Ana Sayfa > 4. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ > 4. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ Be┼č Kuru┼čun A─č─▒rl─▒─č─▒ Dinleme Metni Etkinlik Cevaplar─▒

T├╝rk├že ├ľ─čretmeni
Binba┼č─▒
Konular1965
Cevaplar0

4. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ Be┼č Kuru┼čun A─č─▒rl─▒─č─▒ Dinleme Metni Etkinlik Cevaplar─▒ Sayfa 96, 97, 98, 99, 100


4. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ Be┼č Kuru┼čun A─č─▒rl─▒─č─▒ Dinleme Metni Etkinlik Cevaplar─▒


4. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ Sayfa 96-97-98-99-100


“4. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ Be┼č Kuru┼čun A─č─▒rl─▒─č─▒ Dinleme Metni Etkinlik Cevaplar─▒”


Soru : Daha ├Ânce ÔÇťKe┼čke ├Âyle davranmasayd─▒m.ÔÇŁ dedi─činiz olaylar ya┼čad─▒n─▒z m─▒? Bu gibi olaylar kar┼č─▒s─▒nda kendinizi nas─▒l hissettiniz?


K─▒sa Cevap : “Daha ├Ânce ÔÇťKe┼čke ├Âyle davranmasayd─▒m.ÔÇŁ dedi─činiz olaylar ya┼čad─▒n─▒z m─▒? Bu gibi olaylar kar┼č─▒s─▒nda kendinizi nas─▒l hissettiniz?” ile ilgili k─▒sa cevab─▒ i├žin t─▒klay─▒n─▒z.

Uzun Cevap :

Daha ├Ânce “ke┼čke ├Âyle davranmasayd─▒m.” dedi─čim olaylar ya┼čad─▒m. Bu gibi olaylar kar┼č─▒s─▒nda kendimi mutsuz ve ├žaresiz bazen yapmak istemedi─čimiz olaylar─▒ yapabiliyoruz. Bunlar─▒ yapmamak i├žin do─čru d├╝┼č├╝nmeli ve d├╝┼č├╝nerek karar almal─▒y─▒z.


4. S─▒n─▒f T├╝rk├že KOZA Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 97 Cevaplar─▒


1. ETK─░NL─░K


Soru : Dinleyece─činiz ÔÇťBe┼č Kuru┼čun A─č─▒rl─▒─č─▒ÔÇŁ metninden al─▒nan a┼ča─č─▒daki paragraf─▒ okuyarak metnin i├žeri─či hakk─▒nda tahminlerde bulununuz. Tahminlerinizi a┼ča─č─▒daki yazma alan─▒na yaz─▒n─▒z. Metni dinledikten sonra tahminlerinizin do─čru olup olmad─▒─č─▒n─▒ de─čerlendiriniz.

ÔÇťBalaz Amca ad─▒nda varl─▒kl─▒ bir akrabam─▒z vard─▒. Alt─▒n cep saatinin ba─čl─▒ oldu─ču uzun zincirin ucunda, art─▒k iyice a┼č─▒nm─▒┼č, bak─▒rdan be┼č kuru┼čluk bir metal para tak─▒l─▒yd─▒. Zarif ve de─čerli alt─▒n saatinin ucunda bu s─▒radan paray─▒ acaba neden ta┼č─▒rd─▒? Bunu hep merak ederdik. Bu, ├žocuklu─čumuzun en ├Ânemli ama bir t├╝rl├╝ de yan─▒t bulamad─▒─č─▒m─▒z sorular─▒ndan biriydi.ÔÇŁ


Cevap :

Alt─▒n cep saatin ba─čl─▒ oldu─ču uzun zincir ucunda olan 5 kuru┼č, ├žok de─čerli birisinden kalm─▒┼č olabilir ya da ├Ânemli bir an─▒s─▒ olmu┼č olabilir.


2. ETK─░NL─░K


Soru : Metni dinleme s├╝recinizi a┼ča─č─▒daki ├Âl├ž├╝tlere g├Âre de─čerlendiriniz.


