Ana Sayfa > 8. S─▒n─▒f T├╝rk├že Ders Kitab─▒ > 8. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ Sayfa 75-76-77-78 Ferman Yay─▒nc─▒l─▒k

T├╝rk├že ├ľ─čretmeni
Binba┼č─▒
Konular1969
Cevaplar0

8. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ Son Ku┼člar Dinleme Metni Etkinlik Cevaplar─▒ Sayfa 75, 76, 77, 78


8. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ Son Ku┼člar Dinleme Metni Etkinlik Cevaplar─▒


8. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ Sayfa 75-76-77-78


“8. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ Sayfa 75-76-77-78 Ferman Yay─▒nc─▒l─▒k”


Soru : Hayvanlar─▒n do─čal ortamlar─▒ndan uzakla┼čt─▒r─▒lmas─▒yla ilgili neler d├╝┼č├╝n├╝yorsunuz? D├╝┼č├╝ncelerinizi anlat─▒n─▒z.


K─▒sa Cevap : “Hayvanlar─▒n do─čal ortamlar─▒ndan uzakla┼čt─▒r─▒lmas─▒yla ilgili neler d├╝┼č├╝n├╝yorsunuz? D├╝┼č├╝ncelerinizi anlat─▒n─▒z.” ile ilgili k─▒sa cevab─▒ i├žin t─▒klay─▒n─▒z.

Uzun Cevap :

Hayvanlar─▒n do─čal ortamlar─▒ndan uzakla┼čt─▒r─▒lmas─▒ bence ├žok yanl─▒┼č bir davran─▒┼č. Tarih boyunca bir├žok hayvan farkl─▒ metotlarla evcille┼čtirilmi┼čtir. Ancak hayvanlara bu ├že┼čitli i┼čkence yollar─▒ ile yap─▒lm─▒┼čt─▒r.

Do─čal ortamlar─▒ndan ayr─▒lan hayvanlar ac─▒ ├žekmi┼člerdir. Bir insan─▒n hakk─▒ ve istedi─či nas─▒l toplumda ve insanlar i├žerisinde ya┼čamaksa hayvanlar─▒nda hakk─▒ olan kendi do─čal ortamlar─▒nda ya┼čamakt─▒r. Onlara bu stresi ve terbiye i├žin eziyeti ya┼čatmaya kimsenin hakk─▒ yoktur.


1. ETK─░NL─░K


Soru : Dinledi─činiz metindeki anlam─▒n─▒ bilmedi─činiz kelime ya da kelime gruplar─▒n─▒ a┼ča─č─▒ya yaz─▒n─▒z.

Metindeki anlam─▒n─▒ bilmedi─činiz kelime ya da kelime gruplar─▒n─▒n anlam─▒n─▒ metnin ba─člam─▒ndan hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizin do─črulu─čunu TDK G├╝ncel T├╝rk├že S├Âzl├╝kÔÇÖten kontrol ediniz. Anlam─▒n─▒ ├Â─črendi─činiz yeni kelime/kelime gruplar─▒n─▒ s├Âzl├╝─č├╝n├╝ze yaz─▒n─▒z. ├ľ─črendi─činiz kelimeleri birer c├╝mlede kullan─▒n─▒z.


Cevap :

Ada Kelimesi 

Kelime/Kelime Grubu : Kelime

Tahminim: ├ť├ž veya d├Ârt taraf─▒ denizlerle kapl─▒ alan

TDK Anlam─▒:┬áDeniz veya g├Âl sular─▒ ile ├ževrili kara par├žas─▒; cezire

C├╝mlem : Adalara tatil i├žin bilet ald─▒lar.


Koy Kelimesi 

Kelime/Kelime Grubu : Kelime

Tahminim:

TDK Anlam─▒:┬áDenizin, g├Âl├╝n k├╝├ž├╝k girintiler bi├žiminde karaya do─čru sokulmu┼č b├Âl├╝m├╝

C├╝mlem : Koy da y├╝zmek i├žin planlar yapt─▒lar.


Kır Kahvesi Kelimesi 

Kelime/Kelime Grubu : Kelime grubu

Tahminim:

TDK Anlam─▒:┬áK─▒rda bulunan, ├žo─čunlukla k├╝├ž├╝k kahve

C├╝mlem : K─▒r kahvesinde ┼čenlikler d├╝zenlendi.


Homurtu Kelimesi 

Kelime/Kelime Grubu : Kelime

Tahminim:

TDK Anlam─▒:┬áHomurdanma s─▒ras─▒nda ├ž─▒kan sesin ad

C├╝mlem : Ormandan homurtu sesleri gelince korktular.


H├╝viyet Kelimesi :

Kelime/Kelime Grubu : Kelime

Tahminim:

TDK Anlam─▒: Kimlik

C├╝mlem : H├╝viyetini kaybedince ba┼č─▒ belaya girdi.


