Ana Sayfa > 8. S─▒n─▒f T├╝rk├že Ders Kitab─▒ > 8. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ Sayfa 266-272-273-274 Ferman Yay─▒nc─▒l─▒k

T├╝rk├že ├ľ─čretmeni
Binba┼č─▒
Konular1969
Cevaplar0

8. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ Robotlar Metni Etkinlik Cevaplar─▒ Sayfa 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274


8. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ Robotlar Metni Etkinlik Cevaplar─▒


8. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ Sayfa 266-272-273-274


HAZIRLIK ├çALI┼×MASI


Soru : Robotlar hakk─▒nda neler biliyorsunuz? Robotlar ne ama├žlarla kullan─▒lmaktad─▒r? Ara┼čt─▒r─▒n─▒z. Elde etti─činiz bilgileri arkada┼člar─▒n─▒zla payla┼č─▒n─▒z.


K─▒sa Cevap :

Robotlar ├Ânceden programlanm─▒┼č elektromekanik cihazlard─▒r.

Robotlar bilgi depolama, her t├╝rl├╝ i┼č ve ula┼č─▒m amac─▒yla kullan─▒lmaktad─▒r.

Uzun Cevap :

Robotlar elektronik ve mekanik birimlerden meydana gelen, alg─▒lama yetene─či olan ve programlanabilen cihazlara verilen isimdir.

Robotlar ├Ânceden programlanm─▒┼č g├Ârevleri yerine getirmek i├žin tasarlanan cihazlard─▒r.

G├╝n├╝m├╝zde robotlar en yayg─▒n olarak end├╝striyel ├╝retimde kullan─▒lmaktad─▒r. Araba end├╝strisinde ├žok say─▒da robot kullan─▒lmaktad─▒r. Bu robotlar par├žalar─▒ monte edip birle┼čtirir kaynak ve boya yaparak arabay─▒ haz─▒r hale getirirler.

Ayr─▒ca robot kullan─▒m─▒ g├╝n├╝m├╝zde gittik├že artmakta ve evlerimize gerek oyuncak gerek ev i┼člerine yard─▒mc─▒ olan s├╝p├╝rge, mutfak robotu gibi bir├žok alanda kullan─▒lmaktad─▒r.

End├╝striyel alanda robotlar kullan─▒ld─▒─č─▒ gibi ayn─▒ zamanda uzay ara┼čt─▒rmalar─▒ alan─▒nda da robotlar b├╝y├╝k kolayl─▒klar getirmi┼čtir.

Robotlar g├╝n├╝m├╝zde yayg─▒n olarak kullan─▒lsa da gelecekte neredeyse her alanda g├Âr├╝lebilece─či d├╝┼č├╝n├╝lmekte ve bunun i├žin ├žal─▒┼čmalar yap─▒lmaktad─▒r.


8. S─▒n─▒f T├╝rk├že Ferman Yay─▒nc─▒l─▒k Ders Kitab─▒ Sayfa 272 Cevaplar─▒


1. ETK─░NL─░K


Soru : Okudu─čunuz metinden baz─▒ kelimeler verilmi┼čtir. Bu kelimelerin anlam─▒n─▒ metnin ba─člam─▒ndan hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizin do─črulu─čunu TDK G├╝ncel T├╝rk├že S├Âzl├╝kÔÇÖten kontrol ediniz. Anlam─▒n─▒ ├Â─črendi─činiz yeni kelime/kelime gruplar─▒n─▒ s├Âzl├╝─č├╝n├╝ze yaz─▒n─▒z. ├ľ─črendi─činiz kelimeleri birer c├╝mlede kullan─▒n─▒z.


Cevap :

algılayıcı 

tahmin:┬ádedekt├Âr

Anlam─▒:┬á Alg─▒ yetisi olan (kimse), dedekt├Âr
C├╝mlem : Alg─▒lay─▒c─▒ en yava┼č sesleri bile alg─▒layabiliyormu┼č.

 

mekanik 

tahmin: mekanik yap─▒ya sahip olan

Anlamı: Kuvvetlerin maddeler ve hareketler üzerine etkisini inceleyen fizik dalı.

C├╝mlem : robottaki mekanik par├žalar dikkatimi ├žekti.

 

enstitü 

tahmin:┬áe─čitim kurumu

Anlam─▒:┬á Bir ├╝niversiteye ba─čl─▒ veya ba─č─▒ms─▒z bir kurulu┼č olarak genellikle ara┼čt─▒rma yapan ve baz─▒ durumlarda ├Â─čretime de yer veren e─čitim kurumu

C├╝mlem :

D├╝nyan─▒n farkl─▒ b├Âlgelerinde ├žok say─▒da ├Ârne─či olan ve farkl─▒ alanlarda hizmet veren enstit├╝ler vard─▒r .

