Ana Sayfa > 8. S─▒n─▒f ─░nk─▒lap Tarihi Kitab─▒ > 8. S─▒n─▒f ─░nk─▒lap Tarihi Kitab─▒ Sayfa 82-83-84-85-86-87 MEB Yay─▒nlar─▒

─░nk─▒lap Tarihi ├ľ─čretmeni
├çavu┼č
Konular130
Cevaplar0

8. S─▒n─▒f ─░nk─▒lap Tarihi Kitab─▒ 2. ├ťnite ├ľl├žme ve De─čerlendirme Sorular─▒ Cevaplar─▒ Sayfa 82, 83, 84, 85, 86, 87


8. S─▒n─▒f ─░nk─▒lap Tarihi Kitab─▒ 2. ├ťnite ├ľl├žme ve De─čerlendirme Sorular─▒ Cevaplar─▒


8. S─▒n─▒f ─░nk─▒lap Tarihi Kitab─▒ Sayfa 82-83-84-85-86-87


A. A┼ča─č─▒da I. D├╝nya Sava┼č─▒ÔÇÖyla ilgili baz─▒ do─čru ve yanl─▒┼č bilgiler verilmi┼čtir. ─░lk bilgiden ba┼člay─▒p do─čru (D) veya yanl─▒┼č (Y) oldu─čuna karar verdi─činizde oklar─▒ takip ederek ula┼čt─▒─č─▒n─▒z ├ž─▒k─▒┼č─▒ i┼čaretleyiniz.


Cevap :

“8. S─▒n─▒f ─░nk─▒lap Tarihi Kitab─▒ Sayfa 82-83-84-85-86-87 MEB Yay─▒nlar─▒”


B. A┼ča─č─▒da Osmanl─▒ DevletiÔÇÖnin I. D├╝nya Sava┼č─▒ÔÇÖnda sava┼čt─▒─č─▒ cepheler verilmi┼č ve bu cephelere ait ├Âzellikler sorulmu┼čtur. Bu sorularla ilgili cevaplar─▒n─▒z─▒ bo┼čluklara yaz─▒n─▒z.


1-Osmanl─▒ DevletiÔÇÖnin s─▒n─▒rlar─▒ d─▒┼č─▒nda m├╝ttefiklerine yard─▒m etmek amac─▒yla sava┼čt─▒─č─▒ cepheleri simgeleyen harfleri yaz─▒n─▒z.


Cevap : a. Romanya Cephesi b. Makedonya Cephesi c. Gali├žya Cephesi


2-Osmanl─▒ DevletiÔÇÖnin I. D├╝nya Sava┼č─▒ÔÇÖndaki taarruz cephelerini simgeleyen harfleri yaz─▒n─▒z.


Cevap : ├ž. Kanal Cephesi d. Kafkas Cephesi


3-Mustafa KemalÔÇÖin g├Ârev yapt─▒─č─▒ cepheleri simgeleyen harfleri yaz─▒n─▒z.


Cevap : d. Kafkas Cephesi  f. Suriye-Filistin Cephesi h. Çanakkale Cephesi


4-KutÔÇÖ├╝l-Am├óre ZaferiÔÇÖnin ya┼čand─▒─č─▒ cepheyi simgeleyen harfi yaz─▒n─▒z.


Cevap : g. Irak Cephesi


5-Ruslar─▒n sava┼čtan ├žekilmesinde etkili olan cepheyi simgeleyen harfi yaz─▒n─▒z.


Cevap : h. Çanakkale Cephesi


6-Mustafa KemalÔÇÖin Bitlis ve Mu┼čÔÇÖu Rus i┼čgalinden kurtard─▒─č─▒ cepheyi simgeleyen harfi yaz─▒n─▒z.


