Ana Sayfa > 8. Sınıf Din Kültürü Kitabı > 8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Anka Yayınevi Sayfa 107-108

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni
Yüzbaşı
Konular1109
Cevaplar0

8. Sınıf Din Kültürü Kitabı 5. Ünite Değerlendirme Çalışmaları Cevapları Sayfa 107, 108


5. Ünite Değerlendirme Çalışmaları Cevapları


8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Anka Yayınevi Sayfa 107-108


A. Aşağıdaki açık uçlu soruları cevaplandırınız.


1. İslam dininin temel kaynağı olarak Kur’an-ı Kerim’in önemini anlatınız.


Kısa Cevap : “İslam dininin temel kaynağı olarak Kur’an-ı Kerim’in önemini anlatınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Kuranı Kerim İle İlgili Ayetler

“İşte bu Kur’an muazzam bir kitabdır. Onu biz indirdik. Çok mübarektir. (Fayda ve bereketi çoktur). Artık buna uyun, emirlerine bağlanın ve Allah’tan korkun. Tâ ki merhamet olunasınız.” (En’âm, 6/155).

“Şu indirilmiş Kur’an, mübarek ve feyizli bir kitabdır ki elleri önündekini (Tevrat ve İncil’i) tasdik edicidir. Tâ ki onunla Mekke halkını ve bütün çevresindeki insanları korkutsun. Ahirete îman edenler, namazlarına gereği üzere devam ettikleri gibi, Kur’an’a da inanırlar.” (En’âm, 6/92).

“Onlar, hâlâ Kur’an’ın Allah kelâmı olduğunu ve mânasını düşünmeyecekler mi? Eğer o, Allah’tan başkası tarafından olsaydı, muhakkak ki içinde birbirini tutmayan birçok söz ve ifadeler bulurlardı.” (Nisâ, 4/82).

“O Kur’an, insanları Hakk’a ulaştırır; helâl ile haramda ve din hükümlerinde hakkı bâtıldan ayırır…” (Bakara, 2/185).

“Kur’ân-ı Kerîm doğru yol gösterici, mü’minlere derecelerle kurtuluşu müjdeleyicidir.” (Bakara, 2/97).

“Bu Kur’an, akıl sâhiplerinin, âyetlerini iyice düşünüp anlamaları ve ders almaları için, sana indirdiğimiz saadet kaynağı bir kitabtır.” (Sâd, 38/29).

Kuranı Kerim İle İlgili Hadisler

“Kur’an apaçık bir nur, hakim bir zikir ve en doğru yoldur.”

“Kur’an-ı Kerim, Allah Teala’nın gökten yeryüzüne uzatılmış bir ipidir.”

“Kur’an’ın diğer sözlere karşı üstünlüğü: Allah’ın yarattıklarına karşı üstünlüğü gibidir.”

“Kim Allah’ın Kitabından bir ayet dinlerse, ona kat kat hasene-sevap verilir. Kim de bir ayet okursa, o, kıyamet gününde o kimse için nur olur.”

“Hiçbir peygamber yoktur ki, onlara kendi zamanlarındaki insanların inandıkları kadar mu’cize verilmiş olmasın. Mu’cize olarak bana verilen ise, ancak Allah’ın bana vahyettiği (Kur’an)dır. Bunun için kıyâmet gününde ben, peygamberlerin en çok ümmeti bulunanı olacağımı ümid ederim.” (Buhari, Fezailü’l-Kur’an, 1)

“Kur’an’ı gereği gibi güzel okuyan kimse, vahiy getiren şerefli ve itaatkâr meleklerle beraberdir. Kur’an’ı kekeleyerek zorlukla okuyan kimseye de iki kat sevap vardır. (Buhârî, Tevhîd 52)

“Kur’an hâfızı, bağlı devenin sâhibine benzer. Deve sahibi devesini sürekli gözetirse elinde tutar. Eğer onunla ilgilenmezse kaçıp gider.” (Buhârî, Fezâilü’l-Kur’ân 23)

