Ana Sayfa > 8. Sınıf Din Kültürü Kitabı > 8. Sınıf Din Kültürü Anka Yayınevi Kitabı Sayfa 65-66

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni
Yüzbaşı
Konular1109
Cevaplar0

8. Sınıf Din Kültürü Kitabı 3. Ünite Değerlendirme Çalışmaları Cevapları Sayfa 65, 66


3. Ünite Değerlendirme Çalışmaları Cevapları


8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Anka Yayınevi Sayfa 65-66


A. Aşağıdaki açık uçlu soruları cevaplandırınız.


1. Din, bireyin inanç ve ibadet hayatına nasıl yön verir? Söyleyiniz.


Kısa Cevap : “Din, bireyin inanç ve ibadet hayatına nasıl yön verir? Söyleyiniz.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Din sadece ibadet olmayıp insanların inanç , ibadet ve sosyal hayatını düzenleyen ve bütün alanları kapsayan kurallar bütünüdür.

Din, insanın itikadını ve inanç şeklinde belirleyen büyük bir unsurdur. Vermiş olduğu inanç sayesinde insanlara nasıl inanmasını göstererek yol gösterir.

Din ibadet hayatında ise kişinin nasıl ve ne zaman ibadet edeceğini belirleyerek gün içerisinde farklı farklı ibadet şekilleri ile insana ibadet yolunu öğretir.


2. Toplumda güzel ahlakın benimsenip yerleşmesinde dinin rolü ve önemi hakkında bilgi veriniz.


Kısa Cevap : “Toplumda güzel ahlakın benimsenip yerleşmesinde dinin rolü ve önemi hakkında bilgi veriniz.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Güzel ahlak hem ayeti kerimelerde hem hadis-i şeriflerde insana emredilmiştir.

Aynı zamanda peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellemin ve sahabelerin hayatına baktığımız zaman insanları affettiklerini, komşuya ve akrabalarına ne kadar iyiliği de iyi davrandıklarını, nezaket kurallarına ne kadar dikkat ettiklerini, insanları kırmamak için ne kadar hassas davrandıklarını görmekteyiz.

Osmanlı’da zekat veren kimsenin zekatını verdiği kişiyi görmeyerek onu incitmemesi için kibar bir yöntem bulunmuş böylece insanlar bakkallara giderek ve veresiyenin herhangi bir sayfasını alıp ödedikleri görülmüştür.

Ayrıca zekat ve sadaka kutusu kurulmuş herkes oraya bir miktar atmış ihtiyacı olan insanlar ise daha sonra giderek ihtiyacı kadarını alarak geri dönmüştür.

Yine peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellemin düğün borçlarını öğrendiği bir sahabenin devesini çok beğendiğini ve almak istediğini söyleyerek onu satın alması ancak parasını verdikten sonra deveyi düğün hediyesi olarak vermesi kibar bir yardım öğrenin örneğidir.

Bu gibi örnek davranışlar toplumda güzel ahlakın benimseyip yerleşmesinde ve insanların huzurunda öncülük eder.


3. Din, sosyal ve iktisadi hayatla ilgili ne gibi ilkeler ortaya koyar? Örnekler veriniz.


Kısa Cevap : “Din, sosyal ve iktisadi hayatla ilgili ne gibi ilkeler ortaya koyar? Örnekler veriniz.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

