3. Sınıf Türkçe Kitabı Sayfa 72-73 MEB Yayınları

3. Sınıf Türkçe Kitabı 2. Ünite Tema Değerlendirme Çalışması Cevapları Sayfa 72, 73


3. Sınıf Türkçe Kitabı 2. Ünite Tema Değerlendirme Çalışması Cevapları


3. Sınıf Türkçe Kitabı Sayfa 72-73


ÖĞRETMENE SAYGI

Atatürk sık sık yurt gezilerine çıkardı. Nereye gitse mutlaka bir okula uğrar, öğretmen ve öğrencilerle konuşurdu.
Bir gün Atatürk’ün yolu bir köy okuluna düştü. Tek sınıflı bu okulda genç bir öğretmen ders veriyordu. Atatürk sınıfa girince öğretmen, kürsüsünü ona bırakmak istedi.

Atatürk:
— Hayır, yerinize oturunuz ve dersinize devam ediniz, dedi. Öğretmen:
— Eğer izin verirseniz biz de sizden yararlanmak isteriz, dedi.
Sınıfa girdiği zaman cumhurbaşkanı bile öğretmenden sonra gelir.

Ahmet KÖKLÜGİLLER (Kısaltılmıştır.) 


1-5. soruları metne uygun olarak cevaplayınız.


1) Atatürk yurt gezilerine çıktığında ne yaparmış?


Cevap :

Mutlaka bir okula uğrar, öğretmen ve öğrencilerle konuşurmuş.


2) Atatürk hangi okula uğramış?


Cevap :

Atatürk, köy okuluna uğramış.


3) Atatürk sınıfa girince öğretmen ne yapmış?


Cevap :

Atatürk sınıfa girince öğretmen, kürsüsünü ona bırakmak istemiş.


4) Öğretmenin bu davranışı üzerine Atatürk neler söylemiş?


Cevap :

“Hayır, yerinize oturunuz ve dersinize devam ediniz” demiş.


5) Bu anıdan nasıl bir sonuç çıkarıyorsunuz? 


Cevap :

Atatürk’ün, öğretmenlere vermiş olduğu değeri, sevgiyi ve saygıyı çıkarıyoruz.


3. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 73 Cevapları


6) “Babam yarın gece gelecek.” cümlesindeki “gece” sözcüğünün zıt anlamlısı aşağıdakilerden hangisidir?


A) sabah B) gündüz C) akşam


7) Aşağıdaki kelime çiftlerinden hangisi zıt anlamlıdır?


A) ileri – geri B) barış – sulh C) yurt – vatan


8) Cümlelerden doğru olanların başına (D), yanlış olanların başına (Y) harfi yazınız.


Cevap :

  • ( Yanlış ) Eş görevli kelimeleri ayırmak için nokta kullanılır.
  • ( Doğru ) Korku, heyecan, özlem gibi duyguları belirten cümlelerin sonuna ünlem işareti konur.
  • ( Yanlış ) “Atatürk nerede doğmuştur” cümlesinin sonuna nokta konur.
  • ( Doğru ) Hitap kelimelerinden sonra virgül kullanılır.


 

Our Score

3. Sınıf Türkçe Kitabı Sayfa 70-71 MEB Yayınları

3. Sınıf Türkçe Kitabı Daima Hür Okuma Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 70, 71


3. Sınıf Türkçe Kitabı Daima Hür Okuma Metni Etkinlik Cevapları


3. Sınıf Türkçe Kitabı Sayfa 70-71


“Hürriyet ve bağımsızlık benim karakterimdir.” M. Kemal Atatürk

15 Temmuz, bizim tarihimizdeki kahramanlık silsilesinin son halkasıdır. O gece ülkemizin dört bir yanında şahit olduğumuz bu bilinç ve ruh olduğu müddetçe, devletimizi ve milletimizi hedef alanlar asla amaçlarına ulaşamayacaklardır.