Gedikli Kelimesi 

Kelime/Kelime Grubu : Kelime

Tahminim:

TDK Anlam─▒: 1.Gedi─či olan

2.Eskiden ordunun orta kademe eleman ihtiyac─▒n─▒ kar┼č─▒layan, terfi almaks─▒z─▒n ayn─▒ g├Ârevde ├žal─▒┼čan, bilgi ve becerisi geli┼čmi┼č olan (kimse)

C├╝mlem : Gedikli ki┼čiler sayesinde ba┼čar─▒l─▒ olan bir i┼č yeriydi.


8. S─▒n─▒f T├╝rk├že Ferman Yay─▒nc─▒l─▒k Ders Kitab─▒ Sayfa 76 Cevaplar─▒


2. ETK─░NL─░K


Soru : A┼ča─č─▒daki sorular─▒ dinledi─činiz metne g├Âre cevaplay─▒n─▒z.


1. Yazara g├Âre ku┼člar adaya ni├žin gelmiyorlarm─▒┼č?┬á


Cevap :

Yazara g├Âre ku┼člar adaya u├žaklar─▒n g├╝zergah─▒ oldu─ču i├žin gelmiyorlarm─▒┼č.


2. ─░nsanlar sonbahara do─čru ku┼člar─▒ nas─▒l avl─▒yorlarm─▒┼č?┬á


Cevap :

─░nsanlar sonbahara do─čru ku┼člar─▒ ├žomak ve kafeslerle avl─▒yorlarm─▒┼č. Adamlar kafesin i├žerisine ├ž─▒─č─▒rtkan koyar ve onu kurtarmaya gelen ku┼člar─▒ avlarlard─▒.


3. ├çocuklar, yol kenar─▒ndaki ye┼čillikleri neden s├Âk├╝yorlarm─▒┼č?┬á


Cevap :

├çocuklar, yol kenar─▒ndaki ye┼čillikleri M├╝hendis Ahmet Bey’in bah├žesine ekmek i├žin , kendilerine para verdi─či i├žin s├Âk├╝yorlarm─▒┼č.


4. Konstantin EfendiÔÇÖnin ki┼čilik ├Âzelliklerini ve fiziksel ├Âzelliklerini belirtiniz.┬á


Cevap :

Konstantin EfendiÔÇÖnin ki┼čilik ├Âzelliklerini ve fiziksel ├Âzellikleri; kal─▒n t├╝yl├╝ bilekleri, geni┼č g├Â─čs├╝, delikleri a├ž─▒n─▒p kapanan ├╝st├╝ kara benekli burnu, deriyi y─▒rtm─▒┼č f─▒rlam─▒┼č gibi sa├žlar─▒, k─▒sa k─▒sa y├╝r├╝mesi , kal─▒n bir g├╝lmesi.


5. Yazar ÔÇťBiz ku┼člar─▒ ve ye┼čillikleri ├žok g├Ârd├╝k. Sizin i├žin k├Ât├╝ olacak.ÔÇŁ c├╝mleleri ile ne anlatmak istiyor?


Cevap :

Yazar ÔÇťBiz ku┼člar─▒ ve ye┼čillikleri ├žok g├Ârd├╝k. Sizin i├žin k├Ât├╝ olacak.ÔÇŁ c├╝mleleri ile ku┼člar─▒n t├╝kenece─či b├Âylece dengenin bozularak D├╝nya’ ya zarar verece─či anlatmak istiyor.


3. ETK─░NL─░K


Soru : Dinledi─činiz metnin konusunu ve ana fikrini a┼ča─č─▒ya yaz─▒n─▒z.


Cevap :

Metnin Konusu : G├Â├žmen ku┼člar ve insanlar─▒n onlara muamelesi

Metnin Ana Fikri  : Hayvanlara Saygı Duymak, Korumak


4. ETK─░NL─░K


Soru : Dinledi─činiz metinde yazar hangi d├╝┼č├╝nceyi geli┼čtirme yollar─▒ndan yararlanm─▒┼čt─▒r? Metinde kullan─▒lan d├╝┼č├╝nceyi geli┼čtirme yollar─▒n─▒ ve bunlar─▒n metnin hangi b├Âl├╝m├╝nde ge├žti─čini a┼ča─č─▒ya yaz─▒n─▒z.


Cevap :

Betimleme: kal─▒n t├╝yl├╝ bilekleri, geni┼č g├Â─čs├╝, delikleri a├ž─▒n─▒p kapanan ├╝st├╝ kara benekli burnu, deriyi y─▒rtm─▒┼č f─▒rlam─▒┼č gibi sa├žlar─▒, k─▒sa k─▒sa y├╝r├╝mesi , kal─▒n bir g├╝lmesi.

Benzetme: Ama, g├╝z mevsiminde birden bire canavar kesilirdi.

