Ana Sayfa > 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı > 5. Sınıf Türkçe Kitabı Anıttepe Yayıncılık Sayfa 149-151-152-153-154

Türkçe Öğretmeni
Binbaşı
Konular1969
Cevaplar0

5. Sınıf Türkçe Anıttepe Yayıncılık Özgürlük Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 149, 150, 151, 152, 153, 154


5. Sınıf Türkçe Kitabı Özgürlük Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları


5. Sınıf Türkçe Kitabı Sayfa 149-151-152-153-154


HAZIRLIK ÇALIŞMALARI


1. Özgür olmak sizce neden önemlidir?


Cevap :
Özgür olmak bence hayatta kalabilmek rahat bir şekilde insanın hakkı olan ihtiyaçlarını alabilmesi için olmazsa olmazdır.

Uzun cevap: Özgür olmak insanın yaşadığı hayat içerisinde mutlu bir yaşam sürmesi ve ihtiyaçlarını dilediği şekilde rahatça karşılayabilmeksi için çok önemlidir.
Sağlık, eğitim, yeme içme gibi insanın temel gereksinimleri olan ihtiyaçları ancak özgürse rahatça bir şekilde karşılayabilir ve kendini ancak bu sayede koruyabilir. Bunun için özgürlük insanın hayatını devam ettirebilmesi gibi bütün temel ihtiyaçları kadar Temel bir ihtiyaçtır.


2. Özgür olmak, istediğimiz her şeyi yapabilmek midir? Örneklerle açıklayınız.


Cevap :
Özgür olmak, istediğimiz her şeyi yapabilmek değildir. Özgürlük hakkımızı kullanırken bir başkasının hak sınırlarını ihlal etmeden davranmalıyız.
mesela insanın farklı fikirlere sahip olması özgürlüktür. Ancak devler değil bir başkası farklı düşündüğü halde kendi düşüncesini şu zorla kabul ettirmeye çalışmak ve ona bu konuda söz hakkı tanımamak gibi davranışlar özürlü ilkesine aykırıdır.
Bir başka örnek verecek olursak insan temiz hava alma gezme gibi özürlü ta sahip olsa da bunu bir başkasının mülküne ait olan yerde yapma hakkına sahip değildir. Dolayısıyla özgürlük bir başkasının hakkına girdiğini zaman özgürlük değil haksızlıktır.


5. Sınıf Türkçe Anıttepe Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 151 Soruları ve Cevapları 


1. Etkinlik Soruları ve Cevapları


Soru : Metinde geçen anlamını bilmediğiniz kelimeleri belirleyerek aşağıdaki boşlukları doldurunuz.


Perişan Kelimesi
Sözlük Anlamı: Acınacak durumda olan, zavallı
Cümlem:

  1. Haberi duyduğundan beri perişan halde.
  2. Kadın üzüntüden perişan hale gelmiş.
  3. Perişan olacak böyle davranmaya devam ederse.

Besili Kelimesi
Sözlük Anlamı: Eti, yağı çok olan, tavlı
Cümlem:

  1. Bu seneki kurbanlar iyi beşiktiler.
  2. Ahmet’ in hayvanları besili olur.
  3. Besili hayvanlara iyi bakmışlar.

İmrenmek Kelimesi
Sözlük Anlamı: Beğenilen bir kişi veya şeye benzemeyi istemek, gıpta etmek
Cümlem:

  1. Sana o kadar çok imreniyorum ki.
  2. İmrendiğim için bunları söyledim.
  3. İmrenmek iyi bir şey ama kıskançlık değil.

5. Sınıf Türkçe Anıttepe Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 152 Soruları ve Cevapları 


2. Etkinlik Soruları ve Cevapları


a) Aşağıda, metinde geçen deyimlerin anlamları verilmiştir. Anlamları verilen bu deyimleri metinden bularak aşağıya yazınız.


Her iki tarafın bakışları karşılaşmak : Göz göze gelmek

Çok zayıf olmak : Bir deri bir kemik kalmak


b) Bulduğunuz deyimleri birer cümlede kullanınız.


Cevap :

  1. İşte o an göz göze geldik.
  2. Göz göze gelince yalan söylediğini anladım.
  3. Göz göze gelince birden bire ağladım.
  4. Bir deri bir kemik kalmışsın.
  5. Çocuk görsen bir deri bir kemik kalmış.
  6. Bu gidişle bir deri bir kemik kalacaksın.

c) Sizce bu deyimler metne nasıl bir katkı sağlamıştır? Açıklayınız.