Cevap : d. Kafkas Cephesi


8. S─▒n─▒f ─░nk─▒lap Tarihi MEB Yay─▒nlar─▒ Kitab─▒ Sayfa 83 Cevaplar─▒


C. S├Âzc├╝k Av─▒: A┼ča─č─▒daki sorular─▒n cevaplar─▒n─▒ s├Âzc├╝k av─▒ bulmacas─▒ndan bularak bo┼č b─▒rak─▒lan yere yaz─▒n─▒z.┬á


Cevap :

7-Osmanl─▒ DevletiÔÇÖnin I. D├╝nya Sava┼č─▒ÔÇÖnda kutsal topraklar─▒ savunmak amac─▒yla ─░ngilizlerle sava┼čt─▒─č─▒ cephe┬á= Hicaz Yemen

8-Mustafa KemalÔÇÖin SamsunÔÇÖdan sonra ilk gitti─či yerde yay─▒mlad─▒─č─▒ belgenin ad─▒ ┬á= Havza Genelgesi┬á

9-Toplan─▒┼č ┼čekli bak─▒m─▒ndan b├Âlgesel, al─▒nan kararlar bak─▒m─▒ndan mill├« olan kongrenin ad─▒┬á ┬á= Erzurum Kongresi┬á

10-D├╝zenli ordu kuruluncaya kadar i┼čgalcilere kar┼č─▒ AnadoluÔÇÖyu savunan d├╝zensiz birliklerin genel ad─▒┬á ┬á= Kuv├ó-y─▒ Mill├«ye

11-ABD ba┼čkan─▒n─▒n I. D├╝nya Sava┼č─▒ sonlar─▒na do─čru yay─▒mlad─▒─č─▒ belge ┬á= Wilson ─░lkeleri

12-BMMÔÇÖye kar┼č─▒ ├ž─▒kan isyanlar─▒ bast─▒rmak i├žin ├ž─▒kar─▒lan kanun┬á ┬á= H─▒yanet-i Vataniye

13-Osmanl─▒ DevletiÔÇÖnin I. D├╝nya Sava┼č─▒ sonunda ─░tilaf DevletleriÔÇÖyle imzalad─▒─č─▒ bar─▒┼č antla┼čmas─▒ ┬á= Sevr┬á

14-Osmanl─▒ DevletiÔÇÖnin I. D├╝nya Sava┼č─▒ sonunda imzalad─▒─č─▒ ate┼čkes antla┼čmas─▒┬á ┬á= Mondros

15-Amasya GenelgesiÔÇÖnde s├Âz edilen, Erzurum Kongresi s─▒ras─▒nda olu┼čturulan kurulun ad─▒┬á ┬á= Temsil Heyeti┬á

16-Mondros Ate┼čkes Antla┼čmas─▒ÔÇÖna g├Âre i┼čgal edilen Adana ve ├ževresinin genel ad─▒┬á ┬á= Kilikya┬á

17-Osmanl─▒ DevletiÔÇÖnin en b├╝y├╝k savunma cephesi olup I. D├╝nya Sava┼č─▒ÔÇÖn─▒n uzamas─▒na neden olan cephe ┬á= ├çanakkale Cephesi

18-Mondros Ate┼čkes Antla┼čmas─▒ÔÇÖndan sonra Bat─▒ AnadoluÔÇÖda B├╝y├╝k Yunanistan kurma amac─▒ ta┼č─▒yan cemiyet ┬á= Mavri Mira┬á

19-Almanya ve Fransa aras─▒nda sorun olu┼čturan, demir ve k├Âm├╝r madenleri bak─▒m─▒ndan zengin olan b├Âlgenin ad─▒ ┬á= Alsas Loren┬á

20-I. D├╝nya Sava┼č─▒ÔÇÖn─▒n ba┼člamas─▒na neden olan devletin ad─▒ ┬á= S─▒rbistan


“8. S─▒n─▒f ─░nk─▒lap Tarihi Kitab─▒ Sayfa 82-83-84-85-86-87 Cevaplar─▒”


8. S─▒n─▒f ─░nk─▒lap Tarihi MEB Yay─▒nlar─▒ Kitab─▒ Sayfa 84 Cevaplar─▒


├ç. Tablodaki harflerle g├Âsterilen olaylar─▒ ilgili alanlara yaz─▒n─▒z.┬á


Cevap :

