Ana Sayfa > 8. Sınıf İnkılap Tarihi Kitabı > 8. Sınıf İnkılap Tarihi Kitabı Sayfa 21-22-23-24 MEB Yayınları

İnkılap Tarihi Öğretmeni
Çavuş
Konular130
Cevaplar0

8. Sınıf İnkılap Tarihi Kitabı Mahalle Mektebi ve Şemsi Efendi Okulu Metni Cevapları Sayfa 21, 22, 23, 24


8. Sınıf İnkılap Tarihi Kitabı Mahalle Mektebi ve Şemsi Efendi Okulu Metni Cevapları


8. Sınıf İnkılap Tarihi Kitabı Sayfa 21-22-23-24


“Çocukluğuma dair ilk hatırladığım şey, mektebe gitmek meselesine aittir. Bundan dolayı annemle babam arasında şiddetli bir mücadele vardı. Annem, ilahilerle mektebe başlamamı ve mahalle mektebine gitmemi istiyordu.

Rüsumatta (gümrük) memur olan babam, o zaman yeni açılan Şemsi Efendi’nin mektebine devam etmeme ve yeni usul üzerine okumama taraftardı. Nihayet, babam işi ustalıkla halletti. Evvela mahalle mektebine başladım. Bu suretle annemin gönlü yapılmış oldu. Birkaç gün sonra da mahalle mektebinden çıktım. Şemsi Efendi’nin mektebine kaydedildim.” (A. Emin Yalman,“Büyük Millet Meclisi Reisi Mustafa Kemal Paşa ile Bir Mülakat” ) 


Soru : Soruları yandaki metne göre cevaplayınız.


1-Mustafa Kemal’in eğitimiyle ilgili anne ve babasının tutumu hakkındaki görüşleriniz nelerdir? Söyleyiniz.


Cevap :

Mustafa Kemal’in annesi ve babası farklı kültürlerin içinde doğup büyümüşlerdir. Kendi istekleri doğrultusunda büyütmeleri bence pek doğru değil.


2-Mustafa Kemal’in bu anısından yola çıkarak Osmanlı eğitim sistemi hakkında neler söyleyebilirsiniz? Açıklayınız.


Cevap :

Osmanlı eğitim dinle bir arada yürümüştür.


Soru : Gelecekte hangi mesleği seçeceğinize karar verdiniz mi? Verdiyseniz bu kararı almanızdaki etkenler nelerdir? Söyleyiniz.


Kısa Cevap : “Gelecekte hangi mesleği seçeceğinize karar verdiniz mi? Verdiyseniz bu kararı almanızdaki etkenler nelerdir? Söyleyiniz.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Gelecekte olmak istediğim meslek mimarlık mesleğidir. Bu kararı verdiğim süreç içinde çevremdeki insanlar beni bir mesleğe zorlamaya çalışıyor olabilir. Yapmak istediğim mesleği seçtiğim zaman kendi kararlarım doğrultusunda ilerletmek çalıştım.

Gelecekte Polis veya Asker olmak isterim. Bu kararı almamda milletimi ve vatanımı sevdiğimden dolayı verdim. Gelebilecek olan tehlikelere karşı milletimi ve vatanımı koruyacak bir mesleği seçmek isterim.


8. Sınıf İnkılap Tarihi MEB Yayınları Kitabı Sayfa 22 Cevapları


“…Makbule Hanım’ın anlattığına göre ana oğul arasında bir tartışma başlıyor. Zübeyde Hanım ‘Ben seni asker yapamam. Baban gibi tüccar yapacağım!’ diyor. Mustafa ısrarla ‘Ben mutlak asker olacağım. Omzumda basma topu taşıyamam!’ diye çıkışıyor ve ayak diriyor. Fakat fayda etmiyor, annesi resmi evrakı mühürlemeyeceğini söylüyor…” (D. Genç Acar, “Makbule Atadan’ın Atatürk’e İlişkin Anlattıkları Üzerine Bir Basın Taraması”, s. 1099)


Soru : Soruları yandaki metne göre cevaplayınız.


1-Mustafa’yla annesi arasında geçen bu konuşma, Mustafa hangi okula başlamadan önce gerçekleşmiştir? Söyleyiniz.