Cevap :
Bence bu deyimler metni klasik anlamdan kurtararak heyecan ve anlam zenginliği katmıştır. Deyimler hakkında bilgi hazinemizi geliştirmiştir.


3. Etkinlik Soruları ve Cevapları


a) Aşağıdaki soruları okuduğunuz metne göre cevaplayınız.


1. Köylüler neden her zaman hazır beklemiştir?


Cevap :
Köylüler, kurtların, kümesteki hayvanlara ve sürülere saldırmalarını engellemek için her hazır bir şekilde beklemişlerdir.


2. Kurt, köye adım atar atmaz ne görmüştür?


Cevap :
Kurt, köye adım atar atmaz çoban köpeklerini görmüştür.


3. Kurt ile köpek arasında nasıl bir konuşma geçmiştir?


Cevap :
Kurt ile köpek arasında kendileri bu kadar açken çoban köpeklerinin nasıl bu kadar besili oldukları hakkında bir konuşma geçmiştir.


4. Köpeğin boynundaki tüyler neden dökülmüştür?


Cevap :
Köpeğin boynundaki tüyler sahibinin bağlamış olduğu tasma ve zincirler yüzünde dökülmüştür


5. Kurt, fikrini neden değiştirmiştir? Kurdun hareketini doğru buluyor musunuz? Neden?


Cevap :
Kurt esir olacağını anladığı için fikrini değiştirmiştir. Kurdun hareketini doğru buluyorum. Çünkü özgürlük yemekten ve nefesten daha önemlidir. Özgür olmadıktan sonra rahat olmak birşey ifade etmez.


b) Sorulara verdiğiniz cevaplardan yola çıkarak okuduğunuz metni özetleyiniz.


Cevap :
Bir gün aç olan kurtlar yemek bulmak için köye geldiler. Burada köylüler hayvanlarını korumak için hazır bir şekilde bekleyen çoban köpeklerini gördüler.
Kurtlar köpeklerin ne kadar besili ve güçlü olduklarını görünce şaşırmış ve merak ederek ve aralarında bu konu hakkında konuşma geçmiştir. Kurtların anlatılanlar hoşuna gitmişti ki , kurtlar köpeklerin boyun tüylerinin olmadığını fark etmiş ve bunu sorunca tasmalardan olduğunu öğrenmişlerdir. Esir olduktan sonra karnının dolu olmasının bir anlamı olmadığı özgürlüğün daha önemli olduğunu anlamışlar ve fikirlerini değiştirmişlerdir.


4. Etkinlik Soruları ve Cevapları


Soru : Okuduğunuz metnin konusunu ve ana fikrini yazınız.


Metnin Konusu : Aç olan kurtların besili köy köpeklerine özenmesi ama daha sonra esaretin daha kötü olduğunun farkına varmalarıdır.

Metnin Ana Fikri : Özgürlüğün değeri


5. Etkinlik Soruları ve Cevapları


a) Okuduğunuz metnin başlığı içeriği yansıtıyor mu? Neden?


Cevap : Evet bence okuduğum metnin başlığı içeriği yansıtıyor. Çünkü metinde de özgürlüğün önemi ifade edilmiş ve bu anlam desteklenmiştir.


b) Metne farklı başlıklar belirleyiniz.


Cevap : Özgürlük Mü Esaret Mi?
Esarete Değer Mi?
Tokluk Esir Omaya Değer Mi?


5. Sınıf Türkçe Anıttepe Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 153 Soruları ve Cevapları 


6. Etkinlik Soruları ve Cevapları


a) Okuduğunuz metindeki kahramanların özelliklerini söyleyiniz. Kahramanları benzer ve farklı yönleriyle karşılaştırınız.


Benzer Özellikleri : Kurt ve köpeklerin ikisi de hayvandır. İkisi de yaşamak için yiyecek bulmak zorundadır.

Farklı Özellikleri : Kurt zayıf, aç, ve güçsüz, köpek ise besilidir. Kurt beslenmek için avlanmak ve yiyecek bulmak zorundadır, köpek beslenmek için bahçeyi korumaktadır. Kurt özgürdür, köpek ise sahipleri tarafından bağlanmıştır.


b) Metindeki kurt ve köpek gerçek yaşamda hangi kişilik özelliklerine sahip insanları temsil etmektedir? Neden?


