Ana Sayfa > 6. S─▒n─▒f Fen Bilimleri Kitab─▒ > 6. S─▒n─▒f Fen Bilimleri Kitab─▒ Sayfa 76-77-78-79-80-81 MEB Yay─▒nlar─▒

Fen Bilimleri Ogretmeni
Y├╝zba┼č─▒
Konular530
Cevaplar0

Ortaokul 6. S─▒n─▒f Fen Bilimleri Kitab─▒ 2. ├ťnite Neler ├ľ─črendik Neler? Cevaplar─▒ Sayfa 76, 77, 78, 79, 80, 81


6. S─▒n─▒f Fen Bilimleri Kitab─▒ 2. ├ťnite Neler ├ľ─črendik Neler? Cevaplar─▒


6. S─▒n─▒f Fen Bilimleri Kitab─▒ Sayfa 76-77-78-79-80-81


“6. S─▒n─▒f Fen Bilimleri Kitab─▒ Sayfa 76-77-78-79-80-81 MEB Yay─▒nlar─▒ “


A. A┼ča─č─▒daki ifadelerden ÔÇťdo─čruÔÇŁ ya da ÔÇťyanl─▒┼čÔÇŁ olanlar─▒ belirleyerek ilgili kutuyu i┼čaretleyiniz.


Cevap :

(Do─čru)┬á1.┬áKalp kas─▒, d├╝z kaslar gibi istemsiz ├žal─▒┼č─▒r.
(Yanl─▒┼č)┬á2.┬áEklemler, hareket s─▒ras─▒nda kemiklerin a┼č─▒nmas─▒n─▒ ├Ânler.
(Yanl─▒┼č) 3.┬áVitamin ve minerallerin sindirimi kal─▒n ba─č─▒rsakta tamamlan─▒r.
(Yanl─▒┼č) 4.┬áPankreas ├Âz suyu, sadece ya─člar─▒n sindiriminde etkilidir.
(Do─čru)┬á 5.┬áKalbin sa─č taraf─▒ndaki odac─▒klarda az oksijenli kan bulunur.
(Do─čru)┬á 6.┬áMikrop kaynakl─▒ hastal─▒klarda kandaki akyuvar h├╝crelerinin say─▒s─▒ artar.
(Do─čru)┬á 7.┬áK├╝├ž├╝k kan dola┼č─▒m─▒ kalbin sa─č alt odac─▒─č─▒ndan ba┼člar, sol ├╝st odac─▒─č─▒nda biter.
(Yanl─▒┼č) 8.┬áKan ile hava aras─▒ndaki gaz al─▒┼čveri┼či burunda ger├žekle┼čir.
(Do─čru)┬á 9.┬áKal─▒n ba─č─▒rsak, su ve sindirim at─▒klar─▒n─▒n v├╝cuttan uzakla┼čt─▒r─▒lmas─▒n─▒ sa─člar.
(Yanl─▒┼č) 10.┬á─░drar borusu, idrar─▒n v├╝cuttan d─▒┼čar─▒ at─▒lmas─▒n─▒ sa─člar.


B. A┼ča─č─▒daki ifadelerde noktal─▒ yerlere, kutu i├žindeki kavramlardan uygun olanlar─▒ yaz─▒n─▒z.


Cevap :

1.┬áV├╝cuttaki en uzun kemik┬áuyluk┬ákemi─čidir.

2.┬á─░ste─če ba─čl─▒ olmadan ├žal─▒┼čan, i├ž organlardaki kaslara┬ád├╝z┬ákas denir.

3.┬áKarbonhidratlar─▒n kimyasal sindiriminde a─č─▒z ve┬áince ba─č─▒rsak┬árol oynar.

4.┬áBesin i├žeriklerinin ince ba─č─▒rsaktan kana ge├žmesi olay─▒na┬áemilim┬ádenir.

5.┬áKan─▒n, damarlar─▒n i├ž duvarlar─▒na yapt─▒─č─▒ bas─▒nca┬átansiyon┬ádenir.

6.┬áAz oksijenli kan─▒n akci─čerlerde temizlenip tekrar kalbe d├Ânmesine┬ák├╝├ž├╝k┬ákan dola┼č─▒m─▒ denir.