Cevap :

(Evet) Metni, uygun oturma pozisyonunda dinledim.
(Evet )Dinleme s├╝recinde ba┼čka ┼čeylerle ilgilenmedim.
(Evet) Metni dinlerken arkada┼člar─▒m─▒n dikkatini da─č─▒tmad─▒m.
(Evet) Metni, g├Ârg├╝ kurallar─▒na uyarak dinledim.
(Evet) Metinde ilgimi ├žeken yerlerle ilgili notlar ald─▒m.
(Evet) Dinleme s├╝resi boyunca arkada┼člar─▒mla konu┼čmad─▒m.
(Evet) Dinleme esnas─▒nda anlam─▒n─▒ bilmedi─čim kelimeleri belirledim.
(Evet) Soru sormak i├žin metnin bitmesini bekledim.


4. S─▒n─▒f T├╝rk├že KOZA Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 98 Cevaplar─▒


3. ETK─░NL─░K


Soru : Metnin konusu olan ifadeyi i┼čaretleyiniz.


Cevap :

“4. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ Sayfa 96-97-98-99-100 KOZA Yay─▒nlar─▒”


4. ETK─░NL─░K


Soru : ÔÇťBe┼č Kuru┼čun A─č─▒rl─▒─č─▒ÔÇŁ metninin ana fikrini en iyi yans─▒tan atas├Âz├╝n├╝ i┼čaretleyiniz.


Cevap :

  • () Do─čru s├Âyleyeni dokuz k├Âyden kovarlar.
  • ()┬á Do─čru s├Âz yemin istemez.
  • () Yalanc─▒n─▒n evi yanm─▒┼č, kimse inanmam─▒┼č.
  • (Ôťô)┬á Do─čru bilinmeyince e─čri bilinmez

5. ETK─░NL─░K


Soru : Metni bir kez daha dikkatlice dinledikten sonra a┼ča─č─▒daki ifadeleri okuyunuz. Metinde olaylar─▒n olu┼č s─▒ras─▒n─▒ dikkate alarak ifadeleri numaraland─▒r─▒n─▒z.


Cevap :

(3) ÔÇťBir g├╝n babam, eve koca bir mendile sard─▒─č─▒ bir s├╝r├╝ bozuk para getirdi.ÔÇŁ

(6) ÔÇťBu be┼č kuru┼ču, ya┼čam─▒m boyunca vicdan─▒m─▒ s─▒zlatan bu paray─▒ ben b├Âyle elde ettim.ÔÇŁ

(4) ÔÇťBir s├╝r├╝ insan bir ┼čeyler almak i├žin bakkalda kuyrukta bekliyordu.ÔÇŁ

(5) ÔÇťElimdeki be┼č kuru┼ču, bu a─č─▒rl─▒─č─▒ dayan─▒lmaz h├óle gelen paray─▒ g├Âzya┼člar─▒ i├žinde ama hi├žbir ┼čey s├Âylemeden, usulca babam─▒n avucuna b─▒rakt─▒m.ÔÇŁ

(1) ÔÇťBalaz Amca, ├žok i├žten ve s─▒cak bir sesle biz ├žocuklar─▒ yan─▒na ├ža─č─▒rd─▒.ÔÇŁ

(2)┬á ÔÇťHi├ž olmazsa bir kez, ya┼čam─▒m boyunca yaln─▒zca bir kez tek bir kuru┼čum olsun isterdim.ÔÇŁ


4. S─▒n─▒f T├╝rk├že KOZA Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 99 Cevaplar─▒


6. ETK─░NL─░K


Soru : A┼ča─č─▒da verilen kelimelerin anlamlar─▒n─▒ g├Ârsellerden hareketle tahmin ederek noktal─▒ yerlere yaz─▒n─▒z. Tahminlerinizin do─čru olup olmad─▒─č─▒n─▒ s├Âzl├╝kten kontrol ediniz.


