Ana Sayfa > 6. S─▒n─▒f Fen Bilimleri Kitab─▒ > 6. S─▒n─▒f Fen Bilimleri Kitab─▒ Sayfa 34-35-36-37-38-39 MEB Yay─▒nlar─▒

Fen Bilimleri Ogretmeni
Y├╝zba┼č─▒
Konular759
Cevaplar0

6. S─▒n─▒f Fen Bilimleri Kitab─▒ 1. ├ťnite Neler ├ľ─črendik Neler? Cevaplar─▒ Sayfa 34, 35, 36, 37, 38, 39


6. S─▒n─▒f Fen Bilimleri Kitab─▒ 1. ├ťnite Neler ├ľ─črendik Neler? Cevaplar─▒


“6. S─▒n─▒f Fen Bilimleri Kitab─▒ Sayfa 34-35-36-37-38-39 MEB Yay─▒nlar─▒”


6. S─▒n─▒f Fen Bilimleri Kitab─▒ Sayfa 34-35-36-37-38-39


A. A┼ča─č─▒daki ifadelerden ÔÇťdo─čruÔÇŁ ya da ÔÇťyanl─▒┼čÔÇŁ olanlar─▒ belirleyerek ilgili kutuyu i┼čaretleyiniz.


Cevap :

(Yanl─▒┼č) 1. D─▒┼č gezegenlerin hacimce en k├╝├ž├╝─č├╝ Uran├╝sÔÇÖt├╝r.

(Do─čru) 2. G├╝ne┼čÔÇÖe en yak─▒n olan gezegen, ayn─▒ zamanda G├╝ne┼č sisteminin en k├╝├ž├╝k gezegenidir.

(Do─čru) 3. D├╝nyaÔÇÖn─▒n kom┼ču gezegenleri Ven├╝s ve MarsÔÇÖt─▒r.

(Yanl─▒┼č) 4. G├╝ne┼čÔÇÖe yak─▒nl─▒k bak─▒m─▒ndan alt─▒nc─▒ s─▒rada olan gezegen, sistemin en b├╝y├╝k gezegenidir.

(Do─čru) 5. Halkalar─▒ ile ├╝nl├╝ olan gezegen, G├╝ne┼č sisteminin en b├╝y├╝k ikinci gezegenidir.

(Do─čru) 6. G├╝ne┼č tutulmas─▒n─▒n ger├žekle┼čmesi i├žin D├╝nya ve G├╝ne┼č aras─▒na Ay girmelidir.

(Yanl─▒┼č) 7. Ay tutulmas─▒nda s─▒ralama ÔÇťG├╝ne┼č-Ay-D├╝nyaÔÇŁ ┼čeklinde olmal─▒d─▒r.

(Yanl─▒┼č) 8. Ay tutulmas─▒, AyÔÇÖ─▒n her dolunay evresinde ger├žekle┼čir.

(Do─čru) 9.G├╝ne┼č tutulmas─▒, AyÔÇÖ─▒n yeni ay evresinde ger├žekle┼čir.

(Yanl─▒┼č) 10. G├╝ne┼č tutulmas─▒nda AyÔÇÖ─▒n tamam─▒ karanl─▒kta kal─▒r.


B. A┼ča─č─▒daki ifadelerde noktal─▒ yerlere, kutu i├žindeki kavramlardan uygun olanlar─▒ yaz─▒n─▒z.┬á


Cevap :

1. G├╝ne┼č sisteminde ya┼čam oldu─ču bilinen tek gezegen olan D├╝nya, G├╝ne┼čÔÇÖe uzakl─▒k s─▒ralamas─▒nda ├╝├ž├╝nc├╝d├╝r.