Böyle bir milleti, vatanı ve iradesini korumak için canını dahi feda etmeyi göze alan bir toplumu durduracak, korkutacak, geri adım attıracak dünyada hiçbir kuvvet yoktur. İnancın ve azmin önünde hiçbir engel duramaz.

“Ben ezelden beridir hür yaşadım hür yaşarım
Hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım!”
M. Âkif ERSOY

Bir milletin bağımsızlığa olan düşkünlüğü ancak bu kadar güzel dile getirilebilirdi. Türk milleti tarih boyunca hür yaşamış, başka milletlerin egemenliği altına asla girmemiştir. Cumhurbaşkanlığı forsundaki 16 yıldız, tarihteki 16 büyük Türk devletini, ortadaki güneş ise son devletimiz Türkiye Cumhuriyeti’ni simgeler. Türkiye Cumhuriyeti çatısı altında hür yaşayan bu millete kimse zincir vuramaz ve vuramayacaktır. Millî iradenin önünde hiçbir kuvvet duramaz ve duramayacaktır. 15 Temmuz gecesi darbe yapmaya çalışan hainler, milletimizin geçmişten gelen bu karakterini unutmuş olanlardır.


3. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 71 Cevapları


SORULARLA 15 TEMMUZ

Ne oldu?

Devleti ele geçirmek için darbe yapmaya kalkışıldı.

Kime karşı yapıldı?

Türkiye Cumhuriyeti devletine, meclise ve seçilmiş hükümete karşı, yani millî iradeye karşı yapıldı.

Ne zaman yapıldı?

15 Temmuz 2016 tarihinde.

Amaçları ne idi?

Devleti ele geçirmekti.

Nasıl yayıldılar?

Kendilerini iyilik timsali insanlar olarak göstererek gerçek yüzlerini sakladılar.

Kim durdurdu?

Meydanları dolduran millet, siyasetçiler, basın, polis ve asker önledi.

Hangi dersleri çıkardık?

Aklını kullanmayan insanı başkaları kullanır. Bağımsızlığa sahip çıkanı kimse esir edemez.


Sevgili çocuklar,

Sizlerden derslerinizde, eğitiminize ve hayatınıza bu anlayışla yaklaşmanızı bekliyoruz. Bu ülkenin size ihtiyacı var. Şimdi çalışma zamanı…

Ülkemizi büyütmek, demokrasimizi güçlendirmek için hepimizin çok çalışması gerekiyor. Dışa bağımlılığı ortadan kaldıran, büyük projelerini, yatırımlarını kesintisiz hayata geçiren bir Türkiye olma yolunda hep birlikte yürüyeceğiz. Bu yolda en büyük güvencemiz sizlerin varlığı ve gayretleridir.

MEB 15 Temmuz Millî İrade Destanı (Kısaltılmıştır.)



 

Our Score

3. Sınıf Türkçe Kitabı Sayfa 38-39 MEB Yayınları

3. Sınıf Türkçe Kitabı 1. Ünite Birey ve Toplum Tema Değerlendirme Çalışması Cevapları Sayfa 38, 39


3. Sınıf Türkçe Kitabı 1. Ünite Tema Değerlendirme Çalışması Cevapları


3. Sınıf Türkçe Kitabı Sayfa 38-39


YAŞA OKULUM YAŞA

Bulunmaz senden daha güzel,
Adın dünyaya bedel,
Sende saklı her emel,
Yaşa okulum yaşa.

Güzeli ve iyiyi,
Öğrettin her bilgiyi,
Gösterdin ileriyi,
Yaşa okulum yaşa.

Vehbi Cem AŞKUN 


Soru : 1-4. soruları şiire göre cevaplayınız.


1) Şiirin başlığı nedir?


Cevap : Yaşa Okulum Yaşa


2) Şiir kaç dizeden oluşmuştur?


Cevap : Şiir sekiz dizeden oluşmuştur.


3) Şiir kaç kıtadan oluşmuştur?


