Ana Sayfa > 7. Sınıf Din Kültürü Kitabı > 7. Sınıf Din Kültürü Kitabı Gün Yayıncılık Sayfa 55-56-57-58

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni
Yüzbaşı
Konular1109
Cevaplar0

7. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 2. Ünite Ünitemizi Değerlendirelim Cevapları Sayfa 55, 56, 57, 58


2. Ünite Ünitemizi Değerlendirelim Cevapları


7. Sınıf Din Kültürü Gün Yayıncılık Sayfa 55-56-57-58


A. Aşağıdaki açık uçlu soruları cevaplandırınız.


1. Hac ibadetinin dinimizdeki önemini, ayet ve hadislerle açıklayınız.


Kısa Cevap : “Hac ibadetinin dinimizdeki önemini, ayet ve hadislerle açıklayınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

“Hacc, bilinen aylardır. Böylelikle kim onlarda haccı farz eder (yerine getirir)se, (bilsin ki) haccda kadına yaklaşmak, fısk yapmak ve kavgaya girişmek yoktur. Siz, hayır adına ne yaparsanız, Allah, onu bilir. Azık edinin, şüphesiz azığın en hayırlısı takvadır. Ey temiz akıl sahipleri, Benden korkup-sakının.” (Bakara, 197)“

“Kendileri için birtakım yararlara şahid olsunlar ve kendilerine rızık olarak verdiği (kurbanlık) hayvanlar üzerine belli günlerde (kurban adarken) Allah’ın adını ansınlar. Artık bunlardan yiyin ve zorluk çeken yoksulu da doyurun.” (Hac, 28)

Hz. Ömer (r.a.)’den rivayet edildiğine göre Resûlullah (s.a.s.) şöyle buyurdu: ” Hac ve umreyi peşi peşine yapınız. Bu ikisi, körüğün; demir, altın ve gümüşün pasını yok ettigi gibi, fakirliği ve günâhları yok eder. Mebrûr haccın sevabı ancak cennettir” (Tirmizî, “Hac”, 2; Nesâî, “Hac”, 6; İbn Mâce, “Menâsik”, 3)

Abdurrahman b. Ya’mer (r.a.)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.s.) şöyle buyurdu: “Hac arafattır, Hac arafattır, Hac arafattır, Minâ günleri ise üç gündür.” “… Kim iki gün içerisinde Minâ’dan Mekke’ye dönerse ona günah yoktur, kim de geri kalırsa yolunu Allah ve kitapla bulduğu takdirde günaha girmemiş olur…” (Bakara,2/ 203)

Resûlullah (s.a.s.) şöyle buyurdu: “Allah, hiçbir günde, arefe günündeki kadar bir kulu ateşten çok azat etmez. Allah mahlukata rahmetiyle yaklaşır ve meleklere karşı onlarla iftihar ederek “Bunlar ne diliyorlar?” buyurur” (Müslim, “Hac”, 436; İbn Mâce, “Menâsik”, 56)

“Hac ve umre yapanlar Allah’ın misafirleridir. O’ndan birşey isterlerse, onlara cevap verir. Af isterlerse onları affeder” [11]

“Kim Allah için hacceder de (bu sırada) kötü söz ve fiillerden ve Allah’a karşı gelmekten sakınırsa, (kul hakkı dışında) annesinin onu doğurduğu gündeki gibi (hacdan) döner.”


2. Haccın insan davranışları üzerinde ne gibi etkileri vardır? Anlatınız.


Kısa Cevap : “Haccın insan davranışları üzerinde ne gibi etkileri vardır? Anlatınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Gerek hac ibadeti gerekse kutsal toprakların bulunmuş olduğu alan insanların yeniden arınması ve bu manevi atmosferle günahlarından sıyrılması için büyük bir fırsattır.

Bazı günahların Arafat’ta affedildiği müjdesi ve hac ibadeti hakkındaki müjdeler eğer samimi bir şekilde yapılırsa haccın insanı yeni bir noktaya götüreceği manasını taşır.

Hac ibadeti öyle bir ibadettir ki bir benzeri daha yoktur.