2. G├╝ne┼čÔÇÖe yak─▒nl─▒k s─▒ralamas─▒nda alt─▒nc─▒ s─▒rada yer alan gezegen halkalar─▒ ile ├╝nl├╝d├╝r.

3. Sat├╝rnÔÇÖe kom┼ču gezegenlerden biri J├╝piter, di─čeri ise Uran├╝s gezegenidir.

4. Asteroit ku┼ča─č─▒ Mars ile J├╝piter gezegenleri aras─▒nda yer al─▒r.

5. G├╝ne┼č do─čarken veya batarken g├Âr├╝lebilen, halk aras─▒nda ÔÇť├çoban Y─▒ld─▒z─▒ÔÇŁ olarak bilinen Ven├╝s, ÔÇťD├╝nyaÔÇÖn─▒n ikiziÔÇŁ olarak da an─▒l─▒r.

6. AyÔÇÖ─▒n g├Âlgesi G├╝ne┼č tutulmas─▒ s─▒ras─▒nda D├╝nyaÔÇÖn─▒n ├╝zerine d├╝┼čer.

7. Tutulmalardan Ay tutulmas─▒ s─▒ras─▒nda D├╝nyaÔÇÖn─▒n g├Âlgesi AyÔÇÖ─▒n ├╝zerine d├╝┼čer.

8. G├╝ne┼č tutulmas─▒, Ay tutulmas─▒na g├Âre daha dar bir alandan g├Âzlemlenebilir.

9. Di─čerine g├Âre daha uzun s├╝re g├Âzlemlenebilen tutulma Ay tutulmas─▒d─▒r.

10. G├╝ne┼č tutulmas─▒ AyÔÇÖ─▒n yeni ay evresinde ger├žekle┼čir.


6. S─▒n─▒f Fen Bilimleri MEB Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 35 Cevaplar─▒


C. Gezegenlerle ilgili a┼ča─č─▒daki sorular─▒ cevaplay─▒n─▒z.┬á


1. Gezegenler, G├╝ne┼čÔÇÖe yak─▒nl─▒klar─▒na g├Âre s─▒raland─▒─č─▒nda en fazla uyduya sahip gezegenden bir ├Ânce gelen gezegenin ismi nedir?


Cevap :

En fazla uyduya sahip gezegen, Sat├╝rn’d├╝r. Sat├╝rn’├╝n en fazla uyduya sahip gezegen olmas─▒n─▒n ard─▒ndan, G├╝ne┼č’e en yak─▒n gezegen olan J├╝piter gelir. Yani, Sat├╝rn’den ├Ânce gelen gezegen J├╝piter’dir.


2. En b├╝y├╝k gazsal gezegen, G├╝ne┼čÔÇÖe yak─▒nl─▒k bak─▒m─▒ndan ka├ž─▒nc─▒ s─▒rada yer al─▒r?


Cevap :

En b├╝y├╝k gazsal gezegen J├╝piter’dir. G├╝ne┼č’e yak─▒nl─▒k bak─▒m─▒ndan J├╝piter, ├╝├ž├╝nc├╝ s─▒rada yer al─▒r.


3. ÔÇťK─▒z─▒l gezegenÔÇŁ olarak da bilinen gezegen, konum olarak hangi gezegenler aras─▒nda bulunur?


Cevap :

ÔÇťK─▒z─▒l gezegenÔÇŁ olarak da bilinen Mars, G├╝ne┼čÔÇÖe en yak─▒n d├Ârd├╝nc├╝ gezegendir ve konum olarak D├╝nya ile J├╝piter aras─▒nda yer al─▒r.


4. Gezegenler, hacimsel b├╝y├╝kl├╝klerine g├Âre k├╝├ž├╝kten b├╝y├╝─če s─▒raland─▒─č─▒nda D├╝nyaÔÇÖdan sonra gelen gezegenin ismi nedir?


Cevap :

D├╝nya’dan sonra hacimsel b├╝y├╝kl├╝─če g├Âre s─▒raland─▒─č─▒nda gelen gezegen Ven├╝s’t├╝r. Ven├╝s, D├╝nya’dan sonra gelen ikinci en k├╝├ž├╝k gezegendir.