Cevap :  Şiir iki kıtadan oluşmuştur.


4) Şiiri kim yazmıştır?


Cevap : Vehbi Cem Aşkun.


3. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 39 Cevapları


5) “Hatıra” kelimesinin eş anlamlısı aşağıdakilerden hangisidir?


A) deniz B) anı C) araba


6) Doruk, hedef tahtasında eş anlamlısı bulunmayan kelimenin rengine atış yapacaktır. Doruk hangi renge atış yapmalıdır?


A) kırmızı B) mavi C) sarı


7) “Öğretmen nazik davranışlarından dolayı Ayşe’ye teşekkür etti.”

Yukarıdaki cümlede verilen altı çizili kelimenin eş anlamlısı hangi seçenekte verilmiştir?


A) uslu B) kibar C) kaba


8) Aşağıdaki kelime çiftlerinin hangisinde “ayakkabı-pabuç” kelimelerine benzer bir anlam ilişkisi vardır?


A) eser - yapıt B) gece - gündüz C) gazete - dergi


9) Kelimeleri eş anlamlılarıyla eşleştiriniz.


Cevap :

“3. Sınıf Türkçe Kitabı Sayfa 38-39 MEB Yayınları”


 

Our Score

3. Sınıf Türkçe Kitabı Sayfa 36-37 MEB Yayınları

3. Sınıf Türkçe Kitabı Çocuk Memur Serbest Okuma Metni Cevapları Sayfa 36, 37


3. Sınıf Türkçe Kitabı Çocuk Memur Serbest Okuma Metni Cevapları


3. Sınıf Türkçe Kitabı Sayfa 36-37


Benim annem de çalışıyor, babam da. Sabahları birlikte çıkıyoruz evden. Babam kendi çalıştığı yere gidiyor, annem kendi çalıştığı yere. Ben de okuluma gidiyorum.

Bu yıl üçüncü sınıftayım. İki önemli değişiklik oldu. Sabahçı oldum, bir de müdür değişti. Okul müdüründen değil, annemin müdüründen söz ediyorum. Geçen yılki müdür, Galip amca, ne iyiydi.

Annemin iş yerindeki arkadaşı Şermin teyzedir. Şermin teyzenin kızı Füsun, benim gibi her gün gelmiyor iş yerine. Haftada iki üç kez geliyor. Teyzesine gidiyormuş okuldan çıkınca. Teyzesi kursta olduğu günler iş yerine geliyormuş. Benim teyzem yok ki, anneannem de yok, babaannem de. Okuldan çıkınca doğruca annemin yanına geliyorum. Annem köşeye bir sandalye koyuyor pencerenin yanına. Orada tostumu yiyorum, sonra dersim çoksa ödevlerimi hazırlıyorum.


3. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 37 Cevapları


Ben evde yalnız kalamam ki… Sobayı yakamam, evde kalsam üşürüm, hasta olurum. Hasta olunca okula gidemem, peki o zaman ben nasıl dördüncü sınıf olurum gelecek yıl?

Annemin eski müdürü Galip amca ne iyiydi. Her geçişte saçımızı okşardı, gözlerini kırpardı:

— Hadi bil bakalım Kaan, bir kilo demir mi ağır yoksa bir kilo pamuk mu?

— Eşittir, derdim.

— Bravo, bravo! diye bağırırdı. Bana ödül olarak limonlu ıhlamur söylerdi. Arada bir kalem de verirdi Galip amca, hem de en güzelinden. Bir keresinde kocaman bir çikolata bile vermişti. Bana hep:

— 23 Nisan’da seni bir günlüğüne bu iş yerine müdür yapacağım, derdi. Hep göz kırpardı, hep gülerdi.

Muzaffer İZGÜ (Kısaltılmıştır.) 



