Ana Sayfa > 5. Sınıf Din Kültürü Kitabı > 5. Sınıf Din Kültürü Kitabı Sayfa 9 Lisans Yayıncılık

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni
Yüzbaşı
Konular1109
Cevaplar0

5. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı 1. Ünite Allah İnancı Soruları ve Cevapları Sayfa 9


5. Sınıf Din Kültürü Kitabı 1. Ünite Allah İnancı Ünitemize Hazırlanalım Soruları ve Cevapları


5. Sınıf Din Kültürü Kitabı Sayfa 9 Cevapları


1. Evrendeki mükemmel düzenle ilgili üç tane örnek bulup defterimize yazalım.


Kısa Cevap : “Evrendeki mükemmel düzenle ilgili üç tane örnek bulup defterimize yazalım.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Allahu Teala yeryüzünde mükemmel bir düzen yaratmış ve bu yarattığı düzenden kendisinin ne kadar büyük olduğunu anlamamızı istemiştir.

Teknoloji her ne kadar gelişmiş olursa olsun bir meyve ve sebze klonlansa hatta aynısı yapılsa bile ilk olarak yaratılmış hali gibi olmamaktadır. Bu ürünler büyük çalışmaların sonucunda meydana gelmiş olsa da bir domates çekirdeğinden toprak altında belirli işlemlerden sonra kendiliğinden büyümektedir.

Güneşin ve diğer yıldızların bulunmuş olduğu konumların sistematik olarak belli bir düzene göre hareket etmeleri de şaşırtıcı bir olağanüstüdür.

İnsanların ve diğer canlıların kendi cinslerine benzemeleri, doğum büyüme ve ölüm gibi genel olarak aynı haklara sahip olmaları ancak bununla beraber kişiliklerinin ve parmak izleri gibi milyonlarca canlı bulunmasına rağmen kendilerine Has izlerin bulunması da mükemmel bir sistemdir.

Yağmur damlalarının gökyüzünden hızla düşmesine rağmen yumuşak olarak yeryüzüne inmesi, gezegenlerin belli bir yörünge içerisinde hareket etmeleri, mevsimlerin şaşırmadan düzenli bir şekilde art arda gelmesi de mükemmel sistemi bir örnektir .


2. Allah’ın (c.c.) Rahman ve Rahîm isimlerinin anlamlarını araştırarak defterimize yazalım.


Kısa Cevap : “Allah’ın (c.c.) Rahman ve Rahîm isimlerinin anlamlarını araştırarak defterimize yazalım.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Rahman ; dünyada hem mümin hem kafir kullarına nihayetsiz şekilde acıyan ve merhamet eden demektir.

Allahu Teala insanları imtihan olunmaları ve cennete hak etmeleri için bu dünya hayatına göndermiştir. İnsanlardan bazıları iyiliği e İslamiyet’i seçmelerine rağmen bazıları ise küfrü ve kötülükleri seçmektedir.

Burası imtihan diyarı olduğu için Allahu Teala insanları peygamberler göndermiş ancak yaptıklarını engellemeyerek onlara bir tercih hakkı sunmuştur.

Tercih haklarını nereye kullanırlarsa kullansınlar Allahu Teala kafir ve Müslüman ayırmaksızın bütün kullarına bu dünyada sayısız nimetler vermiştir. Çalışan herkese başarılar nasip etmiştir.

Rahim; ahirete sadece mümin kullarına acıyacak ve merhamet edecek olan demektir.

Dünyada “rahman”sıfatı ile mümin kafir ayırt etmeksizin merhamet eden allahû Teala artık imtihan yeri bittikten sonra ahirette sadece Müslümanlara merhamet edecektir.

Bütün insanlara hayatlarında birkaç kere dahi olsa İslamiyeti tanıştırmış ve iman alametlerini göstermiştir. Ancak insanlar una rağmen İslamiyeti seçmezlerse onlara dünyadayken müsaade etmiş ve yapmış oldukları iyiliğin karşılığını dünyada vermiştir. Bu yüzden ahireti onlara hiçbir nasip yoktur.


3. Dua ne demektir? Hangi durumlarda dua ederiz? Araştıralım.


Kısa Cevap : “Dua ne demektir? Hangi durumlarda dua ederiz? Araştıralım.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Dua; insanın Rabb’ inden istemesi demektir.

İnsanlar kendilerinden sürekli bir şey istenilmesinden sakınmasına rağmen Allahu Teala bizlerden dua beklediğini söylemiş ve dualarımıza karşılık vereceğini vaat etmiştir.

Bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz “Dua müminin silahıdır.” buyurmaktadır.

İnsanlar bazen sıkıntılı bazen iyi dönemlerden geçer. Ancak insanın hayalleri ve olmasını istediği şeyler daima vardır. Bu yüzden insanlar Allah’a dua ederek isteklerinin olmasını isterler.

Allahu Teala kişinin duasını ya o anda kabul eder ya hayırlı bir vakitte erteler ya da ahirette karşılığını verir ki insanlar ahirete kabul olunmamış dualarını gördükleri zaman hiçbir dualarının kabul olmamasını isteyeceklerdir. Ancak bize düşen duamızda ısrarcı olmak samimi dua etmek ve takdiri Allah’a bırakmaktır.


4. Esmâ-i Hüsnâ ne demektir? Araştıralım.


Kısa Cevap : “Esmâ-i Hüsnâ ne demektir? Araştıralım.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Esma kelimesi isimler manasına gelen kelimenin çoğuludur. Hüsna kelimesi ise çok güzel manası içerir. Beraber en güzel isimler manasındadır. Sözlük manası bu şekilde olsa da asıl manası Allah’ın isimleridir.

Bir şey ne kadar güzelse ona verilecek olan sıfatlar da o kadar büyük ve güzel olur. Kendisinde hiçbir eksiklik bulunmayan Allahu Teala’nın isimleri de isimlerini verilen başlık da böyle güzel olmalıdır ki yerinde olsun.

Bu yüzden ayeti kerimede de geçtiği gibi en güzel isimler Allahü Teala’ ya mahsustur.


5. Hz. İbrahim (a.s.), tevhid inancına nasıl ulaşmıştır? Araştırarak defterimize yazalım.


Kısa Cevap : “Hz. İbrahim (a.s.), tevhid inancına nasıl ulaşmıştır? Araştırarak defterimize yazalım.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

İbrahim Aleyhisselam’ın tevhid inancına ulaşması akla ve mantığa dayanmaktadır.

İbrahim Aleyhisselam putların konuşmadığını ve insanlar tarafından yapıldığını görünce onların ilah olmadığını anlamış ve onlara tapmak istememiştir.

İbrahim Aleyhisselam daha sonra yıldızlara aya ve güneşe bakarak kendisine ilah olup olamayacaklarını düşünmüş ancak onların da battığını görünce bu düşüncesini doğru olmadığını ve bunlara benzemeyen bir ilah olması gerektiğini akıl yoluyla bulmuştur.

İbrahim Aleyhisselam akıl yolu ile bu yöntemleri kullanarak tevhid inancına sahip olmuştur.



 

Our Score
Profile Photo
Binbaşı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!