├ç. A┼ča─č─▒daki ├žoktan se├žmeli sorular─▒n do─čru cevaplar─▒n─▒ i┼čaretleyiniz.┬á


1. G├╝ne┼č sistemindeki gezegenlerin ├Âzellikleri ile ilgili a┼ča─č─▒da verilenlerden hangisi do─črudur?


A) T├╝m gezegenlerin uydusu vard─▒r.
B) Karasal gezegenlerin en b├╝y├╝─č├╝ D├╝nyaÔÇÖd─▒r.
C) Asteroit ku┼ča─č─▒ Mars ile D├╝nya aras─▒ndad─▒r.
D) Halkalar─▒ ile bilinen gezegen Ven├╝sÔÇÖt├╝r.

Cevap : B


2. M ve N tutulmalar─▒na ait bir g├Ârsel a┼ča─č─▒da verilmi┼čtir. Bu tutulmalar─▒n ├Âzellikleri ile ilgili hangi se├ženekte do─čru bilgiler verilmi┼čtir?


A) Dolunay evresinde ger├žekle┼čir. Yeni ay evresinde ger├žekle┼čir.
B) Gece g├Âzlemlenebilir. G├╝nd├╝z g├Âzlemlenebilir.
C) N tutulmas─▒ndan uzun s├╝rer. M tutulmas─▒ndan k─▒sa s├╝rer.
D) Bir s├╝re D├╝nyaÔÇÖn─▒n ├╝zerine AyÔÇÖ─▒n g├Âlgesi Ay, bir s├╝re D├╝nyaÔÇÖn─▒n g├Âlgesinde kal─▒r. d├╝┼čer.

Cevap : D


6. S─▒n─▒f Fen Bilimleri MEB Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 36 Cevaplar─▒


3. G├╝ne┼č sisteminde yer alan X, Y ve Z gezegenlerinin birer ├Âzelli─či a┼ča─č─▒daki gibi kartlar ├╝zerine yaz─▒l─▒yor. Buna g├Âre X, Y ve Z gezegenleri ile ilgili olarak a┼ča─č─▒dakilerden hangisi s├Âylenemez?


A) X gezegeni, G├╝ne┼čÔÇÖe yak─▒nl─▒k bak─▒m─▒ndan ikinci s─▒radad─▒r.
B) Y gezegeni, konum olarak Ven├╝s ve Mars aras─▒nda yer al─▒r.
C) Z, karasal gezegenlerin en b├╝y├╝─č├╝d├╝r.
D) ├ť├ž gezegenden G├╝ne┼čÔÇÖe en yak─▒n olan─▒ X, en uzak olan─▒ Y gezegenidir.

Cevap : B


4. Gezegenlerin ├Âzelliklerini daha iyi ├Â─črenmek i├žin s─▒n─▒fta bir etkinlik yap─▒l─▒r. Cenk, Ece ve MeteÔÇÖden gezegen ismi ve ├Âzelliklerinin yer ald─▒─č─▒ kartlardan birer tane ├žekmeleri istenir. ├ľ─črenciler, ├žektikleri karttaki gezegenleri G├╝ne┼čÔÇÖe uzakl─▒klar─▒na g├Âre do─čru bir ┼čekilde s─▒ralar. S─▒ralaman─▒n ÔÇťyak─▒ndan uza─čaÔÇŁ do─čru ve ÔÇťEce-Mete-CenkÔÇŁ ┼čeklinde yap─▒ld─▒─č─▒ g├Âr├╝l├╝r.

Buna g├Âre,

I. EceÔÇÖnin kart─▒nda ÔÇťVen├╝sÔÇŁ yaz─▒yorsa CenkÔÇÖin kart─▒nda ÔÇťD├╝nyaÔÇŁ yazabilir.
II. MeteÔÇÖnin kart─▒nda ÔÇťD├╝nyaÔÇŁ yaz─▒yorsa CenkÔÇÖin kart─▒nda ÔÇťNept├╝nÔÇŁ yazabilir.
III. CenkÔÇÖin kart─▒nda ÔÇťVen├╝sÔÇŁ, MeteÔÇÖnin kart─▒nda ÔÇťMerk├╝rÔÇŁ yazma ihtimali yoktur.

ifadelerinden hangileri s├Âylenebilir?