 

Our Score

3. Sınıf Türkçe Kitabı Cevapları MEB Yayınları

İlkokul 3. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa ve Metin Cevapları


Değerli öğrencilerimiz ; Türkçe öğretmenimiz tarafından “3. Sınıf Türkçe Kitabı Cevapları MEB Yayınları” konusu siz değerli öğrencilerimizin ve velilerimizin öğrencilerinin ödevlerini kontrol etmeleri amacıyla sizlerin okul başarısını arttırmak amacıyla hazırlanmıştır.


“3. Sınıf Türkçe Kitabı Cevapları MEB Yayınları”

3. Sınıf Türkçe Kitabı Cevapları MEB Yayınları” konusunda sizlerin Türkçe  dersinde başarılı olmanız amacıyla hazırlanan bu konuda yeşil renkli konular da Türkçe ders kitabı sayfa cevaplarına ulaşabilirsiniz. Ayrıca Türkçe ders kitabı cevaplarına sizlere verilen metin etkinlik cevaplarına da mavi renkli kısımda bulabilirsiniz.

3. Sınıf Türkçe dersi hakkında aklınıza takılan kısımları aşağıda yer alan yorum kısmına sorarak “3. Sınıf Türkçe Kitabı Cevapları MEB Yayınları” konusunda ayrıntılı ve güzel cevapları Türkçe Öğretmeni tarafından hızlı ve en iyi cevapları alabilirsiniz.


3. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı


3. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ,27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39. Sayfa Cevapları için tıklayınız.


1. Tema Birey ve Toplum Soruları ve Cevapları


3. Sınıf Türkçe Kitabı Okula Dönüş Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 12, 13, 14, 15, 16, 17


3. Sınıf Türkçe Kitabı Gezmeyi Seven Ağaç Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25


3. Sınıf Türkçe Kitabı Kral ve Tohumu Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 26 ,27, 28, 29, 30


3. Sınıf Türkçe Kitabı Kentlerde Yaşayan Çocuklar da Oyun Oynamak İster Dinleme Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 31, 32, 33, 34, 35


3. Sınıf Türkçe Kitabı Çocuk Memur Serbest Okuma Metni Cevapları Sayfa 36, 37


3. Sınıf Türkçe Kitabı 1. Ünite Tema Değerlendirme Çalışması Cevapları Sayfa 38, 39


3. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı 40 ,41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73. Sayfa Cevapları için tıklayınız.


2. Tema Milli Mücadele ve Atatürk Soruları ve Cevapları


3. Sınıf Türkçe Kitabı Milli Marşımız Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50


3. Sınıf Türkçe Kitabı Şahin Bey Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58


3. Sınıf Türkçe Kitabı Sana Borçluyuz Ta Derinden Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65


3. Sınıf Türkçe Kitabı Cumhuriyet Çocukları Dinleme Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 66, 67, 68, 69


3. Sınıf Türkçe Kitabı Daima Hür Okuma Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 70, 71


3. Sınıf Türkçe Kitabı 2. Ünite Tema Değerlendirme Çalışması Cevapları Sayfa 72, 73


3. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107. Sayfa Cevapları için tıklayınız.


3. Tema Erdemler Soruları ve Cevapları


3. Sınıf Türkçe Kitabı Ormanlar Kralı Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83


3. Sınıf Türkçe Kitabı Her Şeye Rağmen Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91


3. Sınıf Türkçe Kitabı Hayat Tamircisi Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98


3. Sınıf Türkçe Kitabı En İyi Buğday Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 99, 100, 101, 102, 103, 104


3. Sınıf Türkçe Kitabı Ben Bir Ağacım Okuma Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 105


3. Sınıf Türkçe Kitabı 3. Ünite Tema Değerlendirme Çalışması Cevapları Sayfa 106, 107


3. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141. Sayfa Cevapları için tıklayınız.


