Ana Sayfa > 4. S─▒n─▒f Fen Bilimleri Kitab─▒ > 4. S─▒n─▒f Fen Bilimleri Kitab─▒ Sayfa 78-79-80-81-82-83 MEB Yay─▒nlar─▒

Fen Bilimleri Ogretmeni
Y├╝zba┼č─▒
Konular530
Cevaplar0

4. S─▒n─▒f Fen Bilimleri Kitab─▒ 2. ├ťnite ├ťnite De─čerlendirme Sorular─▒ Cevaplar─▒ Sayfa 78, 79, 80, 81, 82, 83


4. S─▒n─▒f Fen Bilimleri Kitab─▒ 2. ├ťnite ├ťnite De─čerlendirme Sorular─▒ Cevaplar─▒


4. S─▒n─▒f Fen Bilimleri Kitab─▒ Sayfa 78-79-80-81-82-83


A) A┼ča─č─▒da verilen ifadelerin yan─▒na do─čru ise ÔÇťDÔÇŁ, yanl─▒┼č ise ÔÇťYÔÇŁ yaz─▒n─▒z.┬á


Cevap :

  1. ( Do─čru ) Sigara i├žmedi─či h├ólde dumandan etkilenen ki┼čiye pasif i├žici denir.
  2. ( Yanl─▒┼č ) K─▒z─▒lay, alkol ve sigaran─▒n zararlar─▒n─▒ anlatan kurumdur.
  3. ( Do─čru ) Alkol ba─č─▒ml─▒l─▒k yapar.
  4. ( Do─čru ) Sigara i├ženlerin akci─čer kanseri olma riski artar.
  5. ( Do─čru ) Sigarada nikotin denilen ve ba─č─▒ml─▒l─▒k yapan madde bulunur.

B) A┼ča─č─▒da verilen sorular─▒n cevaplar─▒n─▒ altlar─▒ndaki bo┼člu─ča yaz─▒n─▒z.┬á


Sigarada en ├žok hangi maddeler bulunur?


K─▒sa Cevap : “Sigarada en ├žok hangi maddeler bulunur?” ile ilgili k─▒sa cevab─▒ i├žin t─▒klay─▒n─▒z.

Uzun Cevap :

Sigaran─▒n i├žinde ba┼čtan nikotin olmak ├╝zere bir├žok zehirli madde vard─▒r. Bu zehirli maddelerden baz─▒lar─▒ katran, nikotin, karbonmonoksit, polonyum, rodon, metanol, solian, kadiminyum, hidrojen, siyan├╝r, arsenik, amonyak gibi zehirli maddeler bulunmaktad─▒r.


Sigara i├žen bir insan─▒n hangi organlar─▒ daha ├žok zarar g├Âr├╝r?


┬áK─▒sa Cevap : “Sigara i├žen bir insan─▒n hangi organlar─▒ daha ├žok zarar g├Âr├╝r?” ile ilgili k─▒sa cevab─▒ i├žin t─▒klay─▒n─▒z.

Uzun Cevap :

Sigara duman─▒ndan en h─▒zl─▒ ve yo─čun bir ┼čekilde eklenme organ akci─čerlerdir. Soludu─čumuz hava akci─čerlere gitti─či i├žin sigara i├žerken kirli hava solumu┼č oluyoruz.

Bu nedenle en zarar g├Âren organ─▒m─▒z akci─čer oluyor. Bu zararl─▒ kimyasallardan olu┼čan duman katran yani akci─čer dokusunda birikir ve zamanla bu dokularda zedelenmeye yol a├žar. Ayn─▒ zamanda b├Âbreklerimize, kalbimize┬á damarlar─▒m─▒za, cildinize, a─čz─▒n─▒za, yuta─č─▒m─▒za, g─▒rtla─č─▒m─▒za, di┼člerimize, midemize, yemek borumuza, pankreas, idrar kesemize ve bir├žok organ─▒m─▒za zarar verir yani Sigara i├žmek k─▒saca v├╝cudumuzu ├Âl├╝me g├Ât├╝rmek demektir.


Sigara ve alkol gibi zararl─▒ al─▒┼čkanl─▒klardan uzak durmak i├žin neler yapmal─▒y─▒z?