7.┬á├ťz├╝m salk─▒m─▒na benzeyen hava keseleri┬áalveol┬áolarak adland─▒r─▒l─▒r.

8.┬áSa─č ve sol akci─čere giden soluk borusu kollar─▒na┬ábron┼č┬áad─▒ verilir.

9.┬áB├Âbreklerin kan i├žerisinde bulunan at─▒k maddeleri s├╝zmesi sonucunda┬áidrar┬áolu┼čur.

10.┬áBo┼čalt─▒m yapan organlar akci─čer,┬áderi, kal─▒n ba─č─▒rsak ve b├Âbrektir.


6. S─▒n─▒f Fen Bilimleri MEB Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 77 Cevaplar─▒


C. A┼ča─č─▒daki sorular─▒ cevaplay─▒n─▒z.┬á


1. ─░nsan iskeletinde ka├ž ├že┼čit kemik vard─▒r? Bu ├že┼čitlerin isimlerini yaz─▒n─▒z.


K─▒sa Cevap :

─░nsan iskeletinde 270 kemik bulunur. Bunlar insan v├╝cudunu olu┼čturan kemiklerin say─▒s─▒ do─čum sonras─▒ da de─či┼čmektedir yeti┼čkin olmas─▒ ile birlikte bu kemikler b├╝y├╝r birle┼čir ve toplamda 206 kemik olu┼čur.

Uzun Cevap :

─░nsan v├╝cudunu yap─▒s─▒n─▒ merak eden bir├žok insan vard─▒r. insan v├╝cudunda toplamda 206 kemik t├╝r├╝ bulunuyor.

Yeni do─čan bebeklerde toplamda 270 kemik bulunuyor bunlar b├╝y├╝d├╝k├že bir s├╝re sonra birbirlerine kayna┼čarak 206 kemik olu┼čturuyor insan v├╝cudunda ka├ž adet kemik bulunur sorusunun cevabi 206 kemik var diyoruz.

Her kemi─čin kendine ├Âzel farkl─▒l─▒klar─▒ ve g├Ârevleri vard─▒r.

Kemiklerin zarar g├Ârmesi durumunda┬á bir├žok sorun la kar┼č─▒la┼čabiliyoruz.

Eri┼čkin insanlarda toplamda 206 kemik bulunur.

Kemiklerin farkl─▒ bir yap─▒da olmas─▒ v├╝cudun farkl─▒ g├Âr├╝nmesine baz─▒ sorunlar ya┼čanmas─▒na sebep olabiliyor.


2. Kimyasal sindirim i├žin salg─▒ ├╝reten organlar─▒n isimleri nelerdir?


K─▒sa Cevap :

Kimyasal sindirim i├žin salg─▒ ├╝reten organlar─▒m─▒z a─č─▒z mide ince ba─č─▒rsak pankreas ve karaci─čerde ger├žekle┼čir .

kimyasal sindirim karbonhidrat sindirim olur ve t├╝k├╝r├╝kteki enzimler sayesinde ger├žekle┼čir midemizde protein sindirimi vard─▒r ve mide ├Âz suyu mide enzimleri yard─▒m m─▒ ile ger├žekle┼čmektedir

Uzun Cevap :

Kimyasal sindirim i├žin sa─čl─▒kl─▒ ├╝reten organlar─▒m─▒z a─č─▒z mide ince ba─č─▒rsak pankreas ve karaci─čerde ger├žekle┼čir.

karbonhidratlar─▒n sindirilmesi a─č─▒zdan ba┼člar.

─░nci ba─č─▒rsakta karbonhidrat ya─č proteinlerin sindirimi ger├žekle┼čmektedir bu sindirim pankreas ├Âz suyu yard─▒m─▒ ile ger├žekle┼čmektedir

V├╝cudumuzda sindirim sistemi organlar─▒m─▒z bulunur

Bunlar an├╝s kal─▒n ba─č─▒rsak ince ba─č─▒rsak mide yemek borusu yutak ve a─č─▒zd─▒r

A─čz─▒m─▒z ├ži─čneme mekanik sindirim olur t├╝k├╝r├╝k i├žerisinde bulunan enzimler de kimyasal sindirim ger├žekle┼čir


3. K├╝├ž├╝k kan dola┼č─▒m─▒n─▒n amac─▒ nedir? K─▒saca a├ž─▒klay─▒n─▒z.


K─▒sa Cevap:

Kalbe gelmi┼č olan kirli kan─▒n temizlenme amac─▒yla akci─čere gitmesi akci─čerden sonra temizlenip tekrardan kalbe geri d├Ânmesini sa─člayan bu olay k├╝├ž├╝k kan dola┼č─▒m─▒dir.

k├╝├ž├╝k kan dola┼č─▒m─▒ kalbin sa─č kar─▒nc─▒─č─▒ndan ba┼člayip kalbin sol kulak├ž─▒─č─▒nda tamamlan─▒r.