A) Yaln─▒z I
B) I ve III
C) II ve III
D) I, II ve III

Cevap : C


5. Asteroitler, gezegenler gibi G├╝ne┼čÔÇÖin etraf─▒nda dolansa da gezegenlerden daha k├╝├ž├╝k, ta┼č benzeri g├Âk cisimleridir. Asteroitlerden baz─▒lar─▒na ili┼čkin bir g├Ârsel a┼ča─č─▒da verilmi┼čtir.

Verilenlere g├Âre asteroitlerle ilgili,

I. Asteroitler, farkl─▒ b├╝y├╝kl├╝k ve ┼čekillere sahip olan k├╝├ž├╝k kaya├žlard─▒r.
II. Asteroitler t─▒pk─▒ gezegenler gibi G├╝ne┼čÔÇÖin ├ževresinde dolan─▒r.
III. G├╝ne┼č sistemindeki asteroitlerin bir├žo─ču, Mars ve J├╝piter aras─▒nda yer alan asteroit ku┼ča─č─▒nda bulunur.

yarg─▒lar─▒ndan hangilerine ula┼č─▒labilir?


A) I ve II
B) I ve III
C) II ve III
D) I, II ve III

Cevap : A


6. Tutulma olaylar─▒ esnas─▒nda D├╝nyaÔÇÖn─▒n ve AyÔÇÖ─▒n G├╝ne┼čÔÇÖe uzakl─▒klar─▒n─▒ g├Âsteren s├╝tun grafi─či a┼ča─č─▒da verilmi┼čtir. D├╝nya ve Ay, K ve L harfleri ile g├Âsterilmi┼čti. Buna g├Âre a┼ča─č─▒daki yarg─▒lardan hangisine ula┼č─▒lamaz?


A) L ile g├Âsterilen g├Âk cismi gezegen ise tutulma Ay tutulmas─▒d─▒r.
B) L ile g├Âsterilen g├Âk cismi uydu ise tutulma G├╝ne┼č tutulmas─▒d─▒r.
C) K g├Âk cismi L g├Âk cisminden b├╝y├╝kse Ay tutulmas─▒ ya┼čanmaktad─▒r.
D) Tutulma s─▒ras─▒nda L g├Âk cisminin g├Âlgesi, K g├Âk cisminin ├╝zerine d├╝┼čer.

Cevap : C


6. S─▒n─▒f Fen Bilimleri MEB Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 37 Cevaplar─▒


7. G├╝ne┼č sistemindeki baz─▒ gezegenlerin hacimsel b├╝y├╝kl├╝─č├╝ a┼ča─č─▒daki grafikte g├Âsterilmi┼čtir. Buna g├Âre K, L, M ve N ile g├Âsterilen gezegenler a┼ča─č─▒dakilerden hangisindeki gibi olabilir?


A) J├╝piter Mars Sat├╝rn Uran├╝s
B) J├╝piter Merk├╝r Nept├╝n Ven├╝s
C) Sat├╝rn Mars D├╝nya Ven├╝s
D) Sat├╝rn Mars Ven├╝s Nept├╝n

Cevap : D


8. G├╝ne┼č ve Ay tutulmas─▒ ile ilgili baz─▒ bilgiler numaraland─▒r─▒larak maddeler h├ólinde verilmi┼č Bu ├Âzellikler ÔÇťsadece G├╝ne┼č tutulmas─▒na ait ├ÂzelliklerÔÇŁ, ÔÇťsadece Ay tutulmas─▒na ait ├ÂzelliklerÔÇŁ ve ÔÇťher iki tutulma i├žin ortak ├ÂzelliklerÔÇŁ ┼čeklinde s─▒n─▒fland─▒r─▒lacak.