K─▒sa Cevap :┬á “Sigara ve alkol gibi zararl─▒ al─▒┼čkanl─▒klardan uzak durmak i├žin neler yapmal─▒y─▒z?” ile ilgili k─▒sa cevab─▒ i├žin t─▒klay─▒n─▒z.

Uzun Cevap :

Sigara ve alkol gibi zararl─▒ al─▒┼čkanl─▒ktan uzak durmak i├žin en ├Ânemli ┼čey arkada┼č ├ževremizi iyi se├žmeliyiz ├ž├╝nk├╝ atalar─▒m─▒z─▒n dedi─či gibi ├╝z├╝m ├╝z├╝me baka baka karar─▒r. Arkada┼člar─▒m─▒z─▒n sigara ve alkol i├žti─či bir ortamda zamanla biz de i├žmeye ba┼člar─▒z ve bunu normal kar┼č─▒lar─▒z veya arkada┼člar─▒m─▒z─▒n ─▒srar─▒na bir s├╝re sonra dayanamay─▒p.

Bir kereden bir ┼čey olmaz diyerek, asl─▒nda ├Âm├╝r boyu bir al─▒┼čkanl─▒─ča temel atm─▒┼č oluruz. Sigaran─▒n ve alkol├╝n zararlar─▒n─▒ bilerek. Bunun hakk─▒nda ├Ânlemler alarak kendi irademize sahip ├ž─▒kmal─▒y─▒z. Spor ve egzersiz yaparak sa─čl─▒kl─▒ dengeli ve zinde olmal─▒y─▒z. B├Âylelikle sa─čl─▒kl─▒ bir ruh halinde olarak zararl─▒ al─▒┼čkanl─▒klar─▒ hayat─▒m─▒za dahil etmeyiz.

Zararl─▒ olan bu al─▒┼čkanl─▒klardan uzak durmak i├žin en ├Ânemli ┼čey bunlar─▒n bize verdi─či uzun vadeli zararlar─▒ bilerek kendimizi bunlardan uzak tutmak i├žin en do─čru karar vermektir.


Alkol alan bir insan─▒n hangi organlar─▒ daha ├žok zarar g├Âr├╝r?


K─▒sa Cevap : “Alkol alan bir insan─▒n hangi organlar─▒ daha ├žok zarar g├Âr├╝r?” ile ilgili k─▒sa cevab─▒ i├žin t─▒klay─▒n─▒z.

Uzun Cevap :

Alkol alan bir insan en ├žok karaci─čer, mide, pankreas, sinir sistemini zarar g├Âr├╝r. Ayn─▒ zamanda kalp, kemik, kan yap─▒c─▒ organlar, ba─č─▒┼č─▒kl─▒k sistemi, cilt hatta ├že┼čitli hormonlar ├╝reten bezler olumsuz y├Ânde etkilenir.

Alkol ayn─▒ zamanda beyne de etki eder do─črudan mant─▒kl─▒ d├╝┼č├╝nme┬á karar verme hareket etmeye yetenekleri bozulur. Bu etkiler alkol al─▒m─▒n ard─▒ndan hemen g├Âr├╝l├╝r bu durumlarda ciddi kazalar yaralanmalar hatta ├Âl├╝mler bile g├Âr├╝lmektedir.


C) A┼ča─č─▒daki c├╝mlelerde yer alan bo┼čluklar─▒ kutucuklardaki uygun kavramlarla doldurunuz.


Cevap :

  1. Organlar─▒m─▒z─▒n sorunsuz bir ┼čekilde ├žal─▒┼čabilmesi i├žin gerekli enerjiyi besinlerden┬áal─▒r─▒z.
  2. Karbonhidratlar fazla t├╝ketilirse ┼či┼čmanlamaya┬ásebep olur.
  3. T├╝m yiyeceklerde, kuru gibi g├Âr├╝nseler de su┬ábulunur.
  4. Kemiklerin geli┼čimi ve korunmas─▒ndan kalsiyum┬áminerali sorumludur.
  5. Her g─▒dada bulunan ve v├╝cudumuzda d├╝zenleyici┬áolarak g├Ârev yapan besinler vitamin, su ve minerallerdir.
  6. Karbonhidratlar─▒n yeterli olmad─▒─č─▒ durumlarda enerji ihtiyac─▒m─▒z─▒ ya─člardan┬ása─člar─▒z.
  7. Besinleri bitkisel ve hayvansal kaynaklardan elde ederiz.
  8. Al─▒┼čveri┼č yaparken besinlerin taze, do─čal ve┬átemiz┬áolmas─▒na dikkat┬áetmeliyiz.
  9. Kurutma ve dondurma┬ábesinleri saklama y├Ântemlerinden baz─▒lar─▒d─▒r.
  10. Ye┼čilay┬áalkol ve sigara ba─č─▒ml─▒l─▒─č─▒na kar┼č─▒ halk─▒ bilin├žlendiren bir dernektir.