Uzun Cevap :

Kan dola┼č─▒m─▒ v├╝cudumuzda olduk├ža ├Ânemlidir. 2 ├že┼čit kan dola┼č─▒m─▒ bulunmaktad─▒r bunlardan birisi k├╝├ž├╝k di─čeri b├╝y├╝k kan dola┼č─▒m─▒d─▒r.

Kalbimizdeki temiz kan─▒n v├╝cutta dola┼č─▒p daha sonra kalbimize tekrar geri d├Ând├╝─č├╝ dola┼č─▒m b├╝y├╝k kan dola┼č─▒m─▒ olmakt─▒r. V├╝cudumuzda kirlenen kan─▒n akci─čerlere temizlenmek i├žin gitti─či kan dola┼č─▒m─▒na ise k├╝├ž├╝k kan dola┼č─▒m─▒ denir.

K├╝├ž├╝k kan dola┼č─▒m─▒ omurgal─▒larla sadece bal─▒klarda g├Âr├╝lmez bunun d─▒┼č─▒nda insan da tabii ki dahil olmak ├╝zere t├╝m omurgal─▒ canl─▒larda g├Âr├╝l├╝r.


4. Solunum sistemi organlar─▒ndan olan burnun g├Ârevlerini k─▒saca yaz─▒n─▒z.┬á


K─▒sa Cevap :

A─č─▒z ve burun d─▒┼č ortam ile do─črudan ba─člant─▒l─▒ yap─▒lard─▒r bunun i├žin mukus salg─▒ya mukoza tabakas─▒ ile kapl─▒d─▒r.

Bu tabaka salg─▒lam─▒┼č oldu─ču mukus sayesinde havay─▒ nemlendirir.

Burun i├žerisinde burun k─▒llar─▒ bulunur. D─▒┼čar─▒dan ald─▒─č─▒m─▒z havan─▒n bir nevi┬á filtrelenmesini sa─člar.

Havadaki toz par├žalar─▒n─▒n tutunarak havan─▒n temizlenmesini sa─člar. ─░├žerideki k─▒lcal damarlar ise havan─▒n ─▒s─▒nmas─▒n─▒ do─črudan g├Ârev al─▒r. Burun ile a─č─▒z bo┼člu─čunun arka b├Âl├╝m├╝ne ise geniz diyoruz.

Uzun Cevap :

─░nsanda solunum 3 ├že┼čittir.

D─▒┼č solunum i┼č solunum ve h├╝cresel solunumdur.

D─▒┼č solunum solunum organlar─▒ ile d─▒┼č ortam aras─▒ndaki gaz al─▒┼čveri┼čidir

E─čer ald─▒─č─▒ havanin i├žindeki oksijeni kana kar─▒┼čt─▒rarak doku ve organlara g├Ât├╝r├╝yorsa

Doku ve organlardaki olu┼čan karbondioksit de kana kar─▒┼čt─▒r─▒p solunum organlar─▒na ta┼č─▒yorsa buna da i├ž solunum denir

H├╝cresel solunum organik besin monomerlerinin h├╝cre i├žinde y─▒k─▒m─▒ ile enerji elde edilmesidir. ─░nsanda solunum sistemini olu┼čturan yap─▒lar a─č─▒z burun yutak g─▒rtlak soluk borusu ve akci─čerlerdir a─č─▒z ya da burun ile al─▒nan hava dallanan bron┼č├žuklar sistemi ile akci─čerlere kadar ta┼č─▒n─▒r.


5. Kan─▒n s├╝z├╝lmesinden ba┼člay─▒p idrar─▒n v├╝cut d─▒┼č─▒na at─▒lmas─▒na kadar g├Ârev yapan bo┼čalt─▒m sistemi organ ve yap─▒lar─▒n─▒ s─▒ras─▒yla yaz─▒n─▒z.