Bütün ibadetlerde insanın malı mevkisi söz konusuyken Hac ibadetinde herkes aynı kıyafeti giyerek mahşerde toplanmanın bir benzerini yaparlar.

Burada herkes aynı derecededir ki eğer samimi düşünülürse kibre kırmak için çok büyük bir kapıdır.

İnsanlar Hac ibadetini yaparken aynı zamanda mekke’yi ve medine’yi ziyaret ederek peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellemin yaşamış olduğu alanları görüp birçok bilgi edinebilirler.

Peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem kabrini de ziyaret ederek duada bulunabilir hayatlarına Yeni Bir başlangıç yaparak davranışlarını düzenleyebilirler.


3. Hac nasıl yapılır? Kısaca anlatınız.


Kısa Cevap : “Hac nasıl yapılır? Kısaca anlatınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Maddeler Halinde Haccın Yapılışı;

1. İhrâma Girmek: mikat yerinde boy abdesti veya namaz abdesti aldıktan sonra kerahat vakti değilse iki rekat ihram namazı kılınır.

Niyet Etmek: Sonra, yalnız hac (ifrad haccı) yapacak olan kişi, “Allahümme innî ürîdü’l-hacce, fe yessirhü lî ve tekabbelhü minnî” (Allah’ım! Senin rızan için hac yapmak istiyorum. Onu bana kolay kıl ve benden kabul eyle) diye sadece hacca niyet Temettu’ haccı yapacak kimse ise, “Allahümme innî ürîdü’l-umrete fe yessirhâ lî ve tekabbelhâ minnî” (Allah’ım! Senin rızan için umre yapmak istiyorum. Onu bana kolay kıl ve benden kabul eyle) diye niyet eder. Arafat’a çıkmadan önce, Mekke’de hac için ihrama girerken de yukarıdaki gibi hacca niyet eder. Kıran haccı yapacak kimse ise umre ve haccı tek ihramla ve birlikte yapacağı için şöyle niyet eder: “Allahümme innî ürîdü’l-umrete ve’l-hacce, fe yessirhümâ lî ve tekabbelhümâ minnî” (Allah’ım! Senin rızan için umre ve hac yapmak istiyorum. Bunları bana kolay kıl ve benden kabul eyle.)

Niyetten sonra telbiye getirilirki şu şekildedir:
“Lebbeyk, Allahümme lebbeyk. Lebbeyke lâ şerîke leke lebbeyk. İnne’l-hamde ve’n-ni’mete leke ve’l-mülke, lâ şerîke lek.” [1]

Anlamı: “Çağrına uyarak sözüm ve özümle geldim Allah’ım, emrin baş üstüne. Çağrına uyarak sözüm ve özümle geldim ey hiçbir ortağı olmayan sen! Emrin baş üstüne. Hamd senin, nimet senin, mülk de senin. Yoktur senin hiçbir ortağın.”

Erkekler bütün giysilerini çıkarıp iki peştemalla örtünür. Kadınlar ise normal giysileriyle ihrama girerler. Yalnız yüzlerini örtmezler. Niyet, kişinin yapacağı umre veya haccın çeşidine göre şöyle olur; “Niyet ettim, Allah rızası için umreye (veya hac yapmaya yahut hem umre hem de hac yapmaya), ey Allah’ım, onu bana kolay kıl ve onu benden kabul buyur. Ben Allah için ihrâma girdim.” Başkasının yerine hac veya umre yapacak olan kimse ise; “ Falancanın yerine hac veya umreye niyet ettim. Ve Allah için ihrama girdim” der.
Niyet ve telbiyenin yapılmasıyla ihrama girilmiş ve ihram yasakları başlamış olur.