“Bir cemaat Allah’ın evlerinden bir evde toplanır, Allah’ın kitabını okur ve aralarında müzakere ederlerse, üzerlerine sekînet iner, onları rahmet kaplar ve melekler etraflarını kuşatır. Allah Teâlâ da o kimseleri kendi nezdinde bulunanların arasında anar.” (Müslim, Zikr 38)

“Kur’ân-ı Kerîm okumak ve Ben’im zikrim, her kimi, Ben’den bir şey istemekten meşgul eder, geri bırakırsa, Ben ona, isteyenlere verdiğimden daha fazlasını veririm.” buyurmaktadır. (Tirmizî, Fedâilu’l-Kur’ân, 25/2926)

“Kıyamet günü kabir yarılıp Kur’ân’ı okuyan kişi dışarı çıktığında, Kur’ân onu rengi solmuş bir adam gibi karşılar. «Beni tanıyor musun?» diye sorar.

Mü’min «Tanıyamadım» der.

O şahıs, «Ben öğle sıcağında seni susuz, gece uykusuz bırakan arkadaşın Kur’ân’ım. Her tüccar ticaretinin peşindedir. Sen ise bugün her ticaretin peşinde olacaksın!» der. Hemen sağ eline saltanat, sol eline ebediyet verilir, başına vakar tâcı konur, anne-babasına hulleler giydirilir ki dünya ehli onlara kıymet biçemez veya bunlar dünya ve içindekilerden daha kıymetlidir.

Onlar, «Bu değerli elbiseler bize niçin giydirildi?» diye sorarlar. «Çocuğunuzun Kur’ân’ı eline alması sebebiyle» denir.

Sonra Kur’ân okuyan kişiye, «Oku ve cennetin dereceleri ve odaları arasında yüksel!» denir. O, ister hızlı, ister tertîl üzere olsun okumaya devam ettiği müddetçe yükselmeye devam eder.


2. Kur’an-ı Kerim, inanç konusunda insana nasıl yol gösterir? Belirtiniz.


Kısa Cevap : “Kur’an-ı Kerim, inanç konusunda insana nasıl yol gösterir? Belirtiniz.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

İnanç İle İlgili Ayetler

Yüzlerinizi doğu ya da batı tarafına çevirmeniz iyilik değildir. Asıl iyilik; Allah’a, âhiret gününe, meleklere, kitaplara ve peygamberlere inanan; malını sevdiği halde akrabasına, yetimlere, yoksullara, yolda kalan gariplere, dilenenlere, hürriyetine kavuşmak isteyen köle ve esirlere veren; namazı dosdoğru kılıp zekâtı ödeyen; antlaşma yaptığında sözünde duran; sıkıntı, darlık, hastalık ve şiddetli savaş zamanlarında sabredenlerin yaptığıdır. Kulluklarında samimi ve dürüst olanlar işte bunlardır; gerçek takvâ sahipleri de yine bunlardır.

Ey iman edenler! Allah’a, Rasûlü’ne, Rasûlü’ne indirdiği kitaba ve daha önce indirdiği kitaplara imanda sebât edin! Kim Allah’ı, meleklerini, kitaplarını, peygamberlerini ve âhireti inkâr ederse, koyu bir sapıklığa sapmış, haktan tamâmen uzaklaşmış olur.

“Allah, Meryem oğlu Mesîh’tir” diyenler kesinlikle kâfir olmuşlardır. Onlara şöyle de: “Şayet Allah Meryem oğlu Mesîh’i, annesini ve yeryüzünde bulunan herkesi helâk etmek istese, O’na kim engel olabilir?” Göklerin, yerin ve aralarında bulunan her şeyin mülkiyeti ve hâkimiyeti Allah’ındır. O, dilediğini yaratır. Çünkü Allah’ın her şeye gücü yeter. Mâide / 17. Ayet

İnanç İle İlgili Hadisler

Enes b. Mâlik (r.a.) anlatıyor:

Resûlullah binitiyle giderken arkasında oturan Muâz’a seslendi: “Yâ Muâz b. Cebel!” Muâz, “Buyur yâ Resûlallah! Emret!” diyerek cevap verdi. Hz. Peygamber tekrar, “Yâ Muâz!” diye seslendi. Muâz, “Buyur yâ Resûlallah! Emret!” dedi. Bu durum üç defa tekrarlandı. Daha sonra Allah Resûlü şöyle buyurdu: “Kim kalbiyle tasdik ederek Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Resûlü olduğuna şehâdet ederse Allah ona cehennemi haram kılar.” (Buhârî, İlim, 49)
Muâz b. Cebel (r.a.) anlatıyor:

Allah Resûlü ile Tebük Seferi’nden dönüyorduk. Onun yalnız olduğunu görünce, “Yâ Resûlallah! Bana cennete girmemi sağlayacak bir davranış söyler misin?” dedim. Bunun üzerine Hz. Peygamber şöyle buyurdu: “Aferin sana! Sen önemli bir konu hakkında soru sordun. Fakat bu, Allah’ın kendisi için kolaylaştırdığı kişiye kolay gelir. Farz namazı kılarsın, farz olan zekâtı verirsin ve O’na hiçbir şeyi ortak koşmayarak Allah’a kavuşursun…” (İbn Hanbel, V, 237)
“İmanın yetmiş küsur şubesi vardır. Bunların en üstünü ‘Lâ ilâhe illâllâh’ (Allah’tan başka ilâh yoktur.) sözüdür. En alt derecesi ise yoldaki eziyet veren şeyleri kaldırmaktır. Hayâ da imanın bir şubesidir.” (Nesâî, Îmân, 16; Müslim, Îmân, 58)


3. Kur’an’da kıssaların anlatılmasının sebebi ve amacı nedir? Söyleyiniz.


Kısa Cevap : “Kur’an’da kıssaların anlatılmasının sebebi ve amacı nedir? Söyleyiniz.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Kur’an-ı Kerim’de farklı farklı olarak gerek peygamber gerek peygamber olmayan kişilerin bazı kıssalarında bahsedilmektedir.

Allahu Teala şüphesiz ki bununla bizim bileceğimiz ve bilmeyeceğimiz birçok Hikmet amaçlamıştır.

Bu kıssalarla iman esaslarını ispat etmiş vahiy ve risaleti ifade etmiştir.

Adem aleyhisselam’dan son peygamber olan peygamber efendimize kadar dinin Allah tarafından geldiğini ve inanç esaslarının değişmediğini buyurarak eski kavimlerin hikayelerini bizlere anlatmıştır.

Kıssalarda inanan kimselere müjde ve küfrün çekindiğini göstermek için küfre düşen insanların başına gelen cezalar anlatılmış ceza ve mükafat kavramları açıklanmıştır.

Allahu teala bizi şeytan ve nefse karşı uyarmış müminlere destek kafelere korku vermiştir.

Peygamberlerin hayatlarından Bizim de hayatlarımızda olan imtihanlara karşı bizlere çıkış yolu ve ders almamız için durumlar vermiştir.


4. İslam dininin öğrenilmesi ve yaşanmasında sünnetin önemi nedir? Açıklayınız.


Kısa Cevap : “İslam dininin öğrenilmesi ve yaşanmasında sünnetin önemi nedir? Açıklayınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

İslam dininin öğrenilmesi ve yaşanmasında sünnetin önemini belirten ayetler ve hadisler

“…Resûl size ne verdiyse onu alın! Size neyi yasakladıysa ondan da kaçının ve Allâh’tan korkun! Çünkü Allâh’ın azâbı şiddetlidir.” (el-Haşr, 7)

“Ey îmân edenler! Allâh’a itâat edin ve Peygamber’e itâat edin ki amellerinizi boşa çıkarmayın!” (Muhammed, 33)

“Kim Allâh’a ve Resûl’e itâat ederse, işte onlar, Allâh’ın kendilerine nîmet verdiği peygamberler, sıddîklar, şehîdler ve sâlihlerle berâberdir. Onlar ne güzel dost(lar)dır.” (en-Nisâ, 69)

“(Ey Resûlüm!) De ki: Eğer Allâh’a muhabbet ediyorsanız (O’nu seviyorsanız), bana tâbî olunuz ki Allâh da sizi sevsin ve günahlarınızı mağfiret buyursun. Allâh, Gafûr (ve) Rahîm’dir. (Yine ey Resûlüm!) De ki: Allâh’a ve Resûl’e itaat ediniz! Eğer yüz çevirirlerse, muhakkak ki Allâh kafirleri sevmez!” (Âl-i İmrân, 31-32)

