Ana Sayfa > 4. Sınıf Trafik Güvenliği Kitabı > 4. Sınıf Trafik Güvenliği Kitabı Sayfa 33-34 Semih Yayınları

Trafik Güvenliği Öğretmeni
Moderatör
Konular383
Cevaplar0

4. Sınıf Trafik Güvenliği Kitabı Geçiş Üstünlüğü Olan Taşıtlar Metni Cevapları Sayfa 33, 34


4. Sınıf Trafik Güvenliği Kitabı  Geçiş Üstünlüğü Olan Taşıtlar Metni Soruları ve Cevapları


4. Sınıf Trafik Güvenliği Kitabı Sayfa 33-34


Soru : Bir yaralıyı hastaneye yetiştirmeye çalışan ambulans veya yangına müdahale etmeye giden itfaiye gecikirse neler yaşanabilir? Arkadaşlarınız ile tartışınız.


Kısa Cevap : “Bir yaralıyı hastaneye yetiştirmeye çalışan ambulans veya yangına müdahale etmeye giden itfaiye gecikirse neler yaşanabilir? Arkadaşlarınız ile tartışınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Hayatta hepimizin başına kazalar gelebilir ve sağlık durumumuz tehlikeye girebilir.

Yaralı ve bu zor durumlarda kalan insanlara hemen müdahale edilmesi ve yardım ekiplerinin hemen onların yanına ulaşıp müdahale etmesi lazımdır.

İnsanların sağlığı söz konusu olduğu zaman yardım ekiplerinin acele etmesi ve en acil şekilde olay yerine ulaşması lazımdır.

Hasta , yaralı ve zor durumda olan insanlar eğer acil müdahale görmezlerse durumları ağırlaşabilir veya can kaybı meydana gelebilir.


Soru : Aşağıdaki resmi inceleyiniz. Yayaların konuşmalarına katılıyor musunuz? Açıklayınız.


“4. Sınıf Trafik Güvenliği Kitabı Sayfa 33-34 Semih Yayınları”


Cevap :

Aşağıdaki resimdeki yayaların konuşmalarına katılıyorum. Araçlar sağa geçerek hassasiyet göstermiş ve yapmaları gerekeni yapmışlardır. Yayaların da aynı şekilde acele etmemesi ve itfaiyenin yaygın yerine ulaşması için yoldan geçmesini beklemelidirler.


4. Sınıf Trafik Güvenliği Kitabı Semih Ofset Yayınları Sayfa 34 Cevapları


Soru : Ambulans ve itfaiye araçlarının önlerindeki yazının ters yazılma sebebini anlatınız.


Kısa Cevap : “Ambulans ve itfaiye araçlarının önlerindeki yazının ters yazılma sebebini anlatınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Aynaları bir yazı tutulduğu zaman yazılar ters görünür. Ters göründüğü için insanlar bunu anlamakta güçlük çekebilirler.

Ambulans ve itfaiye araçlarına yol verilmesi insanların güvenliği ve can sağlığı açısından oldukça önemlidir.

İnsanlar bu araçların ambulans veya itfaiye olduğunu anladıkları zaman sağa çekilerek onlara yol verir ve olay yerine ulaşmaları için yardım ederler.

Ambulansın lütfen yazısı ters yazıldığı zaman aracın aynasına bakan sürücüler yazıyı düz olarak görür ve o aracın ambulans ve itfaiye olduğunu anlar. Böylece onlara hemen yol verir.


Soru : Geçiş üstünlüğü olan araçların duyulur ve görülür işaretlerini fark eden sürücüler ve yayalar ne yapmalıdır? Açıklayınız.


Kısa Cevap : “Geçiş üstünlüğü olan araçların duyulur ve görülür işaretlerini fark eden sürücüler ve yayalar ne yapmalıdır? Açıklayınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Geçiyorsun diyor olan araçlar acil durumlarda ışık ve trenlerini çalarak geçmek zorunda olduklarını bildirirler.

Buyurun uyarıları gören araçlar onlara yol vermek için hareket etmeli ve eğer yol genişse araçları kenara çekerek beklemelidirler.