4. S─▒n─▒f Fen Bilimleri MEB Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 79 Cevaplar─▒


D) A┼ča─č─▒da verilen besin i├žeriklerinin g├Ârevlerini kar┼č─▒lar─▒na yaz─▒n─▒z.┬á


Cevap :

Protein: V├╝cuttaki dokular─▒n olu┼čumunda ve kaslar─▒n olu┼čmas─▒nda ├Ânemli g├Ârevleri vard─▒r. Kas ve dokular─▒n olu┼čturdu─ču gibi korunma g├Ârevi proteinlere d├╝┼čer. G├╝n i├žinde protein ald─▒─č─▒m─▒zda size enerji veren monit├Âr rol├╝ de bulunmaktad─▒r. H├╝cre yenilerek v├╝cudun geli┼čmesini ve onar─▒lmas─▒ ├╝stlenir.

Su ve mineraller: D├╝zenli kullan─▒mda v├╝cutta biriken t├╝m toksinleri ve zararl─▒ maddelere v├╝cut d─▒┼člar─▒na bo┼čalt─▒m ya da sindirim sistemi ile at─▒lmas─▒na olanak sa─člar. Ayn─▒ zamanda su ve mineraller kemikler ve di┼čler i├žin son derece ├Ânemli b├╝y├╝k olan rollere sahiptir.

Karbonhidrat: Karbonhidratlar─▒n temel g├Ârevi v├╝cudun enerji ihtiyac─▒n─▒ kar┼č─▒lamakt─▒r. Proteinin v├╝cutta yap─▒m ve onar─▒m─▒nda kullan─▒lmalar─▒n─▒ sa─člar. Ya─člar─▒n metabolizme eder. Karbonhidrat al─▒nmad─▒─č─▒nda v├╝cut enerji i├žin ya─člar─▒ kullanmak zorunda kal─▒r.

Ya─člar: Enerji kayna─č─▒ olarak kullan─▒l─▒r. H├╝cre zar─▒n─▒n yap─▒s─▒na kat─▒l─▒rlar baz─▒ hormonlar─▒n yap─▒s─▒n─▒ olu┼čtururlar. A D E K┬á vitaminlerinin emilini sa─člarlar. Is─▒ kayb─▒n─▒ ├Ânlerler. Organlar─▒ v├╝cudunun ve kendi etkilerden korur. G├Â├ž eden k─▒┼č uykusuna yatan canlar─▒n besin metabolik su kayna─č─▒d─▒r.

Vitaminler: Cilt hastal─▒klar─▒n─▒n giderilmesinde. Metabolizman─▒n d├╝zelmesinde. Kan h├╝crelerinin yap─▒m─▒nda. Kemik geli┼čimine kadar v├╝cudun pek ├žok alan─▒nda g├Ârevi vard─▒r.


E) A┼ča─č─▒daki tabloda verilen bo┼čluklar─▒ doldurunuz.┬á


Cevap :

“4. S─▒n─▒f Fen Bilimleri Kitab─▒ Sayfa 78-79-80-81-82-83 MEB Yay─▒nlar─▒”


4. S─▒n─▒f Fen Bilimleri MEB Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 80 Cevaplar─▒


F) A┼ča─č─▒daki sorular─▒ g├Ârsellere g├Âre cevaplay─▒n─▒z.┬á


1. Hangileri karbonhidrat y├Ân├╝nden zengindir?

Cevap : Tah─▒l.


2. Hangileri protein bak─▒m─▒ndan zengindir?

Cevap : Et, s├╝t, yumurta.