  • 21-C
  • 22-C
  • 23-D
  • 24-E
  • 25-A
  • 26-D
  • 27-├ç
  • 28-F
  • 29-A
  • 30-D
  • 31-D
  • 32-├ç
  • 33-C
  • 34-A
  • 35-D
  • 36-C
  • 37-D
  • 38-B
  • 39-C
  • 40-E
  • 41-C
  • 42-C
  • 43-B
  • 44-A

D. Yukar─▒daki tabloda alt─▒nda harfler yazan olaylar─▒ kronolojik olarak s─▒ralay─▒n─▒z.


Cevap :

  1. Mondros Ate┼čkes Antla┼čmas─▒
  2. Havza Genelgesi
  3. Amasya Genelgesi
  4. Erzurum Kongresi
  5. Sivas Kongresi
  6. Misak-ı Millî
  7. Sevr Antla┼čmas─▒

8. S─▒n─▒f ─░nk─▒lap Tarihi MEB Yay─▒nlar─▒ Kitab─▒ Sayfa 85 Cevaplar─▒


E. A┼ča─č─▒daki sorular─▒ cevaplay─▒n─▒z.┬á


45-Mondros Ate┼čkes Antla┼čmas─▒ÔÇÖnda S─▒n─▒rlar─▒n denetlenmesi ve i├ž d├╝zenin korunmas─▒ i├žin gerekli olan kuvvetler haricinde Osmanl─▒ ordusu derhal terhis edilecek, ordunun sava┼č gemilerine, silah ve cephanesine el konulacak.

karar─▒n─▒n al─▒nmas─▒yla ─░tilaf Devletleri, Osmanl─▒ DevletiÔÇÖni hangi haktan yoksun b─▒rakmay─▒ ama├žlam─▒┼člard─▒r? Yaz─▒n─▒z.


Cevap :

  • Osmanl─▒ DevletiÔÇÖni kendisini koruma hakk─▒ndan yoksun b─▒rakm─▒┼čt─▒r.

46-Mondros Ate┼čkes Antla┼čmas─▒ÔÇÖn─▒n imzalanmas─▒ sonras─▒nda ba┼člayan i┼čgallere kar┼č─▒ ─░stanbul H├╝k├╗meti teslimiyet├ži bir politika izlemi┼čtir. Halk, i┼čgaller kar┼č─▒s─▒nda silahl─▒ direni┼č ├Ârg├╝tleri kurarak m├╝cadele etmi┼čtir. Da─č─▒n─▒k ve d├╝zensiz olan bu milis kuvvetler yer yer ba┼čar─▒lar elde etmi┼č olsalar da d├╝┼čman─▒ yurttan atacak g├╝ce sahip de─čildi.

Yukar─▒daki paragrafta s├Âz edilen milis kuvvetlere ne ad verilir? Yaz─▒n─▒z.┬á


Cevap :

  • Kuvayi milliye.

47-T├╝rkler hakk─▒nda d├╝nyada yap─▒lan haks─▒z propagandalar─▒ engellemek ve i┼čgallerin haks─▒zl─▒─č─▒n─▒ d├╝nyaya duyurmak amac─▒yla kurulmu┼čtur.

Bas─▒n, yay─▒n yoluyla Mill├« M├╝cadeleÔÇÖye destek olan bu mill├« cemiyetin ad─▒ nedir? Yaz─▒n─▒z.┬á


Cevap :

  • Milli Kongre Cemiyeti.