Eğer yol geniş değilse araç kırmızı ışık dahi olsa güvenliği tehlikeye atmayacak şekilde hafifçe ilerleyebilir ve araca yol verebilir.

Geçiş üstünlüğü olan araca yol vermek eğer başkalarının canına ve malın tehlikeye sokacaksa dikkatli hareket edilmeli çok acele edilmemelidir

Yayalar ise müdahaleyi zorlaştırmamak için güvenli alanına geçmedi ve yolun boşalmasını fırsat bilerek karşıdan karşıya bir anda geçmeye çalışmamalıdırlar. Araçların düzene girmesini beklemeli ve geçiş üstünlüğü olan araç geçtikten sonra trafiğin akışına göre hareket etmelidirler.


DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI


1. Geçiş üstünlüğü kavramını açıklayınız.


Kısa Cevap : “Geçiş üstünlüğü kavramını açıklayınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Geçiş üstünlüğü; belirli bir görev için trafikte bulunan belirli araçların tanınmış bir haktır.

Bu araçlar sadece acil durumlarda olay yerine yetişmek için diğer araçlarda bulunan insanların can ve mal güvenliğini tehlikeye atmadan trafik kısıtlama ve yasaklarından muaf kabul edilir.

Bu araçların geçmesi için diğer araçların kenara çekilmesi ve bu araçlara geniş alan bırakılması bir trafik kuralıdır.


2. Hangi araçların geçiş üstünlüğü vardır?


Kısa Cevap : “Hangi araçların geçiş üstünlüğü vardır?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Geçiş üstünlüğü olan araçlar ancak acil durum olduğu zamanlarda geçiş üstünlüğüne sahiptirler. Bu araçlar insan can ve mal sağlığını korumakla görevlidirler. Bu yüzden diğer araçlar onlara öncelik vermeli ve olay yerine ulaşmaları için kolaylık sağlamalıdır.

Günlük trafik yollarında kırmızı ışıkta geçmek veya hareket halindeyken bir anda duraksamak yasak olsa da bu araçların geçmesi söz konusu olduğunda onlara yol vermek için yasak kalkabilir. Bu araçlar sirenlerini çaldıkları ve ışıklarını açtıkları zaman acil bir durum olduğu anlaşılır ve araçlar sağa çekerek onların geçmesini beklerler. Araçlarda olduğu gibi insanlar da bu araçlara yol vermeli ve bu araçların önünden geçmeye çalışmamalı, geçmek için trafik akışının normale dönmesini beklemelidirler.

Geçiş üstünlüğü araçlar şunlardır;

  • Ambulanslar hasta , yaralı taşıyan sağlık araçları
  • İtfaiye arabaları
  • Suçlu taşıyan arabalar
  • Sanık takip eden zabıta arabaları
  • Kaza veya olay yerine ulaşmaya çalışan polis arabaları
  • Acil ulaşması gereken kar küreme araçları
  • Acil durumlarda ve afetlerde olay yerine gitmeye çalışan görevli araçlar

3. Geçiş üstünlüğü olan araçlar bu üstünlüklerini ne zaman ve nasıl kullanır? Açıklayınız.


Kısa Cevap : “Geçiş üstünlüğü olan araçlar bu üstünlüklerini ne zaman ve nasıl kullanır? Açıklayınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Geçiş üstünlüğü olan araçlar bu üstünlüklerini;

  • Ambulanslar hasta , yaralı taşıyan sağlık araçları , hastaneye gitmek veya yaralıya ulaşmaya gittikleri zaman kullanırlar.
  • İtfaiye arabaları, yangın yerine gittikleri zaman veya mahsur kalmış kişileri kurtarmaya gittikleri zaman kullanırlar.
  • Suçlu taşıyan arabalar , suçluyu yerine ulaştırmak için yola çıktıkları zaman kullanırlar.
  • Sanık takip eden zabıta arabaları, olay son bulana kadar kullanırlar.
  • Kaza veya olay yerine ulaşmaya çalışan polis arabaları olay yerine giderken kullanırlar
  • Acil ulaşması gereken kar küreme araçları olay yerine gidene kadar kullanırlar.
  • Acil durumlarda ve afetlerde olay yerine gitmeye çalışan görevli araçlar olay yerine gidene kadar kullanırlar.