4. Tema Milli Kültürümüz Soruları ve Cevapları


3. Sınıf Türkçe Kitabı Timur’un Filleri Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116


3. Sınıf Türkçe Kitabı Çayda Çıra Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124


3. Sınıf Türkçe Kitabı Cirit Oyunu Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131


3. Sınıf Türkçe Kitabı Dede Korkut Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 132, 133, 134, 135, 136, 137


3. Sınıf Türkçe Kitabı Üç Kardeş Okuma Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 138, 139


3. Sınıf Türkçe Kitabı 4. Ünite Tema Değerlendirme Çalışması Cevapları Sayfa 140, 141


3. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171. Sayfa Cevapları için tıklayınız.


5. Tema İletişim Soruları ve Cevapları


3. Sınıf Türkçe Kitabı Gazete Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 144, 145, 146, 147, 148, 149


3. Sınıf Türkçe Kitabı İşaret Dili Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156


3. Sınıf Türkçe Kitabı İnternet Sayesinde İletişim Kuruyorum Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163


3. Sınıf Türkçe Kitabı Konuşmak İsteyen Çocuk Dinleme Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 164, 165, 166, 167, 168


3. Sınıf Türkçe Kitabı Anneme İlk Mektup Okuma Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 169


3. Sınıf Türkçe Kitabı 5. Ünite Tema Değerlendirme Çalışması Cevapları Sayfa 170, 171


3. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203. Sayfa Cevapları için tıklayınız.


6. Tema Bilim ve Teknoloji Soruları ve Cevapları


3. Sınıf Türkçe Kitabı İhsan Ketin Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180


3. Sınıf Türkçe Kitabı Buluşlar Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187


3. Sınıf Türkçe Kitabı Uzaya İlk Yolculuk Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194


3. Sınıf Türkçe Kitabı Bir Anı Dinleme Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 195, 196, 197, 198, 199


3. Sınıf Türkçe Kitabı Telefonun İcadı Okuma Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 200, 201


3. Sınıf Türkçe Kitabı 6. Ünite Tema Değerlendirme Çalışması Cevapları Sayfa 202, 203


3. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233. Sayfa Cevapları için tıklayınız.


7. Tema Çocuk Dünyası Soruları ve Cevapları


3. Sınıf Türkçe Kitabı Dünya Çocuk Bayramı Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 206, 207, 208, 209, 210, 211


3. Sınıf Türkçe Kitabı Tüm Dünya Oyunda Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 212, 213, 214, 215, 216, 217


3. Sınıf Türkçe Kitabı Geceyi Sevmeyen Çocuk Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225


3. Sınıf Türkçe Kitabı Okula Ağaç Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 226, 227, 228, 229, 230


3. Sınıf Türkçe Kitabı Atatürk ve Çocuklar Okuma Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 231


3. Sınıf Türkçe Kitabı 7. Ünite Tema Değerlendirme Çalışması Cevapları Sayfa 232, 233


3. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242, 243, 244, 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256, 257, 258, 259, 260, 261, 262, 263. Sayfa Cevapları için tıklayınız.


8. Tema Sağlık ve Spor Soruları ve Cevapları


3. Sınıf Türkçe Kitabı Yemek Seçimi Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242


3. Sınıf Türkçe Kitabı 19 Mayıs Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 243, 244, 245, 246, 247, 248


3. Sınıf Türkçe Kitabı İzcilik Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 249, 250, 251, 252, 253, 254


3. Sınıf Türkçe Kitabı Hapşu Dinleme Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 255, 256, 257, 258, 259


3. Sınıf Türkçe Kitabı Meyve ve Sebzeleri Yıkayalım Okuma Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 260, 261


3. Sınıf Türkçe Kitabı 8. Ünite Tema Değerlendirme Çalışması Cevapları Sayfa 262, 263



 

Our Score

3. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Sayfa 93-94-95-96-97 MEB Yayınları

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 3. Ünite Değerlendirme Testi Cevapları Sayfa 93, 94, 95, 96, 97


3. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı 3. Ünite Değerlendirme Testi Cevapları


“3. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Sayfa 93-94-95-96-97 MEB Yayınları”

3. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Sayfa 93-94-95-96-97


1. Duvar saatindeki akrep ve yelkovanın hareket türü nedir?


Cevap :

A) Sallanma hareketi
B) Dönme hareketi
C) Çekme hareket


2. Aşağıdan yukarıya doğru atılan top yukarı çıkarken nasıl hareket eder? 


Cevap :

A) Hızlanır B) Yavaşlar C) Hızı aynı kalır


3. Elif mutfakta mikserle yumurta çırparken mikserin hangi hareket özelliğinden faydalanmıştır?


Cevap :

A) Dönme hareketi B) Yavaşlama hareketi C) Çekme hareketi


4. At arabasını hareket ettirmek için at hangi kuvveti uygular?


Cevap :

A) Çekme kuvveti
B) İtme kuvveti
C) Kuvvet uygulamaz


5. . Cisimleri hızlandırabilir.
★. Cisimlerin yönünü değiştirebilir.
▲. Cisimlerin şeklini değiştirebilir.

Soru : Yukarıdakilerden hangileri kuvvetin etkilerindendir?


Cevap :

A) – ★ B) ★ – ▲ C) – ★ – ▲


6. Aşağıdakilerden hangisini hareket ettirmek için daha fazla kuvvet gerekir?


Cevap :

A) 5 kg
B) 15 kg
C) 20 kg


3. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 94 Cevapları


7. Yukarıdaki varlıklardan en hızlı hareket edebilen hangisidir? 


Cevap :

A) ● B) ★ C) ▲


8. Aşağıdaki ifadelerden hangisinde hızlanma hareketi vardır? 


Cevap :

A) Yokuş aşağı yuvarlanan top
B) Yolcu indirmek için durağa yaklaşan otobüs
C) Kırmızı ışıkta durmak için yavaşlayan araç


9. ●. Yağmur yağması
▲. Kar yağması
★. Çığ düşmesi

Soru : Yukarıdakilerden hangisi hareketli cisimlerin sebep olduğu tehlikeli doğa olaylarına örnektir?


Cevap :

A) ●
B) ▲
C) ★


10. Aşağıdaki hareketli varlıklardan hangisini elimizi kullanarak güvenle durdurabiliriz?


Cevap :

A) dönen matkap ucunu
B) basketbol oyunundaki topu
C) aşağı yuvarlanan kayayı


3. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 95 Cevapları


11. Görsellerdeki varlıklardan hangisi veya hangileri sallanma hareketi yapar? 


Cevap :

A) ★ – ▲ – ●
B) ▲ – ●
C) ★ – ●


12. Bilek güreşi yapan insanlar birbirlerinin bileklerine hangi kuvveti uygular? 


Cevap :

A) İtme kuvveti
B) Dönme hareketi
C) Çekme kuvvet


13. Aşağıdakilerden hangisi diğerlerine göre daha yavaştır? 


Cevap : C Şıkkı


14. Görseldeki oyunu oynayan çocuklar ipe hangi kuvveti uygular?


Cevap :

A) İtme
B) Çekme
C) Yön değiştirme


3. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 96 Cevapları


15. Görseldeki varlıklardan hangisi dönme hareketi yapmaz? 


Cevap :

A) tekerlek
B) sandalye
C) rüzgâr türbini


16. – Kuvvet duran cisimleri hareket ettirebilir.
– Kuvvet cisimlerin şeklini değiştirebilir.
– Kuvvetin hareket eden cisimlere etkisi olmaz.

Soru : Yukarıdaki verilen ifadelerden kaç tanesi doğrudur?