Cevap :

varl─▒kl─▒ : Bir├žok de─čerli madeni e┼čyas─▒ olan kimse.

kese : Para saklamak i├žin kullan─▒lan kuma┼č par├žas─▒.

├žak─▒ : K├╝├ž├╝k b─▒├žak.


7. ETK─░NL─░K


Soru : Okudu─čunuz metinle ilgili a┼ča─č─▒daki sorular─▒ cevaplay─▒n─▒z.┬á


1. Balaz AmcaÔÇÖn─▒n cep saatinin ba─čl─▒ oldu─ču zincirin ucunda ne tak─▒l─▒d─▒r?


Cevap :

Balsz Amca’n─▒n cep saatine ba─čl─▒ oldu─ču zincirin ucunda zaman ge├žtik├že a┼č─▒nd─▒─č─▒ belli olan bak─▒rdan 5 kuru┼čluk metal para tak─▒l─▒yd─▒.


2. Balaz Amca, be┼č kuru┼čun hik├óyesini ne zaman anlatmaya ba┼čl─▒yor?


Cevap :

S─▒cak bir yaz gecesi anlatmaya ba┼člam─▒┼čt─▒r ya da art─▒k b├╝y├╝d├╝kleri i├žin anlatman─▒n gerekti─čini d├╝┼č├╝nm├╝┼čt├╝r.


3. Balaz AmcaÔÇÖn─▒n ├žocuklu─čunda, ailesinin ekonomik durumu nas─▒ld─▒r?


Cevap :

Balaz Amca’n─▒n ├žocuklu─čunda ailesinin ekonomik durumu k├Ât├╝d├╝r.


4. Balaz Amca, babas─▒n─▒n getirdi─či paralarla neler yap─▒yor?


Cevap :

Balaz amca karde┼člere evde olmad─▒─č─▒ i├žin babas─▒n─▒n getirdi─či paralarla oyun oynamaya ba┼čl─▒yor paralardan s─▒ra yapm─▒┼č birbirinin kar┼č─▒s─▒nda dizilen askerler gibi onlardan Ordu kurmu┼č sava┼člar d├╝zenlemi┼č daha sonra Y─▒ld─▒zlar kuleler k├Âyler


5. Balaz Amca, son be┼č kuru┼ču neden torbaya koymuyor?


Cevap :

Torbada ├žok para oldu─čunu d├╝┼č├╝nd├╝─č├╝ i├žin torbaya koymas─▒n─▒n bir anlam─▒ olmad─▒─č─▒n─▒ ama kendisinde kal─▒rsa hayallerinin ger├žekle┼čece─čini d├╝┼č├╝nm├╝┼čt├╝r


6. Balaz Amca, be┼č kuru┼čla ne yapmak istiyor?


Cevap :

Balaz amca hayallerini ger├žekle┼čtirmek istiyordu


7. Balaz Amca, be┼č kuru┼ču neden babas─▒na geri veriyor?


Cevap :

Balaz amca bakkala giderken elindeki 5 kuru┼čun gittik├že a─č─▒rla┼čmaya ba┼člad─▒─č─▒n─▒ fark etti y├╝re─či a─čr─▒maya ba┼čl─▒yordu yapt─▒─č─▒n─▒n do─čru bir davran─▒┼č olmad─▒─č─▒n─▒n fark─▒na yava┼č yava┼č veriyordu ya┼čad─▒─č─▒ Vicdan azab─▒ nedeniyle babas─▒na paray─▒ geri vermi┼čtir


8. Balaz AmcaÔÇÖn─▒n be┼č kuru┼ču, babas─▒na geri vermekle do─čru bir davran─▒┼č sergiledi─čini s├Âyleyebilir misiniz? Neden?


Cevap :

Balaz Amca babas─▒na 5 kuru┼ču vermesiyle do─čru bir davran─▒┼č sergiledi─čini s├Âyleyebilirim. Ne kadar hayallerimizi ger├žekle┼čtirmek istesek de do─čru olan ve hak etti─čimiz paray─▒ harcamal─▒y─▒z.