F. A┼ča─č─▒da harflerle g├Âsterilen kavramlar─▒ ilgili olduklar─▒ geli┼čmeyle e┼čle┼čtiriniz.┬á


Cevap :

I. BMMÔÇÖnin a├ž─▒lmas─▒ = c. Mill├« egemenlik┬á

II. Misak-─▒ Mill├«ÔÇÖnin kabul├╝ = b. Mill├« ba─č─▒ms─▒zl─▒k

III. M├╝dafaa-i hukuk cemiyetlerinin birle┼čtirilmesi =┬áa. Mill├« birlik

IV. ─░┼čgallerin protesto edilmesi = ├ž. Mill├« bilin├ž


G. I. D├╝nya Sava┼č─▒ÔÇÖnda, Osmanl─▒ DevletiÔÇÖnin sava┼čt─▒─č─▒ cephelerin adlar─▒n─▒ haritada ( ) sembol├╝yle g├Âsterilen yerlere yaz─▒n─▒z.


Cevap :

“8. S─▒n─▒f ─░nk─▒lap Tarihi MEB Yay─▒nlar─▒ Kitab─▒ Sayfa 82-83-84-85-86-87 Cevaplar─▒”


8. S─▒n─▒f ─░nk─▒lap Tarihi MEB Yay─▒nlar─▒ Kitab─▒ Sayfa 86 Cevaplar─▒


H. A┼ča─č─▒daki sorular─▒ cevaplay─▒n─▒z.


48-Yukar─▒daki tabloda yer alan ba┼čl─▒klar─▒n alt─▒ndaki bilgilerin do─čru olmas─▒ i├žin hangilerinin yer de─či┼čtirmesi gerekir?┬á


Cevap :

A) 1 ve 3
B) 2 ve 4
C) 2 ve 5
D) 3 ve 6


49-Mustafa KemalÔÇÖin 9. Ordu M├╝fetti┼čli─či ile elde etti─či g├Ârev ve yetkilerinin ─░stanbul H├╝k├╗meti taraf─▒ndan geri al─▒nmas─▒nda Amasya GenelgesiÔÇÖnin ├Âzelliklerinden hangisi daha ├žok etkili olmu┼čtur?┬á


Cevap :

A) Mill├« M├╝cadeleÔÇÖnin gerek├žesini belirtmesi
B) SivasÔÇÖta mill├« bir kongrenin toplanmas─▒n─▒ kararla┼čt─▒rmas─▒
C) Kongrelere kat─▒lacak delegelerin kimliklerini gizlemelerinin istenmesi
D) Mill├« egemenli─če vurgu yapmas─▒


50-─░stanbul H├╝k├╗metleri Mustafa KemalÔÇÖin Mill├« M├╝cadele yolundaki ├žal─▒┼čmalar─▒na zaman zaman engel oluyordu. Bu ama├žla Mustafa Kemal ba┼čta olmak ├╝zere Mill├« M├╝cadeleÔÇÖye destek veren herkes vatan haini ilan edilmi┼čti. T├╝m bu g├╝├žl├╝klere ra─čmen Mustafa Kemal, T├╝rk milleti ile birlikte d├╝┼čmana kar┼č─▒ m├╝cadele ederek ├╝lkeyi d├╝┼čman i┼čgalinden kurtarm─▒┼čt─▒r.

Par├žaya g├Âre Mustafa KemalÔÇÖle ilgili olarak a┼ča─č─▒daki bilgilerden hangisine ula┼č─▒labilir?┬á


Cevap :

A) En zor ┼čartlarda bile m├╝cadele azmini hi├ž yitirmedi─čine
B) ─░stanbul H├╝k├╗metiÔÇÖyle i┼č birli─či yapt─▒─č─▒na
C) ─░stanbul H├╝k├╗metiÔÇÖnin tavr─▒n─▒n Mustafa KemalÔÇÖi karamsarl─▒─ča d├╝┼č├╝rd├╝─č├╝ne
D) Halk ile birlikte hareket etmedi─čine


51-├ťnl├╝ Tarih├ži Bernard LewisÔÇÖe g├Âre

ÔÇť… Bu antla┼čma pek insafs─▒zd─▒. T├╝rkiyeÔÇÖyi, en zengin illerini ilhak eden devletlerin ve uluslar─▒n insaflar─▒na dayanarak ya┼čayabilecek; ├žaresiz, k├Ât├╝r├╝m ve g├Âlge bir devlet halinde b─▒rakacakt─▒. Yenilmi┼č AlmanyaÔÇÖya empoze edilenden ├žok daha a─č─▒r olup T├╝rk halk─▒na ya┼čama hakk─▒ tan─▒m─▒yordu…ÔÇŁ