2. Hac Çeşitlerine Göre Tavaf ve Sa’yin Uygulanması:  İfrad haccında ilk yapılacak tavaf “kudûm tavafı”, temettu’ veya kıran haccında ise “umre tavafı” sayılır. Temettu’ ve kıran haccında umre tavafından sonra umrenin sa’yi yapılacağı için tavafta “ızdıba” ve “remel” yapılır. İfrad haccında ise, eğer haccın sa’yi, kudüm tavafının ardından hemen yapılacaksa, tavafta ızdıba ve remel yapılır, aksi halde yapılmaz. Tavaftan sonra mümkünse İbrahim Makamı’nın arkasında, değilse Mescid-i Haram’ın uygun yerinde iki rekât tavaf namazı kılınır

3. Terviye Günü: Hangi çeşit hacca niyetlenmiş olursa olsun, bütün hacılar terviye (8. Zilhicce) günü Mekke’den ayrılıp Mina’ya veya Arafat’a geçerler.

4. Arafat’ta Kalış: Arefe günü, güneşin doğmasından sonra Mina’dan Arafat’a gidilir. Öğle ve ikindi namazları Nemire Mescidi’nde veya başka bir yerde imamla birlikte birleştirerek kılınır. Haccın vakfe rüknü ifâ edildikten sonra, güneş batınca, Müzdelife’ye gidilir.

5. Müzdelife’de Gecelemek: bayram akşamı, akşamla yatsı namazını, şafak kaybolduktan sonra, yatsı namazı vakti içinde cem’-i tehîrle birleştirerek kılarlar. Sabah namazı da Meş’ar-i Haram’da kılınır. Tazarru ve dua için vakfe yapılır ve güneş doğmazdan önce Mina’ya gidilir.

6. Şeytan Taşlama: Bayramın birinci günü, fecr-i sâdıktan sonra Akabe cemresine yedi tane küçük taş atılır.

7. Tıraş Olmak: İhramdan çıkarken saçları tıraş ettirmek daha faziletlidir. Ancak saçların dörtte bir kadarını kısaltmak da yeterlidir.

8. Ziyaret Tavafı:  Mümkün olursa, aynı gün ziyâret tavafı yapılır; iki rekât tavaf namazı kılınır; zemzem suyu içilerek dua edilir.

9. Mina’ya Gitmek: . Taşlamalar, güneşin zevâli ile gurûbu arasında yapılır. Ancak dördüncü gün taşlaması, zevâlden önce de yapılabilir.
10. Vedâ Tavafı : Taşlamalar bittikten sonra Mekke’ye dönülür; âfâkîler vedâ tavafı yaparak iki rekât namaz kılarlar. Daha sonra dep ile tekbir ve tehlil getirilerek, Hacerü’l-Esved’le Kabe kapısı arasında bulunan yere gelinip, yüz ve göğüs sürülür; Kâbe-i Muazzama örtüsüne yapışılarak duada bulunulur. Memleketlerine dönecek olan hacılar yüzlerini Beytullah tarafından ayırmaksızın edep üzere geri geri çekilir ve Harem-i Şerif’ten çıkarlar.


4. Kurban ibadetinin toplumsal dayanışma ve birlik açısından önemi hakkında bilgi veriniz.


Kısa Cevap : “Kurban ibadetinin toplumsal dayanışma ve birlik açısından önemi hakkında bilgi veriniz.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Kurban bayramında diğer Ramazan bayramında olduğu gibi fakirleri gözetmek ve onlara yardımda bulunmak teşvik edilmiştir.

Kurban etinin et almakta güçlük çeken veya alamayan kimselere dağıtılması tavsiye edilmiştir.

İnsanlar bu şekilde birbirlerine yardımda bulunmuş kendileri sevap alarak toplumsal dayanışma ve birlik sağlanmış olur.

Fakir insanların et vitamininden faydalanması ve et yemeleri bu sayede mümkün olur.