 

sınamak 

tahmin: denemek

Anlam─▒: De─čerini anlamak, gerekli niteli─či ta┼č─▒y─▒p ta┼č─▒mad─▒─č─▒n─▒ bulmak i├žin birini, bir nesneyi veya bir d├╝┼č├╝nceyi yoklamak; denemek, tecr├╝be etmek

C├╝mlem :

Beni s─▒namak yerine a├ž─▒ktan konu┼čmak daha do─čru bir hareket olurdu.

koloni 

tahmin:┬ás├Âm├╝rge

Anlam─▒: s├Âm├╝rge

C├╝mlem :

Bunlar s├Âm├╝r├╝len eski koloniler.

k─▒z─▒l├Âtesi┬á

tahmin:┬ág├Âzle g├Âr├╝lmeyen ─▒┼č─▒n

Anlam─▒: I┼č─▒k tayf─▒nda k─▒rm─▒z─▒ alan─▒n ├Âtesindeki alanda yay─▒lm─▒┼č ─▒s─▒ ─▒┼č─▒nlar─▒ndan olu┼čan, g├Âzle g├Âr├╝lmeyen ─▒┼č─▒n─▒m; k─▒z─▒lalt─▒, enfraruj.

C├╝mlem : k─▒z─▒l├Âtesi ─▒┼č─▒nlar─▒ g├Âzlerimiz g├Ârebiliyor mu?


2. ETK─░NL─░K


Soru : A┼ča─č─▒daki sorular─▒ metne g├Âre cevaplay─▒n─▒z.


1. G├╝n├╝m├╝zde robotlar hangi i┼člerde kullan─▒lmaktad─▒r?


Cevap :

G├╝n├╝m├╝zde robotlar okyanusun derinliklerine dalmak, y├╝ksek s─▒cakl─▒klarda ├žal─▒┼čmak, gezegenlerde dola┼čmak ve a─č─▒r y├╝kleri ta┼č─▒mak i├žin bir├žok tehlikeli ve zor i┼čte kullan─▒lmaktad─▒r.


2. Robotlar─▒n e─člence d├╝nyas─▒ndaki yeri nedir? A├ž─▒klay─▒n─▒z.


Cevap :

Robotlar─▒n e─člence d├╝nyas─▒ndaki yeri yar─▒┼čmalara kat─▒lmalar─▒ ve futbol kar┼č─▒la┼čmalar─▒ gibi etkinlikler yapmalar─▒d─▒r.


3. Yapay zekâ nedir?


Cevap :

Yapay zeka, kendi d├╝┼č├╝nme g├╝c├╝ olan ve d─▒┼čar─▒dan kendisine kar─▒┼č─▒lmadan kendili─činden hareket edebilen robotlard─▒r.


4. Nanorobotlar hangi ama├žlarla geli┼čtiriliyor?


Cevap :

Nano robotlar k├╝├ž├╝k ├Âl├ž├╝lerdeki i┼člerin yap─▒lmas─▒ i├žin kullan─▒l─▒rlar.

├çok k├╝├ž├╝k boyutlarda olan bu robotlar makineleri, kuma┼člar─▒, uzun tabakas─▒n─▒ ve insan v├╝cudunu onarmak i├žin ├╝retiliyor.


5. ├ťlkemizde ├╝retilen s├╝r├╝ robotlar─▒n ├Âzellikleri nelerdir?


Cevap :

├ťlkemizde ├╝retilen s├╝r├╝ robotlar─▒n─▒n ├Âzellikleri etraflar─▒nda bulunan engelleri ve s├╝r├╝deki di─čer bireylere ay─▒rt edebilmeleridir.


3. ETK─░NL─░K


Soru : Okudu─čunuz metnin konusunu ve ana fikrini a┼ča─č─▒ya yaz─▒n─▒z.


Cevap :

Metnin Konusu : robotlar, ├Âzellikleri ve kullan─▒m alanlar─▒

Metnin Ana Fikri :

G├╝n├╝m├╝zde pek ├žok alanda kullan─▒lmakta ve hayat─▒m─▒zda her ge├žen g├╝n biraz daha fazla yer etmektedir


8. S─▒n─▒f T├╝rk├že Ferman Yay─▒nc─▒l─▒k Ders Kitab─▒ Sayfa 273 Cevaplar─▒


4. ETK─░NL─░K


Soru : Metni tekrar okuyunuz. Okudu─čunuz metni ├Âzetleyerek a┼ča─č─▒ya yaz─▒n─▒z. ├ľzetinizi yazarken ana fikre ba─čl─▒ kalarak ayr─▒nt─▒ya girmeden kendi c├╝mlelerinizi kullan─▒n─▒z


Cevap :

Robotlar g├╝n├╝m├╝zde pek ├žok alanda kullan─▒lmaktad─▒r. Robotlar kendilerini programlayan ki┼čilerin y├╝kledi─či kadar zekidirler.