Hak etmedi─čimiz bir ┼čeyi kullanmak bize vicdan azab─▒ ya┼čatt─▒racakt─▒r. Ayn─▒ Balaz amcan─▒n 5 kuru┼čunun gittik├že a─č─▒rla┼čmas─▒ gibi bizim de hak etmedi─čimiz her ┼čey bize a─č─▒r gelmeye ba┼člayacakt─▒r.


4. S─▒n─▒f T├╝rk├že KOZA Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 100 Cevaplar─▒


8. ETK─░NL─░K


Soru : ÔÇťSonraki Derse Haz─▒rl─▒kÔÇŁ a┼čamas─▒ndaki ├žal─▒┼čman─▒z─▒ da dikkate alarak ÔÇťpi┼čmanl─▒kÔÇŁ konulu bir konu┼čma yap─▒n─▒z. Konu┼čman─▒zda kendi hayat─▒n─▒zdan ve g├Âzlemlerinizden ├Ârnekler veriniz.


K─▒sa Cevap : “ÔÇťPi┼čmanl─▒kÔÇŁ konulu bir konu┼čma yap─▒n─▒z.” ile ilgili k─▒sa cevab─▒ i├žin t─▒klay─▒n─▒z.

Uzun Cevap :

Pi┼čmanl─▒k insanlara ├žok ├╝z├╝c├╝ ve k├Ât├╝ hissettiren k├Ât├╝ deneyimlerdendir.

─░nsanlar bilerek veya bilmeyerek hayatlar─▒nda bir├žok hata yapabilir pi┼čmanl─▒k ya┼čayabilirler.

├çok b├╝y├╝k hatalar yapmamak ve pi┼čman olmamak i├žin b├╝y├╝klerimizin deneyimlerini dikkate almal─▒ ve bizleri uyard─▒klar─▒ konularda konu┼čup ortak hareket etmeliyiz.

B├Âyle dedi daha az hata yapar ve daha az ├╝z├╝l├╝r├╝z.


9. ETK─░NL─░K


Soru : ─░├žinde a┼ča─č─▒daki atas├Âzlerinden en az birinin ge├žti─či ÔÇťdo─črulukÔÇŁ konulu bir hik├óye yaz─▒n─▒z. Hik├óyenizde hayal├« unsurlara da yer veriniz.


K─▒sa Cevap : “─░├žinde a┼ča─č─▒daki atas├Âzlerinden en az birinin ge├žti─či ÔÇťdo─črulukÔÇŁ konulu bir hik├óye yaz─▒n─▒z.” ile ilgili k─▒sa cevab─▒ i├žin t─▒klay─▒n─▒z.

Uzun Cevap :

Hak deyince akan sular durur.

S├╝tlere ├žok fazla su kat─▒ld─▒─č─▒ ┼čikayeti oldu─ču i├žin vali bunu yasaklam─▒┼č ve ve yapanlara ceza verece─čini s├Âylemi┼čti.

S├╝t├ž├╝n├╝n k─▒z─▒ bu konulara ├žok hassas olsa da babas─▒ az miktarda su kat─▒lmas─▒ konusunda ─▒srar ediyordu.

Babas─▒”: _K─▒z─▒m bizim Ali nereden g├Ârecek ki?” diye sitem etti.

K─▒z─▒:_ babac─▒─č─▒m , hak deyince akan sular durur. Vali g├Ârmese de Allah g├Âr├╝yor ya! demi┼č.


“4. S─▒n─▒f T├╝rk├že Kitab─▒ Sayfa 96-97-98-99-100 KOZA Yay─▒nlar─▒” konusunu videolu bir ┼čekilde izleyebilir ve dinleyebilirsiniz.




 

Our Score
Yorum S─▒rala
Profile Photo
Binba┼č─▒

E-posta adresiniz yay─▒nlanmayacak. Gerekli alanlar * ile i┼čaretlenmi┼člerdir

error: Content is protected !!