K─▒sa Cevap :

Bo┼čalt─▒m sistemi organlar─▒ s─▒ras─▒yla b├Âbrekler ├╝reter idrar kesesi ├╝retra bo┼čalt─▒ma yard─▒mc─▒ organlar ise akci─čerler kal─▒n ba─č─▒rsak deri ve┬á karaci─čerdir.

Uzun Cevap :

B├Âbrekler kan─▒ s├╝zerler ve idrara olu┼čumunu sa─člar. ├ťreterler b├Âbreklerde olu┼čturulan idrar mesaneye ta┼č─▒rlar.

mesane ise idrar─▒ ge├žici olarak┬á depolar. mesanemiz yo─čun olarak d├╝z kastan olu┼čur belli bir bas─▒nca ula┼č─▒nca idrara d─▒┼čar─▒ya g├Ânderir. ├ťretra idrar─▒ d─▒┼čar─▒ at─▒ld─▒─č─▒ k─▒s─▒md─▒r

B├Âbreklerimiz omurgam─▒z─▒n iki yan─▒nda bulunmaktad─▒r fasulye tanesine benzeyen organ─▒m─▒z ├╝zerinde ondan ba─č─▒ms─▒z olarak ├žal─▒┼čan b├Âbrek ├╝st├╝ bezlerimiz bulunur b├Âbreklerden ├ž─▒kan kanal─▒n ad─▒ ├╝reter hem sa─č hem sol b├Âbrekten ├ž─▒k─▒p mesaneye ba─član─▒yor mesaneden sonra ├╝retra yoluyla idrar─▒ d─▒┼čar─▒ atm─▒┼č oluyoruz.


├ç. A┼ča─č─▒daki ├žoktan se├žmeli sorular─▒n do─čru cevaplar─▒n─▒ i┼čaretleyiniz.┬á


1. A┼ča─č─▒dakilerden hangisi iskeletin g├Ârevleri aras─▒nda yer almaz?


A) Beyin, kalp ve akci─čer gibi hayati organlar─▒ korumak
B) V├╝cudun hareketini sa─člamak
C) V├╝cudun dik durmas─▒n─▒ sa─člamak
D) ─░ste─čimiz d─▒┼č─▒nda ├žal─▒┼čmak

Cevap : D ┼č─▒kk─▒


2. ─░nsan iskeletinde yer alan baz─▒ eklemlere ili┼čkin bilgiler a┼ča─č─▒da veriliyor.

X eklemi: Omurgay─▒ olu┼čturan kemikler aras─▒nda yer al─▒r.
Y eklemi: Kol kemikleri ve pazu kemi─či aras─▒nda bulunur.
Z eklemi: Kafatas─▒ kemikleri aras─▒nda bulunur.

Buna g├Âre X, Y ve Z eklemleri ile ilgili,

l. Y t├╝r├╝ eklemlerden bacaklarda da vard─▒r.
ll. Parmak kemikleri aras─▒nda Z t├╝r├╝ eklemler vard─▒r.
lll. Y ekleminin hareket yetene─či, X eklemininkinden fazlad─▒r.

yarg─▒lar─▒ndan hangileri do─črudur?


A) Yaln─▒z l B) l ve lIl C) Il ve lll D) l, Il ve lll

Cevap : B ┼č─▒kk─▒


6. S─▒n─▒f Fen Bilimleri MEB Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 78 Cevaplar─▒


3. A┼ča─č─▒dakilerden hangisinde, sindirim ile ilgili do─čru bir ifade yer almaktad─▒r?


A) A─č─▒zda sadece fiziksel sindirim ger├žekle┼čir.
B) Midede karbonhidratlar─▒n kimyasal sindirimi ba┼člar.
C) ─░nce ba─č─▒rsakta ya─člar─▒n fiziksel ve kimyasal sindirimi ger├žekle┼čir.
D) Kal─▒n ba─č─▒rsakta sadece ya─člar─▒n kimyasal sindirimi ger├žekle┼čir.