Cevap :

Selanik Askeri Rüştiyesine başlamadan önce gerçekleşmiştir.


2-Metinde anlatılanlar, Mustafa’nın hangi kişilik özelliklerini yansıtır? Söyleyiniz.


Cevap :

İyi bir asker olarak büyüyeceğini ve iyi sonuçlar almak ister.


Soru : Mustafa Kemal’in annesinin düşüncelere dalmasının nedenlerini, Osmanlı’nın son dönemlerini de düşünerek açıklayınız.


Kısa Cevap : “Mustafa Kemal’in annesinin düşüncelere dalmasının nedenlerini, Osmanlı’nın son dönemlerini de düşünerek açıklayınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Mustafa Kemal’in annesinin düşüncelere dalmasının nedenleri arasında asker olmak isteyen Mustafa Kemal Atatürk’ün ileri de çok iyi bir komutan olarak bir çok başarı elde edeceğini ön görmesinden dolayı derin düşüncelere daldığını söyleyebiliriz.

Mustafa Kemal’in annesinin düşüncelere dalmasının nedenlerini Osmanlı Devletinin son dönemlerde değerlendirdiğinde bir çok savaşta mücadele ederek zaferler kazanmıştır.

Askeri, zihinsel ve vatanseverliğiyle Kurtuluş savaşında da büyük bir mücadele vererek Türk milletini yeniden zorluklarla şahlandırmıştır. Bu durum Mustafa Kemal Atatürk’ün ne denli bir askeri zekaya sahip olan bir komutan olduğunu göstermektedir.


8. Sınıf İnkılap Tarihi MEB Yayınları Kitabı Sayfa 23 Cevapları


Soru : Okul hayatınızda sizi etkileyen öğretmenler oldu mu? Bu öğretmenlerin daha çok hangi yönlerinden etkilendiniz? Açıklayınız.


Kısa Cevap : “Okul hayatınızda sizi etkileyen öğretmenler oldu mu? Bu öğretmenlerin daha çok hangi yönlerinden etkilendiniz? Açıklayınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Okul hayatımda beni etkileyen bir çok öğretmen oldu. Öğretmenlerin azimli olması ve bir çok şeyde başarılı olması beni etkiledi. Bunun sonucunda ise azimli ve gücüm daha da artmış oldu.

Okul hayatımızda bizler etkileyen öğretmenler bizlere verdikleri sevgi ön planda olan bir durumdur. Verdiği eğitimle bizlere yeni yollar açarak gelecekte başarılı olmamız için bilgi hazinesi vermişlerdir.


8. Sınıf İnkılap Tarihi MEB Yayınları Kitabı Sayfa 24 Cevapları


Manastır, Makedonya’da önemli bir ticaret ve konsolosluklar şehridir. Bu özellikler şehirde kültürel bir zenginliğin oluşmasına katkı sağlamıştı. Fakat konsolosluklar Balkanlarda ayrılıkçı fikirlerin yayılmasında önemli rol oynadı. Aralarında çekişme bulunan çeşitli din ve milliyetten insanların bir arada yaşadığı Manastır’da özellikle Sırplar, Bulgarlar ve Yunanlar kiliseleri aracılığıyla bölgeye hâkim olmak istiyordu.

(T. Faik Ertan, “Çoklu Zekâ Kuramı ve Askeri Okul Hayatının Atatürk’ün Liderliğine Etkileri”, s. 68 ) (Düzenlenmiştir.)


Soru : Soruları yandaki metne göre cevaplayınız.


1-Manastır’daki yabancı konsoloslukların ayrılıkçı isyanlara ne gibi etkileri olmuştur? Açıklayınız.


Cevap :

Manastır’daki yabancı konsoloslukların ayrılıkçı isyanlara karşı fikirlerin yayılmasına ve isyanların artmasına sebep olmuştur.


2-Makedonya’daki gelişmeler Mustafa Kemal’de hangi kişilik özelliklerinin oluşmasına katkı sağlamıştır? Açıklayınız.


Cevap :

Milliyetçilik ve devletçilik ilkelerinin temelini oluşturmuştur.



 

Our Score
Profile Photo
Binbaşı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!