Buna g├Âre do─čru s─▒n─▒fland─▒rma, hangi se├ženekte verilmi┼čtir?


A) 4. 5, 8 2, 6, 7 1, 3, 9
B) 1, 3, 9 2, 5, 7 4, 6, 8
C) 4, 6, 8 2, 5, 7 1, 3, 9
D) 1, 3, 8 4, 6, 7 2, 5, 9

Cevap : C


6. S─▒n─▒f Fen Bilimleri MEB Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 38 Cevaplar─▒


9. G├╝ne┼č sisteminde bulunan K, L ve M gezegenlerinin uydu say─▒lar─▒ ve hacimsel b├╝y├╝kl├╝kleriyle ilgili haz─▒rlanan baz─▒ grafikler a┼ča─č─▒da verilmi┼čtir.

Bu gezegenlerle ilgili,

I. L ve M gezegenleri aras─▒nda Asteroit Ku┼ča─č─▒ yer al─▒r.
II. K gezegeni, G├╝ne┼čÔÇÖe yak─▒nl─▒k bak─▒m─▒ndan ├╝├ž├╝nc├╝ s─▒rada yer al─▒r.
III. M gezegeni, KÔÇÖye g├Âre G├╝ne┼čÔÇÖe daha uzak; LÔÇÖye g├Âre G├╝ne┼čÔÇÖe daha yak─▒nd─▒r.

ifadelerinden hangileri do─čru olabilir?


A) Yaln─▒z II
B) I ve II
C) I ve III
D) I, II ve III

Cevap :  D


10. ├ľ─črencilerine Ay ve G├╝ne┼č tutulmas─▒ ile ilgili bilgi vermek isteyen bir ├Â─čretmen, a┼ča─č─▒daki ┼čekli ak─▒ll─▒ tahtaya yans─▒tm─▒┼čt─▒r. ┼×ekilde D├╝nya ve AyÔÇÖ─▒n bir y─▒l i├žinde, farkl─▒ zaman aral─▒klar─▒nda G├╝ne┼č etraf─▒ndaki konumlar─▒ tarihleri ile birlikte verilmi┼čtir.

Verilen g├Ârsel dikkate al─▒nd─▒─č─▒nda,

I. 2 OcakÔÇÖta Ay tutulmas─▒n─▒n ger├žekle┼čme ihtimali vard─▒r.
II. 9 A─čustosÔÇÖta g├Âr├╝lme ihtimali olan tutulma s─▒ras─▒nda Ay, dolunay evresindedir.
III. Ay tutulmas─▒n─▒n y─▒l i├žinde sadece bir kez ger├žekle┼čme ihtimali vard─▒r.

ifadelerinden hangileri do─črudur?


A) I ve II
B) I ve III
C) II ve III
D)I, II ve III

Cevap :  A


6. S─▒n─▒f Fen Bilimleri MEB Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 39 Cevaplar─▒


11. G├╝ne┼č ve Ay tutulmalar─▒n─▒ modelle g├Âstermek isteyen Bar─▒┼č; modelindeki g├Âk cisimlerini K, L ve M harfleri ile adland─▒rm─▒┼čt─▒r. Bar─▒┼č, bu g├Âk cisimlerinin ├Âzellikleri ile ilgili a┼ča─č─▒daki bilgileri vermi┼čtir: K harfi ile temsil etti─čim g├Âk cismi, L ve M harfleri ile temsil etti─čim g├Âk cisimlerine g├Âre hacimsel ve k├╝tlesel olarak daha b├╝y├╝k Ay tutulmas─▒nda M harfi ile temsil etti─čim g├Âk cisminin g├Âlgesi, L harfi ile temsil etti─čim g├Âk cisminin ├╝zerine d├╝┼čer.

Bar─▒┼čÔÇÖ─▒n verdi─či bilgilere g├Âre haz─▒rlayabilece─či tutulma modelleri ile ilgili a┼ča─č─▒dakilerden hangisi s├Âylenebilir?