3. Hangileri vitaminler bak─▒m─▒ndan zengindir?

Cevap : Meyve ve sebze.


4. Hangileri hayvansal besinlerdir?

Cevap : Et, s├╝t, yumurta.


5. Hangileri bitkisel besinlerdir?

Cevap : Tah─▒l, kuru yemi┼č, baklagilller, meye ve sebze.


6. Hangilerini saklamak i├žin derin dondurucu kullan─▒r─▒z?

Cevap :  Et, süt, yumurta.


7. Hangilerinde su bulunur?

Cevap : Hepsinde su bulunur.


4. S─▒n─▒f Fen Bilimleri MEB Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 81 Cevaplar─▒


G) A┼ča─č─▒daki bulmacay─▒ ├ž├Âz├╝n├╝z.┬á


Cevap :

  1. ( PROTE─░N ) Yap─▒c─▒ ve onar─▒c─▒ g├Ârev yapan besin i├žeri─čidir.
  2. ( N─░KOT─░N ) Sigaradaki ba─č─▒ml─▒l─▒k yapan maddenin ad─▒d─▒r.
  3. ( YE┼×─░LAY ) Alkol ve sigaran─▒n zararlar─▒n─▒ anlatan sivil toplum kurulu┼čunun ad─▒d─▒r.
    (┬á ) Besinlerin bozulmamas─▒ i├žin kulland─▒─č─▒m─▒z bir saklama y├Ântemidir.
  4. (DENGEL─░ BESLENME ) V├╝cudumuzun ihtiyac─▒ olan besinlerin d├╝zenli ve yeterli miktarda al─▒nmas─▒na denir.
  5. ( YA─×┬á ) Besin piramidinin en ├╝st basama─č─▒nda bulunan bir besindir.
  6. (AKC─░─×ER┬á ) Sigaran─▒n en ├žok zarar verdi─či organd─▒r.

4. S─▒n─▒f Fen Bilimleri MEB Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 82 Cevaplar─▒


H) A┼ča─č─▒daki c├╝mlelerde yer alan bo┼čluklar─▒ kutucuklardaki uygun ifadelerle doldurunuz.


Cevap :

  1. V├╝cudumuzda┬áprotein┬áyap─▒c─▒ ve onar─▒c─▒ g├Ârev yapar.
  2. V├╝cudumuzun ihtiyac─▒ olan enerjiyi karbonhidrat┬ása─člar.
  3. V├╝cudun s─▒cak tutulmas─▒n─▒ ya─člar┬ása─člar.
  4. V├╝cudumuzun hastal─▒klara kar┼č─▒ korunmas─▒n─▒ vitaminler┬ása─člar.
  5. Vücudumuzun ihtiyacı olan besinlerin düzenli ve yeterli miktarda alınmasına dengeli beslenme denir.
  6. ├ťretilen g─▒dan─▒n t├╝ketilmeden ├Ânce at─▒─ča d├Ân├╝┼čmesine g─▒da israf─▒┬ádenir.
  7. D├╝nyada ve ├╝lkemizde obezite┬á├Ânemli bir halk sa─čl─▒─č─▒ sorunudur.

I) A┼ča─č─▒daki ├žoktan se├žmeli sorularda do─čru se├žene─či i┼čaretleyiniz.┬á


I. Proteinler II. Ya─člar III. Karbonhidratlar

1. Yukar─▒daki besin t├╝rlerinden hangisi ya da hangileri v├╝cudumuzda yap─▒c─▒ ve onar─▒c─▒ g├Ârevi yapar?


Cevap :

A) Yaln─▒z I B) Yaln─▒z II C) Yaln─▒z III D) I, II ve III


2. ├ťlkemizde kapal─▒ ortamlarda kullan─▒lmas─▒ yasak olan zararl─▒ madde a┼ča─č─▒dakilerden hangisidir?


Cevap :

A) Hamburger B) Sigara C) Cips D) Gazl─▒ i├žecekler


3. G─▒da israf─▒, ├╝retilen g─▒dan─▒n t├╝ketilmeden ├Ânce at─▒─ča d├Ân├╝┼čmesi anlam─▒na gelir. Bu bilgiden yola ├ž─▒karak a┼ča─č─▒dakilerden hangisi g─▒da israf─▒d─▒r ?