Cevap : C


4. Ayn─▒ ortamda bulunan ├Âzde┼č kaplar─▒n i├žine e┼čit miktarda tereya─č─▒ konuluyor. Daha sonra bu kaplar─▒n i├žine X, Y ve Z s─▒v─▒lar─▒ ekleniyor. Bir s├╝re beklendikten sonra I. kapta sadece fiziksel, II. kapta sadece kimyasal sindirim ger├žekle┼čirken III. kapta herhangi bir sindirim ger├žekle┼čmiyor.

Buna g├Âre X, Y ve Z s─▒v─▒lar─▒n─▒n salg─▒land─▒─č─▒ organlar a┼ča─č─▒dakilerden hangisindeki gibi olabilir?


A) Karaci─čer Mide A─č─▒z
B) Karaci─čer Pankreas A─č─▒z
C) Pankreas Karaci─čer Mide
D) A─č─▒z Karaci─čer Mide

Cevap : B


5. Dola┼č─▒m sistemindeki yap─▒lar ve burada ger├žekle┼čen olaylar ile ilgili a┼ča─č─▒dakilerden hangisi s├Âylenebilir?


A) Alyuvarlar, h├╝crelere besin ve oksijen ta┼č─▒r.
B) Kanda say─▒s─▒ en fazla olan h├╝creler akyuvarlard─▒r.
C) Kan grubu A Rh (+) olan biri, kan grubu B Rh (+) olan birine kan verebilir.
D) B├╝y├╝k kan dola┼č─▒m─▒ ile mide ve beyin gibi organlara besin ve oksijen g├Ânderilir.

Cevap : D


6. Bilim uygulamalar─▒ dersinde solunum sistemi modeli yapan Elif, modelindeki yap─▒ ve organlar─▒ ┼čekildeki gibi numaraland─▒r- m─▒┼čt─▒r. Elif, arkada┼člar─▒ndan yapt─▒─č─▒ modelle ilgili yorum yapmalar─▒n─▒ istemi┼č Bu modelle ilgili,

I. Soluk alma s─▒ras─▒nda 5 numaral─▒ yap─▒n─▒n hacmi artar.
II. Soluk al─▒rken hava 1,2, 3, 4, 6 ve 7 numaral─▒ yap─▒lar─▒n i├žinden ge├žer.
III. Bulundurdu─ču kaslar gev┼čedi─činde soluk vermeyi sa─člayan yap─▒, 7 numara ile g├Âsterilmi┼čtir.

yorumlar─▒ndan hangileri do─črudur?


A) Yaln─▒z I
B) I ve III
C) II ve III
D) I, II ve III

Cevap : B


6. S─▒n─▒f Fen Bilimleri MEB Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 79 Cevaplar─▒


7. A┼ča─č─▒daki tabloda solunum sistemine ait baz─▒ yap─▒ ve organlar ile bunlarla ilgili baz─▒ ifadeler verilmi┼čtir. Bu tablodaki yap─▒ ve organlar ile ilgili olduklar─▒ ifadeleri ÔÇť ÔťôÔÇŁ i┼čareti ile e┼čle┼čtiren bir ├Â─črenci, baz─▒ b├Âl├╝mlerde hata yapm─▒┼čt─▒r.

├ťst ├╝ste dizilmi┼č k─▒k─▒rdak halkalardan olu┼čan, g─▒rtlak ile akci─čerler aras─▒nda havan─▒n iletimini sa─člayan yap─▒d─▒r. Yutaktan gelen havay─▒ soluk borusuna ileten ve i├žinde ses telleri yer alan yap─▒d─▒r. Bron┼č├žuklar─▒n ucunda bulunan, etraf─▒ k─▒lcal damarlarla ├ževrili hava keseleridir. Soluk borusunun sa─č ve sol akci─čere giden kollar─▒d─▒r.

Bu e┼čle┼čtirme ile ilgili a┼ča─č─▒daki yorumlardan hangisi yanl─▒┼čt─▒r?


A) ÔÇťG─▒rtlakÔÇŁ ile ilgili e┼čle┼čtirme do─čru yap─▒lm─▒┼čt─▒r.
B) Sadece ÔÇťbron┼čÔÇŁ ile ilgili i┼čaretleme hatal─▒d─▒r.
C) ÔÇťAlveolÔÇŁ do─čru ifade ile e┼čle┼čtirilmi┼čtir.
D) ÔÇťSoluk borusuÔÇŁ ile ilgili i┼čaretleme hatal─▒d─▒r.