Robotlar birer bilgisayard─▒r nokta bize zor gelen ve bizim i├žin tehlikeli olabilecek i┼člerde, yap─▒m─▒ incelik isteyen i┼člerde kullan─▒l─▒rlar.

Robota g├╝n├╝m├╝zde en ├žok otomobil fabrikalar─▒ gibi sanayide kullan─▒lmaktad─▒r. Bunun yan─▒nda tar─▒m, t─▒p , e─člence gibi alanlarda da kullan─▒lmaktad─▒r.

├ťlkemizde robotlar ├╝zerine bir├žok ├žal─▒┼čma yap─▒lmaktad─▒r. ├ťzerinde ├žal─▒┼čma yap─▒lan s├╝r├╝ robotlar i┼čbirli─či i├žerisinde bir ┼čeyler yapabiliyorlar. ─░leride bu robotlardan g├╝venlik, arama kurtarma gibi bir├žok alanda faydalanabilmek ama├žlan─▒yor.


5. ETK─░NL─░K


Soru : Okudu─čunuz metinde ge├žen ge├ži┼č ve ba─člant─▒ ifadelerinin yer ald─▒─č─▒ ├Ârnek c├╝mlelerden birka├ž─▒n─▒ a┼ča─č─▒ya yaz─▒n─▒z. Bu ifadelerinin hangi d├╝┼č├╝nce veya olaylar aras─▒nda ba─člant─▒ sa─člad─▒─č─▒n─▒ a├ž─▒klay─▒n─▒z.


Cevap :

ÔÇô ├çok zor ancak robotlar bunu ger├žekle┼čtirebilir. : ÔÇťancak kelimesi Ama, fakatÔÇŁ anlam─▒ katm─▒┼čt─▒r.

ÔÇô Peki, AÔÇŽ ne kadar zeki? Elbette bu ekibin d├╝┼č g├╝c├╝, yarat─▒c─▒l─▒─č─▒ ve bilgisi kadar. : ÔÇťElbette kelimesi Tabii kiÔÇŁ anlam─▒ katm─▒┼čt─▒r.

ÔÇô Yaln─▒zca zor ya da tehlikeli de─čil, yap─▒m─▒ incelik gerektiren i┼čleri de yerine getirirler. Diyelim ki elinizde bir pinpon topu var. : Diyelim ki kelimesi ├ľrnek verme amac─▒yla kullan─▒lm─▒┼čt─▒r.


6. ETK─░NL─░K


Soru : S─▒n─▒f─▒n─▒zda ihtiya├ž duydu─čunuz bir i┼č i├žin tasarlayaca─č─▒n─▒z robotun ├Âzellikleri konulu bir konu┼čma yap─▒n─▒z. Konu┼čman─▒zda ele┼čtirel konu┼čma stratejisini uygulay─▒n─▒z. Konu┼čman─▒zda ele ald─▒─č─▒n─▒z konuyu olumlu ya da olumsuz yanlar─▒yla, tarafs─▒z bir bak─▒┼č a├ž─▒s─▒yla de─čerlendirerek bu konuyla ilgili fikir ve ├ž├Âz├╝m yollar─▒ ├╝retiniz. Konu┼čmalar─▒n─▒zda uygun ge├ži┼č ve ba─člant─▒ ifadeleri kullanmaya ├Âzen g├Âsteriniz.


K─▒sa Cevap :

De─čerli ├Â─čretmeni ve sevgili arkada┼člar─▒m

├çevre kirlili─či bilindi─či gibi g├╝n├╝m├╝zde s─▒k├ža dile getirilmekte sa─čl─▒─č─▒m─▒z ve gelecek nesillerin temiz bir ├ževrede olabilmesi i├žin hepimizin dikkat etmesi gerekmektedir.

Bunun i├žin her evde kolayl─▒kla kullan─▒labilecek g├╝ne┼č enerjisi ile ├žal─▒┼čan ve sular─▒ artarak yeniden kullanabilen ev temizli─činde ve her alanda kullan─▒labilecek elektrik ├╝reten cihazlar─▒n ├╝retilmesi benim hayalim.

B├Âylelikle g├╝ne┼č enerjisi ile elektrik ├╝retilebilecek , temiz burcu enerji ile d├╝nyam─▒z ve ├ževremiz daha temiz kalacakt─▒r.

Uzun Cevap :

De─čerli ├Â─čretmenim ve sevgili arkada┼člar─▒m

Hepimiz ├ževre kirlili─činden yak─▒n─▒yor daha enerji ile ├ževremizi temizlemek ve her zaman temiz bir ├ževrede ya┼čamak istiyoruz.

