Ana Sayfa > 4. Sınıf Trafik Güvenliği Kitabı > 4. Sınıf Trafik Güvenliği Kitabı Sayfa 55-56 Semih Yayınları

Trafik Güvenliği Öğretmeni
Moderatör
Konular383
Cevaplar0

4. Sınıf Trafik Güvenliği Kitabı Trafik Kurallarının Etkileri Metni Cevapları Sayfa 55, 56


4. Sınıf Trafik Güvenliği Kitabı  Trafik Kurallarının Etkileri Metni Soruları ve Cevapları


4. Sınıf Trafik Güvenliği Kitabı Sayfa 55-56


Soru : Trafik kurallarına uymak ve uymamak toplum hayatını nasıl etkiler? Tartışınız.


Kısa Cevap : “Trafik kurallarına uymak ve uymamak toplum hayatını nasıl etkiler? Tartışınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız. 

Uzun Cevap :

Trafik neredeyse bütün insanların kullanmış olduğu ortak alandır. Borsa kalanın güvenli bir şekilde kullanabilmesi için yetkililer gerekli trafik kurallarını koymuşlardır.

Hiç tartışmasız trafik kuralları bizlerin ve trafikte olan diğer insanların can ve mal güvenliği içindir.

Trafik kurallarına uyulması halinde trafikte olan insanlar can ve mal güvenliklerini sağlayabilecek ve huzurlu bir yolculuk yapabileceklerdir.

Trafik kurallarına uymaması halinde ise insanların can ve mal güvenliği tehlikeye sokulacak ve birçok insanın hem can hem de mal kayıplarına sebep olabileceği alanlar oluşabilecektir.

Bu gibi durumlara sebep olmamak ve kimsenin canını yakmamak için trafik kurallarına uyulmalı ve hiçbir trafik kuralı küçük görülmemelidir.


Soru : Trafik kazalarının bireye, topluma ve çevreye verdiği zararın önlenebilmesi için neler yapılabilir? Tartışınız.


Kısa Cevap : “Trafik kazalarının bireye, topluma ve çevreye verdiği zararın önlenebilmesi için neler yapılabilir? Tartışınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Trafik kazaları büyük oranda sürücülerin ve yayaların hatalarından kaynaklanır.

Trafik kazaları levhalar, ışıklandırmalar, alt ve üst geçitler gibi belediyelerin alması gereken önlemleri almaması sebebiyle bazı kere gerçekleşse de trafik kazalarına en büyük sebep insanlardır.

Trafik kazaları bireyler ve toplum üzerinde hem psikolojik , fizyolojik ve mali olarak büyük kayıplar yaşatmaktadır.

Trafik kazası sonucundaki yaralanmalar, sakatlanmalar ve ölümler bireylerin ve yakınlarının hem psikolojik olarak hem de mali olarak büyük kayıplara uğraması demektir.

Bu konuda reklamlarda ve TV kanallarında, insanlara ulaşabilecek olan mecralarda yayınlamalar ve uyarılar yapılmalı ve bu şekilde insanlara bu konuda daha dikkatli olması telkin edilmelidir.

İnsanlar bu konuda bilinçlendirilmeli ve caydırıcı cezalar ile trafik denetlenmesi sık sık yapılarak insanlar dikkatli olmaya teşvik edilmelidir.


4. Sınıf Trafik Güvenliği Kitabı Semih Ofset Yayınları Sayfa 56 Cevapları


Soru : Trafik kazalarının önlenebilmesi için yapılması gerekenleri maddeler hâlinde yazınız.