Cevap : B


8. Bo┼čalt─▒m sistemine ait yap─▒ ve organlar a┼ča─č─▒daki ┼čekilde g├Âsterilmi┼čtir. Bu yap─▒larla ilgili verilen bilgilerden hangisi yanl─▒┼čt─▒r?


A) B├Âbrekler, kandaki at─▒k maddeleri s├╝zer.
B) ─░drar borusu, b├Âbrekte olu┼čan idrar─▒ idrar kesesine iletir.
C) ─░drar kesesi idrar─▒n birikti─či yap─▒d─▒r.
D) ─░drar kanal─▒n─▒n di─čer ad─▒ ├╝reterdir.

Cevap : D


6. S─▒n─▒f Fen Bilimleri MEB Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 80 Cevaplar─▒


9. A┼ča─č─▒daki tabloda K, L ve M besin i├žeriklerinin kimyasal sindirime u─čramaya ba┼člad─▒─č─▒ organlar verilmi┼čtir. Buna g├Âre K, L ve M ile ilgili a┼ča─č─▒daki ifadelerden hangisi yanl─▒┼čt─▒r?


A) K, L ve M a─č─▒zda fiziksel sindirime u─črar.
B) M, ince ba─č─▒rsakta da kimyasal sindirime u─črar.
C) KÔÇÖnin fiziksel sindirimi, karaci─čerin ├╝retti─či bir s─▒v─▒ sayesinde ger├žekle┼čir.
D) LÔÇÖnin kimyasal sindirimi, mide d─▒┼č─▒nda ba┼čka bir organda ger├žekle┼čmez.

Cevap :  D


10. Destek ve hareket sisteminin bir par├žas─▒ olan iskelet; kemikler, eklemler ve k─▒k─▒rdaklardan olu┼čur. Yeti┼čkin bir insan iskeletinde yakla┼č─▒k 206 kemik bulunur. Bu kemikler eklemlerle birbirine ba─član─▒r ve baz─▒ kemiklerin ucunda k─▒k─▒rdak bulunur. Bir dergiden iskelete ait g├Ârsel par├žalar─▒n─▒ kesen Aydan; ip, pipet ve yap─▒┼čt─▒r─▒c─▒ kullanarak bir iskelet kuklas─▒ yapm─▒┼čt─▒r. Kuklada baz─▒ kemiklerin aras─▒n─▒ iple ba─člarken baz─▒ kemikleri birbirine yap─▒┼čt─▒rm─▒┼čt─▒r.

AydanÔÇÖ─▒n yapt─▒─č─▒ kukla ile ilgili,

I. K b├Âlgesindeki yass─▒ kemikler aras─▒nda eklem bulunmad─▒─č─▒ i├žin bu kemikleri birbirine yap─▒┼čt─▒rm─▒┼čt─▒r.
II. L b├Âlgesinde bulunan kemikleri ba─člayan eklemler, M b├Âlgesinde bulunan eklemden farkl─▒d─▒r.
III. M b├Âlgesindeki kemikler aras─▒nda bulunan eklem yar─▒ oynar oldu─ču i├žin bu kemikleri birbirine iple ba─člam─▒┼čt─▒r.

yorumlar─▒ndan hangileri do─črudur?


A) Yaln─▒z II
B) I ve II
C) I ve III
D) II ve III

Cevap :  A


6. S─▒n─▒f Fen Bilimleri MEB Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 81 Cevaplar─▒


11. Bir ├Â─črenci su motoru, kal─▒n ve ince su borular─▒n─▒ kullanarak dola┼č─▒m sistemini temsil eden a┼ča─č─▒daki modeli tasarlam─▒┼čt─▒r. Bu modelde su motoru, suyu b├╝y├╝k bir kuvvetle itmektedir. Su, s─▒ras─▒yla I numaral─▒ boru, ince boru ve II numaral─▒ borudan ge├žerek hareketini tamamlamaktad─▒r.

Tasarlanan modelle ilgili a┼ča─č─▒daki yarg─▒lardan hangisi yanl─▒┼čt─▒r?