Bunun i├žin titiz robot ├ževreyi kirletmeden g├╝ne┼č enerjisi ├žal─▒┼čabilen temizlik robotu mu icat etmek istedim.

Bu robot at─▒klar─▒ ayr─▒┼čt─▒rabilecek ve b├Âylece geri d├Ân├╝┼č├╝me katk─▒da sa─člayacak.

B├Âylelikle insanlar at─▒klar─▒n─▒ bir arada atsalar bile k─▒sa s├╝rede bu at─▒klar─▒ ara┼čt─▒r─▒lacak ve geri d├Ân├╝┼č├╝me kazand─▒r─▒lmas─▒ daha kolay hale gelecek.


7. ETK─░NL─░K


Soru : Tasarlad─▒─č─▒n─▒z robotun ├╝retim a┼čamas─▒ndaki i┼člem basamaklar─▒n─▒ maddeler h├ólinde dosya k├ó─č─▒d─▒na yaz─▒n─▒z.


Cevap :

Tasarlanan bir robotun ├╝retim a┼čamas─▒ndaki i┼člem basamaklar─▒ ┼čunlard─▒r:

Tasar─▒m ve Planlama:

Robotun i┼člevleri ve g├Âr├╝n├╝m├╝ tasarlan─▒r.
Gerekli bile┼čenlerin ve malzemelerin listesi yap─▒l─▒r.
Robotun teknik ├žizimleri ve 3D modelleri olu┼čturulur.

Bile┼čenlerin Temini:

Gerekli elektronik par├žalar, sipari┼č edilir ve temin edilir.
Enerji kayna─č─▒ i├žin bataryalar veya g├╝ne┼č panelleri gibi ├Âgeler se├žilir, uygun olanlar temin edilir.

Prototip ├ťretimi:

─░lk prototipin montaj─▒ yap─▒l─▒r.
Robotun hareketli par├žalar─▒ ve devre kartlar─▒ bir olu┼čturulur
Yaz─▒l─▒m─▒ i├žin gerekli programlama yap─▒l─▒r.

Test S├╝reci:

fonksiyonel testleri yap─▒l─▒r.
Hareket kabiliyeti ve enerjisi test edilir
Sens├Ârleri kontrol edilir.

Geli┼čtirme ve ─░yile┼čtirme:

Testlerden ├ž─▒kan sonu├žlara g├Âre robotun tasar─▒m─▒ iyile┼čtirilir.
Yazılım güncellemeleri  yazılır ve gerekenmekanik ayarlamalar yapılır.

Son ├ťretim:

seri ├╝retim i├žin haz─▒rl─▒klar yap─▒l─▒r.
Robotun par├žalar─▒ monte edilir ve son kontroller yap─▒larak test edilir.

Kalite Kontrol:

Kalite standartlar─▒na uygunluk i├žin test edilir.
Fonksiyonel ve g├╝venlik testlerinden ge├žirilir. Geri bildirimler de─čerlendirilir.

Paketleme ve Da─č─▒t─▒m:

├ťr├╝nler paketlenir.
├ťr├╝nler, al─▒c─▒lar i├žin da─č─▒t─▒m kanallar─▒na g├Ânderilir.


8. S─▒n─▒f T├╝rk├že Ferman Yay─▒nc─▒l─▒k Ders Kitab─▒ Sayfa 274 Cevaplar─▒


8. ETK─░NL─░K


Soru : A┼ča─č─▒da bir robot s├╝p├╝rgeye ait kullanma k─▒lavuzundan sayfalar verilmi┼čtir. Kullan─▒m k─▒lavuzunda yer alan i┼č ve i┼člem basamaklar─▒n─▒ inceleyiniz. Kullanma k─▒lavuzunda belirtilen i┼č ve i┼člem basamaklar─▒ hatal─▒ ya da eksik uygulan─▒rsa ne t├╝r problemlerle kar┼č─▒la┼č─▒labilir? D├╝┼č├╝ncelerinizi defterinize yaz─▒n─▒z.


 Cevap :

Ev d─▒┼č─▒nda kullanmaya uygun yap─▒da olmad─▒─č─▒ i├žin s├╝p├╝rgeyi tek atabilir veya bir yere ├žarparak zarar g├Ârmesine sebep olabilir

Islak zeminlerde kullanmak elektrik ├žarpmas─▒ ve baz─▒ tehlikelere yol a├žabilir

K├╝├ž├╝k ├žocuklar─▒n kullan─▒m─▒ durumunda ├žocuklara zarar g├Ârebilir.



 

Our Score
Yorum S─▒rala
Profile Photo
Binba┼č─▒

E-posta adresiniz yay─▒nlanmayacak. Gerekli alanlar * ile i┼čaretlenmi┼člerdir

error: Content is protected !!