  • “Cebrail bana komşu hakkında o kadar tavsiyede bulundu ki, onu mirasçı bırakacak sandım.” “Komşusu açlıktan kıvranırken, tok yatan kimse iman etmiş olamaz.” “Sizden biri kendisi için istediğini din kardeşi için -yahut komşusu için- istemedikçe (tam) iman etmiş olamaz.”
  • “Yüce Allah şöyle buyurur: ‘Ben Rahman’ım, o (akrabalık bağlarının adı) da rahimdir. Ona kendi ismimden türeyen bir isim verdim. Onunla ilişkiyi sürdürenle ben de ilişkimi sürdürür, onunla ilişkiyi kesenle ben de ilişkimi keserim.’” (Ebu Davud, Zekat, 45; İbn Hanbel, I, 195)
  • Bera b. Azib’den nakledildiğine göre, Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:“ Teyze, anne konumundadır.” (Tirmizi, Birr, 6)
  • Enes b. Malik’in işittiğine göre, Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Kim rızkının bollaştırılmasını yahut ecelinin geciktirilmesini arzu ederse, akraba ile irtibatını sürdürsün!” (Müslim, Birr, 20; Buharî, Edeb, 12)
  • Ebu Hüreyre’den (r.a.) nakledildiğine göre, Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Kim Allah’a ve ahiret gününe inanıyorsa, misafirine ikramda bulunsun. Kim Allah’a ve ahiret gününe inanıyorsa, akraba ile irtibatını sürdürsün…” (Buhârî, Edeb, 85)
  • Muhammed b. Cübeyr b. Mut’im’in, babasından naklettiğine göre, Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
  • “Akraba ilişkisini kesen, cennete giremez.” (Müslim, Birr, 19; Buhari, Edeb, 11)
  • “İbadet yetmiş nevidir. En faziletli (ibadetlerden biri) de helal rızık kazanmak için çalışmaktır.” “Allah, kulunu helal kazanç için çalışırken yorgun düşmüş görmeyi sever.” “İnsanın yiyip içtiklerinin en erdemlisi; en bereketli olanı bizzat çalışıp kazanmasıyla aldıklarıdır.”
  • Peygamber efendimiz, Hazret-i Muaz ile müsafaha edince buyurdu ki: – Ya Muaz, ellerin nasırlaşmış. – Evet ya Resulallah, kazma elimde toprakla meşgul oluyor ve bu sayede çoluk çocuğumun nafakasını kazanıyorum. Fahr-i kainat efendimiz, Hazret-i Muaz’ ı öpüp buyurdu ki:  Bu eli Cehennem yakmaz. (Tibyan)
  • Yine bir gün bir genç, sabah erkenden işine gidiyordu. Ashabı kiramdan bazıları, bunu uygun görmediler. Orada bulunan Peygamber efendimiz buyurdu ki:(Öyle söylemeyiniz! Eğer kimseye muhtaç olmamak, ana babasını ve aile efradını muhtaç etmemek için işine gidiyorsa, her adımı ibadettir. Eğer kazanacağı para ile övünmek, keyf sürmek niyetinde ise, şeytanla beraberdir.) [Taberani]

4. İslam’ın, can güvenliğine verdiği önemi ayet ve hadislerle açıklayınız.


Kısa Cevap : “İslam’ın, can güvenliğine verdiği önemi ayet ve hadislerle açıklayınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

İslam’ın, can güvenliğine verdiği önemi konu alan ayet;

“Allah’ın saygıya layık kıldığı cana haksız bir şekilde kıymayın.” (İsra suresi 33)

İslam’ın, can güvenliğine verdiği önemi konu alan hadisler;

  • Enes (r.a.) der ki: Nebiyy-i Ekrem Efendimiz’e büyük günahlardan sorulduğunda şöyle buyurdu: “Allah’a şirk koşmak, ana babaya itaatsizlik etmek, adam öldürmek ve yalan yere şahitlik yapmak.” (Buhârî, Şehâdât, 10)
  • Abdullah bin Ömer (r.a.) der ki: Resûlullah şöyle buyurdu:  “Haram kan dökmediği müddetçe mü’min, dîni hususunda bir genişlik içinde olmaya (Allah’ın rahmetini ummaya) devam eder.” (Buhârî, Diyât, 1)
  • Abdullah bin Amr bin Âs (r.a.) der ki: Resûlullah şöyle buyur-du: “Canım kudret elinde olan Allah’a yemîn ederim ki, bir mü’minin öldürülmesi, Allah katında, dünyanın zevâl bulup yok olmasından daha büyük (bir hâdise)dir.” (Nesâî, Tahrîmü’d-Dem, 2/3984. Ayrıca bkz. Tirmizî, Diyât, 7/1398; İbn-i Mâce, Diyât, 1)
  • Abdullah bin Mes’ûd (r.a.) der ki: Nebiyy-i Ekrem şöyle buyurdu:“Kıyâmet günü insanlar arasında ilk görülecek dâvâ, kan dökmekle ilgili olanlardır.” (Buhârî, Diyât, 1; Müslim, Kasâme, 28)
  • Ebü’l-Hakem el-Becelî (r.a) der ki: Ebû Saîd el-Hudrî ile Ebû Hüreyre Hazretlerini, Resûlullah Efendimiz’in şu sözlerini zikrederken işittim: “Eğer semâ ve yeryüzü ehli, bir mü’minin kanını (haksız yere dökme günahına) iştirak etselerdi, Allah onların hepsini birden Cehenneme atardı.” (Tirmizî, Diyât, 8/1398

5. İslam’ın din hürriyetine verdiği önemi açıklayınız.


Kısa Cevap : “İslam’ın din hürriyetine verdiği önemi açıklayınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Din hürriyeti İslamiyet’in çok önem verdiği ve inanç kalbe dayalı olduğu için sadece davet ve teşviğin yapıldığı bir meseledir.

İnanç insanın kalbinde olduğu için hiç kimse inanmak için zorlanamaz ve zorla inanması da beklenemez.