Sayısal Verilerden Yararlanma: Bin tanesi 250 gram etmeyen sakaları

A├ž─▒klama :” Seneler var ki ku┼člar gelmiyor. Yada ben g├Ârm├╝yorum.


5. ETK─░NL─░K


Soru : Dinledi─činiz metinde anlat─▒lan olaylar tutarl─▒ m─▒d─▒r? Nedenleriyle birlikte a┼ča─č─▒ya yaz─▒n─▒z.


Cevap :

Dinledi─čim metinde anlat─▒lan olaylar tutarl─▒d─▒r. ├ç├╝nk├╝ nedenler ard─▒ndan sonu├žlar anlat─▒lm─▒┼č, tedirginlikler dile getirilmi┼čtir.


8. S─▒n─▒f T├╝rk├že Ferman Yay─▒nc─▒l─▒k Ders Kitab─▒ Sayfa 77 Cevaplar─▒


6. ETK─░NL─░K


Soru : A┼ča─č─▒daki c├╝mlelerin ├╝zerinde yazan ├Âgeyi bulunuz. ├ľgeyi bulmak i├žin y├╝kleme sordu─čunuz soruyu y├╝klemin alt─▒na yaz─▒n─▒z.


├ľzne

ÔÇó B├╝t├╝n sesler kesilmi┼čtir.

Cevap : “B├╝t├╝n sesler” ├Âzne. Sorulan soru: Kesilen ne?


ÔÇó Kahvecinin kendisi sevimsiz bir adamd─▒r.

Cevap : Kahvecinin kendisi: ├Âzne. Sevimsiz bir adam kim: sorular soru


ÔÇó ├çocuklar─▒ bu i┼če seferber eden de oydu.

Cevap : ├çocuklara ├Âzne.


Y├╝klem

ÔÇó Bizim pilavl─▒klar geldi.

Cevap : Geldi y├╝klem


ÔÇó Senelerdir ku┼člar gelmiyor.

Cevap : Gelmiyor y├╝klem.


ÔÇó Bu ye┼čilliklerin baz─▒ yerleri s├Âk├╝lm├╝┼č.

Cevap : S├Âk├╝lm├╝┼č y├╝klem.


Dolayl─▒ T├╝mle├ž

ÔÇó Ye┼čilliklerin en g├╝zel yerinde duruyorlar.

Cevap : Soru: Nerede duruyorlar? Ye┼čilliklerin en g├╝zel yerinde: dolayl─▒ t├╝mle├ž.


ÔÇó Polislere haber verdim.

Cevap : Soru: Kime haber verdim. Dolayl─▒ t├╝mle├ž: polislere.


ÔÇó Ku┼člar pek yak─▒ndan ge├žmi┼č.

Cevap : Soru: Nereden ge├žmi┼č? Dolayl─▒ t├╝mle├ž: Pek yak─▒ndan.


Zarf T├╝mleci

ÔÇó G├╝z mevsiminde birdenbire b├Âyle canavar kesilirdi.

Cevap : Soru: Ne zaman canavar kesilirdi? Zarf t├╝mleci: G├╝z mevsiminde


ÔÇó Sabahleyin i┼čine k─▒sa k─▒sa ad─▒mlarla ko┼čars─▒n.

Cevap : Soru: Ne zaman ko┼čars─▒n? Zarf t├╝mleci: Sabahleyin.


ÔÇó Ku┼člar─▒n ├╝┼č├╝┼čt├╝─č├╝ a─čaca do─čru yava┼č yava┼č y├╝r├╝rlerdi.

Cevap : Soru: Nas─▒l y├╝r├╝rlerdi? Zarf t├╝mleci: yava┼č yava┼č.


Nesne

ÔÇó Ye┼čilk├ÂyÔÇÖe inecek yolcular─▒ d├╝┼č├╝nd├╝m.

Cevap : Soru: Neyi d├╝┼č├╝nd├╝m? Nesne: Ye┼čilk├Ây’e inecek yolcular─▒.


ÔÇó Bu i┼čin pe┼činde oldu─čunu biliyorum.

Cevap : Soru: Neyi biliyorum? Nesne. bu i┼čin pe┼činde oldu─čunu.


ÔÇó ├çocu─čun elindeki minik mavi ku┼ču hepimiz sevmi┼čtik.

Cevap : Soru: Neyi sevmi┼čtik? Nesne: ├žocu─čun elindeki mavi minik ku┼ču.


