Ana Sayfa > 8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı > 8. Sınıf Türkçe Kitabı Sayfa 266-272-273-274 Ferman Yayıncılık

Türkçe Öğretmeni
Binbaşı
Konular1969
Cevaplar0

8. Sınıf Türkçe Kitabı Robotlar Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274


8. Sınıf Türkçe Kitabı Robotlar Metni Etkinlik Cevapları


8. Sınıf Türkçe Kitabı Sayfa 266-272-273-274


HAZIRLIK ÇALIŞMASI


Soru : Robotlar hakkında neler biliyorsunuz? Robotlar ne amaçlarla kullanılmaktadır? Araştırınız. Elde ettiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.


Kısa Cevap :

Robotlar önceden programlanmış elektromekanik cihazlardır.

Robotlar bilgi depolama, her türlü iş ve ulaşım amacıyla kullanılmaktadır.

Uzun Cevap :

Robotlar elektronik ve mekanik birimlerden meydana gelen, algılama yeteneği olan ve programlanabilen cihazlara verilen isimdir.

Robotlar önceden programlanmış görevleri yerine getirmek için tasarlanan cihazlardır.

Günümüzde robotlar en yaygın olarak endüstriyel üretimde kullanılmaktadır. Araba endüstrisinde çok sayıda robot kullanılmaktadır. Bu robotlar parçaları monte edip birleştirir kaynak ve boya yaparak arabayı hazır hale getirirler.

Ayrıca robot kullanımı günümüzde gittikçe artmakta ve evlerimize gerek oyuncak gerek ev işlerine yardımcı olan süpürge, mutfak robotu gibi birçok alanda kullanılmaktadır.

Endüstriyel alanda robotlar kullanıldığı gibi aynı zamanda uzay araştırmaları alanında da robotlar büyük kolaylıklar getirmiştir.

Robotlar günümüzde yaygın olarak kullanılsa da gelecekte neredeyse her alanda görülebileceği düşünülmekte ve bunun için çalışmalar yapılmaktadır.


8. Sınıf Türkçe Ferman Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 272 Cevapları


1. ETKİNLİK


Soru : Okuduğunuz metinden bazı kelimeler verilmiştir. Bu kelimelerin anlamını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Güncel Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz. Anlamını öğrendiğiniz yeni kelime/kelime gruplarını sözlüğünüze yazınız. Öğrendiğiniz kelimeleri birer cümlede kullanınız.


Cevap :

algılayıcı 

tahmin: dedektör

Anlamı:  Algı yetisi olan (kimse), dedektör
Cümlem : Algılayıcı en yavaş sesleri bile algılayabiliyormuş.

 

mekanik 

tahmin: mekanik yapıya sahip olan

Anlamı: Kuvvetlerin maddeler ve hareketler üzerine etkisini inceleyen fizik dalı.

Cümlem : robottaki mekanik parçalar dikkatimi çekti.

 

enstitü 

tahmin: eğitim kurumu

Anlamı:  Bir üniversiteye bağlı veya bağımsız bir kuruluş olarak genellikle araştırma yapan ve bazı durumlarda öğretime de yer veren eğitim kurumu

Cümlem :

Dünyanın farklı bölgelerinde çok sayıda örneği olan ve farklı alanlarda hizmet veren enstitüler vardır .

 

sınamak 

tahmin: denemek

Anlamı: Değerini anlamak, gerekli niteliği taşıyıp taşımadığını bulmak için birini, bir nesneyi veya bir düşünceyi yoklamak; denemek, tecrübe etmek

Cümlem :

Beni sınamak yerine açıktan konuşmak daha doğru bir hareket olurdu.

koloni 

tahmin: sömürge

Anlamı: sömürge

Cümlem :

Bunlar sömürülen eski koloniler.

kızılötesi 

tahmin: gözle görülmeyen ışın

Anlamı: Işık tayfında kırmızı alanın ötesindeki alanda yayılmış ısı ışınlarından oluşan, gözle görülmeyen ışınım; kızılaltı, enfraruj.

Cümlem : kızılötesi ışınları gözlerimiz görebiliyor mu?


2. ETKİNLİK


Soru : Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.


