Ana Sayfa > 8. Sınıf Din Kültürü Kitabı > 8. Sınıf Din Kültürü Anka Yayınevi Kitabı Sayfa 68-69-70

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni
Yüzbaşı
Konular1109
Cevaplar0

8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Hz. Muhammed’in (s.a.v.) Doğruluğu ve Güvenilir Kişiliği Cevapları Sayfa 68, 69, 70


Hz. Muhammed’in (s.a.v.) Doğruluğu ve Güvenilir Kişiliği Cevapları


8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Anka Yayınevi Sayfa 68-69-70


Soru : Sizce güvenilir insanda hangi özellikler bulunur?


Kısa Cevap : “Sizce güvenilir insanda hangi özellikler bulunur?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Bence güvenilir bir insanda bulunması gereken en önemli özellikler dürüst olup her türlü yalandan şaka bile olsa kaçınması, adaletli olup kimseye haksızlık yapmaması ve adaletle hükmetmesi, bütün canlılara karşı içerisinde büyük bir merhamet duygusunun olması, sevgi ve saygı konusunda dikkatli olması ve belirli hassasiyetlere sahip olması gerekmektedir.

Aynı zamanda güvenilir olan kişinin emanete sahip çıkması ve emanete hiyanet etmemesi de beklenen bir davranıştır .


8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 69 Cevapları


Hz. Muhammed (s.a.v.) peygamber olduktan bir süre sonra Mekke’deki Safa Tepesi’ne çıktı. “Ey Kureyşliler!” diye seslendi. Onu duyanlar çevresine toplandılar. Peygamberimiz (s.a.v.) onlara, “Size, şu tepenin arkasından bir düşman ordusunun geldiğini söylesem, inanır mısınız?” dedi. Oradakilerin hepsi, “Evet, inanırız. Çünkü senin yalan söylediğini hiç duymadık.” dediler. Bunun üzerine Peygamberimiz (s.a.v.), onlara, kendisinin peygamber olarak görevlendirildiğini söyledi ve çeşitli uyarılar yaptı.
İbn-i Sa’d, Tabakât, C 1, s. 187.

Soru :  Yukarıdaki olay, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) kişilik özellikleri konusunda size neler düşündürmektedir? Görüşlerinizi sınıfta anlatınız.


Cevap :

Yukarıdaki olay, Hz Muhammed sallallahu aleyhi ve sellemin kişilik özellikleri konusunda ne kadar dürüst olduğunu, insanların güvenini kazandığını ve yapmış olduğu hitabetle hem mükemmel bir hatip hem de ne kadar akıllı olduğunu düşündürmektedir.


Soru : Dürüst ve güvenilir bir insan olmanın, peygamberlik görevini yerine getirmedeki rolü ve önemi nedir? Tartışınız.


Kısa Cevap : “Dürüst ve güvenilir bir insan olmanın, peygamberlik görevini yerine getirmedeki rolü ve önemi nedir?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Sıdk yani doğruluk ve güvenilir olmak peygamberlerin sıfatıdır. Bu özellikler bütün peygamberlerde bulunur.

Doğru ve güvenilir olmak söylemiş olduğu şeylere inanma bakımından bir peygamberde olmazsa olmaz denecek bir ahlaki özelliktir.

Doğruluktan ve güvenilirlikten ayrılmış olan insana güven sarsılır ve insanlar onun söylemiş olduğu her türlü şeye kuşku ile bakarlar.

Güven duygusunun sarsılması durumunda insanlar peygamberin söylemiş olduğu ilahi kanuna bile tam olarak güvenemezler ki böyle bir şeyin olması imkansızdır.

Peygamberler gerek kendilerine peygamberlik verilmeden önce gerek peygamberlik verildikten sonra her zaman dürüstlükleri ve doğrulukları ile tanınmışlardır.


8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 70 Cevapları


Soru : Doğruluk ve dürüstlük, insan ilişkilerinde neden önemlidir? Dürüst olmak bize neler kazandırır? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.


Kısa Cevap : “Doğruluk ve dürüstlük, insan ilişkilerinde neden önemlidir? Dürüst olmak bize neler kazandırır?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Dürüst olmak yani her ne olursa olsun doğruluktan ayrılmamak her insanda olması gereken büyük bir ahlaki özelliktir.

Dürüst olmak insana dürüst dostlar kazandırır çünkü dürüst insanlar dürüst insanları tercih ederler.

Aynı zamanda dürüst olmak ve dürüst insanların kurmuş olduğu dostluklar sağlam ve huzurlu ilişkileri de beraberinde getirir.

Çünkü insanlar dürüst bir ilişkide ihanete uğramaktan ve kandırılmaktan endişe etmezler.

Dürüst olmayan insanlar kendileri de huzursuz olur ve kurmuş olduğu ilişkilerde karşı insan dürüst olsa bile şüphe duyar hiçbir zaman huzurlu bir ilişki sürdüremezler.



 

Our Score
Profile Photo
Binbaşı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!