Ana Sayfa > 8. Sınıf İnkılap Tarihi Kitabı > 8. Sınıf İnkılap Tarihi Kitabı Sayfa 65-66 MEB Yayınları

İnkılap Tarihi Öğretmeni
Çavuş
Konular130
Cevaplar0

8. Sınıf İnkılap Tarihi Kitabı Amasya Genelgesi Metni Cevapları Sayfa 65, 66


8. Sınıf İnkılap Tarihi Kitabı Osmanlı Devleti’nin I. Dünya Savaşı’nda Yer Aldığı Cepheler Metni Cevapları


8. Sınıf İnkılap Tarihi Kitabı Sayfa 65-66


Havza’daki çalışmalarını tamamlayan Mustafa Kemal, 12 Haziran 1919’da Amasya’ya geldi. Burada Ali Fuat (Cebesoy) Paşa, Rauf (Orbay) Bey ve Refet (Bele) Bey gibi yakın arkadaşlarının imzası ve Konya’da bulunan Cemal Paşa ile Erzurum’da bulunan Kâzım (Karabekir) Paşa’nın da onayıyla Amasya Genelgesi’ni yayımladı (Görsel 2.44, 2.45). Genelgede Millî Mücadele’nin geleceği açısından çok önemli olan şu kararlar yer almıştır:

• Vatanın bütünlüğü, milletin bağımsızlığı tehlikededir.

• Osmanlı Hükûmeti üzerine aldığı sorumluluğu yerine getirememektedir. Bu durum, milletimizi yok olmuş gibi göstermektedir.

• Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.

• Milletin durumunu göz önünde tutmak ve haklarını dile getirip bütün dünyaya duyurmak için her türlü etki ve denetimden uzak millî bir kurulun varlığı gereklidir.

• Anadolu’nun her yönden en güvenli yeri olan Sivas’ta millî bir kongre tez elden toplanmalıdır.

• Bunun için bütün illerden halkın güvenini kazanmış üç delegenin (üyenin) olabildiğince çabuk yetişmek üzere derhal yola çıkması gerekmektedir.

• Her olasılığa karşı, bu iş millî bir sır gibi tutulmalı ve delegeler gereken yerlere kimliklerini gizleyerek gelmelidir.

• Doğu illeri adına 10 Temmuz’da Erzurum’da bir kongre toplanacaktır. O güne kadar öteki il delegeleri de Sivas’a ulaşabilirse Erzurum Kongresi’nin üyeleri de Sivas’ta yapılacak kongreye katılacaktır.


8. Sınıf İnkılap Tarihi MEB Yayınları Kitabı Sayfa 66 Cevapları


“…Mustafa Kemal, Erzurum Kongresi’ne katılmak üzere Sivas üzerinden Erzurum’a ulaştı. Mustafa Kemal’e padişahın saray başkatipliğinden memuriyetine son verildiği için İstanbul’a dönmesi bildirildi. Mustafa Kemal ise aynı gün görevlerinden ve askerlik görevinden istifa ettiğini bildirdi. Diğer bir deyişle ‘Sinei millete döndü.’ Mustafa Kemal artık bir sivildir. Bu durumda Mustafa Kemal’in en büyük destekçisi Kâzım (Karabekir) Paşa olur. ‘Emrinizdeyim paşam. Ben, subaylarım, erlerim, kolordum hepimiz emrinizdeyiz…’ diyerek Mustafa Kemal’e bağlılığını bildirir. O an hem Mustafa Kemal’in hem de Millî Mücadele’nin tarihinde kader tayin edici bir andır.”

(Ş. Süreyya Aydemir, Tek Adam, s.116) (Düzenlenmiştir.)

 Soru : Okuduğunuz metinde “kader tayin edici an” diye bahsedilen konu nedir? Niçin bu şekilde bir tanımlama yapılmıştır? Açıklayınız.


Cevap :

Çünkü Kazım Karabekir’in desteği Mustafa Kemal Atatürk için çok önem taşımaktadır.

Eğer Doğu orduları Mustafa Kemal’in yanında değilde karşıda olsaydı Anadolu’yu düşmanlardan temizleyemezlerdi.



 

Our Score
Profile Photo
Binbaşı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!