5. Hac kimlere farzdır? Söyleyiniz.


Kısa Cevap : “Hac kimlere farzdır? Söyleyiniz.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Maddeler Halinde Haccın Farz Olmasının Şartları;

1. Müslüman Olmak: Kafirlere Hac farz değildir. Çünkü onlar hiçbir ibadete muhattab değildir.
2. Ergin ve akıllı olmak: Çocuk ve akıl hastaları hacla yükümlü değildir. Çünkü bunlar şer’î hükümlerle yükümlü değildir.
3. Hür olmak: Tutuklu olan veya esir olana farz değildir.
4. Vakit: Hanefi ve Hanbelilere göre, hac ayları; Şevval, Zilkade ve Zilhicce’ nin ilk on günüdür.
5. Haccı ifaya gücünün yetmesi (istitâa): Bu; beden, mal veya yol emniyeti ile ilgilidir. Şıklarda incelersek;
a. Beden sağlığı ve sağlamlığı: Yatalak, hasta, kör, felçli, iki ayağı kesik, binit üzerinde kendi başına duramayacak kadar yaşlı kimse, tutuklu bulunan ile yöneticilerin hac için vize vermediği kimselere farz değildir.
b. Gerekli maddî güce sahip olmak: hac süresince hem kendisinin, hem de bakmakla yükümlü olduğu kimselerin nafakalarını karşılayabilecek güce sahip olmalarıdır.
c. Yol emniyeti: Yol güvenliğinin bulunması şarttır.
d. Kadın için mahremi olması: Eşi, çocuğu, veya evlenmesi haram olan dayısı, amcası, dedesi gibi akrabalık bağı olan kişilerin yanında olması


B. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruların doğru seçeneğini işaretleyiniz.


1. Yeryüzünde ibadet amacıyla inşa edilen ilk mabettir. Müslümanların kıblesidir. Beytullah adıyla da anılır.

Yukarıda belirtilen yer neresidir?


A) Arafat
B) Kâbe
C) Mina
D) Müzdelife


2. Aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?


A) Hac sünnet, umre farzdır.
B) Hem hacda hem de umrede Kâbe tavaf edilir.
C) Hac belli bir zamanda yapılır, umre ise her zaman yapılabilir.
D) Hac ve umre ibadeti, ihrama girilerek yerine getirilir.


3. Hac ibadeti sırasında vakfe, aşağıdaki mekânlardan hangisinde yerine getirilir?


A) Arafat’ta
B) Kâbe’de
C) Mina’da
D) Müzdelife’de


7. Sınıf Din Kültürü Gün Yayıncılık Sayfa 56 Cevapları


4. Hz. İsmail (a.s.) aşağıdaki peygamberlerden hangisinin oğludur?


A) Hz. Yusuf’un (a.s.)
B) Hz. Musa’nın (a.s.)
C) Hz. Salih’in (a.s.)
D) Hz. İbrahim’in (a.s.)


5. Hac ibadeti esnasında Zilhicce ayının dokuzuncu gününe rastlayan arife günü öğle vaktinden Kurban Bayramı’nın ilk günü, güneş doğuncaya kadar Arafat’ta bir süre beklemeye ne ad verilir?


A) Sa’y B) Şavt C) Tavaf D) Vakfe


6. Aşağıdakilerden hangisi kurbanla ilgili yanlış bir bilgi içermektedir?


A) Kurban, Allah’a (c.c.) yakınlaşmak ve onun rızasını kazanmak amacıyla kesilir.
B) Kurban etinin bir kısmı fakir ve muhtaçlara verilir.
C) Kişi, kestiği kurbanın etinin bir kısmını satabilir.
D) Kurban Bayramı’nın bir, iki ve üçüncü günleri kurban kesilebilir.


7. Hac esnasında sık sık okunan duaya ne ad verilir?


A) Rabbenâ B) Salli-Bârik C) Tahiyyat D) Telbiye


8. Hacı adayları şeytan taşlama görevini ve kurban kesme ibadetini nerede yerine getirirler?


A) Arafat’ta B) Kâbe’de C) Mina’da D) Müzdelife’de


9. Hac ya da umreye niyet eden kişinin, diğer zamanlarda helal olan bazı fiil ve davranışları, bu ibadetlerin esaslarını tamamlayıncaya kadar kendine haram kılmasına ……………………… denir.

Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere hangi ifade gelmelidir?