Kısa Cevap : “Trafik kazalarının önlenebilmesi için yapılması gerekenleri maddeler hâlinde yazınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Madde Madde Trafik kazalarını önlemek için yapılması gerekenler;

  • Uykulu halde araç kullanmaktan kaçınmak. Uykulu halde insanlar bir anda almaktan kendilerini koruyamaz ve böylece ufak bir dikkatsizlik sonucunda büyük kazalara ve çarpmalara sebep olabilirler. Böyle durumlarda aracı köşeye çekerek biraz dinlenmek ve biraz uyumak kişiye yardımcı olacaktır
  • Çok yorgun olduğumuz durumlarda araç kullanmak veya yaca olarak dışarıya çıkmaktan sakınmak. İnsanlar çok yorgunken sağlıklı düşünemez ve uykuya yenik düşebilirler. Yorgunluğun vermiş olduğu zihin bulanıklığı tabelaları ve ışıkları fark edememize sebep olabilir.
  • Hız tutkusunu bir kenara bırakmak ve bunu teşvik eden yayınların kaldırılması ve yasaklar getirilmesi. Hız tutkusu her ne kadar özellikle gençler için güzel görünse de kazaların en başta sebeplerinden bir tanesi budur. İnsanları film gibi mecralarda ısıt kutusuna özendirilmesi yasaklanmalıdır. İnsanların izlemiş olduğu şeylerden etkilenmesi mümkün olduğu için bunlar göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Emniyet kemerinin gerek sürücünün gerek önde veya arkada oturan kişilerin mutlaka takmış olması. Emniyet kemeri sadece sürücünün değil araç içinde oturan diğer kişilerin de güvenliğini sağlar. Emniyet kemeri takmayan kişiler kaza durumunda en az sürücü kadar yaralanabilirler.
  • Önümüzde olan araçlarla aramızda takip mesafesini korumak. Önümüzdeki araçlarla takip mesafesini korumak öndeki aracın bir anda istop etme veya durma durumunda ona çarpmamızı engelleyecektir.
  • Saatlerce direksiyon başında kalmaktan sakınmak ve eğer mümkünse bir yere çekilip biraz dinlenmek. Bu da anlık uyuma gibi durumlardan kişiyi kurtarmaktadır.
  • Araç sollarken dikkatli olmak ve hatalı sollamadan kaçınmak. Hatalı sollama araç kazalarının en başı sebeplerinden bir tanesidir.
  • Alkollü iken direksiyon başına geçmemek. Alkol miktarı bizleri az gelse de insanın düşün me gücünü azaldığı için kazaları sebep olabilmektedir.
  • Küçük çocukları çocuk koltuğunda oturtmak. Çocuklar ufak çarpmalarda bile Küçük oldukları için bizden daha çok savrulabilir  ve yararlanabilirler. Bu yüzden çocuklar ön koltuğa oturtulmamalı çocuk koltuğunda arka kısma yerleştirilmelidir.
  • Kavşak, tünel, dar yollar, tepe ve köprülerde sollama yapmamak. Bu gibi yerlerde sollama yapmak uçurumdan düşmeye çok tehlikeli durumlara sebep olabilir
  • Sürücüyü meşgul etmemek ve dikkatini dağıtmamak. Sürücülerin dikkatini dağılması anlık kazalara sebep olabilir.
  • Direksiyon kullanırken cep telefonu ile konuşmamak ve telefondan bir şeyler bakmamak. Cep telefonu ile konuşmak veya telefondan bir şeye bakmak insanların dikkatini dağıtabilir gelen yayıyı veya aracı görmemesine sebep olabilir.
  • Toplu taşıma araçlarının belirli oranlardan fazla kişiyi alması durumunda şikayet etmek. Ne yazık ki toplu taşıma araçları yayaları bekletmemek veya daha çok para kazanabilmek için izin verilen ölçüden fazla sayıda kişiyi taşıta almakta ve yolcuların canlarını tehlikeye sokmaktadırlar.
  • Karayollarına poşet, çöp gibi şeyler atıp kazaları sebep olmamak. Karayollarını atmış olduğumuz şeyler sürücülerin önünü kapatmasına ve bir anda karşısına gelerek kazaya sebep olabilmektedir.
  • Trafik işaret ve levhalarına çok dikkat etmek. Trafik işaret ve levhaları bize nasıl davranmamız ve nasıl hareket etmemiz konusunda yol göstermektedir. Trafik işaret ve levhalarına uymak trafik kazalarının önlenmesinde çok önemli bir yere sahiptir

Soru : Trafik kazalarının önlenmesinin ülke ekonomisine etkilerini tartışınız.