A) S─▒ras─▒yla K, L ve M harfleri ile temsil edilen g├Âk cisimleri ayn─▒ do─črultu ├╝zerine geldi─činde ger├žekle┼čen tutulma g├╝nd├╝z g├Âzlemlenebilir.
B) L harfi ile temsil edilen g├Âk cisminin ├╝zerine M harfi ile temsil edilen g├Âk cisminin g├Âlgesi d├╝┼čerse G├╝ne┼č tutulmas─▒ ger├žekle┼čir.
C) S─▒ras─▒yla K, M ve L harfleri ile temsil edilen g├Âk cisimleri ayn─▒ do─črultu ├╝zerine geldi─činde ger├žekle┼čen tutulma her ay g├Âzlemlenir.
D) M harfi ile temsil edilen g├Âk cisminin ├╝zerine K harfi ile temsil edilen g├Âk cisminin g├Âlgesinin d├╝┼čmesi yeni ay evresinde ger├žekle┼čir.

Cevap :  A


İCAT ÇIKARALIM

─░nsano─člunun en b├╝y├╝k hayallerinden biri, MarsÔÇÖta yeni bir ya┼čam alan─▒ kurmakt─▒r. Ancak bu gezegende su, oksijen, bar─▒nma, uygun s─▒cakl─▒k gibi insanlar─▒n temel gereksinimlerinin s├╝rekli sa─članmas─▒ gerekmektedir. Ayr─▒ca bir├žok faaliyet i├žin elektrik enerjisine de ihtiya├ž duyulacakt─▒r ├ž├╝nk├╝ D├╝nyaÔÇÖdan uzaya bir ┼čey ta┼č─▒nmas─▒ olduk├ža maliyetlidir. ├ťstelik g├╝n├╝m├╝z teknolojisi ile D├╝nyaÔÇÖdan MarsÔÇÖa yolculuk aylar s├╝rmektedir. Yap─▒lan ara┼čt─▒rmalar, MarsÔÇÖta elektrik enerjisi sa─člaman─▒n en uygun yolunun -┼čimdilik- g├╝ne┼č paneli kullanmak oldu─čunu ortaya koymaktad─▒r.

MarsÔÇÖta ya┼čam alan─▒ olu┼čturmak i├žin ├žal─▒┼čmalara ba┼člad─▒─č─▒n─▒z─▒ hayal ediniz. Bu ya┼čam alan─▒ i├žin gerekli olan enerjiyi g├╝ne┼č panelleri kullanarak ├╝retti─činizi, geriye insanlar─▒n temel gereksinimlerinin kald─▒─č─▒n─▒ varsay─▒n─▒z.

Bu temel gereksinimlerinden birini ya da birka├ž─▒n─▒ se├žiniz. Bu gereksinimin/gereksinimlerin ├ž├Âz├╝m├╝ne ili┼čkin bir model olu┼čturunuz. Olu┼čturdu─čunuz modeli okulunuzun y─▒l sonu bilim ┼čenli─činde sununuz.┬á


Cevap :

Mars’ta ya┼čam─▒n s├╝rd├╝r├╝lebilmesi i├žin bir├žok zorlu─čun a┼č─▒lmas─▒ gerekmektedir. ─░┼čte bu gereksinimlerin ├ž├Âz├╝m├╝ne y├Ânelik baz─▒ madde madde ├Âneriler:

  1. Havadar Ortam ve Oksijen:
    • Oksijen ├ťretimi: Mars’ta oksijen ├╝retmek i├žin yerel kaynaklardan yararlanmak (├Ârne─čin, Mars’taki karbondioksiti kullanarak oksijen ├╝retimi i├žin elektroliz i┼člemleri).
    • Bitki ve Mikroorganizmalar: Fotosentez yapan bitkiler ve mikroorganizmalar kullanarak oksijen ├╝retimini art─▒rmak.
  2. Su Kayna─č─▒:
    • Su Arama ve ├çe┼čitli Y├Ântemler: Mars’taki buzullar─▒n ve yer alt─▒ su kaynaklar─▒n─▒n ara┼čt─▒r─▒lmas─▒. Ayr─▒ca, suyun yeralt─▒ rezervlerinden ├ž─▒kar─▒lmas─▒ ve i┼členmesi.
    • Su ├ťretimi: Su ├╝retmek i├žin hidrojen ve oksijeni birle┼čtiren kimyasal reaksiyonlar veya suyu buharla┼čt─▒rarak ve yo─čunla┼čt─▒rarak elde etmek.
  3. S─▒cakl─▒k ve Enerji:
    • Is─▒ Yal─▒t─▒m─▒ ve Is─▒tma Sistemleri: Mars’─▒n so─čuk ortam─▒n─▒ a┼čmak i├žin ─▒s─▒ yal─▒t─▒m─▒, g├╝ne┼č enerjisi panelleri ve di─čer yenilenebilir enerji kaynaklar─▒n─▒ kullanarak ─▒s─▒tma sistemleri geli┼čtirmek.
    • N├╝kleer Enerji: Mars’ta enerji sa─člamak i├žin n├╝kleer reakt├Ârler veya di─čer enerji kaynaklar─▒ kullanmak.
  4. Koruma ve Bar─▒nma:
    • Koruyucu Yap─▒lar: MarsÔÇÖ─▒n ince atmosferinden ve y├╝ksek radyasyon seviyesinden korunmak i├žin sa─člam ve radyoaktif koruma sa─člayan yap─▒lar in┼ča etmek.
    • Biyosferik ─░nhibisyon: ─░nsan ve bitki ya┼čam─▒n─▒ korumak i├žin biyosferik engeller ve kapal─▒ ya┼čam alanlar─▒ tasarlamak.
  5. G─▒da ve Beslenme:
    • Yenilebilir Bitkiler ve ├ťretim: MarsÔÇÖ─▒n toprak ve su ┼čartlar─▒na uygun bitkilerin yeti┼čtirilmesi. Hidroponik ve aeroponik tar─▒m sistemleri kullanarak bitki yeti┼čtirmek.
    • Protein ├ťretimi: Mikroorganizmalar ve biyoreakt├Ârler kullanarak protein ├╝retimi sa─člamak.
  6. ─░leti┼čim ve Ula┼č─▒m:
    • G├╝├žl├╝ ─░leti┼čim Sistemleri: Mars ile D├╝nya aras─▒nda g├╝venilir ileti┼čim sa─člamak i├žin y├╝ksek kapasiteli ileti┼čim antenleri ve uydu sistemleri kurmak.
    • Ara├ž ve Ula┼č─▒m Ara├žlar─▒: Mars y├╝zeyinde gezinmek i├žin robotik ara├žlar ve insanl─▒ gezginler geli┼čtirmek.
  7. Psikolojik ve Sosyal Destek:
    • Topluluk ve Sosyal Alanlar: Mars’taki kolonilerde insanlar─▒ psikolojik olarak destekleyecek sosyal alanlar ve aktiviteler tasarlamak.
    • ─░nsan ─░li┼čkileri: Ekibin moralini ve motivasyonunu y├╝ksek tutacak sosyal yap─▒lar ve destek gruplar─▒ olu┼čturmak.

Bu gereksinimlerin her biri, Mars’ta s├╝rd├╝r├╝lebilir bir ya┼čam kurma ├žabalar─▒n─▒n ├Ânemli bir par├žas─▒d─▒r. Ara┼čt─▒rmalar ve teknolojik geli┼čmeler bu alanlarda ilerlemeyi s├╝rd├╝r├╝yor.



 

Our Score
Yorum S─▒rala
Profile Photo
Binba┼č─▒

E-posta adresiniz yay─▒nlanmayacak. Gerekli alanlar * ile i┼čaretlenmi┼člerdir

error: Content is protected !!