Cevap :

A) Geri d├Ân├╝┼č├╝m kutusuna at─▒lan ┼či┼če
B) Gereksiz yere kullan─▒lan k├ó─č─▒t
C) Gere─činden fazla al─▒nan g─▒dan─▒n bozulmas─▒
D) A├ž─▒k b─▒rak─▒lan lambalar


4. ├ťlkemizde alkol ve sigaran─▒n zararlar─▒na dair kampanyalar y├╝r├╝ten ├Ânc├╝ kurulu┼čumuz hangisidir?


Cevap :

A) K─▒z─▒lay B) Ye┼čilay C) T├ťB─░TAK D) Astronomi Derne─či


5. ├ç─▒nar, g├╝nde yakla┼č─▒k sekiz bin ad─▒m y├╝r├╝r. Dengeli ve d├╝zenli beslenmeye dikkat eder. Buna g├Âre ├ç─▒narÔÇÖ─▒n a┼ča─č─▒dakilerden hangisini t├╝ketti─či s├Âylenemez?┬á


Cevap :

A) Do─čal ├╝r├╝nler B) Sebzeli yemekler C) Asitli i├žecekler D) Su


4. S─▒n─▒f Fen Bilimleri MEB Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 83 Cevaplar─▒


6. Ye┼čim sokakta oynarken d├╝┼čt├╝ ve kolunu k─▒rd─▒. Kolunun en k─▒sa s├╝rede iyile┼čmesini isteyen Ye┼čim hangi besin i├žeri─čini daha ├žok t├╝ketmelidir?


Cevap :

A) Vitamin B) Karbonhidrat C) Ya─č D) Protein┬á


7. Ula┼č, beden e─čitimi derslerinde ├žabuk yoruldu─čunu ve enerjisinin kalmad─▒─č─▒n─▒ s├Âyler. Ula┼č hangi besin i├žeri─čini daha ├žok t├╝ketmelidir?


Cevap :

A) Karbonhidrat B) Ya─č C) Vitamin D) Protein


8. Canl─▒lar─▒n ya┼čamsal faaliyetlerini s├╝rd├╝rebilmesi, b├╝y├╝y├╝p geli┼čebilmesi i├žin t├╝kettikleri yiyecek ve i├žeceklere ne ad verilir?


Cevap :

A) Vitamin B) Beslenme C) Besin D) Ya─č


9. V├╝cudumuzda d├╝zenleyici g├Ârevini ├╝stlenen besin i├žeri─či hangisidir?┬á


Cevap :

A) Protein B) Ya─č C) Karbonhidrat D) Vitamin


10. ├ľ─čretmen, ├Â─črencilerine do─čal besinlerle beslenmenin ├Ânemini anlat─▒r. A┼ča─č─▒dakilerden hangisi do─čal besine ├Ârnektir?


Cevap :

A) Cips B) Yumurta C) Çikolata D) Pasta


11. Annesi, Ya─čmurÔÇÖa her zaman do─čal besinlerin yenilmesi gerekti─čini s├Âyl├╝yor. Buna g├Âre Ya─čmur, a┼ča─č─▒dakilerden hangisini yememelidir?


Cevap :

A) Muz B) Yumurta C) Peynir D) Çikolata


12. A┼ča─č─▒daki yiyeceklerden hangisi besin i├žeri─či a├ž─▒s─▒ndan di─čerlerinden farkl─▒d─▒r?


Cevap :

A) Ekmek B) Bisk├╝vi C) Yumurta D) Pasta


I. Tazeli─čine dikkat etmek
II. ─░├žerdi─či katk─▒ maddelerine bakmak
III. Son kullanma tarihine bakmak
IV. Temiz ve do─čal olmas─▒na dikkat etmek

13. Besin maddelerini t├╝ketirken yukar─▒da yer alan ifadelerden hangisi ya da hangilerine dikkat etmek gerekir?


Cevap :

A) I, II, III, IV B) Yaln─▒z II C) I ve III D) Yaln─▒z I



 

Our Score
Yorum S─▒rala
Profile Photo
Binba┼č─▒

E-posta adresiniz yay─▒nlanmayacak. Gerekli alanlar * ile i┼čaretlenmi┼člerdir

error: Content is protected !!