1. Günümüzde robotlar hangi işlerde kullanılmaktadır?


Cevap :

Günümüzde robotlar okyanusun derinliklerine dalmak, yüksek sıcaklıklarda çalışmak, gezegenlerde dolaşmak ve ağır yükleri taşımak için birçok tehlikeli ve zor işte kullanılmaktadır.


2. Robotların eğlence dünyasındaki yeri nedir? Açıklayınız.


Cevap :

Robotların eğlence dünyasındaki yeri yarışmalara katılmaları ve futbol karşılaşmaları gibi etkinlikler yapmalarıdır.


3. Yapay zekâ nedir?


Cevap :

Yapay zeka, kendi düşünme gücü olan ve dışarıdan kendisine karışılmadan kendiliğinden hareket edebilen robotlardır.


4. Nanorobotlar hangi amaçlarla geliştiriliyor?


Cevap :

Nano robotlar küçük ölçülerdeki işlerin yapılması için kullanılırlar.

Çok küçük boyutlarda olan bu robotlar makineleri, kumaşları, uzun tabakasını ve insan vücudunu onarmak için üretiliyor.


5. Ülkemizde üretilen sürü robotların özellikleri nelerdir?


Cevap :

Ülkemizde üretilen sürü robotlarının özellikleri etraflarında bulunan engelleri ve sürüdeki diğer bireylere ayırt edebilmeleridir.


3. ETKİNLİK


Soru : Okuduğunuz metnin konusunu ve ana fikrini aşağıya yazınız.


Cevap :

Metnin Konusu : robotlar, özellikleri ve kullanım alanları

Metnin Ana Fikri :

Günümüzde pek çok alanda kullanılmakta ve hayatımızda her geçen gün biraz daha fazla yer etmektedir


8. Sınıf Türkçe Ferman Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 273 Cevapları


4. ETKİNLİK


Soru : Metni tekrar okuyunuz. Okuduğunuz metni özetleyerek aşağıya yazınız. Özetinizi yazarken ana fikre bağlı kalarak ayrıntıya girmeden kendi cümlelerinizi kullanınız


Cevap :

Robotlar günümüzde pek çok alanda kullanılmaktadır. Robotlar kendilerini programlayan kişilerin yüklediği kadar zekidirler.

Robotlar birer bilgisayardır nokta bize zor gelen ve bizim için tehlikeli olabilecek işlerde, yapımı incelik isteyen işlerde kullanılırlar.

Robota günümüzde en çok otomobil fabrikaları gibi sanayide kullanılmaktadır. Bunun yanında tarım, tıp , eğlence gibi alanlarda da kullanılmaktadır.

Ülkemizde robotlar üzerine birçok çalışma yapılmaktadır. Üzerinde çalışma yapılan sürü robotlar işbirliği içerisinde bir şeyler yapabiliyorlar. İleride bu robotlardan güvenlik, arama kurtarma gibi birçok alanda faydalanabilmek amaçlanıyor.


5. ETKİNLİK


Soru : Okuduğunuz metinde geçen geçiş ve bağlantı ifadelerinin yer aldığı örnek cümlelerden birkaçını aşağıya yazınız. Bu ifadelerinin hangi düşünce veya olaylar arasında bağlantı sağladığını açıklayınız.


Cevap :

– Çok zor ancak robotlar bunu gerçekleştirebilir. : “ancak kelimesi Ama, fakat” anlamı katmıştır.

– Peki, A… ne kadar zeki? Elbette bu ekibin düş gücü, yaratıcılığı ve bilgisi kadar. : “Elbette kelimesi Tabii ki” anlamı katmıştır.

– Yalnızca zor ya da tehlikeli değil, yapımı incelik gerektiren işleri de yerine getirirler. Diyelim ki elinizde bir pinpon topu var. : Diyelim ki kelimesi Örnek verme amacıyla kullanılmıştır.


6. ETKİNLİK


Soru : Sınıfınızda ihtiyaç duyduğunuz bir iş için tasarlayacağınız robotun özellikleri konulu bir konuşma yapınız. Konuşmanızda eleştirel konuşma stratejisini uygulayınız. Konuşmanızda ele aldığınız konuyu olumlu ya da olumsuz yanlarıyla, tarafsız bir bakış açısıyla değerlendirerek bu konuyla ilgili fikir ve çözüm yolları üretiniz. Konuşmalarınızda uygun geçiş ve bağlantı ifadeleri kullanmaya özen gösteriniz.