Bernard LewisÔÇÖin s├Âz├╝n├╝ etti─či bu antla┼čma a┼ča─č─▒dakilerden hangisidir?┬á


Cevap :

A) G├╝mr├╝ Antla┼čmas─▒
B) Sevr Antla┼čmas─▒
C) Mondros Ate┼čkes Antla┼čmas─▒
D) Moskova Antla┼čmas─▒


52-BMMÔÇÖnin a├ž─▒lmas─▒ndan k─▒sa bir s├╝re sonra, ├╝lke i├žinde ─░tilaf Devletleri ve ─░stanbul H├╝k├╗meti taraf─▒ndan desteklenen isyanlar ├ž─▒kar─▒lm─▒┼čt─▒r. ├ç─▒kar─▒lan isyanlar, Mill├« M├╝cadeleÔÇÖyi olumsuz etkilemi┼čtir. BMM bu isyanlar─▒ ├Ânlemek, huzur ve asayi┼č ortam─▒n─▒ yeniden sa─člamak amac─▒yla baz─▒ ├Ânlemler alm─▒┼čt─▒r.

A┼ča─č─▒dakilerden hangisi BMMÔÇÖnin ald─▒─č─▒ bu ├Ânlemlerden biri de─čildir?┬á


Cevap :

A) H─▒yanet-i Vataniye KanunuÔÇÖnun ├ž─▒kar─▒lmas─▒
C) Kuv├ó-y─▒ Mill├«yeÔÇÖnin kurulmas─▒
B) ─░stiklal Mahkemelerinin kurulmas─▒
D) Din adamlar─▒ taraf─▒ndan fetvalar haz─▒rlanmas─▒


8. S─▒n─▒f ─░nk─▒lap Tarihi MEB Yay─▒nlar─▒ Kitab─▒ Sayfa 87 Cevaplar─▒


53-ÔÇťSiyasi yaln─▒zl─▒ktan kurtulmak, mevcut topraklar─▒n─▒ korumak ve yak─▒n d├Ânemde kaybetti─či topraklar─▒ geri almak isteyen Osmanl─▒ Devleti …ÔÇŁ

Verilen paragraf a┼ča─č─▒daki c├╝mlelerin hangisiyle tamamlanabilir?


Cevap :

A) ─░ttifak DevletleriÔÇÖnin yan─▒nda I. D├╝nya Sava┼č─▒ÔÇÖna girdi.
B) Londra Konferans─▒ÔÇÖna kat─▒ld─▒.
C) ─░ngiltere ile ittifak antla┼čmas─▒ yapt─▒.
D) Brest-Litovsk Antla┼čmas─▒ÔÇÖn─▒ imzalad─▒


54-Son Osmanl─▒ Mebusan Meclisi 28 Ocak 1920 tarihinde Misak-─▒ Mill├« kararlar─▒n─▒ alarak vatan─▒n par├žalanamaz bir b├╝t├╝n oldu─čunu temel prensip olarak a├ž─▒klad─▒. Buna kar┼č─▒l─▒k Osmanl─▒ y├Ânetimi 10 A─čustos 1920 tarihinde Sevr Antla┼čmas─▒ÔÇÖn─▒ imzalayarak vatan topraklar─▒n─▒n par├žalan─▒p b├Âl├╝nmesine boyun e─čdi.