A) Su motoru, v├╝cuda kan pompalayan organ─▒ temsil eder.
B) I numaral─▒ boru, kan ak─▒┼č h─▒z─▒n─▒n en fazla oldu─ču damarlar─▒ temsil eder.
C) ─░nce borular, kan ile h├╝creler aras─▒nda besin al─▒┼čveri┼čini sa─člayan damarlar─▒ temsil eder.
D) II numaral─▒ borunun temsil etti─či damar ├že┼čidi (akci─čerdeki hari├ž), di─čer organlara oksijence zengin kan ta┼č─▒r.

Cevap : D


├ťretim hatlar─▒ gibi uzun s├╝re ayakta ├žal─▒┼č─▒lan yerlerde ya da sandalye koyman─▒n uygun olmad─▒─č─▒ yerlerde bireylerin zaman zaman dinlenmesini sa─člamak i├žin giyilebilir sandalyeler tasarlanm─▒┼čt─▒r. Bu sandalyeler, bireyin i┼č yerindeki ├žal─▒┼čma konforunu art─▒r─▒rken g├╝nl├╝k ya┼čamda da otob├╝s beklemek, bankamatik ├Ân├╝nde s─▒ra beklemek gibi durumlarda bireye avantaj sa─člamaktad─▒r.

Siz de ├ževrenizdeki bireylerin i┼č yerlerinde ├žal─▒┼č─▒rken kar┼č─▒la┼čabilece─či zorluklara y├Ânelik bir ara┼čt─▒rma yap─▒n─▒z. Ara┼čt─▒rman─▒z sonunda ula┼čt─▒─č─▒n─▒z zorluklardan birini se├žiniz. Bu durumun ├ž├Âz├╝m├╝ne ili┼čkin bir model olu┼čturunuz. Olu┼čturdu─čunuz modeli okulunuzun y─▒l sonu bilim ┼čenli─činde sununuz.┬á


K─▒sa Cevap :

Bence ├ževremizdeki bireylerin i┼č yerinde ├žal─▒┼č─▒rken g├╝venlik yorgunluk zafiyeti gibi bir├žok sorunlarla kar┼č─▒ kar┼č─▒ya geldiklerini ifade edebiliriz.

├çevremizdeki bireylerin i┼č yerlerinde genellikle uzun s├╝reli ayakta kalma ayak a─čr─▒s─▒ ba┼č a─čr─▒s─▒ ve genel olarak v├╝cutta ve solunumda ├že┼čitli s─▒k─▒nt─▒lara yol a├žabilecek zorluklarla kar┼č─▒ kar┼č─▒ya kald─▒klar─▒n─▒ s├Âyleyebiliriz.

Uzun Cevap :

Bence ├ževremizdeki bireylerin i┼č yerlerinde ├žal─▒┼č─▒rken kar┼č─▒la┼čabilece─či zorluklara ├Ârnek vermek gerekirse solunum yollar─▒nda var olan solunum s─▒k─▒nt─▒lar─▒ ayakta durmaktan kaynaklanan ayak ve bel a─čr─▒s─▒ ve genel v├╝cutta yol a├žabilecek a─čr─▒lar ├Ârnek olarak verilebilir.

Bunun yan─▒ s─▒ra a─č─▒r i┼člerde ├žal─▒┼čan insanlarda bel a─čr─▒lar─▒ g├Âr├╝lmektedir.

A┼č─▒r─▒ tozlu alanlarda ├žal─▒┼čan bireylerin ise akci─čerlerinde hastal─▒klar g├Âr├╝lmekle beraber ilerleyen zamanlarda kansere yol a├žabilecek hastal─▒klar da t├╝reyebilir.

Sonu├ž olarak ├ževremizde bireylerin i┼č yerinde ├žal─▒┼č─▒rken kar┼č─▒la┼čabilece─či zorluklar genel olarak v├╝cut fonksiyonlar─▒n─▒ etkileyecek hastal─▒klar olmakla beraber ayak bel solunum yollar─▒ ba┼č a─čr─▒s─▒ gibi temel hastal─▒klar en ├╝st safhada oldu─čunu ifade edebiliriz.



 

Our Score
Yorum S─▒rala
Profile Photo
Binba┼č─▒

E-posta adresiniz yay─▒nlanmayacak. Gerekli alanlar * ile i┼čaretlenmi┼člerdir

error: Content is protected !!