Cevap :

A) 1 B) 2 C) 3


17. Görsellerdeki varlıklardan hangisi dışarıdan etki olmadan kendiliğinden hareket edebilir?


Cevap :

A) Rüzgâr gülü
B) Masa
C) Köpek


18. Aşağıdakilerden hangisini elle durdurmak tehlikelidir? 


Cevap :

A) top
B) vantilatör
C) balon


3. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 97 Cevapları


19. Aşağıdaki görsellerin hangisinin hareket türü farklıdır? 


Cevap :

A) dönme dolap
B) gondol
C) hamak


20. Hareket hâlindeki bir cismi hızlandırmak için aşağıdakilerden hangisi yapılmalıdır?


Cevap :

A) Cisme hareket yönünün tersi yönde kuvvet uygulamalıyız.
B) Cisme hiçbir kuvvet uygulamamalıyız.
C) Cismin hareket yönünde kuvvet uygulamalıyız.


21. Aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? 


Cevap :

A) Bitkiler hareket edemezler.
B) Yeşil ışık yanınca durmakta olan araçlar hızlanarak hareket eder.
C) Piste iniş yapan uçaklar hızlarını arttırırlar.


22. Aşağıdakilerden hangisini hareket ettirmek için daha fazla kuvvet uygularız?


Cevap : C Şıkkı



 

Our Score

3. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Sayfa 90-91-92 MEB Yayınları

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sıra Sizde Metni Cevapları Sayfa 90, 91, 92


3. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Sıra Sizde Metni Cevapları


“3. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Sayfa 90-91-92 MEB Yayınları”

3. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Sayfa 90-91-92


A. Aşağıdaki görsellerde varlıklara uygulanan itme veya çekme kuvvetlerini belirleyerek görsellerin altındaki noktalı yerlere yazınız.


Cevap :

“3. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Sayfa 90-91-92 MEB Yayınları”

B. Aşağıda verilen ifadelere uygun örnek olaylar yazınız. 


Cevap :

  • 1. Sallanma Hareketi : Salıncakta birinin hareket etmesi
  • 2. İtme Kuvveti : Topa vuran sporcu
  • 3. Çekme Kuvveti : Kapının açılması
  • 4. Hızlanma Hareketi : Arabanın hareket etmesi
  • 5. Yavaşlama Hareketi : Arabanın fren yapması
  • 6. Yön Değiştirme Hareketi : Arabanın sağa veya sola dönmesi

3. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 91 Cevapları


C. Aşağıdaki boşlukları verilen uygun kelimelerle doldurunuz. 


Cevap :

  • 1. Duran varlıkları harekete geçiren etkiye kuvvet denir.
  • 2. Çekmeceyi açarken çekme kuvveti, kapatırken de itme kuvveti uygularız.
  • 3. Cismin hareket yönü ile aynı yönde kuvvet uygulanırsa cisim hızlanma hareketi yapar.
  • 4. Cismin hareket yönünün tersi yönde kuvvet uygularsak cisim yavaşlama hareketi yapar.
  • 5. İterek veya çekerek hareket ettiremediğimiz varlıkları aletlerden yardım alarak hareket ettirebiliriz.

D. Aşağıdaki ifadeleri okuyup uygun yolları takip ederek çıkışı bulun. 


Cevap :

“3. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 90-91-92 Cevapları”

3. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 92 Cevapları


Soru : Aşağıda verilen kavramları bulup örnekteki gibi boyayınız.


Cevap :

“3. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Kitabı Sayfa 90-91-92 Cevapları”


 

Our Score

3. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Sayfa 83-84-85-86 MEB Yayınları

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Kuvveti Keşfedelim Metni Cevapları Sayfa 83, 84, 85, 86


3. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Kuvveti Keşfedelim Metni Cevapları


“3. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Sayfa 83-84-85-86 MEB Yayınları”

3. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Sayfa 83-84-85-86


Sınıftan dışarı çıkmak isteyen Ceyda kapıyı açar ve kapatmadan çıkar. Arkadaşı Büşra gider ve kapıyı kapatır.

Soru : Acaba kapıyı açarken ve kapatırken hangi kuvvetler uygulanmıştır?


Cevap :

  • Ceyda çekme  kuvveti uygulamıştır.
  • Büşra itme  kuvveti uygulamıştır.

3. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 86 Cevapları


Birlikte Yapalım 3.6. Çarpışan Toplar


Gerekli Malzemeler
✓ Her grup için farklı renkte 2 plastik top
✓ Ders kitabı
✓ Kalem

Nasıl Yapalım? 

● İkişerli gruplar oluşturalım. Grup arkadaşımızı karşımıza alıp topları birbirimize doğru yerden ve yavaşça yuvarlayarak çarpıştıralım.

Toplar çarpışma sonrası nasıl hareket etti? 


Cevap : Toplar çarpışma sonrası ayrı ayrı yönlere hareket ettiler.


● Grup arkadaşınızla yan yana iken toplardan birini yavaşça yuvarlayalım. Diğer arkadaşınız birinci topun arkasından aynı yönde ikinci topu daha hızlı yuvarlayarak topları çarpıştırsın.

Çarpışma sonunda önde giden top nasıl hareket etmiştir?


Cevap : Çarpışma sonunda önde giden top daha da hızlanır.


● Toplardan biri hareketsiz dururken diğer topu duran topa doğru yuvarlayarak çarpıştıralım. Çarpışma sonrası topların hareketinin nasıl olduğunu yazalım.


Cevap : Çarpışma sonrası her iki topta hareket eder.


Soru : Lunaparklardaki çarpışan arabaların hangi hareketleri yaptığını arkadaşlarınızla tartışınız.


Cevap :

Lunaparktaki çarpışan arabaların, hızlanma, yavaşlama, yer değiştirme ve dönme gibi hareketleri yapmaktadır.



 

Our Score

3. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Sayfa 79-80 MEB Yayınları

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sıra Sizde Metni Cevapları Sayfa 79, 80


3. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Sıra Sizde Metni Cevapları


“3. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Sayfa 79-80 MEB Yayınları”

3. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Sayfa 79-80


A. Aşağıdaki cümleleri, kutularda verilen kelimelerden uygun olanı ile doldurunuz. 


Cevap :

  1. Elektrik üreten rüzgâr türbinleri Dönme hareketi yapar.
  2. Çocuklar Sallanma hareketi yaparak salıncakta sallanır.
  3. Yolcularını alarak duraktan hareket eden otobüs Hızlanma hareketi yapar.
  4. Kırmızı ışıkta durmak için araçlar Yavaşlama hareketi yapar.
  5. Sınıftan çıkarken arkamızdan bize seslenen öğretmenimizin yanına gitmek için Yön değiştirme hareketi yaparız.

B. Günlük yaşantınızdaki hareket çeşitlerine verdiğiniz örnekleri tabloda boş bırakılan yerlere yazınız.


Cevap :

“3. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Sayfa 79-80 MEB Yayınları”

3. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 80 Cevapları


C. Aşağıdaki ifadeleri okuyup uygun yolları takip ederek çıkış kapısını bulalım. 


Cevap :

“3. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 79-80 Cevapları”

D. Aşağıdaki ifadelerde hangi hareketin yapıldığını yanlarındaki kutuya yazınız. 


Cevap :

1. Çocuk parkındaki salıncakla yapılan hareket

Cevap: Sallanma


2. Yolcu almak için durağa yaklaşan minibüsün hareketi

Cevap: Yavaşlama


3. Dünya’mızın kendi etrafında yaptığı hareket

Cevap: Dönme


4. Yukarıdan aşağıya doğru düşen topun hareketi

Cevap: Hızlanma


5. Kavşaktan sağa dönen arabanın yaptığı hareket

Cevap: Yön değiştirme



 

Our Score

3. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Sayfa 78 MEB Yayınları

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Neler Öğrendik? Metni Cevapları Sayfa 78


3. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Neler Öğrendik? Metni Cevapları


“3. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Sayfa 78 MEB Yayınları”

3. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Sayfa 78 Cevapları


“3. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Sayfa 78 MEB Yayınları”


 

Our Score
error: Content is protected !!