Cevap :
Metindeki kurt ve köpek gerçek yaşamda ; iş kuran ve bu işlerde çalışan işçileri temsil etmektedir. Başkalarının verdiği işe bağlı olmak ve mecbur olmaktansa en iyisi kurt gibi özgür olup, işimizin başında olmaktır.


7. Etkinlik Soruları ve Cevapları


Soru : Metindeki anlatım gerçekte olabilecek bir olay mıdır yoksa kurgu mudur? Açıklayınız.


Cevap :
Metindeki anlatım gerçekte olabilecek bir olay değildir, bir kurgudur. Hayvanların konuşması ve bunları anlaması mümkün değildir.


8. Etkinlik Soruları ve Cevapları


Soru : Aşağıda, okuduğunuz metnin türü ile ilgili bilgiler verilmiştir. Doğru bilgileri veren hayvanların baş harflerinin sıralamasında metnin türü şifrelenmiştir. Şifreyi çözerek metnin türüne ulaşınız.


Fil
At
Balık
Leylek
Metnin Türü : FABL


5. Sınıf Türkçe Anıttepe Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 154 Soruları ve Cevapları 


9. Etkinlik Soruları ve Cevapları


Soru : Arkadaşlarınızla gruplar oluşturunuz. Özgürlükle ilgili araştırmış olduğunuz özdeyişlerden yararlanarak grupça özgürlük konulu bir şiir yazınız. Şiirinizde ön yargısız, adil karar verme ve tarafsız olma kavramlarını kullanmaya çalışınız.


Cevap :
Özgürlük neye yarar, yaşarsa bir arada özgürlerle tutsaklar. Bertolt Brecht
Özgürlük, adaletten başka bir şey değildir.Voltaire
Geçici güvenliği için özgürlüğünü verenler her kimse, ne özgürlüğü ne de güvenliği hak ederler. Benjamin Franklin
Özgürlük sevgisi diğerlerini sevmektir, güç sevgisi kendimizi sevmektir.William Hazlitt
Özgürlük kendi kendine yeterli olmanın en yüce meyvesidir. Epikuros
Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir. Ben yapabilmek için mutlaka özgür bir ulusun çocuğu kalmalıyım. O halde, ya özgürlük ya ölüm! Atatürk
Şiir;


BİR SONRAKİ DERSE HAZIRLIK


Soru : Toplumsal kuralların ihlalini anlatan gazete haberleri derleyiniz.


Cevap :
Komşusunu rahatsız edene 4 bin lira ceza
Gürültülü komşuya kesilecek ceza 1.594 liraya, arabasında yüksek sesle müzik dinleyerek çevresini rahatsız edenlerin cezası da 4 bin 813 liraya yükseldi. Hürriyet
Merzifon’da motosiklet denetimleri
“Gürültü kirliliğinin nedeni modifiye araçlara ve motosikletlere taktırılan abartılı egzoz sistemidir. Özellikle halkın yoğun olduğu yerlerde ve saatlerde ortaya çıkan bu araçlar trafiği tehlikeye düşürdüğü gibi halkın huzurunu da bozmaktadır. Bu durumun bilincinde olan İlçe Emniyet Müdürlüğümüz denetimlerini aralıksız sürdürmektedir. Vatandaşlarımızdan kural ihlali yapan motorlu araç sürücülerini emniyet güçlerimize bildirmelerini rica ediyoruz. HABER7



 

Our Score
Nil
Binbaşı
Özgür olmak demek elbet ki hak ve düşüncelerimizi rahat bir şekilde dile getirmek rahat bir şekilde hak ve özgürlüklerimizi yaşayabilmek yaşamımızda engel olmadan çeşitli birçok konuya ve imkana sahip olmak gibi ifadeleri olduğunu söyleyebiliriz. Özgür bir insan düşündüğünü rahat bir şekilde söyleyebilir rahatça ve bağımsız bir şekilde istediği duyguda kalabilir çeşitli temel ihtiyaçlarını rahat bir şekilde kavuşabilir eğitim sağlık gibi alanlarını rahat bir şekilde ulaşabilir bu gibi imkanlar özgür bir insanın özellikleri arasındadır.
Binbaşı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!
Exit mobile version