Kısa Cevap : “Trafik kazalarının önlenmesinin ülke ekonomisine etkilerini tartışınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Trafik kazaları hem kaza yapan insanların can ve mal güvenliğini tehlikeye sokar hem de ülke ekonomisine olumsuz yönde etkiler.

Amaç insanların canını korumak ve onları tehlikeden uzak tutmak olsa da kaza durumlarında mali kayıplar da gerçeklerden bir tanesidir.

Polislerin ilgilenmesi, evrak çıkarması kaza durumunda yolların hasar görülen yerlerinin onarılması ve yaralanan kişilerin tedavilerin yapılması maliyet gerektirir.

Bunlar genellikle devlet tarafından karşılandığı için ülke ekonomisini zarara uğratır.


DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI


1. Trafik kurallarına uyma bilincinin gelişmesi toplumsal hayatı nasıl etkiler?


Kısa Cevap : “Trafik kurallarına uyma bilincinin gelişmesi toplumsal hayatı nasıl etkiler?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Trafik kurallarına uyma bilincinin gelişmesi insanları hem psikolojik olarak rahatlatır hem de kazaların azalması sebebiyle maddi zararları en aza indirir.

İnsanlar güven içerisinde gerek iş gerek eğitim almaya rahatça gider trafik kazalarının azalması sebebiyle insanlara gidecekleri yere çabucak varabilirler.


2. Trafik kazalarının azaltılması ve önlenmesi ülke ekonomisini nasıl etkiler? Örnek vererek açıklayınız.


Kısa Cevap : “Trafik kazalarının azaltılması ve önlenmesi ülke ekonomisini nasıl etkiler? Örnek vererek açıklayınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Trafik kazalarının önlenmesi ve azaltılması ülke ekonomisi açısından da oldukça önemlidir.

Trafik kazaları insanların şahıs olarak maddi ve Mali kayıtlara sebep olduğu gibi aynı zamanda ülkeyi de maddi olarak kaybı uğratır.

Kaza sırasında araçların çektirilmesi, hastaların tedavi edilmesi için gereken süreçler, trafik polislerin tutmuş olduğu evraklar, kaza sebebiyle bozulan yollar ın imar edilmesi hep mali bir gücü gerektirir.

Bunların hepsi hem şahsi hem de ülke açısından mali bir kayba sebep olmaktadır.

Kazaların önlenmesi veya azaltılması hem ülke ekonomisi açısından önemlidir.


SONRAKİ KONUYA HAZIRLIK


Soru : İnsanların trafik kurallarına uyması için neler yapılabileceğini araştırınız.


Kısa Cevap : “İnsanların trafik kurallarına uyması için neler yapılabileceğini araştırınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

İnsanların trafik kurallarına uyması için yapılacak işlerden en önemli olanı insanları bu konuda bilinçlendirmektir.

İnsanlar bilinçlendiği zaman kendi iradeleri ile cezadan korkmadan sırf trafik güvenliği için kurallara uyacak ve bunlara kendi istekleriyle dikkat edeceklerdir.

İnsanların bu konuda hassasiyet göstermeleri trafik cezalarından Daha çok caydırıcı ve daha çok fayda sağlayıcıdır.

Bilindiği gibi insanlar film, reklam ve sosyal medyada görmüş oldukları yazı ve videolardan etkilenmektedirler. Bu sebeple insanların dikkatini çekecek şekilde bu mecralara videolar ve gerekirse film karelerinde bunlara dikkat çekilmeli ve insanlar bu konuda teşvik edilmelidir.

Trafik polislerinin sıklıkla devriye gezmesi ve insanları denetlemesi de trafik kazalarının önlenmesi ve insanların daha çok dikkatli olması konusunda büyük bir yardımcıdır.

Özellikle trafik yoğunluğunun olduğu yerlerde kararlandırma sistemi yapılarak araçlar ve yayalar kontrol edilmeli ve bu şekilde insanların uyarılarak trafik olsa daha dikkatli olmaları sağlanmalıdır.

Alınacak olan bu önlemler eğer dikkat edilirse trafik kazalarını en aza indirmek için oldukça etkili yöntemlerdir.



 

Our Score
Profile Photo
Binbaşı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!