Bunun için birçok örnekte olduğu gibi İslamiyet’in sonraki zamanlarında bile herkes ibadete konusunda serbest bırakılmış ancak fitne çıkarmak isteyenler engellenmişlerdir.

Din Hürriyeti İle İlgili Ayet;

“Dinde zorlama yoktur. Çünkü doğru, yanlıştan kesin ayrılmıştır. Kim Tağût’u inkâr edip Allah’a iman ederse o hiç kopmayan sağlam kulpa tutunmuş demektir. Allah Semi’dir/her şeyi duyar, Alîm’dir/ her şeyi bilir. Müminlerin velisi Allah’tır, O onları karanlıklardan nura çıkarır. İnkâr edenlerin velileri ise tağûtlardır. Onlar da inkâr edenleri nurdan çıkarıp karanlıklara koyar. Cehennemlikler onlardır. Orada sürekli kalacaklar” (2/Bakara 256, 257).


B. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruların doğru seçeneğini işaretleyiniz. 


1. I. Miras malı
II. Faiz
III. Karaborsacılık
IV. Rüşvet

Yukarıdakilerden hangileri, İslam’ın yasakladığı haksız kazanç yollarındandır?


A. I ve II B. II ve III C. I, II ve III D. II, III ve IV


2. Hz. Yusuf (a.s.), aşağıdaki peygamberlerden hangisinin oğludur?


A. Hz. İbrahim’in (a.s.)
B. Hz. Yakup’un (a.s.)
C. Hz. Hud’un (a.s.)
D. Hz. Salih’in (a.s.)


3. Aşağıda verilen ayetlerden hangisinin konusu, diğerlerinden farklıdır?


A. “…Allah, alım satımı helal, faizi haram kılmıştır…” (Bakara suresi, 275. ayet.)
B. “Ey iman edenler! Mallarınızı aranızda batıl yollarla yemeyin. Ancak karşılıklı rıza ile yapılan ticaretle olursa başka. Kendinizi helak etmeyin. Şüphesiz Allah size karşı çok merhametlidir.” (Nisâ suresi, 29. ayet.)
C. “Kim bir mümini kasden öldürürse cezası, içinde ebediyen kalacağı cehennemdir. Allah ona gazap etmiş, onu lânetlemiş ve onun için büyük bir azap hazırlamıştır.” (Nisâ suresi, 93. ayet.)
D. “Ey inananlar! Belirli bir süreye kadar birbirinize borç verdiğiniz zaman onu yazın…” (Bakara suresi, 282. ayet.)


C. Aşağıda verilen Asr suresinde, boş bırakılan bölümleri tamamlayınız. 


Cevap :
Vel asr İnnel insâne lefî husr.
İllellezîne âmenû ve âmilus sâlihâti Vetevâsâv bilhakkı
Vetevâsav bissabr


8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 66 Cevapları


Ç. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri, verilen sözcüklerden uygun olanlarıyla doldurunuz.


Cevap :

  1. Din Allah (c.c.) tarafından akıl sahibi kimseleri, kendi istek ve hür iradeleri ile hayırlı olan şeylere sevk eden ilahi kanunlar bütünü olarak tanımlanabilir.
  2. Dinimiz, mutlaka korunması gereken beş temel esas belirlemiştir. Bunlara zarurât-ı hamse denilmektedir.
  3. Peygamberimizin (s.a.v.) bildirdiğine göre hiçbir anne ve baba, çocuğuna güzel terbiyeden daha üstün bir  hediye veremez.
  4. Dinimiz aklı korumak için içki, uyuşturucu gibi zararlı maddeleri yasaklamıştır
  5. Dinimizi öğrenebileceğimiz en temel iki kaynak Kur’an ile sünnettir.
  6. “Ve de ki: Hak, Rabb’inizdendir. Öyle ise dileyen iman etsin, dileyen inkâr etsin.” (Kehf suresi, 29. ayet.) ayeti inanç hürriyeti ile ilgilidir.

D. Aşağıdaki şemaya, İslam’ın korunmasını hedeflediği beş temel esası yazınız.


Kısa Cevap : “İslam’ın korunmasını hedeflediği beş temel esası yazınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

İslam’ın korunmasını hedeflediği beş temel esas; can, din, akıl, mal ve nesildir.

İster kafir ister Müslüman olsun İslamiyet bir insanın canına kıymayı yasaklamış ve ancak devlet tarafından belirlenen yasalarda geçerliyse buna müsaade etmiştir.

Kişi ne yaparsa yapsın malı gasp edilemez ve nesline yani ailesine dokunulamaz.

Aynı zamanda din güvenliği de vardır ki bir kimse bir dine zorla geçirilemez.



 

Our Score
Profile Photo
Binbaşı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!