Kısa Cevap :

Değerli öğretmeni ve sevgili arkadaşlarım

Çevre kirliliği bilindiği gibi günümüzde sıkça dile getirilmekte sağlığımız ve gelecek nesillerin temiz bir çevrede olabilmesi için hepimizin dikkat etmesi gerekmektedir.

Bunun için her evde kolaylıkla kullanılabilecek güneş enerjisi ile çalışan ve suları artarak yeniden kullanabilen ev temizliğinde ve her alanda kullanılabilecek elektrik üreten cihazların üretilmesi benim hayalim.

Böylelikle güneş enerjisi ile elektrik üretilebilecek , temiz burcu enerji ile dünyamız ve çevremiz daha temiz kalacaktır.

Uzun Cevap :

Değerli öğretmenim ve sevgili arkadaşlarım

Hepimiz çevre kirliliğinden yakınıyor daha enerji ile çevremizi temizlemek ve her zaman temiz bir çevrede yaşamak istiyoruz.

Bunun için titiz robot çevreyi kirletmeden güneş enerjisi çalışabilen temizlik robotu mu icat etmek istedim.

Bu robot atıkları ayrıştırabilecek ve böylece geri dönüşüme katkıda sağlayacak.

Böylelikle insanlar atıklarını bir arada atsalar bile kısa sürede bu atıkları araştırılacak ve geri dönüşüme kazandırılması daha kolay hale gelecek.


7. ETKİNLİK


Soru : Tasarladığınız robotun üretim aşamasındaki işlem basamaklarını maddeler hâlinde dosya kâğıdına yazınız.


Cevap :

Tasarlanan bir robotun üretim aşamasındaki işlem basamakları şunlardır:

Tasarım ve Planlama:

Robotun işlevleri ve görünümü tasarlanır.
Gerekli bileşenlerin ve malzemelerin listesi yapılır.
Robotun teknik çizimleri ve 3D modelleri oluşturulur.

Bileşenlerin Temini:

Gerekli elektronik parçalar, sipariş edilir ve temin edilir.
Enerji kaynağı için bataryalar veya güneş panelleri gibi ögeler seçilir, uygun olanlar temin edilir.

Prototip Üretimi:

İlk prototipin montajı yapılır.
Robotun hareketli parçaları ve devre kartları bir oluşturulur
Yazılımı için gerekli programlama yapılır.

Test Süreci:

fonksiyonel testleri yapılır.
Hareket kabiliyeti ve enerjisi test edilir
Sensörleri kontrol edilir.

Geliştirme ve İyileştirme:

Testlerden çıkan sonuçlara göre robotun tasarımı iyileştirilir.
Yazılım güncellemeleri  yazılır ve gerekenmekanik ayarlamalar yapılır.

Son Üretim:

seri üretim için hazırlıklar yapılır.
Robotun parçaları monte edilir ve son kontroller yapılarak test edilir.

Kalite Kontrol:

Kalite standartlarına uygunluk için test edilir.
Fonksiyonel ve güvenlik testlerinden geçirilir. Geri bildirimler değerlendirilir.

Paketleme ve Dağıtım:

Ürünler paketlenir.
Ürünler, alıcılar için dağıtım kanallarına gönderilir.


8. Sınıf Türkçe Ferman Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 274 Cevapları


8. ETKİNLİK


Soru : Aşağıda bir robot süpürgeye ait kullanma kılavuzundan sayfalar verilmiştir. Kullanım kılavuzunda yer alan iş ve işlem basamaklarını inceleyiniz. Kullanma kılavuzunda belirtilen iş ve işlem basamakları hatalı ya da eksik uygulanırsa ne tür problemlerle karşılaşılabilir? Düşüncelerinizi defterinize yazınız.


 Cevap :

Ev dışında kullanmaya uygun yapıda olmadığı için süpürgeyi tek atabilir veya bir yere çarparak zarar görmesine sebep olabilir

Islak zeminlerde kullanmak elektrik çarpması ve bazı tehlikelere yol açabilir

Küçük çocukların kullanımı durumunda çocuklara zarar görebilir.



 

Our Score
Binbaşı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!
Exit mobile version