde yazan sözcükleri okuyunuz. Metinle ilişkili sözcüklerin bulunduğu balonu işaretleyiniz.


Cevap :

“7. Sınıf Türkçe Özgün Yayınları Ders Kitabı Sayfa 106 Soruları ve Cevapları”


2. ETKİNLİK


Soru : Aşağıdaki soruları metne göre yanıtlayınız.


1. Millî marş niçin önemliymiş?


Cevap : Yurdumuzun işgal edildiği dönemde halkın moralini arttırması ve bağımsızlığımız için önemliymiş.


2. Yarışma şartları halka nasıl duyurulmuş?


Cevap : Bir genelge ile duyurulmuştur.


3. Yarışmaya gelen şiirler niçin beğenilmemiş?


Cevap : Coşku, duygu, bağımsızlık ruhu taşımadıkları için beğenilmemişlerdir.


4. Hamdullah Suphi Bey, niçin Mehmet Âkif’in yarışmaya katılmasını istiyormuş.


Cevap : Çünkü Mehmet Akif’i hakkı ve layığı ile marşı yazacağını düşünüyormuş.


5. Hamdullah Suphi Bey, Mehmet Âkif’i ikna etmek için ne yapmış?


Cevap : Mektup yazarak ona yarışma için olan parayı vakıflara verileceğini söyleyerek ikna etmiştir.


6. Mehmet Âkif, İstiklâl Marşı’nı yazma sürecinde neler yaşamış?


Cevap : Bir mısra için günlerce düşünmüş, uykusuz kalmış, meclis görüşmeleri sırasında bile yazacağı şiiri düşünmüştür.


7. İstiklâl Marşı’nın kabul edildiği gün Mehmet Âkif hangi duygular içindeymiş?


Cevap : Hayatının en heyecanlı günü olduğunu hissediyormuş.


3. ETKİNLİK


Soru : Metnin konusunu ve ana fikrini aşağıya yazınız.


Cevap :
Metnin konusu: İstiklal Marşı’nın kabulü.
Metnin ana fikri: Bu marşı vatan aşkı ile yanıp tutuşan biri yazabilirdi. Bu da Mehmet Akif Ersoy oldu.


4. ETKİNLİK


Soru : Metinden hareketle Mehmet Âkif Ersoy’un kişilik özelliklerini yazınız.


Cevap : Vatan sever, azimli, çalışkan, duygusal bir kişiliği vardır.


7. Sınıf Türkçe Özgün Yayınları Ders Kitabı Sayfa 107 Soruları ve Cevapları


5. ETKİNLİK


Soru : Aşağıdaki cümlelerin anlam özelliklerini belirleyip uygun eşleştirmeleri yapınız.


Cevap :

  • ( Koşul – Sonuç Cümlesi ) Siz yazarsanız maddeler değişecek.
  • ( Neden – Sonuç Cümlesi )Para ödülü konulduğu için bütün ısrarlara rağmen yarışmaya katılmamıştı.
  • ( Neden – Sonuç Cümlesi ) İstiklâl Marşı, çok beğenildiğinden dört kez okundu.
  • ( Amaç – Sonuç Cümlesi ) Hamdullah Suphi, İstiklâl Marşı’nı yazması için Mehmet Âkif’i ikna etmeye çalıştı.
  • ( Koşul – Sonuç Cümlesi ) Ödül kaldırılırsa yazarım, dedi.
  • ( Amaç – Sonuç Cümlesi ) Millî marşın yazılması için Meclis yarışma açmıştı.
  • ( Neden – Sonuç Cümlesi )  Marş okunduğu sırada Mehmet Âkif, mahcubiyetinden Meclis’te kalamamıştı.

6. ETKİNLİK


a. Mehmet Âkif Ersoy hakkında hazırladığınız grup sunumunuzu gerçekleştiriniz.


Cevap :


b. Sunumunuzu gerçekleştirirken aşağıdaki ölçütlere dikkat ediniz. Sunumunuzu gerçekleştirdikten sonra bu ölçütlere göre formu doldurup grup sunumunuzu değerlendiriniz.


Cevap : Bu formu kendinize göre doldurmanız gerekmektedir.


7. Sınıf Türkçe Özgün Yayınları Ders Kitabı Sayfa 108 Soruları ve Cevapları


7. ETKİNLİK


Soru : Mehmet Âkif Ersoy’un hayatı hakkında edindiğiniz bilgileri aşağıya kısaca yazınız.


Cevap : Mehmet Akif Ersoy 20 Aralık 1387 tarihinde İstanbul’da doğmuştur. Arapça ve İslami konularda babası tarafından eğitilmiştir. Aynı zamanda Türkçe, Fransızca ve Arapça dillerindeki bilgileriyle dikkat çeken biri olmuştur. Mehmet Akif Milli Marşımızı yazarak tarihimizdeki değerini göstermiştir.
Eserleri; Safahat, Süleymaniye Kürsüsünde, Hakkın Sesleri, Fatih Kürsüsünde, Asım, Gölgeler, Hatıralar.


8. ETKİNLİK


a. Aşağıdaki cümlelerde soru anlamı taşıyan fiillerin bulunup bulunmadığını belirleyiniz. Soru anlamı taşıyan fiillerin altını çiziniz.


Cevap :

  • Evinize bu yıl taşınacak mısınız?
  • Çorbayı sıcak içmeyi severim.
  • Sizi hiç hayal kırıklığına uğratır mı?
  • Çok geç olmadan yola çıkmışlar mı?
  • Kitapçıdan en çok sevdiğim yazarın kitabını sonunda aldım.

b. Aşağıdaki fiilleri istenilen özelliklere göre çekimleyiniz.


Cevap :
Sev- olumsuz çekimleri ;

  • Sevmiyorum.
  • Sevmiyorsun
  • Sevmiyor.
  • Sevmiyoruz.
  • Sevmiyorsunuz.
  • Sevmiyorlar

Dinle- soru çekimleri ;

  • Dinlemeli miyim
  • Dinlemeli misin
  • Dinlemeli mi
  • Dinlemeli miyiz
  • Dinlemeli misiniz
  • Dinlemeliler mi

Oku- Olumsuz Çekimleri ;

  • Okumaz mıyız
  • Okumaz mısın
  • Okumaz mı
  • Okumaz mıyız
  • Okumaz mısınız
  • Okumazlar mı

SONRAKİ METNE HAZIRLIK


Soru : Mimar Sinan’ın hayatı, eserleri ve kişilik özellikleri ile ilgili araştırma yapınız.


Cevap : Mimar Sinan 29 Mayıs 1489 tarihinde Kayseri’nin Ağırnas köyünde doğdu. 22 yaşında orduya asker yetiştiren Acemi Oğlanlar Ocağı’na alındı. Burada dülgerliği öğrenen Sinan, yapı işlerinde görev aldı. Ayrıca bu dönemde çağın önde gelen mimarlarının yanında çalışma fırsatını da elde etti.
Eserleri; Mimar Sinan 81 camii, 51 mescit, 55 medrese, 26 darül-kurra, 17 türbe, 17 imarethane, 3 darüşşifa (hastane), 5 su yolu, 8 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen ve 48 hamam olmak üzere 375 eser inşa etmiştir. Edirne’de yaptığı Selimiye Camisi Dünya Kültür Mirası listesindedir.


“7. Sınıf Türkçe Özgün Yayınları Ders Kitabı Cevapları”


 

Our Score
Binbaşı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!
Exit mobile version