“Kim ki Allâh’a ve Resûlü’ne itâat eder ve Allâh’tan korkup O(nun azâbı)ndan ko­runursa, işte onlar, kurtuluşa erenlerdir.” (en-Nûr, 52)

“Mü’min erkekler ve mü’min kadınlar, birbirlerinin velîsidirler; iyiliği emreder, kö­tülükten meneder, namazı kılar, zekâtı verir ve Allâh ve Resûlü’ne itaat ederler. Allâh, işte onlara rahmet ve merhamet edecektir. Şüphesiz Allâh, Azîz (ve) Hakîm’dir.” (et-Tevbe, 71)

“Kim Resûl’e itaat ederse, Allâh’a itaat etmiş olur. Kim de yüz çevirirse, (Ey Resûlüm, bil ki) Biz Sen’i onlar üzerine bekçi göndermedik!” (en-Nisâ, 80)

“Bilmediler mi ki, kim Allâh’a ve Resûlü’ne karşı koymaya kalkarsa, ona içinde sü­rekli kalacağı Cehennem ateşi vardır. İşte büyük rezillik budur.” (et-Tevbe, 63)

“Allâh’a ve Resûl’e itaat edin! Birbirinizle çekişmeyin! Yoksa korkuya (vehme) kapılırsınız da (güç, kuvvet, devlet ve sâhip olduğunuz nîmetler elinizden) gider. Sabredin; çünkü Allâh sabredenlerle berâberdir.” (el-Enfâl, 46)
“Resûlullah bir gün sabah namazından sonra gözleri yaşartan, kalpleri hüzünlendiren son derece dokunaklı bir konuşma yaptı. (Öyle ki ashâbdan) biri (dayanamayarak), ‘Ey Allah’ın Resûlü! Sanki veda konuşması yaptın, bize ne tavsiye edersin?’ dedi. Bunun üzerine Allah Resûlü şu tavsiyelerde bulundu: ‘Size Allah’a karşı sorumluluk bilincinde olmayı ve Habeşli bir köle de olsa (başınızdaki idareciyi) dinleyip itaat etmeyi tavsiye ederim. Çünkü benden sonra yaşayacak olanlarınız çok ihtilâflar görecekler. Sonradan çıkarılmış (aslı olmayan) şeylerden ise sakının! Çünkü sonradan çıkarılmış her şey bid’attir. Sizden kim bu dönemlere ulaşırsa, benim sünnetime ve doğru yolu bulan, hidayete erdirilmiş halifelerin sünnetine sarılsın! Bunlara azı dişlerinizle (tuttuğunuz gibi sımsıkı) sarılın.’ (Tirmizî, İlim, 16; Ebû Dâvûd, Sünnet, 5)

“Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu şaşırmayacaksınız: Allah’ın Kitabı ve Peygamberinin sünneti.” (Muvatta’, Kader, 3)


5. Hz. Nuh (a.s.) kıssasından çıkarılabilecek sonuçlar ve dersler neler olabilir? Arkadaşlarınızla tartışınız.


Kısa Cevap : “Hz. Nuh (a.s.) kıssasından çıkarılabilecek sonuçlar ve dersler neler olabilir?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Nuh Aleyhisselam kur’an-ı Kerim’de ismi geçen ve kendi adında sure bulunan büyük peygamberlerdendir.

Nuh Aleyhisselam uzun yıllar boyunca dini tebliğ için uğraşmış ve çok uzun yıllar yaşamış olan bir peygamberdir.

Nuh Aleyhisselam’ın kıssasından çıkarılabilecek birçok sonuç ve dersler vardır.

Zaten Allahu Teala hazretleri ayet-i kerimelerde kendimize sonuçlar ve dersler çıkarmak için bizlere bu olayları anlatmış ve örnek göstermiştir.

Bu sonuçlardan bir tanesi dini tebliğ ederken yaşamış olduğumuz sıkıntılara göğüs germek ve Nuh Aleyhisselam’ın gemi yaparken işin akıbetini bilmeyip teslim olması gibi inkarcıların alaylarına ve gözle görülür bir delil olmamasına rağmen kalben Allah’a teslim olmaktır.