A) Vakfe durmak B) İhrama girmek C) Sa’y yapmak D) Tavaf yapmak


7. Sınıf Din Kültürü Gün Yayıncılık Sayfa 57 Cevapları


C. Aşağıda verilen cümlelerde boş bırakılan yerleri, yay ayraç içindeki ifadelerden uygun olanlarıyla tamamlayınız.


Cevap :

  1. Arafat’ta vakfe yapmak ve Kâbe’yi tavaf etmek haccın farzlarındandır.
  2. Bir dileğin gerçekleşmesi şartına bağlı olarak kesilen kurbana adak kurbanı denir.
  3. Yeni çocuğu dünyaya gelen birinin, Allah’a (c.c.) şükretmek maksadıyla kestiği kurbana akika kurbanı denir.
  4. Mekke’de bulunan Safa ve Merve tepeleri arasında, haccın gereklerinden biri olan sa’y yapılır.
  5. İhram hac veya umre esnasında, kişinin diğer zamanlarda helal olan bazı fiil ve davranışları bir süre için kendine haram kılmasıdır.
  6. Tavaf ederken Kâbe’nin etrafında bir kez dönmeye şavt denir.
  7. Tavafa başlarken Kâbe’nin duvarında bulunan  Hacerü’l-Esved  adlı taşın bulunduğu yerden başlanır.

Ç. Aşağıda verilen bilgilerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına ise “Y” yazınız.


Cevap :

  1. ( Yanlış ) Dinimize göre imkânı olanların her yıl hacca gitmesi zorunludur.
  2. ( Doğru ) Kurban keserken besmele çekip Allah’ın (c.c.) adını anmak zorunludur.
  3. ( Doğru ) Küçükbaş hayvanları bir kişi, büyükbaş hayvanları ise yedi kişi ortak kurban edebilir.
  4. ( Doğru ) Tavuk, horoz gibi kümes hayvanları kurban olarak kesilemez.
  5. ( Yanlış )  İslam kültüründe, günümüzdeki şekliyle kurban ibadeti Hz. Musa’ya (a.s.) dayandırılır.
  6. ( Yanlış ) Hacda şeytan taşlama görevi Arafat’ta yerine getirilir.
  7. ( Doğru ) Kâbe’yi Hz. İbrahim (a.s.) ile Hz. İsmail (a.s.) inşa etmiştir.

7. Sınıf Din Kültürü Gün Yayıncılık Sayfa 58 Cevapları


D. Aşağıdaki bulmacayı çözünüz.


Cevap :

  1. İslam dininde zengin Müslümanlara farz olan ibadetlerden biri. (Hac)
  2. Haccın farzlarından olan vakfenin yapıldığı yer. (Arafat)
  3. Kabe’nin güneydoğu köşesinde bulunan ve tavafın başlangıç noktası olarak kabul edilen siyah taş. (Hacerul Esved)
  4. Hacca gidenlerin giydiği iki parçadan oluşan dikişsiz beyaz giysi. (İhram)
  5. Hacı adaylarının sa’y yapmaya başladıkları tepe. (Safa)
  6. Hac sırasındaki Kâbe’nin etrafında yedi kez dönmek. (Tavaf)
  7. Arefe günü, Arafat’ta yerine getirilen haccın farzlarından biri. (Vakfe)
  8. Safa ile Merve tepeleri arasında yedi kez hızlı adımlarla gidip gelmek. (Sa’y)
  9. Hz. İsmail (a.s.) zamanından beri var olan, Kâbe’nin yanındaki kutsal su. (Zemzem)
  10. Yılın herhangi bir zamanında ihramlı olarak Kâbe’yi tavaf etmek, Safa ve Merve tepeleri arasında sa’y yapmak suretiyle yerine getirilen ibadet. (Umre)
  11. Hz. İbrahim’in (a.s.), Hz. Hacer’den dünyaya gelen oğlu. (İsmail)
  12. Hac sırasında şeytan taşlama görevinin yerine getirildiği yer. (Mina)
  13. Hz. İbrahim (a.s.) ile oğlu Hz. İsmail (a.s.) tarafından inşa edilen Mekke’deki kutsal mabet. (Kabe)


 

Our Score
Profile Photo
Binbaşı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!