8. S─▒n─▒f T├╝rk├že Ferman Yay─▒nc─▒l─▒k Ders Kitab─▒ Sayfa 78 Cevaplar─▒


7. ETK─░NL─░K


Soru : ÔÇťDinledi─činiz metindeki olaylar ├ževrenizde ya┼čan─▒yor olsayd─▒ ne yapard─▒n─▒z?ÔÇŁ sorusundan hareketle s─▒n─▒f─▒n─▒zda bir konu┼čma yap─▒n─▒z.┬á

Konu┼čman─▒zda ele┼čtirel konu┼čma stratejisini uygulay─▒n─▒z. Ayr─▒ca konu┼čman─▒zda anlatt─▒─č─▒n─▒z olay─▒ olumlu ya da olumsuz yanlar─▒yla, tarafs─▒z bir bak─▒┼č a├ž─▒s─▒yla de─čerlendirip bu olayla ilgili fikir ve ├ž├Âz├╝m yollar─▒ ├╝retiniz. Konu┼čmalar─▒n─▒zda uygun ge├ži┼č ve ba─člant─▒ ifadeleri kullanmaya ├Âzen g├Âsteriniz.


Cevap :

Dinledi─čim metindeki olaylar ├ževremde ya┼čan─▒yor olsayd─▒ hayvanlar─▒ koruma derne─čine haber vererek toplumu bilin├žlendirmeye ve tepki olu┼čturmaya ├žal─▒┼č─▒rd─▒m. Bu tepki sebebi ile belediye harekete ge├žmek zorunda kal─▒rd─▒.


8. ETK─░NL─░K


Soru : A┼ča─č─▒ya dinledi─činiz metinle ayn─▒ konuda olan hik├óye edici bir metin yaz─▒n─▒z.

Metni yazarken ├Âyk├╝leyici ve betimleyici anlat─▒m bi├žimlerini kullan─▒n─▒z. Metninize uygun bir ba┼čl─▒k belirlemeyi unutmay─▒n─▒z. Metninizi g├Âzden ge├žirirken varsa yaz─▒m, noktalama hatalar─▒n─▒ ve anlat─▒m bozukluklar─▒n─▒ d├╝zeltiniz. Yazd─▒─č─▒n─▒z metni s─▒n─▒fta arkada┼člar─▒n─▒za okuyunuz.


Cevap :

Bir zamanlar bu b├Âlgede ├žok ama ├žok g├╝zel, renkleri farkl─▒ farkl─▒ ku┼člar ya┼čard─▒. Biz onlar─▒ bahar aylar─▒nda a─ča├žlarda g├Âr├╝rd├╝k hep. Onlar─▒n sesleri bize ninni gibi gelirdi.

Yine b├Âyle ku┼člar─▒n konserini dinledi─čimiz bir g├╝n etraftan silah sesleri duymu┼čtuk. Bir de bakm─▒┼čt─▒k ki mahallenin hi├ž sevilmeyen ki┼čilerden K├Ât├╝mser Okan elinde silah─▒ bu ku┼člar─▒ avl─▒yordu.

Bu ku┼člar─▒ mahallenin kasab─▒na sat─▒p onlarla gazoz al─▒yormu┼č hep. B├╝t├╝n gen├žler toplan─▒p ona kar┼č─▒ koyduk. Silah─▒n─▒ elinden ald─▒k. Ona her g├╝n gazozunu biz verece─čiz diye anla┼čt─▒k. B├Âylece ku┼člar─▒ kurtarm─▒┼č olduk.


“8. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ Sayfa 75-76-77-78 Ferman Yay─▒nc─▒l─▒k” konusunu videolu bir ┼čekilde izleyebilir ve dinleyebilirsiniz.




 

Our Score
Yorum S─▒rala
Profile Photo
Binba┼č─▒
T├╝rk├že dersindeki ├Âdevlerimi rahat bir ┼čekilde yapmak ve ├Âdevlerimdeki bir├žok dersimi tekrar etmek amac─▒yla her zaman yukar─▒da bulunan bilgi ve cevaplardan faydalan─▒yorum ├ž├╝nk├╝ Forum s─▒n─▒f kitab─▒ sitesi vermi┼č oldu─ču bilgi ve cevaplar─▒ ├žok be─čeniyorum buradaki bilgi ve cevaplar anla┼č─▒l─▒r okunakl─▒ bir ├Â─črencinin i┼čine yarayan detayl─▒ anla┼č─▒l─▒r cevaplar─▒ var ve burada bulabiliyorum Sizler de T├╝rk├že dersinde ├žal─▒┼čkan bir ├Â─črenci olmak istiyor ve metinlerin sorular─▒n─▒ cevaplarken nas─▒l cevaplayaca─č─▒n─▒z─▒ bilmiyorsan─▒z ve bir kaynak yard─▒mc─▒ ar─▒yorsan─▒z muhakkak Forum s─▒n─▒f kitab─▒ sitesini sizlere tavsiye ediyorum.
Profile Photo
Binba┼č─▒

E-posta adresiniz yay─▒nlanmayacak. Gerekli alanlar * ile i┼čaretlenmi┼člerdir

error: Content is protected !!