Nuh Aleyhisselam’ın kıssasından çıkarılacak bir başka sonuç ise insanın bazen kendi evladına bile söz geçiremediği ve kendi imanlı olsa dahi çocuğunun kafir olabileceğidir.

Nuh Aleyhisselam’ın kıssasından çıkarılabilecek sonuç ve derslerden bir tanesi putperestlikten kaçınmak ve şirkin ne kadar büyük ve çirkin bir hal olduğudur.


B. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruların doğru seçeneğini işaretleyiniz.


1. Kur’an-ı Kerim’le ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?


A. Son ilahi kitaptır.
B. İçinde Peygamberimizin (s.a.v.) hadisleri bulunur.
C. Tüm insanlara hitap eder.
D. İlkeleri kıyamete kadar geçerlidir.


2. “Ey iman edenler! Zannın birçoğundan sakının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin kusurlarını ve mahremiyetlerini araştırmayın. Birbirinizin gıybetini yapmayın. Herhangi biriniz ölü kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz! Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah tövbeyi çok kabul edendir, çok merhamet edendir.” (Hucurât suresi, 12. ayet.)

Yukarıdaki ayet, aşağıdakilerden hangisiyle doğrudan ilişkilidir?


A. İbadet B. Ahlak C. Kıssa D. Ahiret


3. I. Kötü zan
II. Bağışlama
III. Büyüklenmek
IV. Alçak gönüllülük

Yukarıdakilerden kaç tanesi, Kur’an’ın bizi yönlendirdiği güzel davranışlardandır?


A. 1 B. 2 C. 3 D. 4


4. “Allah’a ibadet edin ve ona hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolcuya, elinizin altındakilere iyilik edin. Şüphesiz, Allah kibirlenen ve övünen kimseleri sevmez..” (Nisâ suresi, 36. ayet.)

Yukarıdaki ayet, aşağıdaki davranışlardan hangisiyle ilişkilendirilemez?


A. Alçak gönüllülük B. Kulluk C. Sabır D. İyilik


8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 108 Cevapları


C. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri, verilen sözcüklerden uygun olanlarıyla doldurunuz.


Cevap :

  1. Furkan iyi ile kötüyü, doğru ile yanlışı, iman ile küfrü, helal ile haramı birbirinden ayıran anlamına gelir.
  2. Hz. Peygamber’in (s.a.v.) sözlerine, davranışlarına ve sahabilerinin yapmış olduğu olumlu davranışları onaylamasına sünnet denir.
  3. Tevhit inancına bağlı kalarak sadece Allah (c.c.) emrettiği için ona sevgi, saygı ve tazim göstermek amacıyla Allah’ın (c.c.) rızasını kazanmak için yapılan bütün iyi, güzel iş ve davranışlar ibadet olarak adlandırılır.
  4. İslam dininin ibadetlerle ilgili hükümlerinin dışında kalan ve insanların birbirleriyle veya bireyin toplumla yahut da toplumların birbirleriyle olan hukuki, idari, mali, iktisadi ve beşerî ilişkilerini düzenleyen bölümüne muamelat denir.
  5. Kur’an-ı Kerim’de, geçmiş peygamberler ve topluluklar hakkında anlatılan ibret verici olaylara kıssa denir.

Ç. Kur’an-ı Kerim’in temel özelliklerini aşağıdaki şemaya yazınız.


Kısa Cevap : “Kur’an-ı Kerim’in temel özelliklerini aşağıdaki şemaya yazınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Madde madde Kur’an-ı Kerim’in temel özelliklerini şunlardır ;

  1. Peygamberimiz Hz Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem’e indirilmiştir
  2. Cebrail Aleyhisselam aracılığıyla indirilmiştir
  3. Kur’an-ı Kerim mucizevi bir kitaptır
  4. Günümüze kadar tevatür yoluyla elde edilmiştir
  5. Kur’an-ı Kerim insanların öğüt alması ve  anlayabilmesi için kolaylaştırılmıştır
  6. Hidayet kaynağıdır.


 

Our Score
Profile Photo
Binbaşı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!