Bu metne g├Âre a┼ča─č─▒daki yarg─▒lardan hangisine ula┼č─▒labilir?┬á


Cevap :

A) Al─▒nan kararlardan sonra Mebusan Meclisinin da─č─▒t─▒ld─▒─č─▒na
B) Osmanl─▒ y├Ânetiminin halk─▒n iradesine ├Ânem verdi─čine
C) Mebusan Meclisinin ald─▒─č─▒ karar sonucu ─░stanbulÔÇÖun i┼čgal edildi─čine
D) Osmanl─▒ y├Ânetiminin milletin beklentilerine ayk─▒r─▒ hareket etti─čine


55-Wilson ─░lkeleriÔÇÖyle I. D├╝nya Sava┼č─▒ sonunda yap─▒lacak bar─▒┼č antla┼čmalar─▒n─▒n hangi ilkeler ├žer├ževesinde olu┼čturulaca─č─▒ belirlenmi┼čtir. Bu ilkelerde yer alan ÔÇťI. D├╝nya Sava┼č─▒ ├Âncesi veya sava┼č s├╝rerken yap─▒lan gizli payla┼čma antla┼čmalar─▒ hukuken ge├žersiz say─▒lacakt─▒r.ÔÇŁ maddesiyle devletler aras─▒ gizli antla┼čmalar─▒n yap─▒lmas─▒┬á ┬á ┬á ├Ânlenmek istenmi┼čtir.┬á

Wilson ─░lkeleriÔÇÖnin hangi maddesi bu yarg─▒y─▒ desteklemektedir?┬á


Cevap :

A) Devletler aras─▒ sorunlar─▒ ├ž├Âzmek i├žin uluslararas─▒ bir ├Ârg├╝t kurulacak.
B) Yenen devletler yenilenlerden toprak ve tazminat almayacak.
C) Devletler aras─▒ a├ž─▒k diplomasi uygulanacak.
D) Devleteler aras─▒ silahlanma yar─▒┼č─▒na son verilecek


56-(I) Osmanl─▒ y├Ânetimi, Mondros Ate┼čkes Antla┼čmas─▒ÔÇÖndan sonra i┼čgallere kar┼č─▒ sessiz kal─▒yordu. (II) Y├Ânetime g├Âre i┼čgale direnmek imk├óns─▒zd─▒ ve istekler yerine getirilerek uygun ┼čartlarda bir antla┼čmaya var─▒labilirdi. (III) ├ťlkenin hemen her yerinde karga┼ča ve d├╝zensizlik vard─▒, halk ne yapaca─č─▒n─▒ bilmez durumdayd─▒. (IV) ─░┼čgallerin ba┼člamas─▒yla birlikte T├╝rk halk─▒ kimseden emir ve talimat almadan vatan─▒n─▒, topra─č─▒n─▒ savunmaya ba┼člad─▒. ├ľnce M├╝dafaa-i Hukuk CemiyetleriÔÇÖni kurarak fikri m├╝cadeleye, ard─▒ndan Kuv├ó-y─▒ Mill├«yeÔÇÖnin kurulmas─▒yla da silahl─▒ m├╝cadeleye ge├žildi.

Yukar─▒da numaralanm─▒┼č c├╝mlelerin hangisinde, Osmanl─▒ y├Ânetiminin i┼čgallere kar┼č─▒ duyars─▒z kalmas─▒n─▒n nedeni verilmi┼čtir?


Cevap :

A) I
B) II
C) III
D) IV


57-Mustafa KemalÔÇÖin 8-9 Temmuz 1919 tarihinde askerlik g├Ârevinden istifa etmesi a┼ča─č─▒daki olaylardan hangisinin sonras─▒nda ve ├Âncesinde ger├žekle┼čmi┼čtir?┬á


Cevap :

A) Havza Genelgesi sonras─▒, Amasya Genelgesi ├Âncesi
B) SamsunÔÇÖa ├ž─▒k─▒┼č─▒ sonras─▒, Havza Genelgesi ├Âncesi
C) Amasya Genelgesi sonras─▒, Erzurum Kongresi ├Âncesi
D) Erzurum Kongresi sonras─▒, Sivas Kongresi ├Âncesi



 

Our Score
Yorum S─▒rala
Profile Photo
Binba┼č─▒

E-posta adresiniz yay─▒nlanmayacak. Gerekli alanlar * ile i┼čaretlenmi┼člerdir

error: Content is protected !!