SONRAKİ KONUYA HAZIRLIK


Soru : Trafikle ilgili meslekler hakkında bilgi edininiz (İnternetten yapacağınız araştırmaları aile büyüğünüzün gözetiminde yapınız.


Kısa Cevap : “Trafikle ilgili meslekler hakkında bilgi edininiz (İnternetten yapacağınız araştırmaları aile büyüğünüzün gözetiminde yapınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Trafikle ilgili meslekler;

  • Trafik Polisi ; trafiği düzenlemek, trafiği denetlemek ve meydana gelen trafik kazalarındaki iş ve işlemleri yürütmekle görevlidir.
  • Trafik Zabıtası; inceleme ve araştırma mahallerinde durum analizi yapılacak şekilde tutanak tutmak ve konu hakkında yetkilendirildiği ölçüde gerekli dilekçeleri yazmakla görevlidir.
  • Jandarma; Halkın can, ırz ve malını korumak, suç işlenmesini önlemek ve kamu düzenini sağlamak için gerekli önlemleri almak, asayişi, kamunun ve kişilerin güvenliğini ve konut dokunulmazlığını korumak
  • Kara Yolları Genel Müdürlüğü yapım ve bakımından sorumlu olduğu karayollarında can ve mal güvenliği yönünden gerekli düzenleme ve işaretlemeleri yaparak önlem almak ve alınmasını sağlamak,, tüm karayollarındaki işaret standartlarını tespit ve kontrol etmek
  • Trafik Genel Müdürlüğü görevi,trafik güvenliğini ve denetimini sağlamak ve trafik suçlarını önlemek ve suçla mücadele etmektir.
  • Ulaştırma Bakanlığı görevi, denizcilik, haberleşme ve posta iş ve hizmetlerinin geliştirilmesi, kurulması, kurdurulması, işletilmesi ve işlettirilmesi hususlarında, ilgili kurum ve kuruluşlarla koordinasyon içerisinde, milli politika, strateji ve hedeflerin belirlenmesi amacıyla çalışmalar yapmak ve belirlenen hedefleri uygulamak.
  • Şoför; hizmet araçlarını trafik kuralları çerçevesinde kullanmak, aracın bakımını yapmak ve trafik kurallarına uymak
  • Kaptan; Geminin güvenli, verimli ve ekonomik bir biçimde seyir yapmasını sağlamak, Kargo operasyonlarını yürütmek,
    Ekip yönetimi, can ve mal güvenliğini sağlayacak düzenlemeleri yapmak, geminin  uluslararası kurallara göre uygunluğunu sağlamak.
  • Makinist ; yolcu ve yük treninin zamanında çalışıp güvenli bir şekilde yolculuk etmesini sağlamakla sorumludur.
  • Vatman;  yalnızca kent içi ulaşım sağlayan ve yoldan herhangi bir yüksekliği bulunmayan raylı sistemlerde görev yapan kişilerdir.
  • Pilot; Yolcu veya yük taşıyan hava taşıtını (helikopter ve uçağı) kullanan kişidir. Kaptan uçuş sistemlerini çalıştırırken ikinci pilot hava trafik kontrolörüyle iletişimi sağlar.
  • Taksici; Taksiyi diğer taşıtlara ve trafik kurallarına uyarak kullanmak, araca inerken ve binerken ve bagajlarını yüklerken yardım etmek, taksimetrenin gösterdiği tutarı yolcudan almak
  • İş makinası operatörü ; Dozer, greyder, forklift, kule vinç, mobil vinç, sondaj, ekskavatör, loder ve kamyon gibi çeşitleri bulunan iş makinelerini kullanan kişilerdir. Araçları güvenli bir şekilde kullanmak ve kendilerine verilen işi yapmak görevleridir.


 

Our Score
Profile Photo
Binbaşı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!